Марияна.Не ми е ясно за каково проиливаш крокодилски сълзи.Съдбата на помиците в България
е с пъти по жестока от тази на гръцките помаци.Такива кото теб,телевизия "Скат" и "Родинци" от
Смолян ходят и баламосват братята ни в Гърция.Прегрътката ви поне ни е ясна знаем-за вас добрия помак е асимилирания помак,този който вярва в приказките за "потурчване".И съвремения
език на република България е съставен на база на различни говори.Така че защо на база на помашките говори да не се състави помашки език.То за вас няма и македонски език и македонска нация-ДА АМА НЕ.
И по- спокойно ,че ще настинеш.
Драги Хадж, аз не съм ти нито телевизия СКАТ, нито не знам какви други организации, които ми споменаваш.
И не проливам сълзи за съдбата на помаците - написах съобщение заради един конкретен човек, конкретен помак.
Преди да напиша това съобщение тук, написах на един друг помак, мой виртуален познат, съобщение с запитване или молба да помогне ако може на човека, за когото става дума. Той първо каза нещо от рода на "да", после стана ясно, че е "не". Добре, не е длъжен, всеки си знае неговите проблеми.
Аз обаче не вярвам в общите и още по-малко - в гръмките приказки. И не обвинявам никого за нищо - ако така сте ме разбрали, просто не сте ме разбрали. Това, което се опитах да направя, беше да провокирам внимание към един случай, към проблема на един човек, на един помак. Извинете, че си позволих да го направя. Явно не е имало никакъв смисъл.
п.с.: Колкото до македонския език - хубав пример даваш. Както изкуствено бе създаден отделен македонски език, на базата на един български диалект, така и изкуствено може да бъде създаден и отделен помашки език. Но който си търси корени там, където ги няма, или смята, че ако се отреже напълно от общия корен, ще спечели - този някой само си мисли, че прави това в името на съхраняването на идентичността си.
Понякога е по-лесно, поради събития от съвсем друг характер, нямащ нищо общо с езика, да се приеме една или друга митология за истина, да се развиват всякакви бомбастични тези, да се бяга от истината, тя да е нежелана.
И тогава, за да се състои пълното отделяне, за да се изкарат македонците - небългари, или пък помаците - неговорещи български, а някакъв съвсем отделен език, се правят всякакви дивотии, които имат политически, не езиков характер.