Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 859557 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline havallar

• Advanced member
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #525 on: April 21, 2009, 22:13 »
Помня, че приятелите ми от махалата им сменяха имената...Не е малко ... Другото са ми го разказвали родители им/ми ... Мисля, че мога да им имам доверие :)

Освен географ, вече можеш да ме наричаш и икономист и демограф...:)
  Доверието е едно др.е историята.Ако нямаш факти на твоите думи ,спора е безмислен.Аз ти предоставих факти за последните 300г от участието на помаците в управлението на Османската държава.Защищавали и християни(затова Салихага е убит).И това са факти на БГ историци за което съм дал линка. ;)

Isyankar

• Guest
« Reply #526 on: April 21, 2009, 22:19 »
  Доверието е едно др.е историята.Ако нямаш факти на твоите думи ,спора е безмислен.Аз ти предоставих факти за последните 300г от участието на помаците в управлението на Османската държава.Защищавали и християни(затова Салихага е убит).И това са факти на БГ историци за което съм дал линка. ;)

Не отричам за тези защити за които ти говориш ... Ама не винаги са успявали да ни защитят помаците или някой друг ... Просто имам прабаба, която на практика е родена в Източна Румелия и още е добре (да ми е жива и здрава) и тракийското изселване в началото на 20ти век не е никак, никак розов момент от историята на тракийските българи....Малко по-меко са протекли нещата в Беломорска Тракия ... От там дори са платили на вуйна ми цялото имущество....а от другата страна на Марица - не само, че с доста кръв изпратиха българите на север, ами и стотинка не са видели за къщите си и имотите, които си останаха ....

Но това е тема за помаците.....За геноцидите или Възродителните процеси над помаците....за подобни процеси над християните в Османската империя - смятам се обсъжда с доста форуми - точно тук и точно пък в тази тема не е мясото..

Факт е, че скоро бях с вуйнини на сватба в Турция на турско семейството с което те са били приятели още преди изселванията от Одринска Тракия ... Тъй, че да не се обиждат на ниво народ и етнос някои хора - на битово ниво нещата и тогава и сега са прекрасни .... Политиците, водачите са тези, които предизвикват кървавите конфликти и глупави подобни процеси...

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #527 on: April 21, 2009, 22:23 »
Не отричам за тези защити за които ти говориш ... Ама не винаги са успявали да ни защитят помаците или някой друг ... Просто имам прабаба, която на практика е родена в Източна Румелия и още е добре (да ми е жива и здрава) и тракийското изселване в началото на 20ти век не е никак, никак розов момент от историята на тракийските българи....Малко по-меко са протекли нещата в Беломорска Тракия ... От там дори са платили на вуйна ми цялото имущество....а от другата страна на Марица - не само, че с доста кръв изпратиха българите на север, ами и стотинка не са видели за къщите си и имотите, които си останаха ....

Но това е тема за помаците.....За геноцидите или Възродителните процеси над помаците....за подобни процеси над християните в Османската империя - смятам се обсъжда с доста форуми - точно тук и точно пък в тази тема не е мясото..

Факт е, че скоро бях с вуйнини на сватба в Турция на турско семейството с което те са били приятели още преди изселванията от Одринска Тракия ... Тъй, че да не се обиждат на ниво народ и етнос някои хора - на битово ниво нещата и тогава и сега са прекрасни .... Политиците, водачите са тези, които предизвикват кървавите конфликти и глупави подобни процеси...
  Най добре е за всички да се загърби историята и да живеем в мир и спокоствие,защо ако се тръгне да се търсят косури цяла нощ няма да стигне.Лека.Беше ми приятно.

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #528 on: April 21, 2009, 22:30 »
havallar,v Loveshko ima edno selo Bylgarene.Nameri i prochiti negovara istoriia.Prez Aprilskoto vystanie koi sa bili taka tolirancijni.Koj e pomagal na bednite hristiiani.Pomaci ot Loveshkite sela sa klali starci i deca.Tazi duma ne znaia kak e na arabski.

Isyankar

• Guest
« Reply #529 on: April 21, 2009, 22:35 »
Да, прав си. Мисля, че сме го направили по нашия край ... в Хасково днес почти 80% от населението е от изселници - едните - българи от Източна Тракия, другите - турци върнали се от Турция през последните 20 години ... Останалите са димитровградчани и селяни от околията :)) В крайна сметка, за да е Хасково днес един проспериращ смея да твърдя и красив град и да няма етноконфликти, нещо повече - за един такъв голям град - няма обособени турски или български квартали или пък помашки (в Хасково има доста помаци и доста не го крият, макар да са с немюсюлмански имена) - т.е. няма никаква етноконсолидация или изолация - всички живеят заедно и т.н...Е, явно всички са успели да преглътнат историята и осъзнават, че до голяма степен никой не ги е питал дали искат едните да се изселват от Одринско в Хасковско, а другите от Хасковско в Бурсенско или Истанбулско...Както българите в тези села със сълзи изпращаха тогава турците, така съм убеден и, че в Одринско българите са изпращани от местните със сълзи, защото дадох пример, че и до ден днешен се пазят някои родови приятелства и бях на такава сватба в Турция...:)

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #530 on: April 21, 2009, 22:36 »
Много може да се пише по въпросите повдигнати горе - относно това което пише Фотакиев -че протобългарите са с древноирански произход това вече е една добре обоснована теория не че липсваттюрки в етногенезиса на българския народ-авари ли не щеш печенеги ли кумани ли и тн. но тази теория е ключа към този въпрос.Що се отнася за това което пише rodoplar- то не мога да се съглася с картината която иска да ни внуши нямам време детаилно да се спирам на написаното но това хич ни и било така  от една страна имаме господстваща прослойка етнически различна но споена от религията от друга страна е раята със робски статут две взаимно изклчващи се се понятия но взаимодеистващи си активно-то няма как и да бъде по друг начин като отношението на едните към другите  е  изяснено в исторически план вярно имало е и рая със специален статут-пр.войнуците-доганджиите и тн. но да не забравяме че те са пак рая и с течение на времето този статут се губи.

Isyankar

• Guest
« Reply #531 on: April 21, 2009, 22:38 »
havallar,v Loveshko ima edno selo Bylgarene.Nameri i prochiti negovara istoriia.Prez Aprilskoto vystanie koi sa bili taka tolirancijni.Koj e pomagal na bednite hristiiani.Pomaci ot Loveshkite sela sa klali starci i deca.Tazi duma ne znaia kak e na arabski.

Прочети последните ни коментари и да позагърбим историята, защото на балканите обективна история просто е трудно да има. Вярвам само на бабите си, а на исторически източници не мога. Не мога дори и на хора, които не са ми близки, защото мен са ме убеждавали етнически турци например, че в Батак помаците са клали християнското население, което в последствие разбрах, че е било с цел противопоставяне .. Тъй, че дори не мога и на трети лица да вярвам, макар и близки приятели - та камо ли на някакви историци, които не познавам...

Това тук на Балканите не е история нашето, а само политика, политика, политика ....

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #532 on: April 22, 2009, 08:35 »
Що се отнася за това което пише rodoplar- то не мога да се съглася с картината която иска да ни внуши нямам време детаилно да се спирам на написаното но това хич ни и било така  от една страна имаме господстваща прослойка етнически различна но споена от религията от друга страна е раята със робски статут две взаимно изклчващи се се понятия но взаимодеистващи си активно-то няма как и да бъде по друг начин като отношението на едните към другите  е  изяснено в исторически план вярно имало е и рая със специален статут-пр.войнуците-доганджиите и тн. но да не забравяме че те са пак рая и с течение на времето този статут се губи.

Много ми е интересно как така роби са плащали данъци? Доколкото знам робът е роб тогава, когато няма собственост. А данък се плаща единствено върху собствена продуция.

Относно взаимноизключващите се прослойки в Османската империя -ами то светът и днес не е по-различен. Защо например съдбата на човечеството се решава от определени /Г-20/, а не от всички страни? Сигурно защото и днес живеем в епоха на империализъм, демек пак сме един вид рая. Е, има малка разлика - в Османската империя член на раята е могъл да се издигне до висшите етажи на властта, докато днес, в условията на олигархия /Г-20/, това е невъзможно.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #533 on: April 22, 2009, 08:49 »
Още малко ще кажеш, че Османската империя е бил раят на земята ама са си го прибрали.
Една неправда не легализира друга неправда.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #534 on: April 22, 2009, 09:49 »
Искам да кажа, че Османската империя за времето си е била изключително развита държава. В този смисъл е било дори привилегия да бъдеш неин поданик. Нещо като днес да живееш в САЩ, пък ако ще и в Харлем.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #535 on: April 22, 2009, 10:03 »
Знам, че много неща не знам. Кое е наследството от тази империя? Открития, технологии, пътища, архитектура, изкуство, демокрация? Развита като сила или развита като интелект?

За тебе може да е било привилегия тогавашните хора да са част от нея, за мен Османската империя е мрачен период от Българската история.

А за еднаквостта между Османската империя и САЩ... Малко е прекалено  ;D

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #536 on: April 22, 2009, 10:36 »

А за еднаквостта между Османската империя и САЩ... Малко е прекалено  ;D

Не е еднаквост, а аналогия. Трябва да отчетем историческия контекст за да добием по-добра представа. Положението на раята в рамките на империята едва ли е било по-лошо от това на селяните, в която и да е било друга държава в Европа по онова време.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #537 on: April 22, 2009, 10:51 »
Едва ли, но има един емоционален момент. Едно е да ти удари майка ти шамар, а друго жена която не познаваш. Едно е негър да каже на негър niger, съвсем различно бял.

В Пактът на Омар няма и ред свързан с достойнството на християните. Даже султана рекъл

“Установено е от гледна точка на Шериата и Закона, щото кяфирите [неверниците] да личат чрез облеклото и външния си вид въобще, че са презрени и унижени, като не яздят на коне, не се обличат в дрехи, приготвени от разни копринени и атлазени материали, не надяват самурени кожуси и калпаци, а жените им да не се разхождат с облекла, като тия на мюсюлманките и да не надяват фередже, приготвено от персийски плат..."

В Средновековието правото не е било в силата си, нямам спор.

Оставям империята, все пак темата е друга  :)

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #538 on: April 22, 2009, 10:59 »
Много ми е интересно как така роби са плащали данъци? Доколкото знам робът е роб тогава, когато няма собственост. А данък се плаща единствено върху собствена продуция.

Относно взаимноизключващите се прослойки в Османската империя -ами то светът и днес не е по-различен. Защо например съдбата на човечеството се решава от определени /Г-20/, а не от всички страни? Сигурно защото и днес живеем в епоха на империализъм, демек пак сме един вид рая. Е, има малка разлика - в Османската империя член на раята е могъл да се издигне до висшите етажи на властта, докато днес, в условията на олигархия /Г-20/, това е невъзможно.
-да член на раята е можел да се издигне до върховете на власта ,но с една малка подробност ,трябвало е да приеме ислама - още при възникването на тази държава висши властимащи са нови мюсюлмани виж газиите Евренос бег- Михал бег и др. а и по голяма част от великите везири са такива ,включително и посоченият по горе МехмедСоколович.Що се однася за данъците то такива са плащани от собствениците на ленните владения които съществуват икономически на робският труд на податното население - а при строежи ,и не само ангарията през по голяма част от съществуването на империята е била повсеместно разпостранена а и отношенията м-у тези прослойки са били обект на писанията на редица пътешественици от запад а и не само от там -а що се отнася за паралела м-у османската държава и Сащ сигурно имаш предвид времето когато в сащ сюжети като този на чичо Томовата колиба са били още актуални-но това е само история все пак.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #539 on: April 22, 2009, 11:09 »
Едва ли, но има един емоционален момент. Едно е да ти удари майка ти шамар, а друго жена която не познаваш. Едно е негър да каже на негър niger, съвсем различно бял.

В Пактът на Омар няма и ред свързан с достойнството на християните. Даже султана рекъл

“Установено е от гледна точка на Шериата и Закона, щото кяфирите [неверниците] да личат чрез облеклото и външния си вид въобще, че са презрени и унижени, като не яздят на коне, не се обличат в дрехи, приготвени от разни копринени и атлазени материали, не надяват самурени кожуси и калпаци, а жените им да не се разхождат с облекла, като тия на мюсюлманките и да не надяват фередже, приготвено от персийски плат..."

В Средновековието правото не е било в силата си, нямам спор.

Оставям империята, все пак темата е друга  :)

Именно, затова казвам, че трябва да отчитаме историческия контекст. Несериозно е да разглеждаме правата на тогавашното население през призмата на днешното законодателство. Имай предвид, че когато Омар е съставял този пакт, в рамките на Християнска Европа е било невъзможно физическото съществуване на мюсюлмани /и евреи/, а какво остава да говорим за правата им.

В този аспект, едва ли има по-голямо достойнство от правото на живот и религия.