Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 873031 times)

0 Members and 18 Guests are viewing this topic.

Offline skoti3

• Forum fan
Re: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1575 on: May 31, 2012, 23:22 »
Хаха, то и аз имам белег там. Като по млад се наложи да ми правят мини операция. Та от това какво следва ? Не говоря въобще за това в гащите, говорим тук за това кой как изгледа външно. Не ми говори глупости.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1576 on: May 31, 2012, 23:48 »
skot ти си добре тогава, а тази до теб е касметлика. ;)
скот малко ме съмняваш  да не си от наще. 8)

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1577 on: June 01, 2012, 13:45 »

Поне обрязването всъщност започва от евреите, ако се гледа само това, ще трябва, предполагам, и евреите да станат помаци :) (Или обратното :))

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1578 on: June 01, 2012, 20:23 »
Ние сме просто - Помаци!

Ще може ли някой да ми покаже прочутият мост на маистор Колю Фичето.
И дали изобщо го има някаде, или е като историята ни фантазия.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #1579 on: June 01, 2012, 22:14 »
Уста Колю Фичето вдигнал за две години Покрития мост в Ловеч.

Той е започнат през 1872 г. във времето на Ловчанския каймакамин Исмаил и окончателно свършен след две години. За целта била избрана една шестчленна комисия в състав - по трима турци и българи, която се грижела да набави строителни материали и да събира доброволни пожертвования. Материалът бил набавен от населението на целия окръг - дървеният материал от Троянска, а каменният материал от Ловчанска околия. Надзирателят му бил Али Бимбашия - зъл и суров турчин.
Повиканият майстор Колю Фичето най-напред се заловил лично да отбере и приготви материала, ходил е сам по кариери и гори, посочвал какви камъни да се вадят и кои дървета да се секат. Плащали му 50 гроша надница. Другите строителни работници също са получавали надница.
Всеки гражданин е бил длъжен да изработи известна работа ангария, като да черпи вода, да превози материал или пък да откупи работници. На заможните граждани комисията определяла каква сума да внесат. Някои ловчалии казват, че майсторът е имал предварително начертан план на моста, други - че правил модел от вощени свещи както при Беленския мост. Трети твърдят, че просто прилагал своето техническо умение само с една ролетка в ръка, като управлявал и ръководел работата с тоягата, тоест метъра. (Неговата емблема "тоягата", която му е служела да мери и да пази ред и дисциплина при изпълнение и ръководене на работата, е била скулптирана на един от мостовите стълбове.
http://www.bgsever.info/br-39_2008/stranici/str-11.htm

Мостът на Колю Фичето устоява на превратностите на времето - Руско-турската освободителна война (1877 - 1878 г.), наводнението от 1897 г., но за съжаление се намира злодейска ръка, която го запалва в нощта на 2 срещу 3 август 1925 г. И досега си остава неизвестен отговорът на въпроса кой можа да посегне на уникалното творение на Колю Фичето.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #1580 on: June 02, 2012, 19:20 »
skot ти си добре тогава, а тази до теб е касметлика. ;)
скот малко ме съмняваш  да не си от наще. 8)

"От наще" в смисъл - религия, корен, нещо друго ? Не съм чак толкова религиозен, християнин съм до толкова, до колкото аз си знам.  Имах преди една съученичка, преди години, която се омъжи за мюсюлманин, научи и за религия много неща. При това положения, тя каква е. Да не би да е по различна от християните по корен.

Относно обрязването, то и някои християни го правят по свои съображение, което няма общо с религията.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1581 on: June 03, 2012, 21:10 »
ПОКРЪСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ МЮСЮЛМАНИ

Пламена Стоянова

http://www.anamnesis.info/broi3/Plamena_Stoqnova.pdf

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1582 on: June 06, 2012, 21:39 »
Хаха, то и аз имам белег там. Като по млад се наложи да ми правят мини операция. Та от това какво следва ? Не говоря въобще за това в гащите, говорим тук за това кой как изгледа външно. Не ми говори глупости.

ОБРЯЗВАНЕ

При тази манипулация хирургически се отстранява ръкавчето от препуциума. което покрива главата на пениса. Обикновено се прави по религиозна традиция, но също така и по естетически и здравословни съображения; известно е, че се отразява положително върху сексуалното общуване.

Според една американска статистика от възпаление на пикочния тракт страдат 11 пъти повече необрязани мом­чета през първата година от живота им, отколкото обряза-ни техни връстници. Това доказва някои от хигиенните пре­димства на обрязването. Те продължават да са обект на медицински проучвания.

Почти 90% от мъжете в Америка са обрязани, но в пос­ледно време интересът към това очевидно намалява, тъй като 40% от новородените момчета не са подложени на тази операция. В Англия тя се извършва върху 20 000 души годишно.

Обрязването е сравнително проста процедура, когато се извършва върху неколкоседмично бебе. На главичката на пениса се надява нещо като напръстник и препуциумът се издърпва върху него, след което се прерязва. При по-възрастни мъже, когато се налага обрязване по лекарско предписание, операцията се прави с упойка и с шевове.

В резултат от обрязването кожата на главата на пени­са вече не е така нежна и влажна, а става плътна и суха, защото в нея се натрупва веществото кератин (влакнест протеин). От това може да се загуби част от чувствител­ността.

Макар и рядко, при обрязването могат да настъпят следните усложнения:

•   Силно кръвотечение (в 10% от случаите), но само при един процент от момчетата се налага опера­тивна намеса за изолиране на кървящата зона и по­чистване на съсирената кръв.
•   Неприятно усещане от допира на бельо в продъл­жение на една седмица — наблюдава се при една четвърт от момчетата, обрязани в по-късен период от живота им.
•   Стесняване и образуване на язва на пикочния канал при върха на пениса.
•   Инфектиране и тежко възпаление са невъзможни в болнични условия, но не са изключени при риуталното обрязване.

Възстановяване на обрязания препуциум

Американският лекар д-р Бигелоу е създал метод за възстановяване на отстранената кожа чрез внимателно из-дърпване на останалата, покриваща стъблото на пениса, върху главата и залепването й със специална превръзка, изрязана за уриниране. С вторичното развиване на препу­циума кожата на главата бързо започва да губи плътността си и се овлажнява. При втората фаза на развиване на „ръкавчето" се използват допълнителни средства за удължа­ване.

Окончателен ефект се постига след 2 до 6 години.

Offline ibrahim65

• Moderator

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1584 on: June 07, 2012, 22:00 »
Интенересувам се от Файковата чета, ако някой знае нещо моля да сподели, от сега ви благодаля.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Какво да е бъдещето на форума
« Reply #1585 on: June 15, 2012, 09:57 »
Предлагам форума да бъде затворен за известно време, да се изтрие цялата ненужна информация и да се остави само това, което ще е интересно на хората, които се интересуват от културата, традициите, бита и пр. на помашката общност. След което форума вече да не функционира като дискусионен, а само като информационен.

С поздрав.

Offline Сидхарта

• Historian
Re: Какво да е бъдещето на форума
« Reply #1586 on: June 15, 2012, 17:52 »
Да се спре дискусията  която е душата на всеки форум, ще бъде погрешно ,въпреки безсмислените по някога такива.
Що се касае за това, форума да е само информационен ,то тогава не би бил форум [в които помаци и непомаци да дискутират ]а обикновенна страница с информация, незащитена от субективизъм.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #1587 on: June 15, 2012, 19:36 »
Първоначалните цели на този форум бяха, в него помаците да обменят знанията си в областта на културата, традициите, фолклора, диалектите и пр. Този форум не беше създаден да се създава етническо разделение и напрежение или както ти сама казваш да спорят "помаците и непомаците", нито пък да се пълни форума с разни интриганти, подстрекатели и пр. Поради тази причина след като се вижда вече, че културния обмен е на лице и във форума има нужната информация в тези различни свери, време е вече форума да стане единствено информационен не само за помаците, а и за всички тези учени, които работят и пишат за помашката общност на Балканите. За да се постигне това на първо място е нужно, да се затвори форума за известен период от време, да се изтрият всички постинги, които не са свързани с целите на форума и той вече да премине към тази втора фаза, която ще е в полза на всички нас.

С поздрав

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #1588 on: June 15, 2012, 20:29 »
Първоначалните цели на този форум бяха, в него помаците да обменят знанията си в областта на културата, традициите, фолклора, диалектите и пр. Този форум не беше създаден да се създава етническо разделение и напрежение или както ти сама казваш да спорят "помаците и непомаците", нито пък да се пълни форума с разни интриганти, подстрекатели и пр. Поради тази причина след като се вижда вече, че културния обмен е на лице и във форума има нужната информация в тези различни свери, време е вече форума да стане единствено информационен не само за помаците, а и за всички тези учени, които работят и пишат за помашката общност на Балканите. За да се постигне това на първо място е нужно, да се затвори форума за известен период от време, да се изтрият всички постинги, които не са свързани с целите на форума и той вече да премине към тази втора фаза, която ще е в полза на всички нас.

С поздрав

Ти къде живееш аркадаш-на луната ли?Не ти ли е ясно че нарочно ни дразнят да се затвори форума.Тогава няма да е форум , а вестник.Защо де се трие-това си е подмяна на мнение.Само една буква ако изтриеш от едно изречението придобива друг смисъл.Против съм да се трие каквото и да е!Това може да се сметне за маниполация на мнение и да се стигне до съдебен спор даже ;)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #1589 on: June 15, 2012, 20:58 »
Може би е по-добре, да се дадат права като модератори на повече помаци и които видят, че има ненужни и излишни кавги не по конкретната тема, да имат възможност да ги премахват и изтриват, т.е. да изчистват боклука който се ръси отвреме-навреме тука!  ::)  8)
Те, опърничавите магарета, които нарушават правилата не са бая много и се познават отдалече, така, че без дискусия не може да има форум, но е добре да има повече контрол на кавгите които се отправят към помаците от всевъзможните нацисти, но и към тях трябва да има  някакво внимание, освен докато не започнат безмислените обиди и скандали.  8) ::)
А, дори за хвалба може да се каже, че тук в Помашкият сайт не са толкоз много кавгаджиите, освен - онези, които си нарушават чат-пат и некои почти редовно мохабетьа на мегдана!  >:(  8)
Даже и с мяркащите се отвреме навреме , националистически настроени - турчета, болгарчета, каурчета, помачета и некои аджамии ахмачета, нема що толкоз да се тормозят и да се гонеть излишно, освен, ако хептен не прекалят с кавгите, дето става поневгашь, затуй само да се държат по-яцье под око, да не прекалеват, тогаз може да се заключват за месец - два !   ;D ;)
И, такива по-големите келеши, може периодично да се пускат в изтрезвителен отпуск, докато се кротнат и приемат, че Помаците ще ги има и като общност, и като етнос, и като език дори, и като народ дори и като част от Европейското и Световно разнообразие дори, колкото и на некой да не му се иска, но това е така в тазь виртуална ПОМАКИЯ, на който нацист не  му аресва това , да не идва на гости тъдявьа, то май нема да е голема загуба за народа наш !  8) :) ;)