Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 872951 times)

0 Members and 32 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #285 on: February 15, 2009, 17:11 »
Линковете са повредени. Поправих втория :
http://www.geocities.com/yusuf.ismailov/islm.html

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #286 on: February 15, 2009, 17:53 »
Линковете са повредени. Поправих втория :
  Да,благодаря mustafa_b, knigata хвърля доста светлина! На мен ми стана интересно документираното в книгата по рано присъствие на исляма на Балканите още наченки през 8 век,досега се знаеше че е по късно но пак преди Османската империя на балканите.Доколкото разбирам автора  Нексхат Ибрахими е албанец роден в Косово!

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #287 on: February 15, 2009, 18:06 »
Асселяму алейкум, уа рахметуллахи, уа берекятух,

Винаги съм се съмнявал в общоприетата теория за приемането на Исляма от помаците. Българските историци и политици твърдят, че помаците са българи-християни, насилени от турците да приемат Исляма. Тази теория напоследък взе да куца и все повече и повече чужди историци я отхвърлят. Напоследък дори и в българското уеб пространство се публикуват доказателства, че това е само една лъжа. И наистина е лъжа.
Докажете го, щом сте видели именно ДОКАЗАТЕЛСТВА, а не твърдения на съвременни "автори"

Нека да погледнем Чепино - класически пример за това как турците "потурчват" българите. Аз самият съм откривал доказателства, че това е само една долнопробна лъжа. Нека да видим какво пише по темата Васил Кънчов (виден български учен, географ, историк, политик - министър на народното просвещение в първото правителство на Стоян Данев) в книгата си "Македония. Етнография и статистика" в приложение "Българи мохамедани"]http://%22http//www.promacedonia.org/vk/vk_1_b2.htm%22]"Българи мохамедани" на страница 42:

Цитат
Въ Пловдивъ гръцкиятъ владика Гаврилъ наклеветилъ чепинци прѣдъ военачалника, че сѫ непокорни. Пашата, като стигналъ въ Чепино, събралъ първенцитѣ и искалъ да ги погуби, и тѣ приели мухамеданството за да се избавятъ отъ смърть.

Не знам дали се усещате, но вие с този цитат току-що наляхте вода в мелницата на сценария "Време разделно" - че хората са приели исляма под страх от смъртно наказание, за да спасят живота си.
Ако и другите ви доказателства са от този род, май ще изтриете даже и останалата част от данните, които и аз имам, за доброволното приемане на исляма от богомили, павликяни, както и втората вълна след насилственната ислямизация, която може да бъде наречена по-скоро икономическо-доброзорна.

Явно не е имало никакво насилствено "помохамеданчване". Турската войска никога не е ходила в Чепино с цел да наложи Исляма там. Местните сами са го избрали.
Напротив - явно е имало, и даже вашият цитат по-горе го доказва еднозначно!
И не знам откъде сте толкова категоричен, че, цитирам... "Турската войска никога не е ходила в Чепино с цел да наложи Исляма там."

Може да се пише още много за това, но темата на това съобщение е друга. Преди 4 години открих, че Ислямът и първите мюсюлмани са се появили на Балканите много векове преди турците да наближат дори Мала Азия.
Турците "наближават" Мала Азия през 1071 година с битката при Манзикерт, до Армения.
Ако под "много векове" вие имате предвид поне 3 века (което изобщо не е много), това означава, че Пророкът Мохамед е бил още дете или момче, или даже не е бил роден.
Това ваше "откритие" става моментално сензация, ако имате как да го докажете.
Само да ви предупредя: такива ТВЪРДЕНИЯ имаше много, но винаги, когато се чуваха призиви за мръсната за тях дума "доказателства" изчезваха задълго или завинаги. И смислен постинг от тях повече така и не дочакахме, във всички форуми и дискусии, където съм учавствал.

Лека полека се сдобих с някои преки и косвени доказателства, но проблема беше, че това беше само изолиран случай.
Нищо, щом настоявате на безценната дума "доказателства", дайте ги, не се стеснявайте - те ще са интересни за всички.
Даже и да става дума за "изолиран случай".
Аз бих допълнил: не "изолиран". а сензационно-уникален случай: Ислям преди Пророка Мохамед (с.а.с.)...

Нямах никаква друга информация за мюсюлмани на Балканите от преди османското нашествие. Но преди известно време по волята на Аллах открих един много интересен документ. По-скоро книга, разглеждаща произхода на Исляма на Балканите и отнасяща се точно за периода от преди идването на Османската империя в Европа. И днес пак благодарение на Аллах мога да ви представя същата книга, преведена на български език:

Сваляне в PDF формат]http://%22http//yusufsoft.110mb.com/download/Islam_Balkans.pdf?file=40_Rabbena_dui_ot_Korana.pdf"]Сваляне в PDF формат

Четене он-лайн]http://%22http//www.geocities.com/yusuf.ismailov/islm.html%22]Четене он-лайн
Това ли ви е доказателството?
Вие сериозно ли го смятате и наричате доказателство?

Все повече и повече светлина се хвърля върху тази тема и иншаллах скоро ще разберем цялата истина. Авторът на горната книга е албанец и често говори за албанците, но също така споменава и територии от южна Бълария, северна Гърция и Македония. Освен това, много от процесите в Албания са аналогични на процесите по нашите родни земи.
Авторът на тази книга на кои съвременници се позовава, и то за териториите на България, а не на Албания?

Уа алейкум селям

Коран: Аллах е Светлината на небесата и на земята. Сиянието Му е като ниша, в която има светилник. Светилникът е в стъкло. Стъклото е сякаш блестяща звезда. Разпалена е от [маслото на] благословено маслиново дърво, нито източно, нито западно. Едва докоснато от огъня, маслото му озарява. Светлина върху светлина.
Алейкум-ес-Селяам...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #288 on: February 15, 2009, 18:14 »

[/quote]  Пламене,виждаш линка и спориш дайте източници- те са посочени,иди по долу на Библиография и там ще разбереш за това,както и за автора.Има много нови факти в книгата които дават светлина.Не знам с кого спориш,с автора на книгата и написаното в нея или просто ей така.За мен книгата е един плюс тука!

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #289 on: February 15, 2009, 18:28 »
  Пламене,виждаш линка и спориш дайте източници- те са посочени,иди по долу на Библиография и там ще разбереш за това,както и за автора.Има много нови факти в книгата които дават светлина.Не знам с кого спориш,с автора на книгата и написаното в нея или просто ей така.За мен книгата е един плюс тука!
Назми, ето я библиографията:

БИБЛИОГРАФИЯ

Abdulati, H. (1995). Struktura familjare në islam. Shkup.

Al-Hamawi, Y. (1906). Mujemu-l-Buldan. Cairo.

Arnold, T. (1990). Povijest islama – historijski tokovi misije. Sarajevo.

Asad, M. (1994). Islam na raspa?u. Zagreb.

Asad. M. (1990). Put u Meku. Sarajevo.

Azizusamed, U. (1992). Islami dhe krishterizmi. Prizren.

Beci, B. (1994). Marrëdhëniet e hershme shqiptaro-sllave në dritën e të dhënave të dialektologjisë sonë historike. In Shqiptarët e Maqedonisë, Shkup.

Benkovi?, ?. (1982). Bogumilstvo i islamizacija. Argumenti, 2, p. 234.

Christon, P. K. (1995, April 1). Dardania. Bujku, p. 7.

Çabej, E. (1977). Studime gjuhësore. Prishtinë.

Demiraj, S. (1994). Gjuhësi ballkanike. Shkup.

Dessuki, M. K. (1976). Al-Dewletu-l-uthmaniyetu we-l-masaletu-sh-sharkiyah. Cairo.

Dikëm, S. M. (1994). Studime mbi historinë e shtetit osman. Shkup.

Djozo, H. (1976). Islam u vremenu. Sarajevo.

Doçi, R. (1994). Iliro-shqiptarët dhe serbët në Kosovë. Prishtinë.

Frashëri, S. (1989). Përhapja e islamizmit. Prizren.

Gams, A. (1979). Biblija i društvo. Novi Sad.

Gjini, G. (1986). Skopsko-Prizrenska biskupija kroz stole?a. Zagreb.

Hadri, A. (1973). Historija e popullit shqiptar për shkollat e mesme. Prishtinë.

Had?ijahi?, M. (1977). Islam i muslimani u Bosni i Hercegovoni. Sarajevo.

Had?ijahi?, M. (1982). Neki pojavni oblici islamiske civilizacije u nas. Argumenti, 2, p. 212.

Halili, A. (1995, November 13). Xhamia e Mlikut ndër më të vjetrat në Kosovë. Bujku, p. 2.

Hill, S. (1995, May 19). Aspekte të Shqipërisë mesjetare para pushtimit turk. Bujku, p. 13.

Ibrahimoviq, M. (1985). Veprimtaria detare tregtare e anijeve ulqinake gjatë shekullit XVII deri në fund të shekullit XIX. Koha, 2, pp. 203-215.

Imam Nawawi, Riyadu-s-Salihin. Shkup.

Inalcik, H. (1995). Perandoria osmane, periudhe klasike 1300-1600. Shkup.

Korkut, B. (1969). Arapski dokumenti u dr?avnom arkivu u Dubrovniku. Sarajevo.

Krasniqi, M. (1994, July 16). Toleranca fetare – tipar i karakterit dhe traditës së shqiptarit.Bujku, p. 2.

Mufaku, M. (1990). Shqiptarët në botën arabe: Shekulli XVIII – fillimi I shekullit XX. Prishtinë.

Mawdudi, A. A. (1995). Sistemi i jetës në islam. Shkup.

Nakvi, A. M. (1994). Islami dhe nacionalizmi. Tetovë.

Petrovi?, E. (1964). Istoria poporuli romin oglindit in toponimie. Zagreb.

Pirraku, M. (1991). Shkaqet e kalimit në islam të shqiptarëve. Përparimi, 2, p. 186.

Qutb, S. (1993). Islami – fe e ardhmërisë. Shkup.

Rexhepi, F. (1996). Kultura arabo-islame në Ballkan para ardhjes së turqve. Dituria islame, 76, p. 36.

Rrahimi, S. (1969). Vilajeti i Kosovës më 1878-1912. Prishtinë.

Rrahimi, S. (1986). Gjurmime historike të Rilindjes Kombëtare. Prishtinë.

Sehug-Wille, C. (1978). Bizant i njegov svijet. Rijeka.

Selman, E. S. (1984). El-istirab fi Yugoslafiya. Baghdad.

Selmani, A. (1995, August 1). Shqiptarët e Egjiptit. Hëna e re, p. 31.

Selmani, A. (1994). Qytetërimet dhe gjeografija. Shkup.

Seton-Watson, H. (1980). Nacije i dr?ave. Zagreb.

Stipçeviq, A. (1990). Ilirët: Historija, jeta, kultura, dhe simbolet e kultit. Prishtinë.

Šukri?, N. (1989). Povijest islamiske kulture i civilizacije. Sarajevo.

Tërnava, M. (1995). Popullsia e Kosovës gjatë shekujve XIV-XVI. Prishtinë.

Tur?inovi?, J. (1973). Katoli?ka crkva u ju?noslovenskim zemljana. Zagreb.

?ivojinovi?, M. (1980). Concerning Turkish assaults on Mount Athos in the 14th century. Prilozi za orijentalnu filologiju, 30, pp. 501-515.

Ushaku, R. (1981). Kërkime filologjike. Prishtinë.

Ето я цялата библиография!
намери ми един източник не от преди османското нашествие на Балканите, ами даже и поне от XIX век да е!
Прав си, че в случая към спора подхождам и като просто спор, от спортна гледна точка, признавам си.
Защото винаги, когато някой каже нещо за хилядолетен ислям на Балканите или за ислям преди Пророка Мохамед (с.а.с.), вади "източници", които неизменно са датирани от политизирания и етнизиран XX век, и, както сам виждаш, даже от втората половина и от края на XX век.

За какво говори това?

Аз няма да го казвам, предполагам, сами се досещате.
И, за да не бъда обвинен в двоен стандарт, заявявам, че точно така бих постъпил и бих спорил и със всякакви откачалки на тема християнство преди Йешуа Помазания. Освен, ако не ми докажат неговата коректна реинкарнация от неговото по-старо тяло, когато е бил Учител, и да ми докажат, че този Прото-Учител е синтезирал и проповядвал именно това, което е известно на днешен ден като християнство.
Приемете го за педантизъм, но за мен останалото са политически спекулации и манипулации.

От такива "възхвалители" и "откриватели" според мен всяка една религия губи, защото това не е в територията на благочестивото следване на религията, а на фанатизираното и, съперническо хиперболизиране, което заприличва на състезанието на хлапета на знаеш какво, а не на сериозен разговор на високо духовни и важни, значими теологични или исторически въпроси.

Още веднъж простете емоционалността ми, но аз държа на фактологията, а такава тук няма.
Нещо повече - отрича се отново и отново (белким все някой най-накрая повярва и без доказателства) и вече известната, документирана и категорична история!
Стига се до абсурда, в качеството на доказателственна част да се сочи доказателство за противоположната теза!
Аз не знам какво повече може да се каже.

Съдете сами.

Offline şevket

• Member
  • **
« Reply #290 on: February 15, 2009, 19:21 »
Predi da sporite bih vi predpoçel da proçetete istoçnicite i izobşto znaete li istoriata na islama.Vsiçki varvaşti v Allah S.T.v prorocite,negovite knigi,angeli i zadgrobnia jivot se nariçat Müsülmani oşte predi Mohammed S.A.V.İznaeteli çe toy S.A.V.eroden oşte prez 6 vek za kakvi dva veka mi govorite.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #291 on: February 15, 2009, 19:31 »
И малък откъс от книгата, който всъщност е представителна извадка:

3.3 Мисионери и миграция

Може би най-важният фактор, довел до бързото разпространение на Исляма на Балканите, е мисионерството и миграцията на различни групи хора. Има сведения, че пътешественици и теолози са достигнали до всяка част на полуострова векове преди османлиите и изиграли важна роля при проповядването на Исляма. Това е било улеснено от факта, че мюсюлманите са контролирали много територии около Балканите (южна Италия, някои гръцки острови, Мала Азия и др.) и от нашествията на мюсюлманските армии.
Коментар:
...има сведения...
Отново литературна лирика и видения, без грам конкретика. Защото библиографията долу всеки цитира другите, то ест, все автори от втората половина на XX век, които мултиплицират тези видения.
Защо видения?
Ами защото не сочат и едва ли ще посочат някога какъвто и да е документ от епохите, за които пишат!
Освен това, този автор, както и болшинството такива, е доста скаран с историята: отново "векове преди османлиите", ама не е ясно за кои и колко векове преди тях става дума, и, най-важното: по чии данни?
На кой съвременник?
Отново се предлага четиво за всеядна и непретенциозна аудитория, която няма нищо против и голословни твърдения, стига да са по формулата "гладна кокошка просо сънува".

Може би най-важната от миграциите е тази на група турски мюсюлмани, които се заселили в южна Унгария (близо до границата с Византийската империя) и някъде в близост до Охридското езеро (почти в центъра на полуострова). Това са били евентуално първите компактни селища на мюсюлмани на полуострова.
Южна Унгария?
Заселвания на турци?
И то Южна Унгария, която била по границите с Византийската империя?

Няколко въпроса с предизвестен отговор:
За кой век става дума? Южна Унгария е разтегливо понятие през вековете...
Кога, през кой век и в кои места Унгария е граничила с Византийската империя? Как са прескачали България, за да граничат тези две държави?
По какъв начин, при кой император, кой хронист е записал заселването не само на турци, но и на каквито и да е мюсюлмани в района на Охридското езеро?
За, цитирам.. "компактни селища на мюсюлмани на полуострова" даже не искам да питам, защото за съжаление автора едва ли ще ни отговори, а защитниците му са още по-обречени.

Тези турски племена, които мигрирали към полуострова, принадлежали към ислямската секта дервиши. Те били преследвани от основната ислямска секта – суннитите – и били принудени да напуснат. Те дошли преди османската инвазия, а лидерът им бил Сари Салтеку.
Откъде са тези данни?

Известният историк Х. Иналчик казва, че след много трудности, 40 турски семейства от сектата на дервишите се заселили на Балканския полуостров през 1261 година.
Както е видно от Библиографията, този известен автор е наш съвременник, а не не съвременник на описаните събития, така че, въпросът за източниците си остава.
Как Константин Асен ще пусне 40 турски семейства, и то дервиши (което е не по-малко от 400 човека народ) ей така в царството си, ортодоксална империя, която не на мюсюлмани, ами на католици и на богомили даже не прощавала?
И то само 25 години, след извоюването на самостоятелна българска патриаршия (1235), то ест, Църквата е била по-силна от всякога?
Как стават тези неща?

Все пак те били сами. През 1291 година мюсюлманско семейство от Халеб, Сирия, се заселило в Млик – село в Косово. То било наричано семейство Ал-Ага и си построило джамия. Това е може би най-старата джамия в Косово и на нея все още е изписано кой и кога я е построил.
През 1291 година България, Балканите и цяла Европа са подложени на монголо-татарските нашествия. Татарите стигат до Унгария, подгонват унгарския крал и го гонят като в холивудски блок-бастър на коне до морето (Адриатическо), той се прехвърля на кораб, и те започват да препускат по крайбрежието в очакване корабът да акостира някъде, за да го убият.
Краят на това прегазване на Европа от монголците идва неочаквано: умира великият хан, и всички чингизиди са длъжни да се съберат с тумените си на Курултай (върховен съвет за избор на нов хан) в центъра на Монголия. Който го няма на събора, няма право на участие в избора.
И всички обръщат конете и тумените и хукват презглава обратно.
Напомням: монголците не са били (и сега не са) мюсюлмани, а ламаисти и шаманисти.
Каквито и да е мюсюлмани в Европа и на Балканите са щели да бъдат преследвани и избивани от калтолици, българска държава (като езичници) византийска империя (по същите причини) или от монголците, просто по навик и в името на принципа.
И най-важното: построена била джамия в Косово в 1291 година?!!?
Това е все едно да отидем днес да направим параклис в Мека или в Медина! Защото пълното име на Косово е "Косово и Метохия", това е бил сърцето, ядрото на Православието, с десетки манастири, църкви, това е бил Балканския център на Православието!
Как да стане това в 1291 година?
Кой е писал, откъде са данните за тази джамия?
От Хашим Тачи?

Руският цар Теофил накарал много мюсюлмани да емигрират, когато се бил в Мала Азия. Те се заселили в поречието на река Вардар и са били известни като „вардарските турци“.
Първо, няма руски цар, който да се е появявал - той или войските му, в Мала Азия до края на XIX век.
И второ: няма руски цар с име Теофил.
Трето, и днес сред руснаците няма такова име.
И последно, по навик (разбирам, че това са обречени въпроси, ама все пак): по данни на кой автор "са били известни като „вардарските турци“?

Присъствието на мюсюлмани на Балканския полуостров станало толкова силно, че християнските кралства вече не можели да ги толерират.
Кога? По чии данни? За кои християнски "кралства" става дума, когато Византия е империя, а България - царство, и крале на Балканите ( с изключение католицизираните хървати) няма?!?!?

Много кръстоносци преминали през полуострова и буквално ги унищожавали. Това се случило през 13ти век, а българите и сърбите са много горди с това, че са защитавали Християнството. От тук се подразбира за голямата омраза между мюсюлмани и славяни.
По-голямата част от кръстоносците, които са преминавали през Балканите, са били унищожени от самите балканци, защото са били обикновенни разбойници и грабители,  а не някакви рицари и воини за гроба Господен.
Извода за "От тук се подразбира за голямата омраза между мюсюлмани и славяни" за мен е логическа заблуда, да не кажа по-тежка дума.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #292 on: February 15, 2009, 19:38 »
Predi da sporite bih vi predpoçel da proçetete istoçnicite i izobşto znaete li istoriata na islama.Vsiçki varvaşti v Allah S.T.v prorocite,negovite knigi,angeli i zadgrobnia jivot se nariçat Müsülmani oşte predi Mohammed S.A.V.İznaeteli çe toy S.A.V.eroden oşte prez 6 vek za kakvi dva veka mi govorite.
А пък за тази монополизация на всички монотеистически религии преди Мохамед (с.а.с.) даже не знам има ли смисъл да коментирам.
СДС срещяха "Времето е наше", вие присвоявате всички монотеистични религии преди Пророка си...
Не знам докъде смятате да я докарате с този грабеж на времена, епохи, учения...
напомням за такива приватизатори като вас: По Джагфар Тарихъ, Бахши Иман, първите български държави с религия - тенгрианство (монотеистична, забележете) е имало преди повече от 14,000 години.
Или и тенгрианите и те, завалиите, не са знаели, че те всъщност са правоверни?
Преди повече от 14,000 години?
За коренните народи на Америките с техните също монотеистични религии (Виракоча, Кон Тики, Маниту, Вакантанка и т.н.) даже няма да питам, за да не ви подсказвам и тях да приватизирате.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #293 on: February 15, 2009, 19:40 »
Пламене,не ли ти омръзна с тези дълги постинги,защо просто не приемеш тази книга като нещо ново.Четох я онлайне допреди малко,защо отричаш и спориш всичко да те питам! Да има спорни неща,но кажи ми когато се говори за история какъв процент на достоверност ТИ можеш да приемеш,има ли такава въобще???

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #294 on: February 15, 2009, 19:50 »
Пламене,не ли ти омръзна с тези дълги постинги,защо просто не приемеш тази книга като нещо ново.Четох я онлайне допреди малко,защо отричаш и спориш всичко да те питам! Да има спорни неща,но кажи ми когато се говори за история какъв процент на достоверност ТИ можеш да приемеш,има ли такава въобще???

"Има документ - има история! Няма документ - няма история!"

Това е критерият и златното правило.
Назми, пак ти напомням - ако тук се появи някой с мътен поглед и започне да ми ги приказва такива, ама за християнството, ще реагирам по същия начин!
Не може само защото ти се иска да е на нашето и на твоето да се пишат такива безотговорни неща и да се подават като идеологическа стока!
Защото от всеядно предоверяване на непроверена информация са запалени много войни, в това число и югославската през 90-те години. Говорил съм с много сърби, бошнаци, македонци, и повечето казват 2 неща:

1. Тази война я направиха журналистите...
2. Какъвто кажеш съм, само война да няма!

Обърни внимание на първото!
И приеми "журналистите" в широкия смисъл на думата - това са всякакви разпространители на информация, този форум в това число!
Трябва да сме отговорни - сам знаеш, че форумът увеличава аудиторията си.

Книгата ще я прочета изцяло, прочетох около 25-30%, и коментирах финала и, както виждаш.
Нека защитника и Шефкет, ако е подготвен човек, да се опита да я защити от забележките ми.

Offline SEVT XX

• Member
  • **
« Reply #295 on: February 15, 2009, 21:05 »
Taka narechenite "vardarski turci" sa seldjukski turci,zaseleni po porechieto na Vardar-a ot Vizantiya prez 11vek i savsem ne sa bili misiumani,ami prieli hristiyanstvoto.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #296 on: February 16, 2009, 10:53 »
А пък за тази монополизация на всички монотеистически религии преди Мохамед (с.а.с.) даже не знам има ли смисъл да коментирам.
СДС срещяха "Времето е наше", вие присвоявате всички монотеистични религии преди Пророка си...
Не знам докъде смятате да я докарате с този грабеж на времена, епохи, учения...
напомням за такива приватизатори като вас: По Джагфар Тарихъ, Бахши Иман, първите български държави с религия - тенгрианство (монотеистична, забележете) е имало преди повече от 14,000 години.
Или и тенгрианите и те, завалиите, не са знаели, че те всъщност са правоверни?
Преди повече от 14,000 години?
За коренните народи на Америките с техните също монотеистични религии (Виракоча, Кон Тики, Маниту, Вакантанка и т.н.) даже няма да питам, за да не ви подсказвам и тях да приватизирате.

Колкото и назад във времето да се връщаме, няма как да подминем първия човек, а , според трите големи монотеистични религии, това е Адам. Т.е. всички хора, включително и тенгрианите /от преди 14 000 г/, произлизат от Адам и Ева. Тук не става въпрос за "приватизиране" на единобожието /тъй като то е първично и представлява напъствие от Бог, дарено още на първите хора/, а за отхвърлянето му с времето от различните народи. Някои го запазват, други прибавят нови богове и вярвания. Там, където хората изоставят Божието послание, Бог изпраща Пророк /Пратеник/, който да призовава народа си да се върне към истинската вяра - Монотеизма. Последният Божи Пратеник е Мохаммед син на Абуллах, роден в Мекка през 571 год. Той не проповядва нова религия, а същата, която са проповядвали Пророците преди него, но която хората са променяли с течение на времето.

Ние може да спорим за камъни, писменост, древни народи, "кой е по-по-най", "за кокошката и яйцето"..., но когато въпроса опира до произхода на човека /според монотеистичните религии/, винаги се връщаме до един баща и една майка.

В този аспект бе и мнението на Шефкет.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #297 on: February 16, 2009, 16:42 »
Колкото и назад във времето да се връщаме, няма как да подминем първия човек, а , според трите големи монотеистични религии, това е Адам. Т.е. всички хора, включително и тенгрианите /от преди 14 000 г/, произлизат от Адам и Ева. Тук не става въпрос за "приватизиране" на единобожието /тъй като то е първично и представлява напъствие от Бог, дарено още на първите хора/, а за отхвърлянето му с времето от различните народи. Някои го запазват, други прибавят нови богове и вярвания. Там, където хората изоставят Божието послание, Бог изпраща Пророк /Пратеник/, който да призовава народа си да се върне към истинската вяра - Монотеизма. Последният Божи Пратеник е Мохаммед син на Абуллах, роден в Мекка през 571 год. Той не проповядва нова религия, а същата, която са проповядвали Пророците преди него, но която хората са променяли с течение на времето.

Ние може да спорим за камъни, писменост, древни народи, "кой е по-по-най", "за кокошката и яйцето"..., но когато въпроса опира до произхода на човека /според монотеистичните религии/, винаги се връщаме до един баща и една майка.

В този аспект бе и мнението на Шефкет.
Ако въпросът е за единосъщието  и единоначалието на Бог, "Един е Бог", то приемам корекцията.

Offline jemal

• Historian
« Reply #298 on: February 21, 2009, 21:49 »
"Има документ - има история! Няма документ - няма история!", приемам  това твърдение, но то не трябва да се абсолютизира, в много от постингите си, ти самият Пламене препоръчваш така нареченият мултидисциплинарен подход при правенето на изследванията.Когато няма достатъчно писмени документи на помощ идва археологията, етнографията, изследвания на устната традиция, и т. н. По време на т. нар. национално-романтично писане на историята бе създаден и романа "Време разделно" за които се претендира, че е направен на база на "Летописните бележки на поп Методи Драгинов".Никой до сега не е виждал оригинала на този документ, но романа  и филма по-късно бяха предложени като едва ли не 100% истинска история за съдбата на помаците през османското владичество.Да се отсее истината от лъжата,истината макар и да боли, към това бих желал да се насочат усилията на всички съфорумци, иначе го превръщаме в една говорилня и сеене на раздори и провокации от най различен характер.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #299 on: February 21, 2009, 22:16 »
"Има документ - има история! Няма документ - няма история!", приемам  това твърдение, но то не трябва да се абсолютизира, в много от постингите си, ти самият Пламене препоръчваш така нареченият мултидисциплинарен подход при правенето на изследванията.Когато няма достатъчно писмени документи на помощ идва археологията, етнографията, изследвания на устната традиция, и т. н. По време на т. нар. национално-романтично писане на историята бе създаден и романа "Време разделно" за които се претендира, че е направен на база на "Летописните бележки на поп Методи Драгинов".Никой до сега не е виждал оригинала на този документ, но романа  и филма по-късно бяха предложени като едва ли не 100% истинска история за съдбата на помаците през османското владичество.Да се отсее истината от лъжата,истината макар и да боли, към това бих желал да се насочат усилията на всички съфорумци, иначе го превръщаме в една говорилня и сеене на раздори и провокации от най различен характер.
Джемал, за мен е удоволствие да дискутирам с нормален, умен и добре подготвен човек. Това не е просто любезност.
Ще ви призная нещо честно: на вас и на всички форумци. Беше време, когато свято вярвах, че приемането на исляма от българите е станало единственно и само по сценария "Време разделно".
Първо, защото това наистина беше отлично представено и даже преекспонирано през комунизма. Имаше археологически, исторически факти, артефакти, данни, литература, художественна литература, цензурирана и преправяна история.
Всички научни, паранаучни и художественни средства бяха насочени и осветяваха и преосветяваха единственно и само този ракурс на тази статуя, образно казано.

Кое е лошото в тази теза?

Лошото е, че това е истина, чиста истина, само истина, но не ЦЯЛАТА истина!
А няма по-страшна, по-опасна и по-лоша лъжа от полуистината.
Тя ни беше представена като единственна диета, и като нещо, което е било за целия период на ислямизацията.
И това парче преосветено и преекпонирана истина, полу-истината, беше използвана като аргумент за възродителните процеси, на последните два от които участниците и жертвите са още живи и здрави и пишат във форума.

Какво се получи в резултат?

Получи се логичното: поради тази обида, която е политическа по характера си, мюсюлманската общност се хвана за друг един фрагмент на истината: доброволната ислямизация, която е била такава за богомилите и павликяните (които етнически са от същия народ, а са били дискриминирани само на конфесионална основа).
И неистиво, на емоционална основа, отрича всячески наличието и на насилственната, административна ислямизация.
Получи се ефекта на махалото: всеки се е вкопчил в своя фрагмент от този процес, и отказва да види, признае и проумее наличието и на другите периоди.
Истината е, че ако трябва да се гледа изчистено от емоции (а това за повечето е невъзможно, разбирам го много добре) картината е следната:

1. Доброволна ислямизация на богомили в Босна, павликяни в техните поселища.

2. Насилственна административна ислямизация: втората половина на XVI век

3. Доброзорна до доброволна ислямизация: XVI-XVII век по икономически съображения, които бяха изложени в данъчната система на империята

4. Прекратяване на приема на правоверни от раята след втората половина на XVII век, пак административно, от султана, защото данъчните постъпления намаляват чувствително.

А всички конфликти 1878-1912 са последица от политиката на двойни стандарти на империята, която е разделила законодателно, целенасочено и нарочно, по правилото "разделяй и владей" компонентите на народа, създал е статусна неравнопоставеност.
След Освобождението реално България никога, наистина никога, не е била под управлението на българи.
Батенберг - Дондуков - Корсаков - Фердинанд - Борис III - Георги Димитров (комунист-интернационалист народност няма) - Вълко Червенков - Тодор Живков - 1990-2009 година...
Не бъркайте българоезичните или българоподобните имена и фамилии с българи или с българско управление!
Проблемът е, че пострадалите мюсюлмани не видяха, не проумяха и не искаха да проумеят, че бяха жертви не на българи или на християни, а на системата, която изобщо не чишкаше и православните попове и миряни, и по същия начин репресираше и убиваше инакомислещите антикомунисти.

Докато тези неща не се проумеят, не се осмислят, и не настъпи помъдряване от двете страни на спора, всички ние ще бъдем заложници на политиката, построена от империята и поета като щафета от правителствата след 1878 година досега.

Някои вероятно помнят песента: "9 милиона мишлета..."
Това сме всички ние, колкото и да си мислите, че сме различни. За "котараците", за политиците, за глобалистите и лапачите ние всички сме само електорална маса.
Разделението ни е само за отвличане на вниманието, за да бъдем по-лесно и евтино оседлани.
Спирам с политиката.
Надявам се да сте ме разбрали.