Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 872698 times)

0 Members and 39 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #255 on: February 12, 2009, 07:57 »
И в моя роден край в Родопите с.Туховище и до днес в гробищата си стоят надгробни камъни с надписи на арабски,което не ми дава основание да твърдя за произход.просто на определен етап през годините по тези земи сега днес е живял друг народ! Възможно е да са много стари,но в този аспект ще спомена че на стотина метри от тези надписи се откри находище-гробница от времето на траките,която и до днес се пази.Не може да се твърди категорично,че като са открити останки от белези на даден народ специално в Родопите  сме такива или други.ПОМАЦИ сме днес,че ни има като общност на Балканите! Ще помоля моя земляк Ерол Исметов дето е качил хиляди снимки да заснеме надписите с арабски текстове и да ги качи тук!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #256 on: February 12, 2009, 10:00 »
И в моя роден край в Родопите с.Туховище и до днес в гробищата си стоят надгробни камъни с надписи на арабски,което не ми дава основание да твърдя за произход.просто на определен етап през годините по тези земи сега днес е живял друг народ! Възможно е да са много стари,но в този аспект ще спомена че на стотина метри от тези надписи се откри находище-гробница от времето на траките,която и до днес се пази.Не може да се твърди категорично,че като са открити останки от белези на даден народ специално в Родопите  сме такива или други.ПОМАЦИ сме днес,че ни има като общност на Балканите! Ще помоля моя земляк Ерол Исметов дето е качил хиляди снимки да заснеме надписите с арабски текстове и да ги качи тук!

Съвсем нормално е, тъй като Османската империя е използвала арабската писменост. До края на 19. век /на отделни места дори до средата 20. век/ всички плочи на мюсюлмански гробища по нашите земи са обозначавани на арабски.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #257 on: February 12, 2009, 10:26 »
Съвсем нормално е, тъй като Османската империя е използвала арабската писменост. До края на 19. век /на отделни места дори до средата 20. век/ всички плочи на мюсюлмански гробища по нашите земи са обозначавани на арабски.
   Абсолютно правилно,по време на Османската империя  се е използвала арабската писменост и религията е била исляма,това го има  на много места по Родопските села и Южна България! Така че в Рiбново или другаде има открити такива аз вярвам,и ми е смешно някои тук от Форума да се учудват на това.Великото преселение е имало и е било факт през историята свързана с родината ни България,въпроса е да разберем че ни има днес такива Помаци и да разберем това с Гордост ,като се самоопределим като такива.!!!

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #258 on: February 12, 2009, 12:45 »
   Абсолютно правилно,по време на Османската империя  се е използвала арабската писменост и религията е била исляма,това го има  на много места по Родопските села и Южна България! Така че в Рiбново или другаде има открити такива аз вярвам,и ми е смешно някои тук от Форума да се учудват на това.Великото преселение е имало и е било факт през историята свързана с родината ни България,въпроса е да разберем че ни има днес такива Помаци и да разберем това с Гордост ,като се самоопределим като такива.!!!
Назми, аз не се учудвам на факта на плочата с арабски надписи в Рибново, а на нейната ДАТИРОВКА: авторът на постинга сочи за 800 години!
Ей това ми е интересно кой, кога и как го е установил?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #259 on: February 12, 2009, 13:39 »
Цветовете на живота

"- Силно, живо, истинско!!!"

Offline şevket

• Member
  • **
« Reply #260 on: February 12, 2009, 14:22 »
Mnogo bih jelal da vi gi pokaja tia snimki no sega sım izvın Bılgaria zatova namam tazi vızmojnost no şte se postaraya da gi kaça a ako ima mnogo lubopitni neka da naminat do Ribnovo ako mogat da çetat arbski i da vidat.Ne sluçayno po vremeto na totalitarnia rejm iskaha da gi zaliçat.Zaştoto edin narod bez istoria e zaguben kakto stava v Palestina ikakto beşe ipri nas.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #261 on: February 12, 2009, 14:34 »
Трябва да намина! ::) Шефкет,къде се намират точно?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #262 on: February 12, 2009, 14:36 »
Мустафа, може ли да добавя снимката в галерията тук ?
Прекрасна е, заслужава награда този фотограф.

Салих, снимката е със запазено авторско право. Няма как да стане, докато не поискаш разрешение от автора. Затова и аз пуснах само линк.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #263 on: February 12, 2009, 14:38 »
Това на снимката,май е рибанка! ???

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #264 on: February 12, 2009, 15:24 »
Снимката е чудна! Но мен лично, повече ме развълнуваха позитивните мнения под нея. Те показват, че в България интелигентните хора вече демонстрират уважение към чуждите култури.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #265 on: February 12, 2009, 15:28 »
Снимката е чудна! Но мен лично, повече ме развълнуваха позитивните мнения под нея. Те показват, че в България интелигентните хора вече демонстрират уважение към чуждите култури.

Прав си Мустафа! И аз качвам подобни снимки във фото форуми, до сега никой не е казал нищо лошо! Напротив! Харесва им и изявяват желание да ни посетят! :)

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #266 on: February 12, 2009, 15:38 »
Мустафа, коя е тая чужда култура, която интелегентните хора са почнали да уважават? На снимката аз виждам едно хубаво нашенско момиче и едно дете с хубава нашенска шапка, която започна да се плете от бабите/майките някъде в средата на 80-те години. Поправи ме ако греша, но нищо чуждо не виждам, освен чадъра, който вероятно е китайско производство.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #267 on: February 12, 2009, 15:42 »
Беглик, захващаш се за една дума! че не ни приемат помаците като равни с тях,така си е!Няма какво да си кривим душите! Айде не прави от мухата - слон! ;)

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #268 on: February 12, 2009, 15:49 »
Гелина, съгласен съм, права си.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #269 on: February 12, 2009, 16:00 »
Мустафа, коя е тая чужда култура, която интелегентните хора са почнали да уважават? На снимката аз виждам едно хубаво нашенско момиче и едно дете с хубава нашенска шапка, която започна да се плете от бабите/майките някъде в средата на 80-те години. Поправи ме ако греша, но нищо чуждо не виждам, освен чадъра, който вероятно е китайско производство.

Ха, хвана ме на тясно! В интерес на истината като пишех горното мнение, се чудех дали да използвам "друга", вместо "чужда", но в крайна сметка написах последното. А ти се опитай само да прокараш подобно твърдение сред "псевдо-патриотите" - ще имаш късмет ако не те разстрелят :D  

Преди години, през тоталитаризма, идвахме за празниците /байрямите/ в селото на родителите ми. Веднъж с нас дойде една християнка - служителка в АПК, там където живеехме и работеха нашите. Когато видя носията на жените в селото, тази жена се удиви и поиска да се облече в тези дрехи. Жената буквално сияше в новата носия! Направихме снимки. Бил съм на 8-9 години. Когато си дръгваше обаче, поиска да не показваме снимките на никого, защото това щяло да навреди на работа й. Тази жена наистина заслужава похвала за смелата постъпка! В същото време в селото активисти на Партията, масово сваляха и горяха шалвари и шамии на жените.

"Друга" или "чужда" определено не е синоним на "наша".