Айдее, пак започнаха теории на конспирацията. Този пратен, онзи пратен. То човек да не смее никъде нищо да пише. Още веднъж си поднасям извиненията, ако съм обидил някого, без изобщо да разбера как и защо...
Четейки по старите публикации, виждам това което всеки малко по различен от "стадото" би ми разказал. Знам , че са преживяни и нееднократно преглъщани обиди и унижения и се ядосвам защо трябва да е така. В нашите глави са насадени една камара предразсъдъци, които ни пречат да имаме нормални взаимоотношения. Все има някакви подозрения. И на политиците просто им е дюшес тази ситуация. Всеки си разиграва коня. Използва и манипулира народа. И едните и другите. Но така ще е докат има партии които съществуват само на базат ана тези предразсъдъци. В България са 2 и са вечните врагове. Пък имаше теории, че по късната е продукт на по старата , за да втвърдява електората. Няма да прокопасаме докато е така. Партиите трябва да са смесени и да не се гледа етническа принадлежност и религия. Стига с тази религия! Вярата е силно интимно и индивидуално усещане. Всеки има право да вярва по какъвто начин желае. Повярвайте ми, според мен религията в тази си форма ( непроменена от хилядолетия) е прът в колелата на личното усъвършенстване. Също така е удобна за манипулации и извличане на финансови и политически дивиденти. Навремето - да, създавала е психологическа бариера в индивида. Насаждала е СТРАХ от божие наказание и е ограничавала реализацията на нечистите помисли и желания. Но говорим за средновековно необразовано общество. Днес, информацията е навсякъде. Обществото се е развило и е създало системата на образование. Прибавям и домашното възпитание.
Излиза , че днес имаме няколко философии(религии) на определени лица от историята, наложени по света със сила и кръв , именно от умели антични, средновековни и съвременни политици. Четейки ги , намираме 90% припокриване със по стари истории и епоси от Египет, Шумер, Вавилон.
Мисълта ми е, че не искам да съм враг с някой, само защото съм кръстен. Не искам да имам такива изкуствено поставени бариери в общуването ми хората. Всичко това трябва да остане в миналото. Светът се променя - и ние със него. На места сме вкопчили нокти в миналото и в траициите. Но времето и поколенията неминуемо ще доведат до очакван резултат. В недалечен ден, ако света още го има, всичко това, за което са измрели стотици милиони хора, и са прекършени милиарди съдби, ще бъде по музеите. А ние ще бъдем модерен вариант на хомо сапиенс , без предразсъдъци, без подозрения, свободни. Естествено, задължително трябва да помним корена си. Откъде произлизаме и какъв е бил пътя ни.
Аз смятам , че в границите на нашата мила родина, ние толкова много сме станали НАРОД, че чак си измисляме причини и търсим различия , за да се делим ( незнайно защо). Дори някога, преди 1000 години, аз да съм произлязъл от едно племе, някой в Родопите от друго, днес това въобще няма значение, защото съжителството и мешането през всичките тези години ни е направило ясно различим народ, със ясни културни и битови белези. Носим името българи от 1400 а и май много повече години, и като такива светът и историята ни познават. Пък сега , че българите от македония и помаците искат да са нещо различно днес, аз смятам , че е продукт на безумни и напълно грешни политики на балканскит държави.
Естествено, ние като цивилизовано общество сме ОК с тези техни желания, но се съмняваме дали няма намесени отново политици от нашата , а и от съседни на нас държави.... Това е повод за притеснение, защото национализма на балканите все още не си е заминал. Незнам дали има по толерантен народ от българския... Затовам все страдаме и затова всички все от нас грабят. Докога ще е така? Докога това лицемерие? Като изключим отец Саръев, едва ли има други, които да са тръгнали да налагат християнска религия и да промиват мозъци. За разлика от "онези" емисари, които не престанах да кръстосват. Пък после като вляза някъде да напиша нещо, ме обвиняват , че мътя водите и скачат срещу мен...
Сега превантивно искам да кажа: Не ме обвинявайте , че проповядвам атеизъм. Събрали сме се тук за да философстваме и аз философствам. Доста съм мислил над тези неща и споделям МОИТЕ впечатления и не искам на никого да ги вменявам. Дайте да държим нацията единна и да вървим заедно напред. Според мен не трябва да хабим енергия и време за това кой какъв е , ад амислим как да се развиваме. Ние тук залагаме яко на туризма. При вас предпоставките за такъв вид дейност са ОГРОМНИ. Трябва много бачкане и популяризиране. Имате движение в тази посока, но трябва още много. Златоград е прекрасен пример. Всъщност освен дърводобив и тютюн, какви са другите отрасли които са развити при вас?
Относно съхраняването на традициите. Хубаво е, но не може да е завинаги. Ще стане като индианците в Америка. Резервати. Светът се променя и всичко старо заминава в музеите. Аз бих бил много щастлив , ако държавата по някакъв начин организира, на най-важните национални празници да сме с носии. Мисля , че Естонците правят така. Имам носия и много и се кефя. Но няма къде да я обличам... Освен 1 път в годината на фестивала в Жеравна. На когото му допада, той ще пази традициите. Ако иска - иска. Ако не - не. Мен няма кой да ме накара да не слагам чесън в таратора:) А ни плашеха преди да влезем в ЕС, че ще забранят чесъна. Няма сила на света която да забрани чесъна на балканите:)))
Малеее, дано пак не съм обидил някого...