Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 872697 times)

0 Members and 37 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #165 on: November 12, 2008, 08:51 »
Преди това думата националност не е съществувала. В началото са били членове на една голяма езикова общност - славянската. След като дошли на Балканите станали членове на отделни славянски племена, с появата на павликянството и богомилството били членове на тези религиозни учения. Възможно е още по-онова време да е имало и мюсюлмани, тъй като Балканите са на кръстопът.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #166 on: November 12, 2008, 09:05 »
Преди това думата националност не е съществувала. В началото са били членове на една голяма езикова общност - славянската. След като дошли на Балканите станали членове на отделни славянски племена, с появата на павликянството и богомилството били членове на тези религиозни учения. Възможно е още по-онова време да е имало и мюсюлмани, тъй като Балканите са на кръстопът.
Г-н Хюсеин, според мен слагате каруцата пред коня.
Как така като дошли на Балканите станали членове на отделни славянски племена? Славяните едва ли са печатали и раздавали членски карти и са ги записвали в тефтерите на племената си. Истината е, че именно северни славяноезични племена са дошли вече с "етикета си" и са се заселили на Балканите през III-VI век.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #167 on: November 12, 2008, 09:20 »
Под станали членове имах в предвид че са били част от тях, докато не се разпространило православието и християнския мистицизъм под формата на павликянство и богомилство.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #168 on: November 12, 2008, 11:11 »
Под станали членове имах в предвид че са били част от тях, докато не се разпространило православието и християнския мистицизъм под формата на павликянство и богомилство.
Същата молба: отворете нова тема, и продължаваме. Богомилите са ми безкрайно симпатични, и лично за мен те са истинските християни, нежели днешните православни, католически и други институции, но това си е предмет наистина за отделна тема.
Дайте все пак да си включим автопилота и сами да спираме с този офтопик.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #169 on: November 17, 2008, 20:55 »
Съгласен съм със теб. Отвори една тема според изискванията ти и ще я дискусираме.

Offline Snake

• Forum fan

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #171 on: November 18, 2008, 19:09 »
Ilqhito e dobro, trudno ste gi nastignem bosnencite

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #172 on: November 19, 2008, 09:14 »
http://www.youtube.com/watch?v=XcEkudK_d8s,bratko pomak,tako e zashto oni su imali svoq velik Alija Izetbegovich,zato ima sada pesme za ovoi bosanski heroi.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #173 on: November 19, 2008, 11:51 »
Не мисля, че в България имаме нужда точно от такъв "велик" човек с подобни възгледи. 

Само за информация ще посоча, че преди 40 години Алиа Изетбегович е написал своята “Ислямска декларация”, заради която е бил вкаран в затвора.  В тази "декларация" той призовава за създаване на ислямска държава в Босна и категорично отхвърля всякакви немюсюлмански институции и разделения между политика, икономика и религия. Призовава също така за приложение на исляма във всички области на живота на индивидите, в семейството и обществото чрез обновление на ислямската религиозна мисъл и създаване на единна ислямска общност от Мароко до Индонезия. Категоричен е в позицията си, че не може да има мир или съвместно съществуване между ислямската вяра и неислямските общества и политически институции, тъй като ислямът ясно изключва правото и възможността за дейност на всяка чужда идеология на свой терен.

Offline Snake

• Forum fan

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #175 on: November 19, 2008, 19:15 »
Леко сте приовеличили ПНК 2003 г. Подобни мисли сигурно са карали и оправниците ни да взимат тези радикални мерки, по време на смяната на имената и религиозната единтичност. Истината е че един мюсюлманин лесно може да се адаптира в която и да е общност по света, докато на християните ние мюсюлманите сме им трън в очите.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #176 on: November 19, 2008, 21:50 »
Леко сте приовеличили ПНК 2003 г. Подобни мисли сигурно са карали и оправниците ни да взимат тези радикални мерки, по време на смяната на имената и религиозната единтичност. Истината е че един мюсюлманин лесно може да се адаптира в която и да е общност по света, докато на християните ние мюсюлманите сме им трън в очите.

Аз бих могъл да говоря с категоричност единствено за себе си и в този смисъл може да сте сигурен, че мюсюлманите не са трън в моите очи.  Имам приятели и контактувам постоянно с християни (православни, католици, протестанти), мюсюлмани, атеисти и т.н.  Ако поставим на преден план във взаимоотношенията си човещината и уважението, то най-малката пречка в общуването би била религиозната принадлежност. 

В случая изобщо не съм преувеличил, а дословно съм цитирал думите на посочения за пример Алиа Изетбегович.  Именно той твърди, че не може да има мир или съвместно съществуване между ислямската вяра и неислямските общества, поради което споделих мнението си, че е крайно неуместно да се посочва за пример точно този "велик" човек.

Всеки отделен индивид се адаптира по различен начин към обществото.  Ще се повторя, но ако прегледате постингите ми в този форум, ще забележите, че позицията, която защитавам, се отнася до апелиране за нормално съвместно съществуване, взаимно уважение, приятелство и т.н.  Но винаги ще съм против каквато и да е форма на религиозен фанатизъм, независимо от съответната религия. 

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #177 on: November 20, 2008, 14:34 »
Винаги когато се говори срещу даден човек или група, би трябвало човека първо да застане в неговото положение, да види неговата позиция ида разбере какво го е провокирало да говори това и чак тогава да се вземе конкретно становище по въпроса. Дали този човек е прав или не. И когато се разбере това чак тогава да се вземе решение дали този човек трябва да е подсъдим или той заема правилната позиция. Ние много добре познаваме манталитета на сърбите. Тъй като и те подобно на нас са от балканите. Този човек дълго време лежа по затворите, подобно на много наши мюсюлмани (влкючително и дядо ми), които бяха по Белене само за това че са живяли по граничните райони. Така че нека да не преовеличаваме с действителността. Щом го е казал значи е имал някакво основание. Ние добре видяхме какво преставлява сръбския шувенист в лицето на радикалните попчета, които проповядваха какви ли не измислици, за да настроят обикновенния сърбин срещу мюсюлманите. Та това което казваха е лъжа, как може един свещеник да клевити и да говори лъжи, та нали това е грях. И не само те ами жсички останали тем подобни сръбски шувенисти, та дори и атеисти да са, за тях морала не значе ли нищо.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #178 on: November 21, 2008, 02:41 »
Нека и аз кажа мнението си,то се съдържа в Заглавието на темата- Помаци сме,народ сме разпръснати по света навсякъде,търсим се всеки от нас да спомогне със мненията ни.Истината е такава каквато всеки от нас я приеме за себе си.Колкото и да се опитваме със исторически факти да доказваме КОИ СМЕ няма да намерим верния отговор.Няма народ в света който да има "чиста история",следователно се питаме пак кои сме??? Нека всеки от нас който се чувствува ПОМАК да запита простичко родителите си какъв е,отговора на нашите родители е ДОСТАТЪЧЕН!!! От тук нататък важно е не какво е било ВЧЕРА,а днес и утре,защото вчера е минало,днес е реалноста за народа ни,а утре какви ще се определим зависи от нас да се стремим да запазим,съхраним и предадем на децата ни помашката култура,ценности,да научим децата ни да се гордеят с думата ПОМАК,не като нас дето довчера се срамувахме и се криехме от това,....ето това ако всеки един от нас успее да постигне като се тръгне от семейството ни е Успех,другото си идва....

Offline makedoneca

• Member
  • **
« Reply #179 on: November 21, 2008, 08:25 »
mnogo toçno i kratko  tova e ,vajnoto e kakıv se çuvstvaş i kakıv şa ostaneş a ne kakıv si bil predi 1000 god   ini  i t.n. jiv i zdrav Nazmito