Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 859554 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #555 on: April 22, 2009, 14:02 »
Османска империя и образование....А колко университета са били построени в България по време на Османската империя и колко в Западна Европа ? България при Симеон I е била номер 1 в образованието, а в края на 19 в - хората на запад вече са имали университети от векове, а тука ... Изостанала е била за времето си няма спор...Жалко, че това изоставане не е било констатирано към 16-17 век, а чак в края на 19ти...

Дадох насоки за размисъл, тъй като е нелепо да се правят изводи за една Империя чрез някаква снимка, /която между впрочем е от Следосвобождението, тъй като едва ли османските власти биха изоставили повредена джамия/. Но това си има обяснение - българите сме свикнали винаги да се оправдаваме за несгодите си чрез другите. Гърция също е била под 4-вековно владичество, /дори им е отнет най-красивия град/, ама не хленчят като нас.

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #556 on: April 22, 2009, 14:03 »
Аз говоря за университетите в Османската империя, а ти за какво говориш ?
  Говоря за това че все  на българина др. му е крив.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #557 on: April 22, 2009, 14:04 »
Само архивите на една държава (или кръщелното на дядо ми) и писарите в нея не обуславят нейния просперитет в икономически и социален аспект, поради което е излишно да ви посочвам примери за запазени архиви и регистри, при това от доста преди 15 век.   

Територията на Монако е в пъти по-малка от тази на България, но разликата в икономиките им е очевидна. 

Бъдете малко по-обективни. 

Isyankar

• Guest
« Reply #558 on: April 22, 2009, 14:05 »
Аз нито хленча, нито се оправдавам за несгодите си (които твърдя, че лично ги нямам), нито коментирам снимката.

Просто исках да кажа, че когато на запад са се правили университети - в Османската империя ми е трудно да определя какво точно са правили, но определено мисля, че първите са били по-прави и днес резултата мисля, че е ясен ... Още в началото на 20-ти век Османската империя признава, че върви по грешен път и трябваше да дойде един западномислещ човек като Ататюрк, за да поведе страната по примера на западните страни ... Доста се постигна за 80 години - не е малко....Но в крайна сметка хората имат университети от векове....ние с килийните училища няма какво да се мерим ... Добре, че бяхме ние, та и това да има .. Иначе джамиите бяха самодостатъчни за образование...

Offline abc

• Forum fan
« Reply #559 on: April 22, 2009, 14:05 »
mustafa_b стигнахме дотам докъдето не ми се щеше PR на Османската империя.

Коректното е да питаш може ли НЕГРАМОТЕН да бъде писар? Не може. А необразован? Може!

Грамотен, образован и умен не са задължително обвързани. Помагат си, но дотам. По времето на така любимата Османска има и Руска, Китайска... Винаги съм се възхищавал на Китай. 5 000 години империя. GB също ли е дишала праха на Османската? А Франция? А Холандия? Португалия? Те са носели културата си където идат. Религия, училища, поезия, музика, театър, скулптура... Какво ни е донесла Османската империя? Какво значимо към света е сторила?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #560 on: April 22, 2009, 14:06 »
Какви килийни училища - хората университети са строили в западните империи..Османската дали е знаела какво е това животно ?

Еми да, и в Цариграда са учили в килийни училища.

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #561 on: April 22, 2009, 14:10 »
Аз нито хленча, нито се оправдавам за несгодите си (които твърдя, че лично ги нямам), нито коментирам снимката.

Просто исках да кажа, че когато на запад са се правили университети - в Османската империя ми е трудно да определя какво точно са правили, но определено мисля, че първите са били по-прави и днес резултата мисля, че е ясен ... Още в началото на 20-ти век Османската империя признава, че върви по грешен път и трябваше да дойде един западномислещ човек като Ататюрк, за да поведе страната по примера на западните страни ... Доста се постигна за 80 години - не е малко....Но в крайна сметка хората имат университети от векове....ние с килийните училища няма какво да се мерим ... Добре, че бяхме ние, та и това да има .. Иначе джамиите бяха самодостатъчни за образование...
  Сигорно и днес лошите пътища и боклуците на всеки българин имащ под своя прозорец е виновна Османската империя.Тя е научила българите да си хвърлят боклуците през прозореца.Ако се сравни България и Европа не виждам разлика от преди 100г.Простотията и културата не може да бъдат насажданиот др.

Isyankar

• Guest
« Reply #562 on: April 22, 2009, 14:15 »
Който е виновен на помаците, че си хвърлят боклуците по деретата и всяка година по 2 пъти ходим да чистим родопските язовири - той е виновен и за тия в Младост дето си мятат боклуците от балкона. Не знам дали е виновна Османската империя ... Аз само твърдя, че образованието (най-важното нещо за развитието на едно общество) е отсъствало 500 год в Османската империя сравнявайки с това, което се е случвало на запад.

Не бяха боклуци, не бяха попове не беше какво ли не - никой не може да обори, че Османската империя е била с векове изостанала в образователно и културно отношение и в крайна смтека го е осъзнала заради човек като Ататюрк, който да я поведе по западния път на развитие и цивилизация...Какви боклуци, какви 5 лв ...

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #563 on: April 22, 2009, 14:20 »
Който е виновен на помаците, че си хвърлят боклуците по деретата и всяка година по 2 пъти ходим да чистим родопските язовири - той е виновен и за тия в Младост дето си мятат боклуците от балкона. Не знам дали е виновна Османската империя ... Аз само твърдя, че образованието (най-важното нещо за развитието на едно общество) е отсъствало 500 год в Османската империя сравнявайки с това, което се е случвало на запад.

Не бяха боклуци, не бяха попове не беше какво ли не - никой не може да обори, че Османската империя е била с векове изостанала в образователно и културно отношение и в крайна смтека го е осъзнала заради човек като Ататюрк, който да я поведе по западния път на развитие и цивилизация...Какви боклуци, какви 5 лв ...
  Извинявай ама народ ,който няма елементарна култура е обречен.Турция е била сила и ако е искала да смачка някой щеше да го направи.Но както виждаш има много съществуващи народи на балканите.

Isyankar

• Guest
« Reply #564 on: April 22, 2009, 14:22 »
Докато съм жив ще съм й благодарен.

Макар, че Турция има толкова общо с Османската империя, колкото и България.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #565 on: April 22, 2009, 14:23 »
havallar не отивай на битово ниво. Отделно за балканския манталитет - все пак сме наследници и на Османската империя

Оксфорд, Кеймбриж, Сорбона, Болоня са университети на по 1 000 години.

Преславската книжовна школа е призната за третия по възраст университет в света - след Магнаурската школа в Константинопол и Ал-Карауин във Фес (Мароко).

Търновската книжовна школа е оказала влияние върху руската, сръбска, влашка и молдовска средновековни култури.

Килиини училища...

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #566 on: April 22, 2009, 14:25 »
Снощи гледах "Комиците" с гост Божидар Димитров. Имитираха го с думите "защо ни е да се делим на българи, македонци, тракийци, мизийци, шопи, родопчани ... като всички искаме да живеем в една страна - Америка   :D

Isyankar

• Guest
« Reply #567 on: April 22, 2009, 14:26 »
Аз предлагам ние да благодарим всеки ден по 3 пъти на турците (които пак не знам какво толкова имат повече общо от българите с османската империя), че не са ни изтребили и са ни запазили като народ,

обаче,

помаците също да благодарят по 3 пъти на комунистите, че са ги запазили като етнографска група и днес има подобен форум и е пълно с помаци из Родопите ...

Трябва да сме благодарни, да не бъдем неблагодарници...

С твоите камъни - по твоята глава...

Isyankar

• Guest
« Reply #568 on: April 22, 2009, 14:28 »
Снощи гледах "Комиците" с гост Божидар Димитров. Имитираха го с думите "защо ни е да се делим на българи, македонци, тракийци, мизийци, шопи, родопчани ... като всички искаме да живеем в една страна - Америка   :D

Сигурно е имал предвид благоденстваща и велика Турция и се е объркал :) Кой нормален човек ще ходи в Америка като за съсед си имаме една велика, прекрасна, горда, развита, несравнима и прекрасна страна :)

Само като офф, в отговор на темата за Турция и ЕС...:)

Иначе съм много съгласен с Б.Димитров или там който го е казал това .... :))

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #569 on: April 22, 2009, 14:30 »
havallar не отивай на битово ниво. Отделно за балканския манталитет - все пак сме наследници и на Османската империя

Оксфорд, Кеймбриж, Сорбона, Болоня са университети на по 1 000 години.

Преславската книжовна школа е призната за третия по възраст университет в света - след Магнаурската школа в Константинопол и Ал-Карауин във Фес (Мароко).

Търновската книжовна школа е оказала влияние върху руската, сръбска, влашка и молдовска средновековни култури.

Килиини училища...

За университетите съм съгласен. Това е било грешката на османлиите, за разлика от маврите, които също са били мюсюлмани, но са залагали на науката. Макар че, за права на човека в Европа започва да се говори едва след Френската революция.