Здравейте!
За първи път влизам на този сайт и ви поздравявам за инициативата.
В началото ми настръхна косата, но чак после видях , че най-първите коментари са най-стари. После попрочетох и други теми и разгледах дискусиите. Успокоих се, че повечето хора са интелигентни и възпитани. Цялата работа ми прилича на интернет споровете с вардарските македонци.
Аз живея във Велико Търново, раждан съм и съм живял као дете в Свищов и тук по наще части на татковината няма такива терзания и проблеми кой какъв е. Знам, че истинските помаци са тук при нас от северната страна на Стара планина. Говоря за наименованието. Имам приятели помаци и те нямат проблем със самоопределението. За тях те са българи - мусюлмани ( или мохамедани - кой както му харесва). В разговорите ми с тях, те споделят, че родопските помаци не са помаци, а им викат "ахрене" което значело "планинци" или "балканджии" . Тоест не ги приемат като едно и също. Общото е исляма и мусюлманските имена. Мусюлманските имена са нещо нормално, защото са свързани с религията. При християните всеки трети е Георги или Илия или Петър и т.н. макар , че това са или гръцки или еврейски имена. Това знам аз , а и повечето българи по въпроса. И го знам заради честите си контакти с помаци ( пак искам да подчертая за помаци от северна България).Искено се учудвам на родопчани , че толкова силно желаят да се разграничат от българския етнос.... За мен това е изненада, не го знаех, че е толкова сериозно. Бях чувал по медиите това онова, не не си мислех , че е до такава степен...
За мен нещата стоят така:
Аз съм от Свищов. Прабаба ми е влахиня от Зимнич. По другите линии всички са българи от Мизия ( дунаската равнина). Същата прабаба ми е споделяла , че нейната прабаба е била българка, както и всички власи. Градът и преди 200-300 години се е казвал Зимница. Всички власи са пишели тогава на кирилица. Езика им е бил близък до българския. Поради политически стратегии, преди 200-300 години умишлено се разделят власите от българите. Езика им се латинизира. Променят си азбуката. Обаче до ден днешен в църквите служат на черковнославянски.
Аз съм мизийски българин с влашки примес. Може и други примеси да имам, но не се помни в родовата памет. Сигурен съм , че имам антропологични и генетични различия с вас - родопчани ( ахрене), както имам и с шопите, както имам и с македонците. Кръстен съм, но не съм вярващ в християнската религия, защото съм достатъчно интелигентен за да знам, че е политически продукт на Константин Велики , за управление на милионите маси християни ( влияние). Същото мисля за всички останали религии. Уважавам ги само като философии. Те са полезни философии, стига да влияят само на начина на живот. Когато се ползваъ за войни и разделения - не ги уважавам. Аз вярвам единстено в необяснимата сила - БОГ. Каквото и да е той. Всичко друго написано е преразказани приказки от Египет, Шумер, Акад, Индия и т.н.
За мен БЪЛГАРИН и България не трябва да се свързват с пра-българите които са ни направили преди 1400 години държава. За мен българин не е понятие за етнос, а за нация. Доколкото знам при нас са смесени 52 етноса още от древни времена. Има две теории за думата българин. Едната означава "бели или блестящи хора", другата " смесени хора". И двете са актуални. Българин е нашето събирателно име. Името на нашата нация. Не етноса на древните ирански, сарматски, тюркски и или смесени племена на прабългарите, за които моето мнение е , че са с иранско ядро и тюркски примеси или влияние.
Трябва ли сега , да изляза и да кажа - аз съм Мизиец и нямам нищо общо с българите? Че какво ще стане с нашата страна накрая? Ще станем като картинна мозайка. Да се нацепим на 52 градове държави и да се върнем 2000 години назад?
Същата работа като с македонците. В България хората на които корените им са от географска област Македония са 2 500 000! Те са повече от вардарските македонци във държавата Македония които са 1 200 000. Какво излиза : 2 500 000 казват , че са българи ( част от българската нация), а 1 200 000 ( по скоро 700 - 800 000 , защото около 400 000 са си с българско самосъзнание) казват , че са македонци и нямат НИЩО общо с българите. Кой е прав и кой ще надделее при едно гласуване:)))
Защо сме такава нация да му се незнае?! Все искаме да се делим и да се цепим.
Гледам , че във форума има турци, които сърцераздирателно обясняват , че ахрените са турци и че са мусюлмани от 2000 години. Уважаеми турци, недейте мъти водите и главите на сънародниците си. Знам, че Анкара води политика на турцизация, но тези хора нямат ама грам връзка с турците. Те са потомци на стари племена , може би тракийски, както сме повечето българи. И аз съм потомък на МИЗИТЕ , тракийски племе над стара планина. Но в кръвта ми има и прабългарско, и влашко, и македонско, и гръцко, и куманско, може би и турско. Никой не знае на 100%. Дори вие скъпи комшии, не сте турци като етнос. Вие сте турци като нация и то от 100 години. Ние смебългари като нация от 1400 години. В енциклопедия Британика пише , чр вие сте смес от 182 етноса и че автентичния турски етнос при вас е едва 20%. Всичко друго са народите на покорената от вас Взиантийска империя ( които са били 6-7000 000 души през 15 век) и после народи от вътрешната миграция в Османската империя. Така, че нямате работа да обяснявате на родопчани какви са. Същото е и аз да обяснявам на вас , че сте потурчени арменци примерно.
На родопчани майчиния им език е българската форма на славянския език, в родопски диалект. Това е много важен белег за народност. Това е езика на който майките говорят и учат децата си. Ако бяха турци, щяха да говорят на турски. Да не говорим , че славянския език е с общ корен , за траки, сармати и прабългари и затова българската нация говори на него. Нашя език е различен от този на другите славянски наорди. Без падежи е и е аналитичен. Има изключително много ирански думи и изрази. Траките са стигали от Персия до Италия през античноста. Те са индоевропейски нардо. Те идват от там откъдето идват и прабългарите и сарматите ( славяните). Така, че това е нашия език и при родопчани се пази в най-стара форма.
И като заключение искам да кажа, че това , че сме различни днес е заради определни процеси свързани с прогреса на човечеството. Урбанизцията направи така, че ние в равнините и в големите градове, да забравим хубавите носии, да разсипем хубавите си градове с панелни блокове, да забарвим прекрасните си диалекти и да общуваме само на изкуствения книжовен български.
Това е моят поглед на нещата скъпи мои братя и сънародници от Родопите. Моля ви, единството на нацията може би се крепи на вас. Ако вие се отречете, това може и да ни дойде в повече с оглед на демографския срив и голямата раждаемост при ромите. Не трябва този наш прославен през хилядолетията и оцелял при всякякви трудности народ, да се разпадне и погуби. Нека да го съхраним. Нека да не ме е страх да дойда да отседна и да се полюбувам на Родопа планина. Нека не ме е страх, че ще бъда наречен гяур и че ще ме гледат с презрение и злоба. Никой няма да спечечли от нас ако има разединение на нацията. Ще спечелят някой коварни наши съседи.... Ваше право е да се определяте както пожелаете. Най-близко до истината е потомци на древните траки смесени със сармати и прабългари. Няма как да няма смесане за 1400 години. Това е поведенчески невъзможно. Такива сме всички ние - българи - потомци на траки, славяни и прабългари. Говорещи на славянски език. Пишещи на българскат азбука кирилица. Изповядващи различни религии - православие, католицизъм, ислям и др.
Приключвам с цитат на македонския българин Гоце Делчев, който е актуален и днес:
Писмо Гоце Делчев до Никола Малешевски: „Отцѣпленията и разцѣпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть! Ако тая болѣсть не сѫществуваше въ нашитѣ прадѣди, отъ които е наследство и въ насъ нѣмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскитѣ султани…"
Поздрави!