Много сме интересни наистина! Гледам как спорим в други теми-някой намерил камък в градината си и спори до дупка какъв народ е живял по онова време,а никой не си задава въпроса дали този камък или надпис не знае откъде и как е попаднал,и каква гаранция на обективност като част от историята на определен етап е станало това.Споменах за същите камъни в гробищата на с.Туховище,както и това че наблизо пък има Тракийско гробище,и какво ни остава,ако ще вземем камъка и му преведем надписа няма да ни изясни нищо,освен факта че на определен етап от живота там някъде си е имал народ според времето си! Да,има много такива неща и фактори,отидете в с.Долен или в с Дъбница Гоцеделчевско и ще се изумите на нови факти и такива подобни камъни,само се объркваме и спорим!!!
Назми, аз (поне лично аз), не се опитвам да изкарам помаците родственици на арабите. Осен това не настоявам, че помаците не са били християни преди да приемат исляма. Обаче, прочети следните две книги:
1.
Църква и църковен живот в Македония (виж глава 1)
2.
Богомилски книги и легенди (виж
Условия за появата на богомилството,
Поява на богомилството и
Разпространение на богомилството)
Би трябвало да ти стане ясно, че през 5 век византийците насилствено са покръствали траките, но не са пожънали кой знае какви успехи. След това, до 876 година славяните, аварите и прабългарите са рушели християнски храмове и са навивали местните да се откажат от християнството. Трябва да ти стане ясно, че много местни не са искали да приемат тази религия, защото тя отразявала идеологията на империята, а траките не са били нейни големи привърженици.
След това трябва да ти стане ясно, че Борс I не е успял да покръсти всички. Трябва да разбереш и че до 11 век в Родопите е имало идоли, а следи от езичество има дори и от 13 век.
Освен това ще научиш, че Борис и Симеон също превърнали християнството в държавна политика, а като се има предвид постоянните войни на Симеон, хората също се обърнали срещу християнството и мнозина се върнали към езичеството или тръгнали по пътя на богомилството и павликянството.
Още повече тези арабски надписи от 8 век насам и ислямските книги и мисионери от 9 век. Да не забравяме и дервишите, пристигнали на Балканите към 12-13 век.
Добре Назми, аз питам, след като християнството е имало толкова много трудни моменти и след като е имало паралелно с него алтернативи, реално ли е да се определят помаците несъмнено като бивши християни, както правят Добрев и Пасков?
Аз не се опитвам да докажа, че помацие са били такива или онакива. Моята цел е да покажа, че не е задължително помаците (или част от помаците) да са били християни преди да приема исляма, тъй като е имало и други религии.