Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 859798 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #600 on: April 22, 2009, 15:39 »
няма да спорим ,щом твърдиш че човек като се засмее е бай Ганювщина то сигурно е така.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #601 on: April 22, 2009, 15:41 »
Никой ли не се усеща?

Спам или офф топик? Въпрос на гледна точка.

Има чат. Влезте там и се дуелирайте.

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #602 on: April 22, 2009, 15:45 »
Никой ли не се усеща?

Спам или офф топик? Въпрос на гледна точка.

Има чат. Влезте там и се дуелирайте.
Аз се предавам.Видях и култура и образование .............и др изводи разбира се. ;D
  И спирам.За др. без коментар............

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #603 on: April 22, 2009, 15:54 »
грешно си истълкувал думите ми.
  Абе научете си езика господа..............иЗтълкувал :-X ;D

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #604 on: April 22, 2009, 17:21 »
  Абе научете си езика господа..............иЗтълкувал :-X ;D
мерси, имам си коректор.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #605 on: April 22, 2009, 17:52 »
Всъщност, темата за Османската империя тръгна оттук, с постинга на rodoplar, който контрира твърденията за геноцид над българския народ на daczo :
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,603.msg17258.html#msg17258

Ставаше дума за правата на човека в рамките на империята, но после го обърнахме на образование, култура и т.н.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #606 on: April 22, 2009, 18:09 »
Голям махленски спор се е заформил... :)

Не мога да разбера защо се тълкуват погрешно известните факти и обстоятелства за Османската империя.  Също така не разбирам каква е причината едва ли не да се твърди, че България е процъфтявала по време на петвековното робство (или владичество за да няма обидени).  От друга страна постоянно се смесват различни времеви периоди.  В случая коментираме периода до 1878 год.  Публикувах 2 снимки само като елементарен пример - София след Освобождението и Прага в края на 19 век.  Разликата е огромна, както сами виждате.  Нямах за цел да правя задълбочен анализ на негативното влияние на Османската империя върху българския народ (а и не само върху него).  Докато другите европейски държави (империи) са процъфтявали в културно, икономическо, просветно и др. отношения, българският народ в пределите на Османската империя е бил подтискан във всяко едно отношение.  Примери много. 

Престанете вече да разсъждавате по този елементарен начин, лишен от всякаква логика - щом религията в Османската империя е ислямът, то всичко сътворено от тази държава през вековете е най-доброто, най-проспериращото и т.н.   

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #607 on: April 22, 2009, 18:15 »
За геноцид не мисля, че може да се говори в случая.  Империята е имала изгода от население, което да плаща данъци и т.н.  Но всичко това вече е обсъждано многократно в този форум. 

Isyankar

• Guest
« Reply #608 on: April 22, 2009, 18:43 »
  Да наистина съм изумен на какво ви учат в БГ унивириситетите.За тази култура спорихме до сега.Благодаря за признаването и ,която е виновна сигорно Египет......... ;D

СигОрен ли си, че изобщо за образование говориш ?

Или за унивИриситети ???

Ти начално образование имаш ли с този правопис и защо си тръгнал големите батковци по образование да поучаваш ??

Я се върни изкарай пак Първи, Втори, Трети и Четвърти клас и после ми говори за образование, и унивИрситети...

Пак ти казвам. Много си ми лесен. С твоите камъни по твоята глава. Ще съжаляваш, че някога си си позволил дори да ми направиш корекция на правопис и то за явна техническа грешка. Аз ще започна, заради тебе да си губя времето и да редактирам постовете си, заради подобни грешки, но ти колкото и да ги редактираш - правописните си грешки няма как да изправиш от рода на сигОрно и унивИрситети или там какво беше в другата тема ...

Колкото повече ме нападаш по безмислени вече начини - все повече ти ставаш за смях.

Който се чуди за какво става дума - да погледне темата за "Турция и ЕС" в която от няма и накъде г-н Хаваллар реши, че може да почне пък за правопис да ме критикува. Всичката Мара втасла....

Та нищо лично - и аз му падам на нивото ... Малко от неговите камъни по неговата глава. Защото едно е клавиатурата да изпусне от бързината сричка - друго са неговите явни правописни грешки, които само с 2-3 кликвания намерих 2 теми - страх ме е да се разровя повече...

Isyankar

• Guest
« Reply #609 on: April 22, 2009, 18:49 »
Голям махленски спор се е заформил... :)

Не мога да разбера защо се тълкуват погрешно известните факти и обстоятелства за Османската империя.  Също така не разбирам каква е причината едва ли не да се твърди, че България е процъфтявала по време на петвековното робство (или владичество за да няма обидени).  От друга страна постоянно се смесват различни времеви периоди.  В случая коментираме периода до 1878 год.  Публикувах 2 снимки само като елементарен пример - София след Освобождението и Прага в края на 19 век.  Разликата е огромна, както сами виждате.  Нямах за цел да правя задълбочен анализ на негативното влияние на Османската империя върху българския народ (а и не само върху него).  Докато другите европейски държави (империи) са процъфтявали в културно, икономическо, просветно и др. отношения, българският народ в пределите на Османската империя е бил подтискан във всяко едно отношение.  Примери много. 

Престанете вече да разсъждавате по този елементарен начин, лишен от всякаква логика - щом религията в Османската империя е ислямът, то всичко сътворено от тази държава през вековете е най-доброто, най-проспериращото и т.н.   

Проблема е, че имаме различни критерии за процъфтяване. За някои - минаре до минаре и ислямски шериат е процъфтяване, за други - строителството на университети ...

Факт е обаче, че в Османската империя е имало ЯВНА дискриминация срещу християнското население. Определено са имали повече задължения и по-малко права. И това 500 години ... Щом робство не е модерна дума - така да го наречем - нарушени човешки права, дискриминация и т.н.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #610 on: April 22, 2009, 18:53 »

Съгласен. Но нека да спрем и с клишетата от рода на "5 века ни клаха", "даваш ли даваш, Балканджи Йово", "три синджира роби"... С други думи да сложим край на елементарната логика - всичко що е ислямско е най-лошото. Самият Раковски го е казал "има от лошо по-лошо", визирайки Русия /крепостните селяни/.

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #611 on: April 22, 2009, 18:53 »
Az iskah samo da vi kazha che ima oshte mnogo ne zarasli rani.No tova ne e naj-vazhnoto.Vie ste mladi i intelegentni hora.Pomislete kakvo mozhete da napravite nashata dyrzhava da se razviva i da mozhe vseki da zhivee dostojno.Dali Osmanskata imperia bila dobra ili losha,tova e istoria.Mislia che nikoj ne iska da obleche shalvarite i fesa na glava i togava mozhe da gleda samo Azia.no ne i Evropa.Izpolzvajte svoite sili i inergia za dobroto na vashite blizki i za ciala Bylgaria.Razbiraneto i edinstvoto pravi narodite da sa bogati.V Polsha ima tatari,musulmani,no te govoriat. Nie sme poliaci s tatarski proizhod.Imam priiate turchan v Troian.Kogato smeniaha imenata biah mu na gosti.Uplaka mi se che ne znae kakvo da pravi.Dali da vzeme zhena i deca i da otide v Turcia.Nie v Polsha stachkuvahme i vizhdahme kraia na kumonizma.Posyvetvah go da pochaka ,imeto vinagi mozhe da si vyrni,no svoeto rodno miasto mozhe nikoga.Sega e w Troian i mislia che ne syzhaliava.Az napusnah stranata i beshe moj izbor.

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #612 on: April 22, 2009, 18:54 »

Ставаше дума за правата на човека в рамките на империята, но после го обърнахме на образование, култура и т.н.

И стигнахме до правописните грешки на някои баклавари и докторантурите.Радвам се че са имали занимание през времето докато почивах.Но вече съм тукккккккккк

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #613 on: April 22, 2009, 18:59 »
Факт е обаче, че в Османската империя е имало ЯВНА дискриминация срещу християнското население.

За какви права може да говорим след като черно на бяло се посочвало и изисквало неврниците да бъдат презрени и унизени...

Isyankar

• Guest
« Reply #614 on: April 22, 2009, 19:00 »
И стигнахме до правописните грешки на някои баклавари и докторантурите.Радвам се че са имали занимание през времето докато почивах.Но вече съм тукккккккккк

Замисли се върху твоите грешки, които съм ти отбелязал и които са от неграмотност, а не от бързопис.

Технически грешки допускат и докторантите, но правописни - само неграмотните - като теб явно.