Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 854194 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #255 on: February 12, 2009, 07:57 »
И в моя роден край в Родопите с.Туховище и до днес в гробищата си стоят надгробни камъни с надписи на арабски,което не ми дава основание да твърдя за произход.просто на определен етап през годините по тези земи сега днес е живял друг народ! Възможно е да са много стари,но в този аспект ще спомена че на стотина метри от тези надписи се откри находище-гробница от времето на траките,която и до днес се пази.Не може да се твърди категорично,че като са открити останки от белези на даден народ специално в Родопите  сме такива или други.ПОМАЦИ сме днес,че ни има като общност на Балканите! Ще помоля моя земляк Ерол Исметов дето е качил хиляди снимки да заснеме надписите с арабски текстове и да ги качи тук!
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #256 on: February 12, 2009, 10:00 »
И в моя роден край в Родопите с.Туховище и до днес в гробищата си стоят надгробни камъни с надписи на арабски,което не ми дава основание да твърдя за произход.просто на определен етап през годините по тези земи сега днес е живял друг народ! Възможно е да са много стари,но в този аспект ще спомена че на стотина метри от тези надписи се откри находище-гробница от времето на траките,която и до днес се пази.Не може да се твърди категорично,че като са открити останки от белези на даден народ специално в Родопите  сме такива или други.ПОМАЦИ сме днес,че ни има като общност на Балканите! Ще помоля моя земляк Ерол Исметов дето е качил хиляди снимки да заснеме надписите с арабски текстове и да ги качи тук!

Съвсем нормално е, тъй като Османската империя е използвала арабската писменост. До края на 19. век /на отделни места дори до средата 20. век/ всички плочи на мюсюлмански гробища по нашите земи са обозначавани на арабски.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #257 on: February 12, 2009, 10:26 »
Съвсем нормално е, тъй като Османската империя е използвала арабската писменост. До края на 19. век /на отделни места дори до средата 20. век/ всички плочи на мюсюлмански гробища по нашите земи са обозначавани на арабски.
   Абсолютно правилно,по време на Османската империя  се е използвала арабската писменост и религията е била исляма,това го има  на много места по Родопските села и Южна България! Така че в Рiбново или другаде има открити такива аз вярвам,и ми е смешно някои тук от Форума да се учудват на това.Великото преселение е имало и е било факт през историята свързана с родината ни България,въпроса е да разберем че ни има днес такива Помаци и да разберем това с Гордост ,като се самоопределим като такива.!!!
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #258 on: February 12, 2009, 12:45 »
   Абсолютно правилно,по време на Османската империя  се е използвала арабската писменост и религията е била исляма,това го има  на много места по Родопските села и Южна България! Така че в Рiбново или другаде има открити такива аз вярвам,и ми е смешно някои тук от Форума да се учудват на това.Великото преселение е имало и е било факт през историята свързана с родината ни България,въпроса е да разберем че ни има днес такива Помаци и да разберем това с Гордост ,като се самоопределим като такива.!!!
Назми, аз не се учудвам на факта на плочата с арабски надписи в Рибново, а на нейната ДАТИРОВКА: авторът на постинга сочи за 800 години!
Ей това ми е интересно кой, кога и как го е установил?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #259 on: February 12, 2009, 13:39 »
Цветовете на живота

"- Силно, живо, истинско!!!"
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline şevket

• Member
  • **
« Reply #260 on: February 12, 2009, 14:22 »
Mnogo bih jelal da vi gi pokaja tia snimki no sega sım izvın Bılgaria zatova namam tazi vızmojnost no şte se postaraya da gi kaça a ako ima mnogo lubopitni neka da naminat do Ribnovo ako mogat da çetat arbski i da vidat.Ne sluçayno po vremeto na totalitarnia rejm iskaha da gi zaliçat.Zaştoto edin narod bez istoria e zaguben kakto stava v Palestina ikakto beşe ipri nas.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #261 on: February 12, 2009, 14:34 »
Трябва да намина! ::) Шефкет,къде се намират точно?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #262 on: February 12, 2009, 14:36 »
Мустафа, може ли да добавя снимката в галерията тук ?
Прекрасна е, заслужава награда този фотограф.

Салих, снимката е със запазено авторско право. Няма как да стане, докато не поискаш разрешение от автора. Затова и аз пуснах само линк.
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #263 on: February 12, 2009, 14:38 »
Това на снимката,май е рибанка! ???

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #264 on: February 12, 2009, 15:24 »
Снимката е чудна! Но мен лично, повече ме развълнуваха позитивните мнения под нея. Те показват, че в България интелигентните хора вече демонстрират уважение към чуждите култури.
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #265 on: February 12, 2009, 15:28 »
Снимката е чудна! Но мен лично, повече ме развълнуваха позитивните мнения под нея. Те показват, че в България интелигентните хора вече демонстрират уважение към чуждите култури.

Прав си Мустафа! И аз качвам подобни снимки във фото форуми, до сега никой не е казал нищо лошо! Напротив! Харесва им и изявяват желание да ни посетят! :)

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #266 on: February 12, 2009, 15:38 »
Мустафа, коя е тая чужда култура, която интелегентните хора са почнали да уважават? На снимката аз виждам едно хубаво нашенско момиче и едно дете с хубава нашенска шапка, която започна да се плете от бабите/майките някъде в средата на 80-те години. Поправи ме ако греша, но нищо чуждо не виждам, освен чадъра, който вероятно е китайско производство.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #267 on: February 12, 2009, 15:42 »
Беглик, захващаш се за една дума! че не ни приемат помаците като равни с тях,така си е!Няма какво да си кривим душите! Айде не прави от мухата - слон! ;)

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #268 on: February 12, 2009, 15:49 »
Гелина, съгласен съм, права си.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #269 on: February 12, 2009, 16:00 »
Мустафа, коя е тая чужда култура, която интелегентните хора са почнали да уважават? На снимката аз виждам едно хубаво нашенско момиче и едно дете с хубава нашенска шапка, която започна да се плете от бабите/майките някъде в средата на 80-те години. Поправи ме ако греша, но нищо чуждо не виждам, освен чадъра, който вероятно е китайско производство.

Ха, хвана ме на тясно! В интерес на истината като пишех горното мнение, се чудех дали да използвам "друга", вместо "чужда", но в крайна сметка написах последното. А ти се опитай само да прокараш подобно твърдение сред "псевдо-патриотите" - ще имаш късмет ако не те разстрелят :D  

Преди години, през тоталитаризма, идвахме за празниците /байрямите/ в селото на родителите ми. Веднъж с нас дойде една християнка - служителка в АПК, там където живеехме и работеха нашите. Когато видя носията на жените в селото, тази жена се удиви и поиска да се облече в тези дрехи. Жената буквално сияше в новата носия! Направихме снимки. Бил съм на 8-9 години. Когато си дръгваше обаче, поиска да не показваме снимките на никого, защото това щяло да навреди на работа й. Тази жена наистина заслужава похвала за смелата постъпка! В същото време в селото активисти на Партията, масово сваляха и горяха шалвари и шамии на жените.

"Друга" или "чужда" определено не е синоним на "наша".
повече от своята родина
.
(Tagore)