Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 857276 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline olos

• Member
  • **
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #315 on: February 22, 2009, 19:43 »
Пасков, за да не натоварваме излишно сървъра, ще те помоля да представиш само два документа :

1. Документ от Османски архив /фетва, извадка от дан.регистър,указ на султана/, в който изрично да е упоменато /наредено/ насилственото ислямизиране в Родопите. Хрониките на измисления поп Алигорко и на колегата му Методи Драгинов няма да ми свърши работа.

2. Документ от същия архив, в който да е упоменато /заповядано от Султана/ "да не се допуска повече прием на правоверни от средите на раята, поради драстично намаляване приходите в държавната хазна."

Докато не представиш тези документи, твоята теза за "насилствената ислямизация и нейния край" ще имат стойност на клевета по отношение на универсалното и общочовешко послание, носител на което е Ислямската религия.
Събираш ли си ги?

Силезийския рицар Мелхиор фон Зайдлиц, който през 1559г. бил пленен от турците разказва: "...В споменатия град (Пловдив), както и в другите области, живеят много християни, които говорят славянски език. От тях, както и от всички други християни, живеещи в неговата държава, султанът изисква и нарежда обикновено всяка четвърта или пета година да се взема данък от децата им. Така че, който има 4 или 5 деца, му вземат 1 или ако има повече – вземат му 2 или всички момченца. Тези деца изпращат в Анадола или Мала Азия отвъд морето и ги разпределят между местните жители из всички градове и села. Докато пораснат, децата биват използвани за всякаква физическа работа и научават турски език. Наричат ги аджеми-оглани. По-късно, когато децата заякнат, султанът ги изисква и те трябва да ги отчетат в Цариград. Ако междувременно някое или повече деца са умрели или пък са загубени, главата на семейството, при което са били, трябва да съобщи пред съда на града или селото как са загинали. Не стори ли това, трябва да плати детето.

По-късно използват децата в султанския двор, на корабите или в градините, в конюшните и на много други места, където имат нужда от тях. Което от тях се е проявило добре, когато порасне, го използват за това, което е научило. Много от тях учат занаяти, но от тях правят повече еничари и хора, които след това се отнасят тирански с родителите и другарите си. Бедните християни, които са подчинени на султана, трябва да очакват по всяко време такава безподобна тирания и да я търпят без всякакви възражения...”

Offline olos

• Member
  • **
« Reply #316 on: February 22, 2009, 19:46 »
Пасков, за да не натоварваме излишно сървъра, ще те помоля да представиш само два документа :

1. Документ от Османски архив /фетва, извадка от дан.регистър,указ на султана/, в който изрично да е упоменато /наредено/ насилственото ислямизиране в Родопите. Хрониките на измисления поп Алигорко и на колегата му Методи Драгинов няма да ми свърши работа.

2. Документ от същия архив, в който да е упоменато /заповядано от Султана/ "да не се допуска повече прием на правоверни от средите на раята, поради драстично намаляване приходите в държавната хазна."

Докато не представиш тези документи, твоята теза за "насилствената ислямизация и нейния край" ще имат стойност на клевета по отношение на универсалното и общочовешко послание, носител на което е Ислямската религия.

Я обясни на помаците какво е това и кой го е плащал и кой не. Обясни и какви празници са устройвали на младежите, които не издържали на немотията и са се предавали от изнемога, притиснати от ислямската деспотия:

Капу хакъ — произволно изисквана от всеки дом такса

Ресм-и агъл — данък за кошара.

Ресм-и асияб — данък за воденица.

Ресм-и биве — поземлен данък, плащан от вдовиците-немюсюлманки в полза на ленника.

Ресм-и божик — налог върху свинете, които се угоявали за Коледа.

Ресм-и гиях — данък за сено.

Ресм-и духан — димнина, данък за презимуване в земите на един или друг феодален владетел.

Ресм-и менгене — налог за пресоване на грозде.

Ресм-и мюджеред — поземлен данък, събиран от работоспособни, но все още неженени синове, които живеят заедно с баща си и обработват негови парцели земя.

Ресм-и обручина — данък, налаган при продажбата на вино.

Ресм-и отлук — данък върху пасище.

Ресм-и тапу — такса, плащана от всеки рая на съответния ленник или в полза на държавната хазна за правото му да стопанисва поземлен имот. Ресм-и тапу не се изисквал единствено при прехода на поземлен имот но наследство от баща на син.

Ресм-и фучу — данък върху бъчви вино.

Ресм-и ханазир — данък върху свине.

Ресм-и химе — данък върху дърва за огрев.

Харадж (харач) — едно от названията на поголовния данък джизие, събиран в полза на държавата само от немюсюлманите, поданици на султана

Offline olos

• Member
  • **
« Reply #317 on: February 22, 2009, 19:50 »

И най-накрая обясни на всички помаци тук кой е Кучибей Гюмюрджийски и какво е написал за своите (турците) и какво са причинявали на "гяурите", за дето не приемат исляма. И прати поздрави на оня двуличник Тео, който проповядва единство уж, а ходи из български сайтове със снимки на турски ятагани да се дразни, а тук е по благ и от агънце.
Безсрамие!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #318 on: February 22, 2009, 19:55 »
Взимай!Заради тънкия ти намек какви трябва да са помаците:

турският историк М. Т. Гьокбилгин (1977г.), „беше нужно много време, докато християнските народи бъдат принудени насилствено да приемат исляма или да се чака доброволно да направят това. В същото време беше невъзможно турци от Анадола да бъдат докарани и заселени по тези места, а положението изискваше в новозавоюваните християнски територии да бъде обезпечен редът, а н да се намери начин за заздравяване на завоюваните позиции и за осигуряване на един постоянен доход за хазната. . . Османският елемент на Балканския полуостров се създава и утвърждава, от една страна, чрез тази робска институция (еничарството), а от друга — чрез насилствената смяна на религията (на християнските народи)
 В стремежа си да запазят мъжкото поколение християните прибягват до невероятни за онова време средства. Така например в някои райони те започват да обрязват момчетата. В отделни случаи подменят и имената им, като по този начин слагат началото на една особена категория християни, говорещи своя език, но с мюсюлмански имена."

И какво сега, този турски учен пряк свидетел ли е на насилствената ислямизация?

Нищо съществено и от останалите доказателства. Все за "девширмето". Но аз не искам доказателства за кръвния данък /придворната войска/, а за метода "чалма или брадва", за който се твърди, че бил прилаган масово върху раята.

ПС - И как така от милиард и половина /към настоящия момент/ мюсюлмани по света, само предците на няколко милиона на Балканския полуостров са били принудени насила да приемат исляма? Защо постоянно се изтъква този "факт" на преден план? Мисля, че се досещам за отговора - за да се оправдае една бъдеща асимилация под мотото "завръщане към истинските корени".

Приятна вечер!

Offline olos

• Member
  • **
« Reply #319 on: February 22, 2009, 20:20 »
И какво сега, този турски учен пряк свидетел ли е на насилствената ислямизация?

Нищо съществено и от останалите доказателства. Все за "девширмето". Но аз не искам доказателства за кръвния данък /придворната войска/, а за метода "чалма или брадва", за който се твърди, че бил прилаган масово върху раята.

ПС - И как така от милиард и половина /към настоящия момент/ мюсюлмани по света, само предците на няколко милиона на Балканския полуостров са били принудени насила да приемат исляма? Защо постоянно се изтъква този "факт" на преден план? Мисля, че се досещам за отговора - за да се оправдае една бъдеща асимилация под мотото "завръщане към истинските корени".

Приятна вечер!
Всичкото историк да отива на себе си на гости, защото аз съм прав! Брех!!!!
Добре се опитваш да спекулираш, но чак много добре не бих казал. Не очаквах друг отговор осен нещо от рода, че не било съществено. И аз като теб знам, че истината все е гадна. И кой ти каза на теб, че исляма е прокаран мирно навсякъде? Не мога да разбера защо използваш такива места да говориш явни лъжи, на които само лаици и наивници могат да се вържат. Няма религия която да не е прокарана със силата на меча. Факт! Добрутру, събуди се... или не ти влиза в брошурката от която така лаишки пропагандираш.
Събуждай се и за другото и гледай да не успиваш така лековерните. Само хора като теб им се събират в устата думи като "завръщане към корени" и "асимилация" . Гладната кокошка знаеш ли какво сънува? Разрови се и ще видиш, че друг тип хора не ги използват или почти не. Аз знам отговорът на този "парадокс", но съм научен на такт и го оставям на теб. Пък и имам вяра в теб, все пак (като те чете човек) си научен как се пали фитил.

Offline Adem1

• Member
  • **
  • HATASIZ KUL OLMAZ-ONEMLI OLAN TEKRARLAMAMAK!
« Reply #320 on: February 22, 2009, 20:43 »

Niamali da e po hubavo da ostavite istoriata za istoritsite,a se zanimavate s tozi nai mnogo izmi4en narod ot vsi4ki,koito jveet ili sa jiviali v Bilgaria.
  Za men pomatsite sa predi vsi4ko doblestni muslumani(daje pove'e ot turtsite vbilgaria)i sa potomtsi na Osmanliite.
  Ostavete tezi po4tenni ,4estni i trudolubivi hora sami da se opredeliat kakvi sa a nie §tom kato mislim tolkova mnogo za narodite,neka da se obedimim i da se borim za po dobir sivmesten jivot mejdu narodite,nezavisimo ot religia i natsionalnos.

Offline olos

• Member
  • **
« Reply #321 on: February 22, 2009, 20:54 »

Niamali da e po hubavo da ostavite istoriata za istoritsite,a se zanimavate s tozi nai mnogo izmi4en narod ot vsi4ki,koito jveet ili sa jiviali v Bilgaria.
  Za men pomatsite sa predi vsi4ko doblestni muslumani(daje pove'e ot turtsite vbilgaria)i sa potomtsi na Osmanliite.
  Ostavete tezi po4tenni ,4estni i trudolubivi hora sami da se opredeliat kakvi sa a nie §tom kato mislim tolkova mnogo za narodite,neka da se obedimim i da se borim za po dobir sivmesten jivot mejdu narodite,nezavisimo ot religia i natsionalnos.
Ами и аз това казвам, защото се занимавам с история откак се помня. Но никой не говори за история в момента. Пак натъртвам - има провокация и тя се проповядва сред тези хора. Пропагандира се за помашка идентичност. Това не е полезно за никой в тази страна. България е съставена от много националности, но някакси, уж без да искаме, все етноси с мюсюлманска вяра нещо се обаджат за "признаване на идентичност". Ето и ти сега, господине, с благ тон ни подканваш към разум, пък се изтърва в пристрастия, че помаците били потомци на османлиите. Аз пък разполагам с планина от ФАКТИ, че не са! Мен не ми пречи, нека им се промива мозъка, щом го позволяват. И двамата обаче знаем чий потомци са, но няма да си пропилявам вечерта в обяснения. За първи път влизам тук и просто изтръпнах. Мислях помака за друг човек. Откакто се помня знам, че помака е българин който изповядва ислям. Виждам обаче как тук е навлязла една доста добре организирана протурска нишка и турски език. А това вече не е ... помашко. Никак даже! Нещо в Родопите се е променило и само историята ще покаже дали е за добро или зло. Както и да е...

halikan

• Guest
« Reply #322 on: February 22, 2009, 21:07 »

Evala Adem napalno sam saglasen steb,mnogo pravo kazva6

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #323 on: February 22, 2009, 21:36 »
olos, даваш интересни факти, би ли могъл да посочиш източниците, от които ги черпиш? Защото цитиране на имена и документи, без да могат да се проверят... не е много сериозно. На мен лично много ми е интересно да чета постовете ти.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #324 on: February 22, 2009, 23:18 »
@olos , @карст  http://www.vestnikataka.com/forum/index.php/topic,15797.0.html  da taka e! abe hora vie ste napalno ludi za da pi6ete takiva gluposti. Eh da ima6e pove4e hora kato vas ???

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #325 on: February 23, 2009, 00:47 »

41
Въ единъ сърбски лѣтописъ е отбѣлѣзано:

[1] Датата е записана погрѣшно. Въ 1542 год. е царувалъ султанъ Сулеиманъ. Въ единъ прѣписъ на Паисиевата история има притурка, въ която непознатъ писачъ разказва, какъ султанъ Селимъ поискалъ да изтрѣби българитѣ по побуждение на гръцкия патрикъ. Султанътъ пратилъ войски срѣщу българитѣ въ сѣверна България, Тракия и Македония.

[2] Къмъ тоя великъ везиръ и за неговия походъ въ страната вѣроятно се отнасятъ прѣданията, свързани съ потурчаньето на населението около Шаръ Планина. Френскиятъ пѫтувачъ Лежанъ се научилъ, че Синанъ Паша съ мечъ потурчилъ тамошното население. Около 40.000 души християни загинали край единъ потокъ, който се казвалъ Бѣла Рѣка, а отъ тогава го нарекли Черна Рѣка. [3] Споредъ запазени прѣдания сѫщиятъ тоя Синанъ Паша разрушилъ мънастира Св. Гьорги при с. Вълковие въ Пологъ и Св. Архангелъ въ Рѣка. [4] За вѣрванье е, че тукъ се говори за Синанъ Паша скопецътъ, който е билъ везиръ и любимецъ на султанъ Селимъ I. [5]
Това се подкрѣпя и отъ друго едно прѣдание, записано въ с. Луково (Дебъръ), споредъ което султанъ Селимъ заповѣдалъ да се потурчи цѣлиятъ Дебъръ и кога повече отъ населението било изтурчено, беговетѣ пратили молба до султана да се спре турченьето, понеже не остава рая да работи земята. Султанътъ послушалъ, и затуй се запазили тамъ още християни.
Потурчаньето въ Македония продължавало до най-ново врѣме. Нѣкои села сѫ потурчени къмъ края на XVIII вѣкъ, [6] а нѣкои дори въ началото на XIX.
Въ Македония е изтурчено много население. Сега потурняцитѣ правятъ тамъ десетата часть отъ всички български жители.
Родопскитѣ потурняци се наричатъ помаци, както и потурняцитѣ въ Княжество България.
Шарскитѣ потурняци се наричатъ торбеши — име, което имъ се дава отъ българитѣ християни и отъ арнаутитѣ за насмѣшка.
Въ Кичево българитѣ мухамедани се наричатъ отъ арнаутитѣ аповци, пакъ като за присмѣхъ. Думата „апо” се употрѣбя въ Кичево вмѣсто „байно”, „братко”. [1] Тя е вѣроятно арнаутска дума. Употрѣбя се въ тайния езикъ на прилѣпскитѣ папуджии вмѣсто „чичо”, а въ дебърския таенъ дюлгерски езикъ вмѣсто „брате”. [2] Християнитѣ българи наричатъ потурняцитѣ въ Кичево читаци.
По другитѣ мѣста въ Македония нѣма особно име за мухамеданитѣ българи, а се наричатъ обикновено турци. Сами тѣ навсѫдѣ се наричатъ турци, но се дѣлятъ отъ сѫщинскитѣ турци и ги мразятъ.

Най-многочислена е родопската помашка група. Значителна часть отъ нея пада въ Македония. Тамъ е най-рано почнало турченьето на българитѣ. Споредъ Захариева, извѣстния описвачъ на Татаръ-Пазарджишката Каза, потурчаньето на родопскитѣ българи захванало още въ 1495 г., въ врѣмето на султана Баязидъ II; [3] а споредъ запазени домашни прѣдания то продължавало до началото на XIX. в. [4]
Имаме двѣ домашни исторични бѣлѣжки специално за потурчаньето на Чепино, отъ които се вижда, че населението насила е промѣнило вѣрата си въ началото на XVII. в. въ врѣмето на султана Мехмедъ. [5] Многобройни турски войски потеглили прѣзъ Пловдивъ, Чепино, Разлогъ къмъ Солунъ. Въ Пловдивъ гръцкиятъ владика Гаврилъ наклеветилъ чепинци прѣдъ военачалника, че сѫ непокорни. Пашата, като стигналъ въ Чепино, събралъ първенцитѣ и искалъ да ги погуби, и тѣ приели мухамеданството за да се избавятъ отъ смърть.
Споредъ Иречека това събитие станало въ врѣмето на султана Мухамедъ IV. (1656 —1661). [6] Неговътъ везиръ Мехмедъ Кьопрюли миналъ съ голѣми войски прѣзъ Чепино, Разлогъ за Солунъ, отъ дѣто по море тръгналъ за Критъ, и въ врѣме на тоя походъ изтурчилъ населението. За забѣлѣзванье е, че около това врѣме е станало и изтурчаньето на ловченскитѣ помаци. [7]

43
Отъ Чепино на западъ помаклъкътъ обхваща планинския проходъ, който води за Разлогъ. На това мѣсто е пръснато помашкото селище Бабекъ, което захваща голѣмо пространство. Часть отъ населението на самия Разлогъ е помашко. По на югъ една помашка ивица обхваща Момина Клисура, минува на западния брѣгъ на Места, дѣто по ребрата на Пиринъ сѫ разположени помашкитѣ села Брѣзница, Лозница и Корница. Тия села сѫ потурчени къмъ края на XVIII. в. съ сила. Мухамеданството много мѫчно се прихванало тукъ. Селянитѣ тайно яли свинско месо слѣдъ потурчаньето и пазили кочинитѣ на свиньетѣ; затуй властитѣ наложили особенъ данъкъ върху тия кочини. Помакинитѣ тамъ и до сега не криятъ лицето си както помакинитѣ въ по-отколѣ потурченитѣ родопски села. Помацитѣ живѣятъ приятелски съ съсѣднитѣ българи и не имъ правятъ пакости.

1. Материали, 475.
2. Д-ръ Ив. Шишмановъ, Бѣлѣжки за българскитѣ тайни езици и пословечки говори. Сб.М. XII Книжовенъ отдѣлъ, 34.
3. Стефанъ Захариевъ, Географико-историко-статистическо описанiе на Татаръ-Пазарджишката каазѫ, Вiена, 1870, стр. 74.
4. В. Добруски, Нѣколко свѣдѣния за истурчванието на родопскитѣ българи. П.С. XXI.—XXII. 836; С. Н. Шишковъ, Нѣщо по истурчванието на Ксантийско. Родопски Старини, III. Пловдивъ, 1890, стр. 12—19.
5. Захарiевъ, Описанiе, 67—68; Н. Начовь, Листъ отъ хроника, намѣренъ въ с. Голямо-Белово. Български Прегледъ, год. V. кн. II. стр. 149—160.
6. К. Иречекъ, Пѫтни бѣлѣжки за Срѣдна гора и за Родопскитѣ планини. П. С. Х. 31.
7. Л. Милетичъ, Ловчавскитѣ помаци. Бълг. Пр. год. V. кн. V. стр. 75—76.

Частично съм отговорил на вашия въпрос с подчертаното в горния постинг.
Аз лично в ръцете си не съм държал ферман или фатва, където да е указана заповедта на султана за спирането на приема на правоверни. Но знам от човек, който е превеждал от именно такива документи, написани на арабски, който ме помоли да не го цитирам.
Никой не е длъжен да ми вярва.
Когато намеря източник, който да не ме ангажира с такива задължения за конфиденциалност, ще го цитирам, не се съмнявайте.
Всъщност, ето ви все пак материал за размисъл:

Отъ бѣлѣжкитѣ, които направихме вече по-прѣди, се вижда, че потурчаньето на шарската околность е почнало много рано, още въ врѣмето на жестокия Селимъ I. Тогава Синанъ Паша разсипвалъ манастиритѣ, турчилъ християнитѣ и изтрѣбялъ вѣрнитѣ на прѣдната си религия. За вѣрванье е, че Синанъ Паша е сѫщиятъ везиръ, за когото пише нашиятъ домашенъ лѣтописецъ:

Въ това разорение е билъ разсипанъ и Дебърскиятъ мавастиръ Св. Иванъ Бигорь и Кичевскиятъ Прѣчиста, които сѫ подновени по-късно.
Споредъ друго прѣдание, запазено въ Дебърска Рѣка, послѣднитѣ горяни християни били изтурчени прѣди 150 год. На връхъ Великъ-день дошълъ тамо царски човѣкъ да събира харачъ. Християнитѣ тогава нѣмали пари и той ги притѣснявалъ много. Съ него вървѣлъ ходжа, който увѣщавалъ притѣсненитѣ да се турчатъ, за да се избавятъ отъ неволя.

Турченьето на торбешитѣ продължавало до къдѣ началото на XIX. столѣтие. Прѣди 90 години се потурчили много семейства въ с. Жирноница. Отъ тогава насамъ масови насилствени потурчания не сѫ ставали. Интереситѣ на мухамеданскитѣ бегове, били тѣ торбеши или арнаути, не сѫ дозволявали да се изтурчи цѣлата область, както ни казва луковското прѣдание, защото въ такъвъ случай не щѣло да остане рая да робува на богаташитѣ.

Торбешитѣ по всичко приличатъ на своитѣ съсѣди християни въ Дебъръ. Иматъ въ главни чърти еднакво облѣкло, иматъ еднакъвъ езикъ и еднакви нрави.

Видѣхме, че доклѣ турцитѣ покорявали Балканския Полуостровъ, много отъ градското население се е турчило за да спаси живота си и имота си. Това е ставало и въ българскитѣ земи. [1] Потурченитѣ граждани обаче скоро се сливали съ турскитѣ прѣселенци и изгубвали езика си. Слѣдъ покоряваньето на Полуострова султанитѣ се грижили да осигурятъ османската власть въ новопокоренитѣ земи; затуй освѣнъ прѣселяванье на колонисти изъ Азия, тѣ се старали да налагатъ исляма на новопокоренитѣ християни. Потурчаньето по селата е ставало обикновено съ насилие, макаръ че понѣкога са помагали и облагитѣ, съ които се ползували мухамеданитѣ като владѣеща класа.

Има бѣлѣзи, които показватъ, че турченье на българско селско население въ голѣми маси е почнато много рано, още къмъ края на XV. в. и началото на XVI. Имаме исторически данни, които показватъ, че султанъ Селимъ I. (1512 —1520) сериозно намислилъ да потурчи всичкитѣ си християнски подданици. Той издалъ заповѣдь на своя великъ везиръ, да обърне всички църкви на джамии, да забрани богослужението на християнитѣ и да прѣдава на смърть всички, които не приематъ мухамеданството.
Тая заповѣдь немогла да се изпълни.
Тогашниятъ стамболски муфтия Джемали и умниятъ великъ везиръ Пири Паша убѣдили султана да отмѣни жестоката заповѣдь; [2] при все това прѣзъ врѣмето на Селима сѫ потурчени много български мѣста. Тогава сѫ обърнати на джамии всичкитѣ каменни хубави църкви. [3] Ние имаме запазени домашни прѣдания, записвани отъ домашни лѣтописци, за постѫпкитѣ на жестокия Селимъ.

1. Иречекъ, Пѫтни бѣлѣжки. П. С. Х. 30-31.
2. Hammer, G. d. Osm. R., I. 804.
3. Дриновъ, Историческо осветление върху статистиката на народноститѣ въ источната часть на Българското Княжество. П. С. VII. 9—11.

При внимателенъ прѣгледъ на етнографската карта, която тукъ прилагаме, се забѣлѣзва, че завоевателитѣ сѫ насилвали къмъ потурчанье мѣстности около важни друмища.

Освѣнъ това турцитѣ сѫ насиляли къмъ потурчанье нѣкои планински мѣстности, които се отличавали съ по-смѣло и юнашко население, за да се избавятъ отъ вѫтрѣшни буни. По тия съображения сѫ потурчени жителитѣ на Чепино, Чечъ, торбешитѣ около Шаръ, тиквешани и мегленци.

Споредъ прѣдание, запазено въ доревия родъ, турци нападнали родното село на Доре въ Мегленъ около Великъ-день, въ единъ день, когато народътъ билъ въ църква. Църквата била обградена и християнитѣ насила потурчени. [1]

Най-първо сѫ потурчени селата Сърбица и Бачища, послѣ останалитѣ. Двѣтѣ Стрегомишта и Цървивци сѫ приели мухамеданството прѣди 80 години. Навсѫдѣ това е ставало съ насилия. Споредъ едно прѣдание селенитѣ отъ Стрегомища, като били насилени да се потурчатъ отъ нѣкой си забитинъ, тѣ поискали отъ ходжата, що го придружавалъ, да имъ даде срокъ отъ нѣколко мѣсеца доклѣ изядатъ свинетѣ, които имали. Такъвъ срокъ имъ билъ даденъ. и откакъ изтекълъ, тѣ се потурчили.

ОЩЕ?

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #326 on: February 23, 2009, 00:51 »
@olos , @карст  http://www.vestnikataka.com/forum/index.php/topic,15797.0.html  da taka e! abe hora vie ste napalno ludi za da pi6ete takiva gluposti. Eh da ima6e pove4e hora kato vas ???

Ондер,
там е безсмислено да споделиш със някого...всъщност да намериш човек на ниво със който да беседваш.За разлика от там ,тук е място на интелектулаци от най различни етноси...българи ,помаци,турци,горани,помаци от Гърция и Турция и по света.Ние тук се стремим да  побеседваме.Атака не е нито България нито е българския народ.Десетки българи ми пишат и си общуваме без омраза.Много българи също са обеспокоени от омразата която искуствено се съдава във Атака.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #327 on: February 23, 2009, 06:36 »
Ондер,
там е безсмислено да споделиш със някого...всъщност да намериш човек на ниво със който да беседваш.За разлика от там ,тук е място на интелектулаци от най различни етноси...българи ,помаци,турци,горани,помаци от Гърция и Турция и по света.Ние тук се стремим да  побеседваме.Атака не е нито България нито е българския народ.Десетки българи ми пишат и си общуваме без омраза.Много българи също са обеспокоени от омразата която искуствено се съдава във Атака.
Така е,не може един вестник или ТВ Атака да определят обществени норми или нагласи за сайта помак.еu  Тук са хора с най-различни религии и народности и се уважава мнението на всеки,чета Атака и съм изумен от фантасмагориите на този дето е отворил темата "карст: че сме антибългарски сайт,по голяма глупост и субективизъм не съм срещал,явно е ,че има някой хора дето се страхуват от обективноста и широката обществена подкрепа за помак.еu,тука всички са добре дошли стига да са толерантни и спазват добрия тон на правилата!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #328 on: February 23, 2009, 08:47 »
Всичкото историк да отива на себе си на гости, защото аз съм прав! Брех!!!!
Добре се опитваш да спекулираш, но чак много добре не бих казал. Не очаквах друг отговор осен нещо от рода, че не било съществено. И аз като теб знам, че истината все е гадна. И кой ти каза на теб, че исляма е прокаран мирно навсякъде? Не мога да разбера защо използваш такива места да говориш явни лъжи, на които само лаици и наивници могат да се вържат. Няма религия която да не е прокарана със силата на меча. Факт! Добрутру, събуди се... или не ти влиза в брошурката от която така лаишки пропагандираш.
Събуждай се и за другото и гледай да не успиваш така лековерните. Само хора като теб им се събират в устата думи като "завръщане към корени" и "асимилация" . Гладната кокошка знаеш ли какво сънува? Разрови се и ще видиш, че друг тип хора не ги използват или почти не. Аз знам отговорът на този "парадокс", но съм научен на такт и го оставям на теб. Пък и имам вяра в теб, все пак (като те чете човек) си научен как се пали фитил.

Не ми се нрави надменния тон, с който се намесваш в дискусията! Имай предвид, че първите постинги не тежат особено, затова моят съвет е да се докажеш с умерен и последователен тон в рамките на поне десетина мнения. В противен случай хората ще помислят, че си поредната еднодневка на митиг! Освен това помолих Пасков да представи доказателства. Няма проблеми стига да може да го направи някой друг.

Това за фитила не го разбрах, още повече, че като човек, върху когото е горял фитил, никога не съм твърдял, че помаците са отделен от българите народ!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #329 on: February 23, 2009, 09:27 »
Пламене, пак ми представяш километричен постинг. Помолих те да не ми цитираш възрожденска литература, още повече с объркана терминология, като горната. За какво потурчване говорим, когато потърпевшите дори не говорят турски?! Единични случаи на насилие към малцинствата е имало винаги, дори и в условията на демокрация. Аз поисках документ от Османския архив, който пряко да отразява държавната политика на Османската империя по отношение насилственото ислямизиране /помюсюлманчване/. Толкова ли е трудно? Новорегистрираният историк пък ми цитира някакъв турски еквивалент на Божидар Димитров за доказателство. Вие подигравате ли се с мен!

Повтарям, трябва ми документ за държавната /управленска/ политика по този въпрос. Нещо, като документите от заседанията на БКП за т.н. "Възродителен процес". Или пък като политиката на правителството на Гешев по инциатива на БПЦ и ВМРО и с подкрепата на цар Фердинанд за покръстването на "българите-мохамедани" по време на Балканската война.