Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 872706 times)

0 Members and 83 Guests are viewing this topic.

Offline Беглик

• Advanced member
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #270 on: February 12, 2009, 16:26 »
bukovqnoglu_s, не съм специалист нито по мюсюлманската, нито по христианската култура, пък и не виждам някъде скоро да съм ги споменавал. Приех и правилното предложение на Гелина да не правя от мухата слон и затова мисля, че е най-добре да се радвам на хубавата снимка.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #271 on: February 12, 2009, 17:27 »
Мустафа, определено не съм искал да те поставям на тясно, така че извинявай. Що се касае до разстрела се сещам за казаното от един твой земляк, който също често е изкачвал Елтепе: Аз паднах.....Какво тук значи някаква си личност?! Наскоро научих, че няколкомесечното му бебе е починало от голямата мизерия, в която са живеели.

Като прочетох твоята случка се сетих за други две от тоталитарното време. В нашето село, не знам дали се е чествал Байрама, но определено сюнетите се честваха масово. Не съм бил участник в тях, но нямаше как да не се разбере, защото процесията с музика минаваше през цялото село и стигаше до площада. Момчето беше на бял кон и ми се струваше доста изморено от цялата тая дандания. По мащабите си беше нещо като сватба, но нашите ми обясняваха, че момчето има рожден ден. Повечето от дамските участници в процесията естествено бяха с шалвари и това на никого не правеше впечатление. Явно по вашия край партийците са били с друго отношение.

Другата случка е от 1975 когато избухна модата на шалварите и в края на годината сестра ми каза, че не може да издържа само тя да е без шалвари и майка ми и даде 25 лева, много пари за времето си, да си ушие. На всички модни тенденции, партията отговаряше с категорично не, но това, като че ли караше хората още по-силно да го желаят и след няколко месеца бентът се отпушваше. Заедно с шалварите дойде и сабото, но и то успешно преодоля съпротивата.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #272 on: February 12, 2009, 22:38 »
Назми, аз не се учудвам на факта на плочата с арабски надписи в Рибново, а на нейната ДАТИРОВКА: авторът на постинга сочи за 800 години!
Ей това ми е интересно кой, кога и как го е установил?
    Ako е така говорим за времето през 12 век или преди падането на България под влияние на Османската империя.Не съм историк и когато се борави с исторически факти трябва да сме точни,затова ми е интересно какъв народ  е живял в Родопите  по това време и по специално в Рибново и каква религия е изповядвал!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #273 on: February 13, 2009, 12:38 »
Interesno,po edno i syshto vreme 1200-1250 godina tozi kamyk v Ribnovo i sega v drugata tema za namereniq kamyk v Razlojko pak ot syshtiq period???

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #274 on: February 13, 2009, 13:09 »
Подобна плоча е намерена при разрушаване на смоленската джамия от разрушителите 1970 г.и веднага е фанала пътя.Не се зане къде но ще се интересувам.Дано я намери и щея снимам.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #275 on: February 13, 2009, 14:34 »
Много сме интересни наистина! Гледам  как спорим в други теми-някой намерил камък в градината си и спори до дупка какъв народ е живял по онова време,а никой не си задава въпроса дали този камък или надпис не знае откъде и как е попаднал,и каква гаранция на обективност като част от историята на определен етап е станало това.Споменах за същите камъни в гробищата на с.Туховище,както и това че наблизо пък има Тракийско гробище,и какво ни остава,ако ще вземем камъка и му преведем надписа няма да ни изясни нищо,освен факта че на определен етап от живота там някъде си е имал народ според времето си! Да,има много такива неща и фактори,отидете в с.Долен или в с Дъбница Гоцеделчевско и ще се изумите на нови факти и такива подобни камъни,само се объркваме и спорим!!!

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #276 on: February 13, 2009, 14:46 »
Да  Nazmi, но любопитството е човешка черта.А що се отнася до спора е вид общуване.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #277 on: February 13, 2009, 15:00 »
Много сме интересни наистина! Гледам  как спорим в други теми-някой намерил камък в градината си и спори до дупка какъв народ е живял по онова време,а никой не си задава въпроса дали този камък или надпис не знае откъде и как е попаднал,и каква гаранция на обективност като част от историята на определен етап е станало това.Споменах за същите камъни в гробищата на с.Туховище,както и това че наблизо пък има Тракийско гробище,и какво ни остава,ако ще вземем камъка и му преведем надписа няма да ни изясни нищо,освен факта че на определен етап от живота там някъде си е имал народ според времето си! Да,има много такива неща и фактори,отидете в с.Долен или в с Дъбница Гоцеделчевско и ще се изумите на нови факти и такива подобни камъни,само се объркваме и спорим!!!

Назми, аз (поне лично аз), не се опитвам да изкарам помаците родственици на арабите. Осен това не настоявам, че помаците не са били християни преди да приемат исляма. Обаче, прочети следните две книги:

1. Църква и църковен живот в Македония (виж глава 1)
2. Богомилски книги и легенди (виж Условия за появата на богомилството, Поява на богомилството и Разпространение на богомилството)

Би трябвало да ти стане ясно, че през 5 век византийците насилствено са покръствали траките, но не са пожънали кой знае какви успехи. След това, до 876 година славяните, аварите и прабългарите са рушели християнски храмове и са навивали местните да се откажат от християнството. Трябва да ти стане ясно, че много местни не са искали да приемат тази религия, защото тя отразявала идеологията на империята, а траките не са били нейни големи привърженици.

След това трябва да ти стане ясно, че Борс I не е успял да покръсти всички. Трябва да разбереш и че до 11 век в Родопите е имало идоли, а следи от езичество има дори и от 13 век.

Освен това ще научиш, че Борис и Симеон също превърнали християнството в държавна политика, а като се има предвид постоянните войни на Симеон, хората също се обърнали срещу християнството и мнозина се върнали към езичеството или тръгнали по пътя на богомилството и павликянството.

Още повече тези арабски надписи от 8 век насам и ислямските книги и мисионери от 9 век. Да не забравяме и дервишите, пристигнали на Балканите към 12-13 век.

Добре Назми, аз питам, след като християнството е имало толкова много трудни моменти и след като е имало паралелно с него алтернативи, реално ли е да се определят помаците несъмнено като бивши християни, както правят Добрев и Пасков?

Аз не се опитвам да докажа, че помацие са били такива или онакива. Моята цел е да покажа, че не е задължително помаците (или част от помаците) да са били християни преди да приема исляма, тъй като е имало и други религии.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #278 on: February 13, 2009, 16:02 »
Назми, аз (поне лично аз), не се опитвам да изкарам помаците родственици на арабите. Осен това не настоявам, че помаците не са били християни преди да приемат исляма. Обаче, прочети следните две книги:

1. Църква и църковен живот в Македония (виж глава 1)
2. Богомилски книги и легенди (виж Условия за появата на богомилството, Поява на богомилството и Разпространение на богомилството)

Би трябвало да ти стане ясно, че през 5 век византийците насилствено са покръствали траките, но не са пожънали кой знае какви успехи. След това, до 876 година славяните, аварите и прабългарите са рушели християнски храмове и са навивали местните да се откажат от християнството. Трябва да ти стане ясно, че много местни не са искали да приемат тази религия, защото тя отразявала идеологията на империята, а траките не са били нейни големи привърженици.

След това трябва да ти стане ясно, че Борс I не е успял да покръсти всички. Трябва да разбереш и че до 11 век в Родопите е имало идоли, а следи от езичество има дори и от 13 век.

Освен това ще научиш, че Борис и Симеон също превърнали християнството в държавна политика, а като се има предвид постоянните войни на Симеон, хората също се обърнали срещу християнството и мнозина се върнали към езичеството или тръгнали по пътя на богомилството и павликянството.

Още повече тези арабски надписи от 8 век насам и ислямските книги и мисионери от 9 век. Да не забравяме и дервишите, пристигнали на Балканите към 12-13 век.

Добре Назми, аз питам, след като християнството е имало толкова много трудни моменти и след като е имало паралелно с него алтернативи, реално ли е да се определят помаците несъмнено като бивши християни, както правят Добрев и Пасков?

Аз не се опитвам да докажа, че помацие са били такива или онакива. Моята цел е да покажа, че не е задължително помаците (или част от помаците) да са били християни преди да приема исляма, тъй като е имало и други религии.
Chechliya,v mnogo от постинга по горе съм съгласен,факт! Обещавам да разгледам книгите по горе,за мен все пак ще е нещо ново да научиме.Благодаря за дискусията и постингите ти! Ще се спра на това ,че спорните надписи на арабски намерени в даден регион не конкретизира точно определена истина за това каква религия и народ да се твърди такива сме били.За Пасков искам да кажа,че е най-верния патриот който защитава народа си и България.Ще ме извиниш,ама и на мен ми се иска да имаме такива сред нас помаците.Винаги хората с характер и позиция последователна са в полза отколкото някой да се стреми да угоди,в това отношение казах Пламен пасков си е прав,не е злонамерен и само се отбранява тук сами сред нас.Колкото за Боян Добрев момчето отнесе толкова критики че не ми се говори,той си каза" Помак съм,такъв съм се родил такъв ще умра"! Това от мен.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #279 on: February 13, 2009, 17:17 »
Да  Nazmi, но любопитството е човешка черта.А що се отнася до спора е вид общуване.
Гледам само за един ден толкова много теми и постинги се отвориха,което ме навежда на мисълта-" Никой никой не слуша,всеки си е прав за себе си,както и всеки постинг тук се приема много лично,една голяма грешка,ето защо спирам да си блъскам главата с писаници от недоказани хора ,използващи сайта помак.еu da избият комплексите си.За в бъдеще всички постинги ,които не са по Темата ще се трият от нас Модераторите,прекалено много се обременяват хората тук хилядите членове на  pomak.eu da  слушат и четат  с дни споровете на лична основа и себедоказване.Приемете това скъпи съфорумници на сайта като уважение към другите наши членове сегашни и нови!!!

Offline husein

• Adviser
« Reply #280 on: February 14, 2009, 00:36 »
здравейте искам да покажа един надгробен камък който е оцелял след като вси4ки освен два са били унищожени и сега са в една джамия.той е от 1314година,има и друг който е по стар но го нямам на снимка,но и този е достатъ4ен,ако някой желае може да отидем да ги види.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #281 on: February 14, 2009, 09:03 »
здравейте искам да покажа един надгробен камък който е оцелял след като вси4ки освен два са били унищожени и сега са в една джамия.той е от 1314година,има и друг който е по стар но го нямам на снимка,но и този е достатъ4ен,ако някой желае може да отидем да ги види.
Разкажете по-подробно за него.
Най-вече: датировката: кой и как я определи?

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #282 on: February 14, 2009, 11:47 »
Може ли да покажеш снимката?

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #283 on: February 14, 2009, 12:01 »
Може ли да покажеш снимката?
  Хубаво е да се покаже,но доколко ще промени представите ни никои не се наема да твърди,един надгробен паметник или снимка не е гаранция за достоверност,а за хипотези и теории.Все пак интересно  е да видим!

Offline şevket

• Member
  • **
« Reply #284 on: February 15, 2009, 16:37 »
Асселяму алейкум, уа рахметуллахи, уа берекятух,

Винаги съм се съмнявал в общоприетата теория за приемането на Исляма от помаците. Българските историци и политици твърдят, че помаците са българи-християни, насилени от турците да приемат Исляма. Тази теория напоследък взе да куца и все повече и повече чужди историци я отхвърлят. Напоследък дори и в българското уеб пространство се публикуват доказателства, че това е само една лъжа. И наистина е лъжа. Нека да погледнем Чепино - класически пример за това как турците "потурчват" българите. Аз самият съм откривал доказателства, че това е само една долнопробна лъжа. Нека да видим какво пише по темата Васил Кънчов (виден български учен, географ, историк, политик - министър на народното просвещение в първото правителство на Стоян Данев) в книгата си "Македония. Етнография и статистика" в приложение "Българи мохамедани"]http://%22http//www.promacedonia.org/vk/vk_1_b2.htm%22]"Българи мохамедани" на страница 42:

Цитат
Code: [Select]
Въ Пловдивъ гръцкиятъ владика Гаврилъ наклеветилъ чепинци прѣдъ военачалника, че сѫ непокорни. Пашата, като стигналъ въ Чепино, събралъ първенцитѣ и искалъ да ги погуби, и тѣ приели мухамеданството за да се избавятъ отъ смърть.
Явно не е имало никакво насилствено "помохамеданчване". Турската войска никога не е ходила в Чепино с цел да наложи Исляма там. Местните сами са го избрали.

Може да се пише още много за това, но темата на това съобщение е друга. Преди 4 години открих, че Ислямът и първите мюсюлмани са се появили на Балканите много векове преди турците да наближат дори Мала Азия. Лека полека се сдобих с някои преки и косвени доказателства, но проблема беше, че това беше само изолиран случай. Нямах никаква друга информация за мюсюлмани на Балканите от преди османското нашествие. Но преди известно време по волята на Аллах открих един много интересен документ. По-скоро книга, разглеждаща произхода на Исляма на Балканите и отнасяща се точно за периода от преди идването на Османската империя в Европа. И днес пак благодарение на Аллах мога да ви представя същата книга, преведена на български език:

Сваляне в PDF формат]http://%22http//yusufsoft.110mb.com/download/Islam_Balkans.pdf?file=40_Rabbena_dui_ot_Korana.pdf"]Сваляне в PDF формат

Четене он-лайн]http://%22http//www.geocities.com/yusuf.ismailov/islm.html%22]Четене он-лайн

Все повече и повече светлина се хвърля върху тази тема и иншаллах скоро ще разберем цялата истина. Авторът на горната книга е албанец и често говори за албанците, но също така споменава и територии от южна Бълария, северна Гърция и Македония. Освен това, много от процесите в Албания са аналогични на процесите по нашите родни земи.

Уа алейкум селям

Коран: Аллах е Светлината на небесата и на земята. Сиянието Му е като ниша, в която има светилник. Светилникът е в стъкло. Стъклото е сякаш блестяща звезда. Разпалена е от [маслото на] благословено маслиново дърво, нито източно, нито западно. Едва докоснато от огъня, маслото му озарява. Светлина върху светлина.