Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 858761 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Serif mkd

• Adviser
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #345 on: February 24, 2009, 03:19 »
So pocit kon d.r.Plamen Paskov.Iako nemam mnogu vreme,se potrudiv da ja procitam predhodnava polemika.Iako ne sum istoricar ovaa problematika relativno dobro mi e poznata no ne bi navleguval vo detalna rasprava.Prvo: ovoj forum ne e mesto za toa,premnogu vreme i prostor iziskuva.Vtoro:takvite diskusii,so emotiven naboj i golema, negativna energija,samo ne oddalecuvaat i od vistinata i edni od drugi,a neli "sozdadeni sme od eden Tatko i edna Majka i podeleni na pleminja i narodi za da se zapoznavame i zblizuvame",kako sto ne uci ,ne samo cesniot Kur"an tuku i e Evangelieto(Indzilot)i Stariot zavet-Torata (Tevratot).i tn.
     Drag prijatele,edna narodna mudrost veli:so sila na coveka mozes da mu zemes nesto ,da mu dades(nametnes)nikako.Ti tvrdam prijatele deka so sila islamot ne mozes ni da mu go odzemes a kamo li da mu go nametnes-da mu go dades.Probaj na nekoj tvoj (ne)prijatel-nemusliman da go nateras nasilno da posti barem eden den Ramazan vo m.Avgust ovaa godina!!Ako uspees..ejvala..
  Lukovo i Debar se vo moja nahija na 15 do 30/40km od mene.Tie citati imaat vrska so vistinata kolku grckata mitologija so realnosta.I samiot,kako educiran covek treba da znaes deka letopisite i patopisite ne se avtenticni istoriski dokazi i fakti uste pomalku ako se pisani od ludje koi imaat patoloska omraza kon Turcite-Osmanlii i kon Islamot.A srpskite prednjacat vo toa,toa e notoren fakt. Pokojniot Gjingjic Zoran-ubieniot premier na Srbija na edna tribina rekol "sto da se kaze za narod za koj najgolem heroj e Milos (K)obilic-podmolniot ubiec na sultan Murat?Samo najloso,tesko na toj narod".Se nadevam deka znaete ko bese Zoran Gjingjic,kako sto se nadevam,znaete koj bil
(K)obilic i kako go ubil Sultanot po (ne za vreme)kosovskiot boj.Ako ne znaete vidi:Istorija na Turskoto-Osmansko carstvo,Jozef fon Hamer.
            Za volja na vistinata i sultanite i carevite i kralevite ne bile "svileni i nezni",surovi bile.tocno e deka ubivale duri i svoi braca!ama za tron,za prestol,za vlast be brat!!!ne za islam,ne za hristijanstvo,ne li ?Na sultanot Selim prvi-tatkoto na velicenstveniot Sulejman,prioritetna cel mu bila Arabija(za da ja islamizira?!?)
            Mehmed Fatih koga go osvoil Carigrad megju prvite aktivnosti sto gi prezel e i vracanjeto na izbeganiot (od strav)Patrijarh-Genadij,mi se cini,bese negovoto ime,od Moskva.Mu go predava zezolot,skiptarot(simbolot na vlast)go postavuva do sebe,bogato go nagraduva i mu predava Ahdnama(ne ukaz,erade),najvisok akt koj mu garantira sloboda na verata ,na cesta i na imovinata ,nemu i na negovite istovernici.Istoto go storil deset god.pokasno(1463 g.)vo Bosna isto taka so Ahdnama.Ova ne se ni patopisi ni letopisi ni pamfleti,istoriski dokumenti koi seuste se cuvaat za onie koi sakaat da gi vidat... no ima lugje koi "kaj svojot brat go gledaat  trnot vo okoto a kaj sebe ne go gledaat balvanot-trupecot"(Isa a.s.-Isus mesijata)Jas najiskreno se nadevam i ce go molam Svevisniot da ni pomogne ni jas ni ti ni nasite prijateli od "pomak eu",da ne bideme takvi...Ke napisam,zdravje utrre(potocno denes ,2:15 e vece)uste nesto kako prodolzenie.So pcit Vas Serif.        

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #346 on: February 24, 2009, 03:26 »
Не съм съгласен с изложените от Тео твърдения за османското робство, по-скоро с направените от него изводи, но нека както той казва да не се връщаме постоянно към мрачните моменти от историята ни, подклаждайки омраза, а да се стараем всички заедно да направим живота си по-добър! 

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #347 on: February 24, 2009, 03:50 »
Moe izvinuvanje:poslednata recenica od citatot treba da e :so pocit Vas Serif.Nocni sati gluvo doba...koj ne spie gresi.
          pnk2003.veruvaj vo pravo e teo imam i jas dosta takvi primeri ama ke me ostavt do sabah ako pocnam da pisuvam.A sto se odnesuva "do mracnite momenti od istorijata"gi imalo mnogu ama najmalku za vreme na Osmanskata imperija.Namesto dolgi argumenti Prasanje:kolku vojni i konflikti  na Balkanite imalo za vreme od nad 500 god.Tursko a kolku od 1912 do denes? ....  ne rekle badijala nasite stari  "eh!Pusto Tursko!Pozdrav.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #348 on: February 24, 2009, 04:02 »
Хайде пак започнахме със сравненията... Каквото исках да кажа съм го казал, но явно не сте ме разбрали... Поздрави!

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #349 on: February 24, 2009, 04:04 »
Moe izvinuvanje:poslednata recenica od citatot treba da e :so pocit Vas Serif.Nocni sati gluvo doba...koj ne spie gresi.
          pnk2003.veruvaj vo pravo e teo imam i jas dosta takvi primeri ama ke me ostavt do sabah ako pocnam da pisuvam.A sto se odnesuva "do mracnite momenti od istorijata"gi imalo mnogu ama najmalku za vreme na Osmanskata imperija.Namesto dolgi argumenti Prasanje:kolku vojni i konflikti  na Balkanite imalo za vreme od nad 500 god.Tursko a kolku od 1912 do denes? ....  ne rekle badijala nasite stari  "eh!Pusto Tursko!Pozdrav.

Браво Сериф,
докато някъде цял свят са воювали и цели народи са изтребвали...на Балканите относително добре е било и във социално и във духовно отношение.Погледнете наоколо всичи са крепостни на феодалите си във това време.Дори във Русия това продължава до началото на 20 век.
Много пъти съм давал за пример едно изказване на един от форумите.Сега пак ще ви напомня:

psevdopatrioti si cheshat ezicite slovobludstvaiki s klisheta zaucheni ot godinite na promivane na mosycite-evala na komuniszma...iztoriat nikoga ne e ednostran4iva,no e mnogo po-trudno da poviarvash na istori4eskite fakti,nesheli da tyrsish pod vola tele.Osmansko robstvo e imalo-fakt,istyplenia syshto-fact;no tova ne e bilo permanentno;zamislete se koia normalna imperia ima ineters da iztrebva naselenieto si-koeto i osiguriava pari??? chetete prof.Mitafchieva i se zamislete kogato v avstro-ungarskata imperia angariata e bila 6 dni v sedmicata,a v Osmanskata-3 dni godishno;kogato kreposnite v Evropa sa niamali pravo da gyknat,a bylgarite v osmanskata imperia sa imali svoia sobstvenost-zemia i dobytyk,koito sa prodavali na svobodnia pazar mnogo izvyn etni4eskite granici bylgarski;to ne bi li sledvalo da se revizirat psevdopatriotskite iztyplenia i da se pogledne istinata v ochite!Tam kydeto e imalo klanet-1876 i prochie-da,da se opishe i osydi;no da ne se premylchavat faktite,spored koito kogato Evropa e obezliudena ot voini,tuka nasheneca se e plodil bezproblemno i ot tozi rahatlyk do den dneshen e sviknal ne svobodata da gleda,a salama!
от чорап

Нека да се научим да разчиаме кодовете на Историята ни и поуките от нея!

Offline SEVT XX

• Member
  • **
« Reply #350 on: February 24, 2009, 05:11 »
Teo,kato t cheta opisanieto ti na osmanskoto "prisastvie" po nashite zemi,mi idva da zapeya nykoy himn na vazhvala,to ne bilo ray,to ne bilo chudo,vichki se razhojdat usmuhnati,srashtayki se celuvat po dvete strani,pesni si pesniuvali,navsyakade se peyat odi na radostta,jivota kipi,turci,balgari,garci,sarbi-bratya po sadba,obichat se,radvat se edin na drug,s takova umilenie se gledat..........to ne bilo jivot,to ne bilo chudo.........
Balgaria popada pod osmanska vlast s naselenie okolo 4 000 000 dushi i se osvobojdava sas naselenie okolo 4 500 000.
Vseki moje da si napravi smetka kavo plodene e bilo po nashite zemi.
I samo edin primer-Francia v kraya na XIV v. ima dolu -gore sashtoto naselenie kato Balgariya i ako ne me laje pametta,prez XIX v to dostiga do 27 000 000 dushi.
Ako sledvame logikaa ti za ikonomicheskiyat jivot v Osmnskata imperiya,to bi tryabvalo tya da e bila vodeshta v ikonomiceskite si pokazateli,a pak realnostta se okazva malko po-druga,Turciya poluchava prozvishteto "Bolniyat chovek na Evropa",ta se nalaga imenno tezi zapadnali darjavi da ya vdigat na kraka.

Offline SEVT XX

• Member
  • **
« Reply #351 on: February 24, 2009, 05:29 »
A na vaprosa ti dali nyakoi shte vazrazi che balgarite sa tiurki,ti otgovaryam-da,az shte go napravya s nai-golyamo jelanie i gotovnost,za da razberesh zashto ne sa/makar da sam siguren ,che i ti go zhaesh i tova e nishto poveche ot prikrita prvokaciya/.I vaobshte ako si podgotven ,mojem da pobesedvame nad slednoto neshto-shto e tova tiurk,dokolko sa tiurki turcite,koi ot taka narechenite" tiurkski "plemena sa vsashtnost tuyrkizrani/ezikovo/ indoevropeyci t.n.
Kazvam ti go chestno i otkroveno,mislya ,che zad obaza ti na belo agance,se krie neshto savsem drugo,naprimer edna asociaciya sas snimkata,koyato si postavil.Ne mojesh da zakleymyavash provokatorite tuk,da prizovavash za normalen ton na diskusiya,a v sashtoto vreme indirektno/tochnata duma e savsem razlichna/ da pravish vnusheniya i insinuacii.
Mislya,chehorata tuk sa dostatachno inteligentni,za da ti se vrazvat i sled izvestno vreme tozi sait ot Pomak.eu da se prevare v Turk.eu!!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #352 on: February 24, 2009, 08:12 »
 Днес,отново беше направен опит от хора ръководители на сайт конкурентен на pomak.eu tuk в тази тема се опитват по най-долен начин и с подмолни средства да се внушава на членовете ни че сайта помак.еu e работел против интерсите на турци и помаци,имаше постинг и навреме беше изстрит от Екипа!.Това е една долна инсинуация и лъжа! Ние сме обективни и се стараем за вас.Преценете сами,тук сме хора с различна етническа принадлежност и религии и се стремим на всеки от нас да е спокоен.Каквито и опити да се правят напоследък станаха доста след публикациите в Атака против нас.Сайта помак.eu NE e против България или Турция или други народи,както се опитват други да внушат...,сайта е създаден с цел да се покаже помашката култура и обичай,носии,ритуали,сватби,песни,всичко типично.Това е истината,и затова сме тук защото помак.еu e наш общ ДОМ! Благодаря ви!

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #353 on: February 24, 2009, 08:24 »
Назми,не им се обяснявай! Те като псуват в техния сайт срещу турци,помаци,роми ,да не би да ни дават обяснения! Да си гледат работата! Мани ги! ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #354 on: February 24, 2009, 08:30 »
Назми,не им се обяснявай! Те като псуват в техния сайт срещу турци,помаци,роми ,да не би да ни дават обяснения! Да си гледат работата! Мани ги! ;)
  Mersi Gelina,znam che e taka,ama e nahalno da idesh v drug Sait i da reklamirash svoq si,shtom tuk ima narod znachi vse pak se pravi za tqh,zashto az ne hodq pri tqh ,ne mi trqbva,no i NE iskam tuk da se opitvat da pravqt tova,a i nqma kak da stane!!!

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #355 on: February 24, 2009, 08:53 »
Като нарушават,трийте ги! Както правите с другите! ;) Айде млъквам,че пак ще кажат че се отклонявам от темата! ;D

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #356 on: February 24, 2009, 09:00 »
Наистина продължава  да се подтискат правата на помаците.Що се отнася до псувни ,това е вече дествие на безсилие  и ограничен  мироглед.Аз се чудя на кой пречим.Та нали повечето помаци са ангажирани в земеделието и хранят народ независимо от религия.Храни куче да та лае...............

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #357 on: February 24, 2009, 09:03 »
Защо да ги триете нека видим до къде ще стигне байганьовщината ;D

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #358 on: February 24, 2009, 09:25 »
Уважаема или Уважаеми  sevtXX,
Нямам никакви намерения да превърна този прекрасен сайт във тюрк.еу.То кодовото название на името на сайта е достатъчно магичнО за да привлича хората.За късо време тук се събраха около 3 000 човека.Това показва високата активност на този сайт.Защото е със преобладаващ  колоритен и много етносен характер.Всеки тук търси нещо и расъждава върху някакви си тези на които, вярва.Защо ми се сърдите?Аз пиша това което ми е от вътре.Аз на вас сърдя ли се?Не!
Сега да дойда до исказванията ви....
България вече е била разпокъсана на парчета...на малки царства и феодални имения.За каква България говорите при идването на Османците?Уточнете!И на какви базировки смятате че българите са били 4 000 000 точно при идването на Османците,щом като сами знаете че така наречените феодални имения и царства са си били във постоянни войни между себе си.
Хайде сега да проследим историята.....
Около 1350г във Европа бушува болеста "черната болест" която убива буквално две  трети от населението на Европа.Не аз а любимият ви историк Божидар Димитров твърди че по това време населението на Европа е към 27 000 000.Англия която е със население 4 000 000 и много добра във икономическо отношение да съумее да направи едно реално преброяване на населението си ...остава със  1 000 000 население.Кажете ми така наречените Български земи дали биха си направили едно такова преброяване щом са разпокъсани  на парчета?Много ми е интересно от къде ги вземате тези данни и как ги изчислявате и на каква историческа даденост и обосновка?
Във самото начало на 20 век Турското население са към  6 000 000(като вътре са включени и арменци и кюрди и араби)
Българското население е към 4 000 000.
Забележете сега 1930 г Турското население е  към   12 000 000
А през 1950г населението на България е 7 500 000.Разликата е не голяма
От този период Турското насенеие става почти 75 000 000(разбира се със всичките си  етнически съставки)
Българското население във момента пак са на същите 7 500 000
Ако Българите са имали план да се развиват във това отношение биха станали именно колкото Франция или Англия със които много се обича да се сравнява.
Исках да ви кажа че за населението на България не са виновни Османците!
Ако по тия ръстове пордължавате през 2050г  населението на България ще е към 5 000 000.За това не съм аз виновен! ;D
А нека да ви предложа  и една разумна формула за развитие.Раждайте по 3-4 дечица.

Со здраве!!!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #359 on: February 24, 2009, 09:49 »
Лично аз се включвам (и то рядко) в тези спорове с цел да се достигне до обективната истина от историческа гледна точка.  Не виждам какво ще се промени, ако някой докаже например, че българите произхождаме от индианците.  Важно е да гледаме напред и да не забравяме, че живеем в 21-и век. 

Странно ми е, че помаците с такава категоричност отхвърлят вероятността да са с български произход и са готови да приемат всякаква друга хипотеза.  Подчертавам, че в случая имам предвид етническия произход, тъй като доста често тук се бъркат понятията етнос и религиозна принадлежност.

По въпроса за ислямизацията не виждам каква е разликата между т.н. "доброзорна" и "насилствена" ислямизация.  В този смисъл посочих и примера по-горе.

От друга страна не мога да не се замисля над следните въпроси.  Нека да допуснем, че е имало предимно насилствена ислямизация.  Иван приемал исляма и ставал Хасан, защото в противен случай го очаквали или ятаган или мизерия.  Каква би била нормалната реакция в подобен случай?  Толкова бързо ли Хасан ще забрави предишната си религия, обичаи и т.н.?  Не е ли по-логично Хасан да предаде на децата си омразата към тези, които са го заставили насила да смени религията си, неговите деца на техните и т.н.?                               

Именно, по-логично е! И на само на тях, а и на днешните поколения. Ето защо, лично аз, като част от това поколение/ не мога да понасям излеянията на "историци" като Б.Д., че помаците са потомци на "насилствено ислямизирани българи".

Икономическите съображения в действителност влияят на избора, но по същество не представляват пряко /насилствено/ налагане на религията. Изборът си е избор. Докато налагането на религията с "огън и меч" вече не е никакъв избор, а принуда.

Тук има една голяма грешка, която допускат повечето хора. И тя е,че когато се разглежда проблема с ислямизацията, не се отчита историческия контекст. Почти всеки гледа от позицията на "демократичното общество" от 21 век. Затова се чудим на високите данъци, а не си задаваме въпроса, че за да има данък трябва да е имало собствено производство и приходи. Крепостните селяни в Русия /макар и християни, като техните управниците/ са нямали право на собственост до края на 19 в. Някой пита ли за тях?

През Средновековието християните не само, че живеели в рамките на Османския Халифат, но имали право на религия, неприкосновена собственост, закрила от закона и прочие. По същото време в рамките на християнска държава е било невъзможно физическото съществуване на мюсюлмани, а камо ли да се говори за някакви техни права. Преди време Пасков зададе риторичния въпрос "защо след 7 века мюсюлманско владение на Перинеите, не е останал нито един мюсюлманин? Може би заради Светата инквизиция, политиката на която не позволявала съществуването на иноверци в рамките на Католическа Европа, в частност - Испания. Ето, това се нарича насилствено налагане на религия /отричане от предишна вяра/ и при това много добре документирано.

Но ние ще продължаваме да си говорим за филма "Време разделно". Докога ли?