Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 859436 times)

0 Members and 17 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #480 on: April 19, 2009, 10:56 »
Считаш себе си за помак но, все пак казваш че, помаците са българи.
Историческите данни сами показват за съществуващата тюркска следа в Помаците.

Остави всеки помак сам да реши тюрк или българин е. Стига вече си налагал своите исторически схващания ... помаците не са неграмотни ... по статистиката дори в Р БЪлгария са доста по-грамотни от етническите турци. Би трябвало те на турците да обясняват какви са, а не обратното.

Ако някой помак е решил, че е българин като етнос - това си е негово свещенно право и всеки твой опит да му напомниш "за тюркските корени" е ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС ! Срамота направо. Кой си ти, че да съдиш някой помак как се бил самоопределил ? Теб да са те осъдили помаци до сега, че се определяш за етнически турчин ?

Стига вече непомаци са "съветвали" помаците какви били !

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #481 on: April 19, 2009, 12:50 »
Ако говорим в исторически план, няма никакъв изворов материал или податки дори за кумани в Родопа планина, това къде са се заселили или са били принудени да се заселят и къде на балканите са оставили следи е изяснен доволно в исторически контекст- другото са спекулации.Що се однася за самосъзнанието ,то е свещено право на всеки да се определи както си иска, но във средновековието на територията която се визира - факт-населението няма друго самосъзнание по различно от това на околното население нама изворов  и друг материал за такова- езика, материалната и духовно култура като устойчиви на времето и границите понятия не променят съдържанието си а напротив капсулирането на общността която се визира ,запазва като на остров образци на духовната култура които говорят сами по себе си и нямат нужда от адвокат.А що се отнася за това че с това население се е манипурирало то за жалост е така и то не само в една или две балкански държави.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #482 on: April 19, 2009, 13:15 »
Проблем ли е, помаците да се самоопределят като българи, но изповядващи исляма?

Isyankar

• Guest
« Reply #483 on: April 19, 2009, 13:35 »
Проблем ли е, помаците да се самоопределят като българи, но изповядващи исляма?

Проблем е, че други се опитват да ги "самоопределят". Никога не е проблем когато някой сам по своята воля се самоопределя, ако иска и за извънземен.

Offline oruch

• Senior member
« Reply #484 on: April 19, 2009, 13:42 »
Турчин не значи мюсюлманин.В Турция джамиите се посещават толкова колкото и  в България.

Isyankar

• Guest
« Reply #485 on: April 19, 2009, 13:48 »
Само дето в България има няколко пъти повече джамии на глава мюсюлмани от Турция, ама халал да са им :) Нали трябва да има работа за хилядите ходжи завършващи в Бликзия изток ... :) Леко лирично отклонение ... :)

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #486 on: April 19, 2009, 13:53 »
Само дето в България има няколко пъти повече джамии на глава мюсюлмани от Турция, ама халал да са им :) Нали трябва да има работа за хилядите ходжи завършващи в Бликзия изток ... :) Леко лирично отклонение ... :)
Трябва да има.Дето го казваха на 30000 една, е редно да попитам има ли такава църква да побере 30000 вярващи?Извинявай за този въпрос,защото незнам как ще се поберат 30000 вярващи в един храм?

Isyankar

• Guest
« Reply #487 on: April 19, 2009, 13:56 »
Ти сега какво се хвана за тези бройки ... Нали ти казах, че халал да са ... Не ме интересува....Просто да се има предвид, че броя на църкви на глава християни и броя на джамии на глава мюсюлмани е доста в полза на мюсюлманите и просто не желая И ПО ТОЗИ КРИТЕРИЙ някой комплексиран мюсюлманин да ми натяква, че бил подтискан. Джамии има бол - това имам предвид. Ако в някое село има в 5, а в друго няма - да са мислили като ги строят, а не да ги строят както хотелите по Черноморието един през друг без замисъл.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #488 on: April 19, 2009, 13:59 »
Ти сега какво се хвана за тези бройки ... Нали ти казах, че халал да са ... Не ме интересува....Просто да се има предвид, че броя на църкви на глава християни и броя на джамии на глава мюсюлмани е доста в полза на мюсюлманите и просто не желая И ПО ТОЗИ КРИТЕРИЙ някой комплексиран мюсюлманин да ми натяква, че бил подтискан. Джамии има бол - това имам предвид. Ако в някое село има в 5, а в друго няма - да са мислили като ги строят, а не да ги строят както хотелите по Черноморието един през друг без замисъл.

Не усещаш ли,че взе да ставаш много груб! Дай го по кротко! Стига вече с термините "рязани пишки" и "комплексирани мюсюлмани"!

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #489 on: April 19, 2009, 14:00 »

Пак ти е грешна информацията.В Смолян при съотношение 50/50% има седем църкви и само едничка джамия и то не голяма.

Isyankar

• Guest
« Reply #490 on: April 19, 2009, 14:01 »
Не усещаш ли,че взе да ставаш много груб! Дай го по кротко! Стига вече с термините "рязани пишки" и "комплексирани мюсюлмани"!

Съжалявам от устата на жена да чуя това първото с "рязана" - даже ме е срам да ти отговоря. Не ти отива.

А в комплексиран мюсюлманин не виждам нищо лошо. Или комплексирани мюсюлмани не съществуват ? Така ли смяташ ? Само комплексирани християни ли има ? Или изобщо няма комплексирани хора на света ? Айде и ти не скачай сега, че си обидена ...

Isyankar

• Guest
« Reply #491 on: April 19, 2009, 14:06 »
Пак ти е грешна информацията.В Смолян при съотношение 50/50% има седем църкви и само едничка джамия и то не голяма.

Няма ли да хванеш някоя махала и да проброиш и там съотношенията. Аз ти говоря за национално ниво. Какво да направя ,че като са ги строили не са мислили и са правили по 5 в село, а в друго хич няма ? Пак ли аз съм виновен ? Да се изнесем всички християни, ако искаш, за да може по пропорционално да се строят джамиите...

А в Смолян да те уверя, че съотношението не е 50 на 50, християните в Смолянска област са съсредоточени в най-голяма степен в областния град и там те са над 20 000, при все, че целия град е малко над 30 хил...Ама айде да не влизаме в тая тема, че тогава в Хасково с едната църква и няколкото джамии и съотношенията ще стане страшно ... Да сравняваме националното ниво ... Това, че не са строени със замисъл тези джамии аз ли съм виновен ...

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #492 on: April 19, 2009, 14:10 »
Няма ли да хванеш някоя махала и да проброиш и там съотношенията. Аз ти говоря за национално ниво. Какво да направя ,че като са ги строили не са мислили и са правили по 5 в село, а в друго хич няма ? Пак ли аз съм виновен ? Да се изнесем всички християни, ако искаш, за да може по пропорционално да се строят джамиите...

А в Смолян да те уверя, че съотношението не е 50 на 50, християните в Смолянска област са съсредоточени в най-голяма степен в областния град и там те са над 20 000, при все, че целия град е малко над 30 хил...Ама айде да не влизаме в тая тема, че тогава в Хасково с едната църква и няколкото джамии и съотношенията ще стане страшно ... Да сравняваме националното ниво ... Това, че не са строени със замисъл тези джамии аз ли съм виновен ...
Село Чокманово 100 житела 2 църкви.С Сарафимово 84 житела 2 църкви.с Фатово 16 житела 2 църкви.да продължавам ли?

Isyankar

• Guest
« Reply #493 on: April 19, 2009, 14:12 »
Село Чокманово 100 житела 2 църкви.С Сарафимово 84 житела 2 църкви.с Фатово 16 житела 2 църкви.да продължавам ли?

Джанъм на Луната ли са тия джамии тогава ? Казвам ти, че в Р БЪЛГАРИЯ има ПОВЕЧЕ ДЖАМИИ на глава мюсюлмани отколкото църкви на глава християни .... Пак ли са ти малко джамиите ? Ами направи в тези села - аз ли съм виновен, че не са мислили къде да ги строят тия джамии като са ги строили ...

Offline havallar

• Advanced member
« Reply #494 on: April 19, 2009, 14:14 »
Джанъм на Луната ли са тия джамии тогава ? Казвам ти, че в Р БЪЛГАРИЯ има ПОВЕЧЕ ДЖАМИИ на глава мюсюлмани отколкото църкви на глава християни .... Пак ли са ти малко джамиите ? Ами направи в тези села - аз ли съм виновен, че не са мислили къде да ги строят тия джамии като са ги строили ...
Цифрите говорят .