Аз винаги са правила каквото мога, за онези, които имат нужда от защита или разгласяване на проблемите, които имат. Колкото са ми стигали възможностите.
И никой, впрочем, никога не е питал мен, нито ще ме попита, какви са собствените ми проблеми.
Понеже има много хора изглежда, които продължават да смятат, че щом човек е част от т.нар. мнозинство, той нито може да беден, нито може да е болен, нито обезправен.
Нещо такова се получава. Но не такава е реалността.
Днес в България са незащитени правата на хората не по етнически признак, а по социален.
Бедните, безработните, отчаяните, болните без средства да се лекуват, са обезправени в едно или друго отношение, не по етнически или верски признак, а по финансов. И е крайно време да се види и проумее това, че социалните разделения са най-важните в днешна България.
Не може всички да бъдем, впрочем, роми или пък хомосексуалисти, за да ни защити веднага примерно Хелзинския комитет за правата на човека.
Колкото до доклада на Държавния департамент на САЩ, ще си позволя да кажа, че той най-малкото е лицемерен.
Не може страна, в която продължава да съществува смъртно наказание, и се екзекутират затворници (дори за някои от тях, в някакви по-специални случаи, да се правят международни подписки да се занеми екзекуцията им с доживотен затвор), да плачат един вид за правата на затворниците в страна като България.
Какво да кажем, впрочем, за затворите в Р. Турция, те предполагам са по-хуманни?
(Или по-скоро е "яка ти душа и дупе", ако попаднеш в турски затвор. Такава поне слава се носи за затворите в Р. Турция.)
Не може, също така, в името на т.нар. политическа коректност, ако ти обират непрекъснато нивата или градинката, и си възрастен, немощен човек, нито държавата, никой никоя правозащитна организация да не се интересува от правата ти. Но виж, ако тръгнеш накрая към самоуправство, ако ти дойде до гуша да обират малкото, което ти е останало, или което се опитваш да отгледаш, и си примерно пенсионер, който има ловна пушка и пусне някоя сачма по крадци, които непрекъснато те обират, тогава, о тогава правосъдието веднага се намесва...