Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 859952 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #705 on: February 26, 2010, 16:21 »
Високо ценя мненията на всеки един от вас.Благодаря ви за което.

neru

• Guest
« Reply #706 on: February 26, 2010, 16:24 »
Topografski vsi4ki pomatsi se namirat v exteritorii i teritoriata na Bulgaria.Za6to li e taka??Za6to govoriat bulgarski i ahrqni i pomatzi i torbe6i i pomaki i pomaklar Pomakça   Türkçe   Bulgarca
Ya(s)z (Яс)   Ben   Аз (Az)
Ti (Ти)   Sen   Ти (Ti)
To(То)   O (Erkek)   Той (Toy)
Ta (Та)   O (Dişi)   Тя (Tia)
To (То)   O (Nötr)   То (To)
Nie (Ние)   Biz   Ние (Nie)
Vie (Вие)   Siz   Вие (Vie)
Tie (Тiе)   Onlar   Те (Te)
Mayka/Nanka (Майка/Мама)   Anne   Майка/Мама (Mayka/Мама)
Vizo/Tyalo (Визо/Тяло)   Göğüs, Sine   Гърди/Тяло (Gurdi/Tyalo)
Voda (Вода)   Su   Вода (Voda)
Myeso (Мясо)   Et   Месо (Meso)
Yedana (Едано)   Yemek(isim)   Ядене (Yadene)
Yedat (Едат)   Yemek(fiil)   Ядат (Yadat)
Mumiçe (Мумиче)   Kız   Момиче (Momiche)
Çuveyk (Чилак)   Adam   Момче (Momche)

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #707 on: February 26, 2010, 17:01 »
Хат,
Не лек ще бъде пътя -не ,направо невъзможен ,защото още от началото го бъркаш-тюрките и историята им ако познаваш, веднага ще разбереш че нямат нищо общо с помаците.
Но хубаво е сам да извьрвиш пътя към познанието ,ако наистина го търсиш.
Пък не всички тюрки са от твоята вяра, има и християни.
Знам, че не ще приемеш нещо казано от нашего брата ,но тотално не отричай ,просто сам провери.
И един съвет ако позволиш, ако сериозно мислиш така, не търси истината по отношение произхода, защото само неща който няма да ти харесат ще откриеш.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #708 on: February 26, 2010, 17:17 »
Хат,

Нека да разграничим в дискусията си етническия произход от религията.  Аз не съм историк или теолог, но имам поне елементарни познания в тези области и ми се иска съвсем безпристрастно да коментираме някои неща, въпреки че тези теми са били многократно обсъждани тук. Предлагам първо да обсъдим именно  религията при помаците. 

Говориш за цели, задачи и доказателства.  Следователно имаш такива (доказателства) и те моля да ми посочиш конкретни за това кога точно (година, век) и от кого помаците са приели исляма?   

Offline Hat

• Moderator
« Reply #709 on: February 26, 2010, 20:55 »
Хат,

Знам, че не ще приемеш нещо казано от нашего брата ,но тотално не отричай ,просто сам провери.
И един съвет ако позволиш, ако сериозно мислиш така, не търси истината по отношение произхода, защото само неща който няма да ти харесат ще откриеш.
Благодаря за сьвета,но искам да ти каже,че истината за произхода си отдавна сьм открил и напротив няма толкова много неща,които да не ми харесват,може би е вьпрос на вьзприемане и разбиране.Но искам да ти кажа сьвсем категорично,че сьм открил най важното за себе си и тук искам да го споделя с колкото се може повече мои сьбратя.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #710 on: February 27, 2010, 11:11 »
То щом си открил истината за себе си- от това по хубаво няма - то така е по широкия свят, едни викат на черното бяло, други на бялото черно, демокрация кво да правиш-само хубаво е кога дадена теза е аргументирана а не почива на голи ,с нищо необосновани твърдения и такава ''истина'' да се експонира като константа e малко нелепо .

Offline tersid

• Adviser
« Reply #711 on: February 27, 2010, 11:27 »
демокрация кво да правиш-само хубаво е кога дадена теза е аргументирана а не почива на голи ,с нищо необосновани твърдения и такава ''истина'' да се експонира като константа e малко нелепо .
Веско , а кой може да каже коя теза е "константа", защото явно ние не можем да намерим "константата" и според теб нормално ли е да викаме външни  "консултанти",които да ни дават консултации за нашия произход,след като не са наясно със самия техен. Съществен фактор в културата на помаците като общество е това, че в нашето общество индивида не се оценява по критерий "минало и произход" , а по критерий "настоящ статус" .
Така ,че  на нас тези, съдници и оценители ,на този етап не са ни необходими , те са необходими там където има нужда да създават фалшиво национално самочувствие.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #712 on: February 27, 2010, 12:00 »
Нещо не си ме разбрал ,ама нищо-просто искам да кажа, че е хубаво дадена теза да се отстоява с аргументи а не да не почива на -нищо.
Намам намерение да оценявам или да обсъждам това, кой как е ,или ще бъде оценен в дадено общество.
Хубаво е, когато една теза е обоснована добре с фактология ,иначе си остава висяща и потенциално невярна ,а по отношение моята теза аз мога добре да се аргументирам.
Това че споделям друга позиция не ме прави оценител и консултант.

Offline aki

• Member
  • **
« Reply #713 on: February 27, 2010, 15:52 »
Аз мисля, че е излишно да се спори за произхода ни. Просто сме си помаци. В книгата на Япов "Помаците-изстрадана история" от многобройните интервюта с най-различни личности от времето на 1900 година,  направените проучвания и събрани материали за помаците са предоставени в библиотека в Истанбул. Може би трябва по- задълбочено да се прочетат материалите там и донякъде да се направи някакъв извод за произхода и движението на помаците при великото преселение на народите. Това е мое мнение и не ангажирам никой.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #714 on: February 27, 2010, 16:04 »
Аз мисля, че е излишно да се спори за произхода ни. Просто сме си помаци. В книгата на Япов "Помаците-изстрадана история" от многобройните интервюта с най-различни личности от времето на 1900 година,  направените проучвания и събрани материали за помаците са предоставени в библиотека в Истанбул. Може би трябва по- задълбочено да се прочетат материалите там и донякъде да се направи някакъв извод за произхода и движението на помаците при великото преселение на народите. Това е мое мнение и не ангажирам никой.

Прав си, някой трябва да се заеме с проучването на тези материали.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #715 on: February 27, 2010, 17:09 »
  Според мен най-добре по темата  е написал Терзид "оценката не е по минало и проучване  а е по настоящ статус" Така че точно по тази тема не е необходимо  все да се искат доказателства.Доказателство сме тези които се чувстваме такива и че ни има,а мтогото теории за произхода ни нека се коментират  където им е мястото.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #716 on: February 27, 2010, 18:02 »
 Според мен най-добре по темата  е написал Терзид "оценката не е по минало и проучване  а е по настоящ статус" Така че точно по тази тема не е необходимо  все да се искат доказателства.Доказателство сме тези които се чувстваме такива и че ни има,а мтогото теории за произхода ни нека се коментират  където им е мястото.

Човек какъвто се чувства такъв трябва и да живее.Защото познавайки и уважавайки  същноста му той е щаслив и полезен.Много пъти съм казвал,че помаците са почти един отделен народ от българския народ,защото голямата част от помаците,гораните и торбешите са  живеели отделно от българската държава която изосновно се разпростирала в Северна България.Родопите и Пирин и Рила(погледнете картите на България за 1885) са в териториите на Османската Империя.От идването на първите преселенци на юрюкски турци в Родопите през 1055 година тук намират един народ който завинаги им помагал.Тези земи не са били в Българското царство,затова тези хора не можем да ги наречем насила че са българи а и още повече Родопите са Българска земя от 1913г.Говорим за Помаците.От 1055 до 1885 и 1913 г са почти 1000 години на тези хора които са живели отделно от българския народ.(те са живели отделно и стотици години до идването на юрюците) .От самото идване на Юрюците те са били определени като "Помагачи" а и от искривеното на тюркски то остава "Помаци".До 1880 година Османците никога не наричат Помаците със тези имена и затова тази думичка не е срещана в архивите,защото разделението в Османската Имерия НЕ БИЛО ПО ЕТНОСТ А ПО РЕЛИГИИ..Е тогава защо да насилваме хората да се определят като други когато те имат самосъзнание на отделен народ повече от 1000 години.Това не са мои измислици а реални исторически факти и проста логическа математика.Със признаването на Помаците в България,България ще стане още по реална и мултикултурна която ще бъде пример за толерантност и взаимно разбиране.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #717 on: February 27, 2010, 19:48 »
Родопите са били в българското царство столетия ,другото е тенденциозна лъжа.
Много добре е документирано от османските чиновници ,какво заварват юруците -колко са те те.колко оджака в различен период от време.
Периоди в средните векове в които Родопите са в пределите на Българското царство-803-927г. 927-1018г.1197-1241г. 1242-1371г.
Като включвам и управлението на Иванко и деспот Слав а не съм включил Момчиловото у-е

Offline aki

• Member
  • **
« Reply #718 on: February 27, 2010, 21:25 »
Прав е Тео, че това племе "помаци" са живели по време българските царе, защото българската държава била на север от Ст.планина. Друг е въпроса, че в определени исторически периоди земите са били завлазявани от различни завоеватели включително от българските царе. Когато османските войски завладели земите на север от Босфора, включително и Родопите, там намерили хора които били вече приели исляма.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #719 on: February 27, 2010, 21:44 »
Oсвен това, което споменава Тео, бих добавил, че нациите и национализма в Европа се зараждат през 19 век, ето защо този век е останал в историята с името ''векът на нациите и национализма''.  А 19 век, както е известно започва през 1800 до 1900 г.  Именно в този период се очертава и българската нация.  А на нас е известно ние към коя нация сме били през този период, за това няма да споменавам.  Помаците никога не са били от една националност с българите.  Това е неоспорим факт.