So pocit kon d.r.Plamen Paskov.Iako nemam mnogu vreme,se potrudiv da ja procitam predhodnava polemika.Iako ne sum istoricar ovaa problematika relativno dobro mi e poznata no ne bi navleguval vo detalna rasprava.Prvo: ovoj forum ne e mesto za toa,premnogu vreme i prostor iziskuva.Vtoro:takvite diskusii,so emotiven naboj i golema, negativna energija,samo ne oddalecuvaat i od vistinata i edni od drugi,a neli "sozdadeni sme od eden Tatko i edna Majka i podeleni na pleminja i narodi za da se zapoznavame i zblizuvame",kako sto ne uci ,ne samo cesniot Kur"an tuku i e Evangelieto(Indzilot)i Stariot zavet-Torata (Tevratot).i tn.
Drag prijatele,edna narodna mudrost veli:so sila na coveka mozes da mu zemes nesto ,da mu dades(nametnes)nikako.Ti tvrdam prijatele deka so sila islamot ne mozes ni da mu go odzemes a kamo li da mu go nametnes-da mu go dades.Probaj na nekoj tvoj (ne)prijatel-nemusliman da go nateras nasilno da posti barem eden den Ramazan vo m.Avgust ovaa godina!!Ako uspees..ejvala..
Lukovo i Debar se vo moja nahija na 15 do 30/40km od mene.Tie citati imaat vrska so vistinata kolku grckata mitologija so realnosta.I samiot,kako educiran covek treba da znaes deka letopisite i patopisite ne se avtenticni istoriski dokazi i fakti uste pomalku ako se pisani od ludje koi imaat patoloska omraza kon Turcite-Osmanlii i kon Islamot.A srpskite prednjacat vo toa,toa e notoren fakt. Pokojniot Gjingjic Zoran-ubieniot premier na Srbija na edna tribina rekol "sto da se kaze za narod za koj najgolem heroj e Milos (K)obilic-podmolniot ubiec na sultan Murat?Samo najloso,tesko na toj narod".Se nadevam deka znaete ko bese Zoran Gjingjic,kako sto se nadevam,znaete koj bil
(K)obilic i kako go ubil Sultanot po (ne za vreme)kosovskiot boj.Ako ne znaete vidi:Istorija na Turskoto-Osmansko carstvo,Jozef fon Hamer.
Za volja na vistinata i sultanite i carevite i kralevite ne bile "svileni i nezni",surovi bile.tocno e deka ubivale duri i svoi braca!ama za tron,za prestol,za vlast be brat!!!ne za islam,ne za hristijanstvo,ne li ?Na sultanot Selim prvi-tatkoto na velicenstveniot Sulejman,prioritetna cel mu bila Arabija(za da ja islamizira?!?)
Mehmed Fatih koga go osvoil Carigrad megju prvite aktivnosti sto gi prezel e i vracanjeto na izbeganiot (od strav)Patrijarh-Genadij,mi se cini,bese negovoto ime,od Moskva.Mu go predava zezolot,skiptarot(simbolot na vlast)go postavuva do sebe,bogato go nagraduva i mu predava Ahdnama(ne ukaz,erade),najvisok akt koj mu garantira sloboda na verata ,na cesta i na imovinata ,nemu i na negovite istovernici.Istoto go storil deset god.pokasno(1463 g.)vo Bosna isto taka so Ahdnama.Ova ne se ni patopisi ni letopisi ni pamfleti,istoriski dokumenti koi seuste se cuvaat za onie koi sakaat da gi vidat... no ima lugje koi "kaj svojot brat go gledaat trnot vo okoto a kaj sebe ne go gledaat balvanot-trupecot"(Isa a.s.-Isus mesijata)Jas najiskreno se nadevam i ce go molam Svevisniot da ni pomogne ni jas ni ti ni nasite prijateli od "pomak eu",da ne bideme takvi...Ke napisam,zdravje utrre(potocno denes ,2:15 e vece)uste nesto kako prodolzenie.So pcit Vas Serif.