Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 861935 times)

0 Members and 27 Guests are viewing this topic.

Offline kasmet70

• Advanced member
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #390 on: February 26, 2009, 14:47 »
Не знам защо трябва да се приравнява с водещите на Скат,който не им отърва ,го прекъсват.Сайта е златен и не бива да се влияе от просташки исказвания и мнения.Сайта трябва да го бъде,защото само тук може да споделяме.Та ние не сме фанатизирани простаци,НИЕ СМЕ ПРОСТО ПОМАЦИ.......... ;)

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #391 on: February 26, 2009, 15:09 »
Аааа,нищо подобно Рахмие! Визирах и този форум,но не като цяло! Много правилно си се изразих,казах "не визирам всички"! По-горе четете! Няма да се обяснявам на никого!

Gelina, ne sam iskala da ti izopachavam mnenieto, prosto go iztalkuvah nepravilno. Vinovat!

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #392 on: February 26, 2009, 22:49 »
Не мога да разбера въпроса ти. "Основното" в случая е липсата на потвърждание на тезата за масова насилствена ислямизация, провеждана от Османските власти. Не разглеждам въпроса от гледна точка на "останалите". Идеята ми е, че това е личен избор на хората, живели тогава по тези земи - избор, който трябва да уважаваме. Някои са приели Исляма, други са запазили християнството. Не бива да виним нито едните, нито другите.

Когато се твърди нещо, то трябва да се подкрепи с доказателства, исторически факти и документи.  Емоционалните излияния, подбудени от патриотични чувства не ни вършат работа.

Благодаря, Мустафа, много добър отговор! Аз също никога не съм твърдял, че ислямизацията е протекла "с огън и меч". Просто таблицата показва за всеки непредубеден човек, че от едно и също население, една част (по-голямата) постепенно (без значение какви са причините) приема исляма, докато останалите остават християни. Значи корените ни с тях са едни, нали? Защо тогава да си заравяме като щрауси главите в пясъка и да се правим на извънземни?! По-важното в случая е, че след толкова столетия ние не сме те, а те не са ние. Че всички националистически действия спрямо помаците от 1878 г. та до наши дни за "връщане към корените" са неадекватни и неуместни. Че ние вече сме отделна група, но в рамките на българския народ. И това, което аз не приемам е, че българин означава непременно християнин.
Това е моето лично мнение, с което не ангажирам никого.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #393 on: February 27, 2009, 02:32 »
Нямах възможност да пиша през последните няколко дни и виждам, че доста мнения са поместени.  Ще споделя /обобщя/ и своето по темата. 

Цитираното от Мустафа мнение, публикувано в друг форум, звучи доста обективно и точно. Като цяло мисля, че е погрешно да се говори основно и само за насилствена ислямизация.  Но не мога и да съм привърженик на тезата, че таква категорично е нямало.  Доказателства за това има в историческите извори, но като цяло повечето известни факти и обстоятелства по-скоро сочат, че ислямизацията предимно е била в резултат на личния избор на хората.  Какви са били мотивите за този избор? Лично аз не мога да посоча категоричен отговор на този въпрос. 

Както и да е е протичала ислямизацията, произходът на ислямизираното население (помаците) не се променя.  Знак за равенство между религия и етнически произход не трябва да се поставя. Това са коренно различни понятия.  Считам, както Дим56 посочва, че помаците са отделна група (културно-религиозна малцинствена група) в рамките на българския народ и споделям мнението, че българин не означава непременно християнин.  Българинът по вероизповедание може да е християнин, мюсюлманин, будист и т.н., неприкосновено право на личността, гарантирано от Конституцията. 

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #394 on: February 27, 2009, 02:58 »
А защо се насажда такава омраза към нас мусулманите от ВМРО,АТАКА и другите националисто4ески партии.И може ли мусулманин да стане  президент на БГ?.Как смяташ ти.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #395 on: February 27, 2009, 10:18 »
Лично аз осъждам тази необоснована форма на омраза, която се наблюдава в някои среди.  Имаше една друга тема във форума за различните.  Мюсюлманите в България са малцинство и като такива някои ги приемат за различни, въпреки че въобще и понятие си нямат от религии и ислям конкретно.  Това е проблем на цялото общество и подобно вредно мислене трябва да бъде променено.  Човек е свободен сам да избира каква религия ще изповядва. Това е негово право. 

А в отговор на втория въпрос бих искал да кажа, че аз бих гласувал за президент, който е достоен преди всичко като човек да заеме този пост, независимо от неговата религиозна принадлежност.  Какво значение има религията?     

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #396 on: February 27, 2009, 15:26 »
Отдавна не можах да влизам във сайта защото съм много зает и проследих темата и открих наистина един добър диалог и спор на ниво.Защо се иска бан за Пасков?Ами Пасков изопачавал истината  или бил "шовинист" и държал се лошо със помаците.Ами разбира се Пасков е българин и защищава тезите които са близки към българския.Дали е шовинист?Ами мен и във този сайт и на други места ме обвиняват във Пантюркизъм!Не е ли същото?Истинате е една,че спорим!Истината се ражда във спора!!Вижте отговрите на двама доблестни помака като Мустафа и Шабан, как умно и логично отговарят  на Пасковите изказвания.Тук се ражда самата нова история на България.Защото за първи път си позволяваме да говорим толкова открито!До сега всичко беше табу.Аз знам много българи именно благодарение на нашите спорове станаха по реални към нас малцинствата и почнаха да ни гледат със по други очи.Защо ли?Защото и те самите не знаеха тези неща.Защото Божидар Димитровщината във историята ни изопачаваше всичко!Има много истини да кажем и ще ги кажем! Благодарение на такива теми където има истина и се ражда самата истина ,се влючват много хора.И продължават да се включват. Против съм за изгонването на инакомислещи се!Бан за тези които унижават на расова и етностна основа!

Тук искам да се обърна към основните Админи и да ги попитам......вярно ли е че, МЕТКА'та има бан във този сайт?Искам Метка и Боян Добрев да се върнат!!!!Без Метката този сайт,не би намерил своята същност.Метката е народен общественик!Същото и за Боян Добрев!Не е важно кой как се чуваства,дали е мюслюманин или христианин!Ние сме чеда на един и същ бог.А и мюслюманството е продължение на христианството.Иса(Исус) е наш общ пророк.Аз самият съм мюслюманин но съм толерантен към всички  религии  без да превишавам моята си религия.Единствено Бог  е съдник на нашите дела!Не може да се обвини останалият свят за това че  не са мюслюмани.Основната повеля на Бог е да намерим общ език и да добруваме във името на ценностите които ни е дал.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #397 on: February 27, 2009, 15:31 »
Отдавна не можах да влизам във сайта защото съм много зает и проследих темата и открих наистина един добър диалог и спор на ниво.Защо се иска бан за Пасков?Ами Пасков изопачавал истината  или бил "шовинист" и държал се лошо със помаците.Ами разбира се Пасков е българин и защищава тезите които са близки към българския.Дали е шовинист?Ами мен и във този сайт и на други места ме обвиняват във Пантюркизъм!Не е ли същото?Истинате е една,че спорим!Истината се ражда във спора!!Вижте отговрите на двама доблестни помака като Мустафа и Шабан, как умно и логично отговарят  на Пасковите изказвания.Тук се ражда самата нова история на България.Защото за първи път си позволяваме да говорим толкова открито!До сега всичко беше табу.Аз знам много българи именно благодарение на нашите спорове станаха по реални към нас малцинствата и почнаха да ни гледат със по други очи.Защо ли?Защото и те самите не знаеха тези неща.Защото Божидар Димитровщината във историята ни изопачаваше всичко!Има много истини да кажем и ще ги кажем! Благодарение на такива теми където има истина и се ражда самата истина ,се влючват много хора.И продължават да се включват. Против съм за изгонването на инакомислещи се!Бан за тези които унижават на расова и етностна основа!

Тук искам да се обърна към основните Админи и да ги попитам......вярно ли е че, МЕТКА'та има бан във този сайт?Искам Метка и Боян Добрев да се върнат!!!!Без Метката този сайт,не би намерил своята същност.Метката е народен общественик!Същото и за Боян Добрев!Не е важно кой как се чуваства,дали е мюслюманин или христианин!Ние сме чеда на един и същ бог.А и мюслюманството е продължение на христианството.Иса(Исус) е наш общ пророк.Аз самият съм мюслюманин но съм толерантен към всички  религии  без да превишавам моята си религия.Единствено Бог  е съдник на нашите дела!Не може да се обвини останалият свят за това че  не са мюслюмани.Основната повеля на Бог е да намерим общ език и да добруваме във името на ценностите които ни е дал.

Teo idva mi da te  :-*  :) mnogo tochno napisano, az sam po bedna vav izyavite i sas pravopisa, no sam tuka vinagi sas dushata si. Nikoi ot gorespomenatite ne e i ne e bil ban. Lichno az vinagi sam bila protiv ban na kogoto i da e bilo, osven ako e narushil prekaleno mnogo pravila...! :)

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #398 on: February 27, 2009, 23:26 »
Neni vuvli4ai v tvoita omraza sreshtu turcite.Tuk v nashiq sait neiskame nasajdane omraza na musulmani sreshtu musulmani.Tazi omrazq q izrazqvai vuv Voini na Tangra .AT..A ,Izgrei Zora,VMRO.Tuk e Pomak.eu.Snake
Въпрос към останалите членове на администрацията!!!
Кое правило съм нарушил с изтрития ми постинг?

Ако не получа аргументиран отговор, за мен това е злоупотреба с дадени модераторски права на Снейк! Всички знаят за предвзетото му лично отношение към мен, за многократните му нарушения именно с лични обиди към други форумци.
За мен лично е странно делегирането на подобни права именно на него. Той веднага започна да разчиства стари сметки с мен.

---
Предоставям копие на постинга си за преценката на останалите от екипа на www.pomak.eu
---

ПП ,вие когато отидохте в СЕСЕРЕТО сменихте ли си ценностната система .
Пасков , можеш ли да направиш разликата между религиозна принадлежност ,религиозност и  и ценностна система на даден човек.
А,как разбра ,че нашите хора са скъсали безвъзратно с миналото си - ти май притежаваш и паранормални способности. Всички знаем за твоето отношение към нещата - "Точка и край" ама ти се изживяваш вече като баба ти Ванга.Били си "изтрили хард диска" ,били си изтрили миналото ,нямали нужда от минало и т.н.
Шабан, вие или сте ме разбрали неправилно, или нещо не сте в настроение и си го изкарвате на мене.
Става дума за децата, за второто поколение, което се ражда и расте в тази среда, не за самите икономически емигранти.
Вярно  е ,Пасков в Америка,за разлика от България и ЕСЕСЕСЕР,никой  не се интересуват от твоето минало,историческо минало и от др. неща, предполагам,че се досещаш защо е така ,като имам  предвид твоите способности, но това не значи ,че като идат там и първо минават през изтривалката на спомени.
Повтарям: става дума не за емигрантите, а за децата им, които растат в тази среда!

Ти си уникат - как можа да кажеш ,че Федералния резерв е сдружение.Абе ,ше вземем да си изтрием хардискове и да ни преинсталираш ,кво ше каиж.
Ще кажа, че първо: се заяждате, и второ: спорът на тази тема ще ни прати в нарушение, защото политиката ще стане неизбежна.
Затова предлагам да спрем дотук по този въпрос.

Нямаше смисъл да цитираш филмите на Абдула ,на всички ни е ясен твоят анти семитизъм ,доказан и тук и в другите форуми оцветени с Нациокраска.
Аз не съм антисемит.
Аз съм против Талмуда и отношението на последователите и към останалите хора, сред които сме и ние с вас. Ако става дума за антисемитизъм, от евреите в Израел по-големи антисемити едва ли има, защото спукват от бой арабите, които са наистина семити. А в държавата Израел семитските евреи са малко над 10%

Пасков ,би ли ми казал колко мюсюлмани ,кришнари,бахайци и католици живеят в София и откъде ги черпиш тези сведения, щото доста  ултимативно ми се струва вече ,казваш ,от тфа нема нужда ,от тфа има нужда ит.н.
Това не е трудно да се направи като справка, но ако толкова силно ви интересува и смятате, че това не е така, кажете и покажете колко са мюсюлманите в София?

За височината на църките по онва време ,знаш за ко иде реч,иде реч ,че големи църкви високи по 40 и нагоре метра се строят само в големи нас. места .
Стига глупости!
Кой и кога е искал или строил такива небостъргачи в православния свят? Света София, която е била най-големия православен храм в Средновековието, дали има 40 метра?

А по онова време в България от 14 до 18 в. ше ми кажеш ли некой град ,със да речем 20 000 души население.
Имало е: София, Варна, Русе, Пловдив, ако се разровя, ще намеря и още много...

Затва и е немало по високи черкви, не че некой е забранявал строежа им във височина.Освен това джамията като храм за разлика от църквата разполага и с една принадлежаща част ,на коята и е необходима висота.
Виждал съм много джамии по света, особенно в т.н. демократични страни, където тази "принадлежаща част" липсва или е не по-висока от самата сграда. И не съм чул или чел някой да се оплаква от архитектурно-религиозни репресии.

Пасков , от теб разбрах ,че Империята е облагала с данъци само българските поданици.
Никога и никъде не съм го твърдял, Шабан, не си измисляйте!

Всички други са били освободени или пък с намалени данъци.
Второто е вярно.

Ти ,май не знаеш ,че е имало касти и от християнското население което е било освободено от данъци  .
Чак касти...Определени служби и занаяти, като например д...нджиите (соколарите) са били по-привилигеровани, и то само заради капризите на султана. Но една птичка пролет не прави!

За верския принцип -Вярно е че при облагането на християнските домакинства е имало данъчни завишения , но за сметка са били освободени от военни повинности.
"Освободени"?!?!? Или лишени?
Я пак прочетете това, което ви дадох за отношението, и то законодателно, на султаните към българите не-мюсюлмани?

И като за последно - Спри да зацапваш всяка тема с насилие ,кървища и мечове, брадви,данъци и девширмета и се придържай по заглавието.
Старая се.
Но такива като вас ми пречат с несправедливите си обвинения.
---
Шабан, ние бяхме постигнали с вас нормално човешко общуване, и аз си мислех, че уважението вече е твърдо между нас.
Предлагам ви да се върнем към този формат, или, ако имате нещо лично против мене, да го обсъдим на ЛС, вместо да занимаваме форумците с тези никому ненужни дрязги, става ли?

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #399 on: February 28, 2009, 01:26 »
Pocituvan g-ne Paskov.Siguren sum(poznavajci ja Vasata,za mene iznenaduvacki,golema aktivnost
na ovaa tema)deka go procitavte mojot citat od pred nekoj den.Ocekuvav Vas komentar.Namesto toa gledam pisuvate dolgi i sitnicavi,bi rekol ne znacajni detali i repliki so Saban i drugite forumasi.Mislam deka pomalku gi tormozime soforumcite.Sepak ova ne e istoriski simpozium(ako treba ajde da organizirame takvo nesto)Sto se odnesuva do mene "iako vo pveceto delovi ne se slagam so Vas i nikogas nema da se soglasam,no do smrt ce go branam vaseto pravo toa da go kazete",da go citiram Volter.Prvo zatoa sto smetam deka toa e demokratija i vtoro znam dobro kako e da ti bide uskrateno pravoto na javno iskazan zbor.Jas sum covek od pero,sum pisuval dosta clanci,kulumni,reakcii i dr...poveceto ne se objaveni zaradi nekompatibilnosta so politikata na vesnicite i(li)na vladinata politika kon Torbesite vo Mk.
     Vidite,vo Bosna do skoro Bosnjacite mozea da bidat hrvati ili Srbi.Na Kosovo,Goranite Srbi,Makedonci ili Blgari. Vo Makedonija Torbesite,Makedonci ,Srbi ili Blgari.Vo Blgarija ne e nisto poinaku,tamu pomacite "se Blgari"!?
  Ke Te potsetam bratko deka procesot na sozdavanje na nacionalnata svest i kaj Hrvatite i kaj Srbite i kaj Blgarite(kaj Makedoncite nesto podocna)se slucuva kon krajot na 18 i pocetokot na 19 vek.I iako mnogu od istoricite(a citav nekoi i vo nasiov forum)velat da se pravi razlika megju vera i nacija(so sto jas vo nacelo se soglasuvam)da ne zaboravime deka ulogata na crkvata-verata vo sozdavanjeto na,osobeno srpskata,makedonskata(ako ja priznavate vie Blgarite i Srbite)i blgarskata e,ne samo golema ami presudna(conditio sine qua non)Spiritus movens na spomenatite nacii.E sega kazi mi kako tuka da se integriraat bosnjaci,torbesi i pomaci?...Jas mislam nikako. A Vie?Baska sto svesta na tie nacii vo golema mera e gradena vrz antiislamska,antiosmanska i antiturska osnova.A kulturata na nas drugite e vo golema mera osmansko-tursko-islamska i taa e v"tkaena mnogu porano od Francuskata revolucija .Ovde ne mislam samo na Islamot ami na kulturata voopsto..baklavata-tatlija seker-pare,sutlijash,kad"n dzube,corba,pacha,salep,tursko kafe..i...da ne nabrojuvam povece,imaat li vrska so verata?! Ne brate..toa e segment na kulturata .So pocit Serif.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #400 on: March 01, 2009, 00:52 »
So pocit kon d.r.Plamen Paskov.Iako nemam mnogu vreme,se potrudiv da ja procitam predhodnava polemika.Iako ne sum istoricar ovaa problematika relativno dobro mi e poznata no ne bi navleguval vo detalna rasprava.Prvo: ovoj forum ne e mesto za toa,premnogu vreme i prostor iziskuva.Vtoro:takvite diskusii,so emotiven naboj i golema, negativna energija,samo ne oddalecuvaat i od vistinata i edni od drugi,a neli "sozdadeni sme od eden Tatko i edna Majka i podeleni na pleminja i narodi za da se zapoznavame i zblizuvame",kako sto ne uci ,ne samo cesniot Kur"an tuku i e Evangelieto(Indzilot)i Stariot zavet-Torata (Tevratot).i tn.
Браво! Съгласен!
Drag prijatele,edna narodna mudrost veli:so sila na coveka mozes da mu zemes nesto ,da mu dades(nametnes)nikako.Ti tvrdam prijatele deka so sila islamot ne mozes ni da mu go odzemes a kamo li da mu go nametnes-da mu go dades.Probaj na nekoj tvoj (ne)prijatel-nemusliman da go nateras nasilno da posti barem eden den Ramazan vo m.Avgust ovaa godina!!Ako uspees..ejvala..
Аз не мога.
Но ако султана реши, и не им остави избор..хората ще предпочетат да оцеляват, особенно ако са видяли какво става с тези, които се инатят.
Освен това, писахме вече: ислямизацията е била съпроводена с промяна и подобряване на социалния и иконочмическия статус. Така че, макар и на първо време, нещата не са се свеждали само до предпочитания на вярата, а до много по-комплексен избор...

Lukovo i Debar se vo moja nahija na 15 do 30/40km od mene.Tie citati imaat vrska so vistinata kolku grckata mitologija so realnosta.I samiot,kako educiran covek treba da znaes deka letopisite i patopisite ne se avtenticni istoriski dokazi i fakti uste pomalku ako se pisani od ludje koi imaat patoloska omraza kon Turcite-Osmanlii i kon Islamot.A srpskite prednjacat vo toa,toa e notoren fakt. Pokojniot Gjingjic Zoran-ubieniot premier na Srbija na edna tribina rekol "sto da se kaze za narod za koj najgolem heroj e Milos (K)obilic-podmolniot ubiec na sultan Murat?Samo najloso,tesko na toj narod".Se nadevam deka znaete ko bese Zoran Gjingjic,kako sto se nadevam,znaete koj bil (K)obilic i kako go ubil Sultanot po (ne za vreme)kosovskiot boj.Ako ne znaete vidi:Istorija na Turskoto-Osmansko carstvo,Jozef fon Hamer.
Знам, за какво говорите: и за убиеца на султана, и за битката.
Сега: що се отнася до предвзетото писане на пътешественници и до това: дали всички те са мразели турците и османлиите.
Аз допускам, че е възможно да е имало такива. Но ако болшинството от тези пътешественници, при това, не само от конкретната епоха, но и от други периоди, ако всите те казват едно и също, със свои думи...остава, че такава е била реалната картина!
Съгласен съм при тези летописи да вземаме поправка на териториите и селата, където те са минавали, а не да се генерализира за всички краища на империята (ако искаме да сме педантично точни) но факта на наличието на такива случаи си остава!

Za volja na vistinata i sultanite i carevite i kralevite ne bile "svileni i nezni",surovi bile.tocno e deka ubivale duri i svoi braca!ama za tron,za prestol,za vlast be brat!!!ne za islam,ne za hristijanstvo,ne li ?Na sultanot Selim prvi-tatkoto na velicenstveniot Sulejman,prioritetna cel mu bila Arabija(za da ja islamizira?!?)
Точно така!
Въпросният Селим I е водил войни изключително именно с вече мюсюлмански страни и територии, и въпреки това ги е клал с десетки хиляди!
Но аз лично не приемам, че правоверен султан, който на всичкото отгоре става и халиф (Селим I е първият халиф на империята, защото завзема не само Мека и Медина, но и плаща на Пророка Мохамед, и други регалии), може да си позволява така драстично да нарушава повелите на Коран и да избива не само неверници, не само правоверни, но и даже баща си и всичките си роднини по мъжка линия, с изключение на сина си: бъдещия султан Сюлейман Великолепни!
Mehmed Fatih koga go osvoil Carigrad megju prvite aktivnosti sto gi prezel e i vracanjeto na izbeganiot (od strav)Patrijarh-Genadij,mi se cini,bese negovoto ime,od Moskva.
След Завладяването на Константинопол от османските турци в 1453 година „Света София“ е превърната в джамия и султан Мехмед II заповядва на патриарх Генадий Схоларий да се премести в „Светите Апостоли“, която се превръща в основна православна църква в града. Но районът около църквата скоро е заселен с мюсюлмани и в 1456 година Генадий решава да измести патриаршията в църквата „Света Богородица Памакаристос“ в основния християнски квартал на града Фенер.

Mu go predava zezolot,skiptarot(simbolot na vlast)go postavuva do sebe,bogato go nagraduva i mu predava Ahdnama(ne ukaz,erade),najvisok akt koj mu garantira sloboda na verata ,na cesta i na imovinata ,nemu i na negovite istovernici.Istoto go storil deset god.pokasno(1463 g.)vo Bosna isto taka so Ahdnama.Ova ne se ni patopisi ni letopisi ni pamfleti,istoriski dokumenti koi seuste se cuvaat za onie koi sakaat da gi vidat... no ima lugje koi "kaj svojot brat go gledaat  trnot vo okoto a kaj sebe ne go gledaat balvanot-trupecot"(Isa a.s.-Isus mesijata)Jas najiskreno se nadevam i ce go molam Svevisniot da ni pomogne ni jas ni ti ni nasite prijateli od "pomak eu",da ne bideme takvi...Ke napisam,zdravje utrre(potocno denes ,2:15 e vece)uste nesto kako prodolzenie.So pcit Vas Serif.        
Възможно е.
За това не съм чувал или чел, но съм склонен да приема, че е било така.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #401 on: March 01, 2009, 01:59 »
Pocituvan g-ne Paskov.Siguren sum(poznavajci ja Vasata,za mene iznenaduvacki,golema aktivnost na ovaa tema)deka go procitavte mojot citat od pred nekoj den.Ocekuvav Vas komentar.Namesto toa gledam pisuvate dolgi i sitnicavi,bi rekol ne znacajni detali i repliki so Saban i drugite forumasi.Mislam deka pomalku gi tormozime soforumcite.Sepak ova ne e istoriski simpozium(ako treba ajde da organizirame takvo nesto)Sto se odnesuva do mene "iako vo pveceto delovi ne se slagam so Vas i nikogas nema da se soglasam,no do smrt ce go branam vaseto pravo toa da go kazete",da go citiram Volter.Prvo zatoa sto smetam deka toa e demokratija i vtoro znam dobro kako e da ti bide uskrateno pravoto na javno iskazan zbor.Jas sum covek od pero,sum pisuval dosta clanci,kulumni,reakcii i dr...poveceto ne se objaveni zaradi nekompatibilnosta so politikata na vesnicite i(li)na vladinata politika kon Torbesite vo Mk.
Вече отговорих, Шериф.
И, честно казано, неприятно ми е да науча, че и вас са ви цензурирали в Македония. Дано това се промени.
Vidite,vo Bosna do skoro Bosnjacite mozea da bidat hrvati ili Srbi.Na Kosovo,Goranite Srbi,Makedonci ili Blgari. Vo Makedonija Torbesite,Makedonci ,Srbi ili Blgari.Vo Blgarija ne e nisto poinaku,tamu pomacite "se Blgari"!?
Това не е въпрос на етикет, който някой от днешните или бившите управници е измислил, а на произход, деди.
Ke Te potsetam bratko deka procesot na sozdavanje na nacionalnata svest i kaj Hrvatite i kaj Srbite i kaj Blgarite(kaj Makedoncite nesto podocna)se slucuva kon krajot na 18 i pocetokot na 19 vek.
Аз бих поспорил: дали националното съзнание на изброените народа става едва към 18-19 век.
I iako mnogu od istoricite(a citav nekoi i vo nasiov forum)velat da se pravi razlika megju vera i nacija(so sto jas vo nacelo se soglasuvam)da ne zaboravime deka ulogata na crkvata-verata vo sozdavanjeto na,osobeno srpskata,makedonskata(ako ja priznavate vie Blgarite i Srbite)i blgarskata e,ne samo golema ami presudna(conditio sine qua non)Spiritus movens na spomenatite nacii.E sega kazi mi kako tuka da se integriraat bosnjaci,torbesi i pomaci?...Jas mislam nikako. A Vie?
Църквата, като всяка религиозна институция, се старае да бъде обединител, но често постига точно обратния ефект и става разделител. Защото нейната цел е приобщаване и нови миряни и диоцези, но тези, които не я пожелаят, за нея стават не само безинтересни (като обект) но даже и врагове. Говорим за средновековната църква.
Baska sto svesta na tie nacii vo golema mera e gradena vrz antiislamska,antiosmanska i antiturska osnova.
Не знам, дали е вярно, че това съзнание е градено именно на анти-основа. Възможно е, защото знакът "ислям" за тях се е покривал с понятието "османлии", или "турци".
А щом империята е делила хората по верски признак, и това деление е било съпроводено със всяческа дискриминация, данъчна в това число (поне до 1826), на тях никак не им е било приятно да са дискриминирани. На никого не би му харесало.

A kulturata na nas drugite e vo golema mera osmansko-tursko-islamska i taa e v"tkaena mnogu porano od Francuskata revolucija .
Това понятие в нашия случай се нуждае от строго дефиниране.
Защото ислямът на балканите не е дошъл на празно място. Културно, в това число. И за да се слага този обобщителен знак за вашата култура, е нужно тя да бъде изследвана в хронология, според мен, и да се види каква е била до-ислямската и до-османската.

Ovde ne mislam samo na Islamot ami na kulturata voopsto..baklavata-tatlija seker-pare,sutlijash,kad"n dzube,corba,pacha,salep,tursko kafe..i...da ne nabrojuvam povece,imaat li vrska so verata?! Ne brate..toa e segment na kulturata .So pocit Serif.
Шериф, на тази тема предлагам да отворим отделна тема: там съм готов да ги обсъдим детайлно всичките изброени тук от тебе, плюс тези, които другите ще добавят.
Иначе силно ще се отклоним от сегашната тема.

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #402 on: March 01, 2009, 02:12 »
Me cudi prijatele kako ne si cul za ahdnamite na Mehmed-fatih?A dali si cul za Jozef fon Hamer?,Halid Inalcik?..dali si cul ili procital deka istiot sultan Selim, za vreme na inkvizicijata vo Endeluz(Spanija),koga imase strasni pogromi i kolezi ne samo vrz muslimanite,vrz sve sto ne e katolicko... osobeno vrz Evreite,velikodusno gi otvori vratite na Carstvoto.Evreite gi naseli,ne na Rodopite,ne na Rila Pirin,Sar-planina,Jablanica,Korab i tn.-ne po planinite...ami vo Stambol,Solun,Sofija,Bitola,Skopje,Belgrad,Sarajevo...im dal privilegii,zastita,sloboda vo trgovijata...Pasanje;kako ne im dal(nametnal) islam?,Zaboravil li?Iskreno prijatele ako sme seriozni mora da konstatirame deka Selim-Javuz-suroviot,(ako stanuva zbor za nasilstvo)bil "naivna prostodushna Crvenkapa"vo odnos na,vizantiskite,blgarskite,srpskite i dr.srednovekovni
 carevi.Dali tie se drzele do povelbite na Evangelieto koga zivi na lomaca-klada gi gorele vidnite bogomili (dedecot-babun Vasilij)secele jazici i tn.Si cital li za toa?uste eden za Tebe,se nadevam interesen podatok:vo Galicnik-Reka (opean vo poemata "Serdarot"na G.Prlicev)nasilno se Hristijanizirani nekolku familii.Za vreme na turskoto vladeenje!!?Si procital li za toa?Paradoksi prijatele?neli?Istorijata ponekogas igra majtap so nas..ili nie so nea..kim biler-koj znae.So pocit Vas Serif.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #403 on: March 01, 2009, 11:17 »
Me cudi prijatele kako ne si cul za ahdnamite na Mehmed-fatih?A dali si cul za Jozef fon Hamer?,Halid Inalcik?
Не, не съм. Даже не знам: какво означава "ahdnamite".

dali si cul ili procital deka istiot sultan Selim, za vreme na inkvizicijata vo Endeluz(Spanija),koga imase strasni pogromi i kolezi ne samo vrz muslimanite,vrz sve sto ne e katolicko... osobeno vrz Evreite,velikodusno gi otvori vratite na Carstvoto.Evreite gi naseli,ne na Rodopite,ne na Rila Pirin,Sar-planina,Jablanica,Korab i tn.-ne po planinite...ami vo Stambol,Solun,Sofija,Bitola,Skopje,Belgrad,Sarajevo...im dal privilegii,zastita,sloboda vo trgovijata...Pasanje;kako ne im dal(nametnal) islam?
Знам много добре за това. Това става през 1492 година, по времете на кралица Елизабета II, която дава 1 месец за изселването на евреите под страх от смъртно наказание. Една част от тях се изселват в Мавритания (много малка част) друга, вече голява част, се изнасят към Новия свят и заселват източното крайбрежие на САЩ, а трета, също голяма част, идват в пределите на Османската империя, като най-много са заселените именно в Солун и в Истанбул.
Не е съвсем верно, че те не са, както написа, "наметнати" с ислям. Те са ислямизирани, стават т.н. "дьонмета", и получават от султана нареждане да носят жълти чалми, за да се отличават от останалите правоверни. Огромната част от тях стават бирници в мперията, затова в народните песни на българите има доста негативни песни за "жълтото еврейче", което за хората е било по-лошо от турците.
И това преселение и внедряване започва не при Селим I, а при баща му: Баязид II. При Селим това продължава и се развива, естественно.

Zaboravil li?Iskreno prijatele ako sme seriozni mora da konstatirame deka Selim-Javuz-suroviot,(ako stanuva zbor za nasilstvo)bil "naivna prostodushna Crvenkapa"vo odnos na,vizantiskite,blgarskite,srpskite i dr.srednovekovni carevi.Dali tie se drzele do povelbite na Evangelieto koga zivi na lomaca-klada gi gorele vidnite bogomili (dedecot-babun Vasilij)secele jazici i tn.Si cital li za toa?
Чел съм естественно. И никога не съм твърдял, че Православната църква и православните царе са нямали грехове към учението, което разпространяват. Колкото султаните имат грях с насилственното разпространение на исляма, толкова и православните, за католическите да не говорим, имат подобни грехове, спор няма. Аз затова казвам, че пороците идват не от ученията ислям и християнство, а от хората, от владетелите и институциите. Те практикуват двойния стандарт, който разделя хората.
uste eden za Tebe,se nadevam interesen podatok:vo Galicnik-Reka (opean vo poemata "Serdarot"na G.Prlicev)nasilno se Hristijanizirani nekolku familii.Za vreme na turskoto vladeenje!!?Si procital li za toa?
Не, не съм. Даже не знам за това. Ако го има в електронен вариант, би било интересно да го постнете тук. Но това, даже и да го има, и даже и да описва действителен случай, не отменя и не опровергава горепосоченото ми мнение за двойните стандарти и греховете на двете институции.

Paradoksi prijatele?neli?
Безусловно!

Istorijata ponekogas igra majtap so nas..ili nie so nea..kim biler-koj znae.So pocit Vas Serif.
Поздрави и от мен!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #404 on: March 01, 2009, 13:57 »
Gn.Paskov, kazvate che İslama ne e doshıl na prazno v Balkanite i kulturno v tova chislo. A za da razberete koi sa prichinite za tova bi tryabvalo ne samo da razberete kakvo e tova İslam a i da go izjiveete emocionalno. Nadyavam se che nyama da me razberete pogreshno.