Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 873007 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline skoti3

• Forum fan
Re: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1635 on: July 13, 2012, 23:39 »
А за ПРИЕМАНЕТО какво ще кажиш аз се опредилам за ПОМАК би ли могъл да ме ПРИЕМЕШ за такъв

А само ако ме би приел тогава.

Бих докоснал звездите,
слънцето луната дори.
Със поклон до земята,
бих ги дарил и на теб.

Самоопределяне и определяне са си различни неща. Аз лично те приемам като Помак, щом желаеш. Но няма да мога да приема, че Помаците, са някои много ама много различни, някой различен етнос от християните. По религия са различни, но по корен не мога да кажа това. Но демокрация е всеки може да се самоопределя както иска. Самоопределянето е индивидуално и всеки може да се самоопредели. Но ако се самоопределя като Турчин, ти ще приемеш ли като такъв примерно. Може и да ме приемеш, но реалностите ще са други ? А ако се самоопределя като Китаец, такъв ли ще съм ? Иначе всеки може да се самоопределя и не съм тръгнал да го правя аз вместо теб. Самоопределянето е индивидуално, но както казах, не мисля, че Помаците са различни по произход. Хайде със здраве.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1636 on: July 13, 2012, 23:53 »

Самоопределяне и определяне са си различни неща. Аз лично те приемам като Помак, щом желаеш. Но няма да мога да приема, че Помаците, са някои много ама много различни, някой различен етнос от християните. По религия са различни, но по корен не мога да кажа това. Но демокрация е всеки може да се самоопределя както иска. Самоопределянето е индивидуално и всеки може да се самоопредели. Но ако се самоопределя като Турчин, ти ще приемеш ли като такъв примерно. Може и да ме приемеш, но реалностите ще са други ? А ако се самоопределя като Китаец, такъв ли ще съм ? Иначе всеки може да се самоопределя и не съм тръгнал да го правя аз вместо теб. Самоопределянето е индивидуално, но както казах, не мисля, че Помаците са различни по произход. Хайде със здраве.

skot много е лесно ето аз те приемам че си българин,
това ме прави чист, душата ми лети, чустваш ли крилата.

Нека звездите слънцето,
и луната дори да са твой.

На мен остави коренът,
сълзите и болката дори.

Обичта нека да е обща
на мен на теб на децата

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #1637 on: July 14, 2012, 00:46 »
skot много е лесно ето аз те приемам че си българин,
това ме прави чист, душата ми лети, чустваш ли крилата.

Нека звездите слънцето,
и луната дори да са твой.

На мен остави коренът,
сълзите и болката дори.

Обичта нека да е обща
на мен на теб на децата
А за ПРИЕМАНЕТО какво ще кажиш аз се опредилам за ПОМАК би ли могъл да ме ПРИЕМЕШ за такъв

А само ако ме би приел тогава.

Бих докоснал звездите,
слънцето луната дори.
Със поклон до земята,
бих ги дарил и на теб.

Ибрахим-аз те приемам като Помак,но за мене помака е българин мюсюлманин-българин по род,мюсюлманин по вероизповедание-говорим един език,имаме един фолклор,имаме еднакви унаследени езически ритуали-различаваме се само по религията и религиозната култура унаследена с нея.

По този начин чувствам и католиците-макар по наследтсво да изповядваме различни течения на християнството.

Т.е. аз съм православен християнин по семейство,както и повечето помаци са такива- тъй като по-голямата част от населението на България са арилигиозни.

Поздрави.

Offline Адель

• Member
  • **
« Reply #1638 on: July 15, 2012, 20:38 »
Към Расате

Извинете, че се намесвам, но ми се ще да споделя пример. Живях известно време в Германия в малък град. В него имаше общност на преселенци -руски немци. Тъй като Вие твърдите, че езикът е базов критерий за това, някой да се самоопредели като различен, ето го и примера. Представителите на тази общност помежду си комуникираха на руски. Най-старото поколение 80-90 годишните знаеха някакъв немски език от преди около 300години. С него обаче не успяваха да комуникират с местните, тъй като бе почти непонятен за тях. Следващите две поколения 60 годишните и 40 годишните не знаеха немски. Немският език го говореха най-младото поколение, посещаващо детски градини и училище. Тези поколения по средата, ако Вие ги наблюдавате, ще кажете, че са руснаци. Те говорят на руски, пазаруват в руския магазин, когато си при тях на гости те посрещат с пелмени и пироги и се пие много чай. Бях на празника им "Елочка" и тогава се пяха руски песни. Личните им имена са  рускозвучащи. Единственото немско, биещо на очи, бяха фамилните имена по звънците на апартаментите. Тьотя Лиля, с която си гостувахме често на чай и си говорехме на руски, тъй като за нея бе по-лесно, имаше идентичност на немка. Тя казваше "Я немка".
 От друга страна живеещите в Австрия, Лихтенщайн, Германия и Северна Швейцария ползват един език, но имат различни идентичности. Версията която споделям, че критериите съставящи идентичност представяна като различна съществуват в многообразие.
Поздрави

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1639 on: July 15, 2012, 21:06 »
Към Расате

Извинете, че се намесвам, но ми се ще да споделя пример. Живях известно време в Германия в малък град. В него имаше общност на преселенци -руски немци. Тъй като Вие твърдите, че езикът е базов критерий за това, някой да се самоопредели като различен, ето го и примера. Представителите на тази общност помежду си комуникираха на руски. Най-старото поколение 80-90 годишните знаеха някакъв немски език от преди около 300години. С него обаче не успяваха да комуникират с местните, тъй като бе почти непонятен за тях. Следващите две поколения 60 годишните и 40 годишните не знаеха немски. Немският език го говореха най-младото поколение, посещаващо детски градини и училище. Тези поколения по средата, ако Вие ги наблюдавате, ще кажете, че са руснаци. Те говорят на руски, пазаруват в руския магазин, когато си при тях на гости те посрещат с пелмени и пироги и се пие много чай. Бях на празника им "Елочка" и тогава се пяха руски песни. Личните им имена са  рускозвучащи. Единственото немско, биещо на очи, бяха фамилните имена по звънците на апартаментите. Тьотя Лиля, с която си гостувахме често на чай и си говорехме на руски, тъй като за нея бе по-лесно, имаше идентичност на немка. Тя казваше "Я немка".
 От друга страна живеещите в Австрия, Лихтенщайн, Германия и Северна Швейцария ползват един език, но имат различни идентичности. Версията която споделям, че критериите съставящи идентичност представяна като различна съществуват в многообразие.
Поздрави

Примерът ви е много интересен и полезен, но казусът с майчиния език на помаците е по-различен, според мен. И като казвам различен нямам предвид това, че само майчиният език е компонент на идентичността, не разбира се. Но никой не нарича, например в Австрия немският език австрийски, или в Лихтенщайн - лихтенщайнски, или в Северна Швеайцария - "северношвейцарски". И едва ли някъде другаде в Европа, освен в някои балкански страни, може да се намери пример (поне лично на мен такъв въобще не ми е познат) общности, които са малцинство в определена страна, да учат като майчин език не своя майчин език, а някакъв друг език.

Например помаците в Гърция учат като майчин език турски. На действителния им майчин език никой не ги учи в училищата, но от друга страна, им се правят новини на т.нар. помашки - като в неписано правилно помашките диалекти не се признават нито в Гърция, нито в Турция, за български диалекти, каквито са. И речници се правят на помашко-турски примерно, може би и на помашко-гръцки, не знам, по неизвестно какви граматически и правописни правила, т.е. такива няма; а на този помашки език, ако някой въобще пише там, то е задължително на латиница, защото латиницата се явява изглежда, как да кажа... белег на близост с турския език (използващ латиницата като писмена система от времето на Ататюрк.)

Има някакво объркване тука т.е., според мен, някакви опити за съзнателни или несъзнателни езикови фалшификации.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #1640 on: July 15, 2012, 21:59 »
Κανάλι 6 - Πομάκικο δελτίο ειδήσεων 3-7-2011.wmv
Разбирате ли го братя българи този език? Хайде да ми го преведете ;D ;) ::)
Я му вдевам ,ам ве ;D

Offline Адель

• Member
  • **
« Reply #1641 on: July 15, 2012, 22:56 »
Ще взема отношение във връзка с написаното от Вас Мариана, но в рубриката "помашки език", за да не бъда обвинен в разводняване на темата в тази рубрика, макар че рубриките се преплитат и е невъзможно чак такова отделяне.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #1642 on: July 16, 2012, 14:40 »
Някой знае ли защо са забранили кючека в Разлог?

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #1643 on: July 16, 2012, 14:50 »

Я му вдевам ,ам ве ;D

Едва ли пък вие може да го преведете. Но Гърците добре са се погрижили на места езика да се различава от българския. Но има много думи, които разбирам. Е знаеш ли какво е сабайлен ?

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
Ynt: Re: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1644 on: July 16, 2012, 14:58 »
Дори и фалшиво да е, все пак се изисква труд и е по-морално от източване на банкомати, а за най-старата професия да не говорим че тук има дами. ;)
За най-старата професия може да се научи най-много в Истанбула- абанъ сокак!!!! :D

Offline Mariana

• Forum fan
Ynt: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1645 on: July 16, 2012, 14:59 »

и
Κανάλι 6 - Πομάκικο δελτίο ειδήσεων 3-7-2011.wmv
Я му вдевам ,ам ве ;D

Новини на поматски...

В гръцкия език няма ш.

И в гръцката азбука няма такава буква, неслучайно.

И в латиницата няма разбира се. Затова се използват две латински букви, за да се означи една съгласна, в случая "ш"...

Съжалявам наистина, че преди време най-вероятно не са били много читави повечето от учителите в помашките села.
Надявам се сега да е станало поне малко от малко по-различно.

Защото наистина не ми се водят глупави битки, да обяснявам някакви неща, да се правя на учител едва ли не.

Нито имам време за това, нито желание.

Впрочем, в тези новини на поматски, неслучайно се прави опит за доближаване на помашкия говор към някакви нотки на гръцко звучене или интонация.

Макар че само в интонацията могат да се правят такива опити. И причината за това е не друга, а тази, че гръцкият език не е примерно като сръбския, да е сроден на българския. (Затова и на сърбите им е било в някакъв смисъл по-лесно да се опитат да направят македонските българи първо сърби, а после да им подменят и варианта на кирилица, използван в Македония след края на Втората световна война, за да се опитат да доближат македонските диалекти и начина на писане на едни или други думи до сръбския. Затова днес не съществува например буквата "ъ" в създадения след края на войната отделен македонски език. Затова и днес македонците не могат да напишат примерно думите "кръв" или смърт" с всички гласни и съгласни, които се чуват в тези думи. Няма "ъ", изличена е тази буква от приетия коминтерновски вариант на кирилица, който е измислен набързо и въведен през втората половина на 40-те години на ХХ век.  Но това все пак е друга тема, и ще спра с този пример, даден само за сравнение, дотук.)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #1646 on: July 16, 2012, 16:36 »
Към Расате

Поздрави

Такива примери много-мога да ти спомена за немско говорещите българи в Северна Румъния и Моравско-Чехия-знаят много малко думи на някакъв си архаичен български-изцяло са немско езични-освен фамилните имена-които са български(разбира се не завършват на ОВ-Богдан Браил,Георги Стоян и т.н.)

Има много варианти за произход на тези общности-единият е , че са еднословни общности с произход от страната с която се именоват- т.е. Рускоезичните немци са от лужишките сърби или русините,които са се преселили в Русия-тъй като родът им е дошъл от Несмко преди много време се наричат немци.Същото важи и с немскоезичните българи-могат да произлизат от немците рудари разработвали мините ни през средновековието.

Имам роднини дошли от Гора(Гора е поделена между Черна Гора,Албания И Косово) -Черна Гора- в момента Носят фамилията Черногорски-типичен топоним свързан с произходът.Имам приятели с фамилия Сръбски- дошли  са в България от Моравско дн. Сърбия(българска територия завладяна от Сърбия след убиството на Хайдут Велко-от 1833 г).
Имам приятелка помакиня-на която част от родът и носи фамилията Арнаутски-т.е. идват от Арнаутско(Албания).Интересното е,че само ние българите наричаме албанците арнаути-а не шиптари,като сърбите напр.

Поздрави

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1647 on: July 18, 2012, 11:46 »
Сюбиги - май не си запознат добре с определянето и самоопределянето.
Самоопределянето е лично право,но определянето е обществено право.

Rasate: Самоопределянето е лично право, но определянето е обществено право------------------------------------------------------------------------

Расате, фашизоид в чувал не стои, като шило е и излиза на яве. ;D
Самоопределението е лично и съкровенно право на индивида и никой няма право да му се меси. В това право се месят само фашизирани общества които искат да се налагат на по-слабите и да им импозират дадена принадлежност, култура или политически мироглед. Това сме го преживяли по времето на червенофашисткото управление в БГ.
Срамно е за такива като тебе да не разбират времето в което живеят и да защитават тоталитарни методи, които са осъдени от световната общественност.Днес вече се счита за безсрамно и цинично да се говори за обществено право над личното, което е присъщо само за диктаторските режими. Правото на самоопределение на индивида е защитено и от международното право.
България е свидетелка на резултатите от неколкократните опити на управляващата общност да се наложи над малцинствени общности и е жалко че още има фашизирани останки които пречат за мирното развитие на страната.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #1648 on: July 18, 2012, 12:09 »
Самоопределяне и произход са две различни неща. Аз ако се самоопределя като китаец- такъв ли ще съм наистина ?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1649 on: July 18, 2012, 13:50 »
Самоопределяне и произход са две различни неща. Аз ако се самоопределя като китаец- такъв ли ще съм наистина ?

Като се поогледаш и видиш че само ти си китаец и ако още не си изгубил разсъдъка си ще се коригираш, иначе ще ти се подиграват. :D С крайни примери никога няма да се добереш до истината.  Не се стaрай да преоткриваш Америка ;)