Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 859983 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline PETER

• Forum fan
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #720 on: February 27, 2010, 21:58 »
Когато няма опонент всяка глупост става "неоспорим факт" :)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #721 on: February 27, 2010, 22:15 »
Давай опоненте !! ;D ;D ;D

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #722 on: February 27, 2010, 22:17 »
По тази тема Пасков е опонента. На мен историята ми е безразлична.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #723 on: February 28, 2010, 09:28 »
Когато няма опонент всяка глупост става "неоспорим факт" :)
Когато чета твърде авторитетно звучащи коментари от незнаен мъдрец без досие и портфолио, някак не мога да повярвам на мъдростта му... сори.
Може ли човек да бъде глупав с много ум и не глупав с много малко ум?Всъщност тебе кой те излъга, че си в състояние да мислиш логично?
Истината , драги ми Петърчо е като изкуството - зависи от гледната то4ка.
Така е и с простото и сложното - зависят от гледната точка.Май те е полазил негативизъм и няма отърваване от него.
Но както е казано, който трупа мъдрост - трупа тъга.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #724 on: February 28, 2010, 10:17 »
Oсвен това, което споменава Тео, бих добавил, че нациите и национализма в Европа се зараждат през 19 век, ето защо този век е останал в историята с името ''векът на нациите и национализма''.  А 19 век, както е известно започва през 1800 до 1900 г.  Именно в този период се очертава и българската нация.  А на нас е известно ние към коя нация сме били през този период, за това няма да споменавам.  Помаците никога не са били от една националност с българите.  Това е неоспорим факт.
Сюлейманчо -Исторически си бос това поне показваш до сега.
Модерните нации не коментираме сега а етническата принадлежност което в случая не е едно и също.
А това aki какво са заварили османците е добре отразено и там никъде няма и дума за подобни твърдения -е то е ясно че ти се иска ,ама няма данни никак за това -дай ги да ги видим и ще повярваме.
Никой от византииските историци не споменава за такова нещо-което те не биха пропуснали както и български источници няма.
Османските историци и хронисти също не споменават за такова нещо -нито пр. Ашък пъшъ заде нито Евлия Челеби Нито Нешри
Преглеждам и писанията на Ана комнина която е много добре заподната с Родопите но и там нищо- 11-12в. когато твърдеше един съфорумец с интереси към историята пак съвсем нищо.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #725 on: February 28, 2010, 11:49 »
Когато чета твърде авторитетно звучащи коментари от незнаен мъдрец без досие и портфолио, някак не мога да повярвам на мъдростта му... сори.
Може ли човек да бъде глупав с много ум и не глупав с много малко ум?Всъщност тебе кой те излъга, че си в състояние да мислиш логично?
Истината , драги ми Петърчо е като изкуството - зависи от гледната то4ка.
Така е и с простото и сложното - зависят от гледната точка.Май те е полазил негативизъм и няма отърваване от него.
Но както е казано, който трупа мъдрост - трупа тъга.

Аго Мутиш ,свалем си феса зарад тези прикаски и те признавам за главен мастор фав градилката на умотворения.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #726 on: February 28, 2010, 12:19 »

Явно Мутиш предпочита да вярва на хора с досиета. Странен избор. :)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #727 on: February 28, 2010, 16:01 »
Модерните нации не коментираме сега а етническата принадлежност което в случая не е едно и също.

Eтноса се ражда от нацията.  То едно време в източна европа  все славяни са били, но сега погледни колко много нации са...
 То и известна част от помаците   са наследници на славяни, но това значили че са българи или сърби или руснаци...?!

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #728 on: February 28, 2010, 16:30 »
Eтноса се ражда от нацията.  То едно време в източна европа  все славяни са били, но сега погледни колко много нации са...
 То и известна част от помаците   са наследници на славяни, но това значили че са българи или сърби или руснаци...?!
Не бе Сюлеймане точно обратното е етносите изграждат нациите.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #729 on: February 28, 2010, 16:36 »
Етноса изгражда нациите, но когато на една ръка място има десетки етноси (типичен пример е балканите)  - то какво следва ???

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #730 on: February 28, 2010, 17:01 »
  Какво ли пък може да следва?!
 Ние може да сме десетки етноси,но като се замислиш-имаме толкова общи неща!Силно се надявам,че след време  ще се набляга повече на приликите,отколкото на различията.И ще бъдем едно голямо семейство-всеки със своята идентичност,непосягащ на тази на ближния си!

neru

• Guest
« Reply #731 on: February 28, 2010, 17:06 »
 :D

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #732 on: February 28, 2010, 17:24 »
  Какво ли пък може да следва?!
 Ние може да сме десетки етноси,но като се замислиш-имаме толкова общи неща!Силно се надявам,че след време  ще се набляга повече на приликите,отколкото на различията.И ще бъдем едно голямо семейство-всеки със своята идентичност,непосягащ на тази на ближния си!

Дано, караИбрахиме, дано !!  Време е да станеме едно голямо балканско семейство! От това можем само да спечелим!

Съединението прави силата!       

Offline Hat

• Moderator
« Reply #733 on: March 01, 2010, 09:42 »
Хат,

Нека да разграничим в дискусията си етническия произход от религията.  Аз не съм историк или теолог, но имам поне елементарни познания в тези области и ми се иска съвсем безпристрастно да коментираме някои неща, въпреки че тези теми са били многократно обсъждани тук. Предлагам първо да обсъдим именно  религията при помаците. 

Говориш за цели, задачи и доказателства.  Следователно имаш такива (доказателства) и те моля да ми посочиш конкретни за това кога точно (година, век) и от кого помаците са приели исляма?   
PNK2003 аз сьщо не сьм историк но винаги ми е било интересно откде и как идват предците ни тьй като много често ни се напомняше по един или друг начин и то кой от кой по нелицеприятни,че ние сме втора рька хора,предатели,изменници и още незнам какви.За себе си аз сьм приключил с тьрсенето на каквито и да е доказателства,защото смятам,че сьм открил истината за произхода на дедите ми и тя е че те винаги са били помаци с ислямско вероизповедание и никога няма дя подложа на сьмнение това мое убеждение,което ми позволява да живея в хармония сьс себе си и околните.Не смятам да влизам в каквито и да е спорове и да убеждавам този и онзи в правотата си най малкото ще ми отнеме много време и ще ме натоварва с излишни отрицателни емоции от които наистина нямам нужда.Ако наистина се нуждаеш от доказателства аз ще ти посоча няколко необятни източника от кадето да ги тьрсиш.Това са Йени джами,Помак Тюрклери-институт и Босфорският университет.Пожелавам ти успех.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #734 on: March 01, 2010, 09:51 »
Hat, казваш че винаги са били предците ти помаци мюсюлмани, а преди Хиджра какви са били?