Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 853880 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #150 on: November 07, 2008, 23:12 »
Вие или сте малоумен или просто целите да убъркваш хората. 

Нарушавате точка 1 от Правилата на форума, но може би вие сте с по-привилегирован статут тук!

Offline GORANEC

• Avarage member
  • POMACI GORANI TORBESI =1 SOJ TRAKIJANSKI
« Reply #151 on: November 08, 2008, 01:08 »
selam do svi pomaci , sakam jeno da vi kazem da nije trebeme DA SVET NE PRIZNA KAKO EDEN POSEBEN NAROD I TOA SME . POSEBEN SOJ .
TREBE SVAKOJ POMAK DA IMA SVOJ BAJRAK I DA KAZE NA SVETOF DA NIJE POSTOJIME I DEKA NE SME BUGARISHTA MAKEDONCI SRBI ALBANCI CRNOGORCI  BOSNJACI ILI DRUGO ....    nego  trakijanci     so plemina goranci pomaci torbesi .

NIE SME TRAKIJANCI  .           
I TREBE DA NIJE SE SLIKAME SO NASH BAJRAK SVEGDE NIZ NASA TRAKIJA ,

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #152 on: November 08, 2008, 08:24 »
Nema sho da velime, narod bez bayrak ne e narod.

Бихте ли ми посочили конкретен пример, от който да се вижда употребата на израза "по-ямак"?

Вижте конкретни примери за по-ямак немога да дам. Както не може да дадат и българите, които извеждат наименованието помак от помъчен, помия и пр. За последното виждте в книгата на Шишков, Българите мохамедани Помаци. Там има и други подобни. Ако имаше конкретен пример за по-ямак, нямаше да я има книгата на Шишков и компания. Но мога да ви посоча търсачката. Думата е опотребена нееднократно, както от български источници, така и от руски. Споменах че за времето си наименованието било популярно. Естествено е да има помагачи и по-добри помасачи, а и най-добри помагачи или по-големи и най-големи. Това го е имало и тогава и преди този период а и в наше време. Нужно ли е при това положение да ви се дава конкретен пример за мен е смешно. Е възможное някой от чиновниците да се е похвалил, че в Ловешката нахия населяващите го ямаци да са по-ямаци от тези в Средногорието или в Странжанско например. Не е случайно, че наименованието помак произхожда именно от района на Ловешката нахия, където били предимно помаци, до 1877 г.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #153 on: November 08, 2008, 13:44 »
selam do svi pomaci , sakam jeno da vi kazem da nije trebeme DA SVET NE PRIZNA KAKO EDEN POSEBEN NAROD I TOA SME . POSEBEN SOJ .
TREBE SVAKOJ POMAK DA IMA SVOJ BAJRAK I DA KAZE NA SVETOF DA NIJE POSTOJIME I DEKA NE SME BUGARISHTA MAKEDONCI SRBI ALBANCI CRNOGORCI; BOSNJACI ILI DRUGO ....; nego trakijanci so plemina goranci pomaci torbesi .

NIE SME TRAKIJANCI;
I TREBE DA NIJE SE SLIKAME SO NASH BAJRAK SVEGDE NIZ NASA TRAKIJA
,
Горанец, поздрав на вас!
Като сте решили, че сте тракийци, вижте тук темата "Траки = пеласги = българи", и ако имате какво да кажете или коментирате, ще ви бъда много признателен.
Дано и вие да не решите да спорите с древните и да ги изкарате, че и те, завалиите, не са знаели какво пишат, и са били жертви на комунистическа пропаганда или на асимилационна българска политика от 1912 година.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #154 on: November 08, 2008, 16:36 »
Вижте конкретни примери за по-ямак немога да дам. Както не може да дадат и българите, които извеждат наименованието помак от помъчен, помия и пр. За последното виждте в книгата на Шишков, Българите мохамедани Помаци. Там има и други подобни. Ако имаше конкретен пример за по-ямак, нямаше да я има книгата на Шишков и компания. Но мога да ви посоча търсачката. Думата е опотребена нееднократно, както от български источници, така и от руски. Споменах че за времето си наименованието било популярно. Естествено е да има помагачи и по-добри помасачи, а и най-добри помагачи или по-големи и най-големи. Това го е имало и тогава и преди този период а и в наше време. Нужно ли е при това положение да ви се дава конкретен пример за мен е смешно. Е възможное някой от чиновниците да се е похвалил, че в Ловешката нахия населяващите го ямаци да са по-ямаци от тези в Средногорието или в Странжанско например. Не е случайно, че наименованието помак произхожда именно от района на Ловешката нахия, където били предимно помаци, до 1877 г.

Благодаря за изчерпателния коментар. 

Задаването на въпроси и посочването на примери не е смешно.  Смешно е, когато се копират текстове от интернет без да се вниква в тяхното съдържание.   

Ето и част от конкретния текст от Уикипедиа:

"...Поради тази причина в османските архиви еретиците били записвани като кристияни за разлика от останалите християни записани като гербан или кяфир (неверник). Като след откриването на тези населения османската власт ги поставяла в привилегировано положение.Според регистъра на войнуците в Ловешко от 1548 г. със специален статут са били и т. нар. "ямаци", което в превод от османотурски език означавало "помагачи". При определянето на населението като по-ямак или по-ямаци има вероятност да е произлезло и наименованието помак и помаци.[18]Опитът обаче да се обясни думата “помак” като се привличат ресурси от два различни неродствени езици (българското “по-“ и османо-турското “ямак”) не е лингвистически издържан."

Добре е, че ми посочвате търсачката, предполагам говорите за търсене в интернет.  Ако си направите труда да напишете в Google "по-ямак", то ще ви се покажат всичко на всичко 6 резултата, като половината от препратките са към разни форуми, а другите към Уикипедиа /виж горния текст/. 

Като ми давате примера за "по-ямак", не мислите ли, че е по-логично да се е употребявала двойката "ямак - баш ямак"?   

Offline GORANEC

• Avarage member
« Reply #155 on: November 08, 2008, 18:32 »
edno ke kazam na ...... .... MUABET SO VAS NE SAKAM ...

TUKA E POMASKI SAJT ....ODITE NA BUGARSKI SAJTOVI ...A AKO NE VIE E JASNO STO STE ..hmmm!!!!  KE VI OBJASNAM ..  RUSI VLASI ARMENCI I DRUGI BELORUSKI

EDEN GOLEM SELAM DO POMAKbg ...  da brate nije trebe da nasiot BAJRAK da go prezentirame sekade niz svetof , ..za da znaat DEKA SME TUKA NIJE .
pomaci goranci torbesi = 1 SOJ

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #156 on: November 08, 2008, 19:17 »
Nemoj se kosi goranec Isa (a.s.) ce ne subere, ce ni pokaжe i kao ce ni bide bajrako. Druga alternativa e EU, ama Kosovo i Albaniq koga ke bidat tamo?

Баш в османотурския означава глава, така например къзъл баш е червено глав. Невиждам смисъл и невиждам в това прилика с нашето "баш". Другото което може да се спомене е, за наименованието, кой го е дал на помаците, дали турците или българите или те самите са си го измислили. Всичко това което прочете за по-ямак е моя версия. Аз те упътих да погледнеш само думата ямак за да се обедиш че по онова време тя била изключително пополярна.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #157 on: November 08, 2008, 19:37 »

TUKA E POMASKI SAJT ....ODITE NA BUGARSKI SAJTOVI ...A AKO NE VIE E JASNO STO STE ..hmmm!!!!  KE VI OBJASNAM ..  RUSI VLASI ARMENCI I DRUGI BELORUSKI
:D :D :D :D

EDEN GOLEM SELAM DO POMAKbg ...  da brate nije trebe da nasiot BAJRAK da go prezentirame sekade niz svetof , ..za da znaat DEKA SME TUKA NIJE .
Още един байрактар...интернет-анонимник, естественно...
 ;)

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #158 on: November 08, 2008, 19:48 »
Nemoj se kosi goranec Isa (a.s.) ce ne subere, ce ni pokaжe i kao ce ni bide bajrako. Druga alternativa e EU, ama Kosovo i Albaniq koga ke bidat tamo?

Баш в османотурския означава глава, така например къзъл баш е червено глав. Невиждам смисъл и невиждам в това прилика с нашето "баш". Другото което може да се спомене е, за наименованието, кой го е дал на помаците, дали турците или българите или те самите са си го измислили. Всичко това което прочете за по-ямак е моя версия. Аз те упътих да погледнеш само думата ямак за да се обедиш че по онова време тя била изключително пополярна.

Няма спор относно думата ямак.  Ние коментираме израза "по-ямак", който лично според мен не е издържан, каквото е и мнението на автора на статията в Уикипедиа.  Всеки има право да изразява мнението си.  

Любопитно ми е да чуя и вашата версия по въпроса кой е дал наименованието "помаци"?  Ако се базираме на различните версии за произхода на наименованието, логични са и трите посочени от вас отговора.      

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #159 on: November 08, 2008, 19:56 »
Виждате че аз не съм анонимен. Всеки във форума знае че аз съм Хюсеин Мехмед въпреки че нямам членска карта от НС. Ако до сега съм говорил нещо което е против конституцията и законите на страната нека дойтат и да ме преберат съгласен съм. Секи знае къде съм и къде се намирам. Но както виждате аз съм един човек на науката, както всеки един от този форум и аз се старая да открия историческата истина не само за помаците а и за целия нарот живеещ в страната ни, тъй като историците ни са оставили доста големи пукнатини и няма как те да не се забележат дори и от обикновенния човек на народа. Поради тази причина стигнах до едно основно заключение, че когато официално през възраждането наименованието българин се се споменава и са славяноговорящите, смисъл че не някой ги определя а те вече сами се назовават като такива, тогава помаците вече били едно от мюсюлманските общности, които имали правото да управляват. И като такива били с по голямо съмочуствие от раята, които възприели наименованието българи. И поради тази причина и днес помаците страничат от това наименование. Подобно на гораните и торбешите при които наименованието помак не е оспяло да достигне.  

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #160 on: November 08, 2008, 20:00 »

Вие в качеството си на какъв определяте правилата в интернет пространството?  

Прочетете първо Правилата на форума в този сайт и тогава давайте наставления и препоръки кой къде да ходи.    

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #161 on: November 08, 2008, 20:10 »
Отговора е
 Любопитно ми е да чуя и вашата версия по въпроса кой е дал наименованието "помаци"? 
Отговорът е прост, разпространението на наименованието ”помак” започнало през 20-те години на ХІХ в. То е свързано с едно съобщение от ловешкия край на местните мюсюлмани до османската власт,  че Калиник, игумен на Карлуковския манастир, е приготвял сухари за руската войска и е съградил църква при манастира без разрешение. Село Карлуково е на 8 км югозападно от гр. Луковит. С подобни съобщения се забелязва че това мюсюлманско общество било в помощ на османската власт, като съобщавало нередностите, извършени от немюсюлманите. Следователно след нужните проверки и взетите мерки спрямо игумена на манастира, сте стига до същото заключението и от българска страна. С което може да се предположи че наименованието на помаците идва от българите.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #162 on: November 08, 2008, 20:43 »
Отговора е Отговорът е прост, разпространението на наименованието ”помак” започнало през 20-те години на ХІХ в. То е свързано с едно съобщение от ловешкия край на местните мюсюлмани до османската власт,  че Калиник, игумен на Карлуковския манастир, е приготвял сухари за руската войска и е съградил църква при манастира без разрешение. Село Карлуково е на 8 км югозападно от гр. Луковит. С подобни съобщения се забелязва че това мюсюлманско общество било в помощ на османската власт, като съобщавало нередностите, извършени от немюсюлманите. Следователно след нужните проверки и взетите мерки спрямо игумена на манастира, сте стига до същото заключението и от българска страна. С което може да се предположи че наименованието на помаците идва от българите.

Благодаря отново за подробния отговор.  Ако приемем, че версията ви е вярна, логично е наименованието "помаци" да идва от българите.  Тогава възниква друг въпрос.  Вие написахте "това мюсюлманско общество".  Имало ли е някакво друго наименование на това местно мюсюлманско общество преди 20-те години на XIX век?  Как са се наричали помежду си?  Как са ги наричали тези, които са изповядвали християнска религия? 

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #163 on: November 09, 2008, 18:45 »
Въпросът е сложен и изисква задълбочен отговор. Османските власти по пример на Арабския халифат, възприемали населението като две общности. Първата общност това били мюсюлманите и втората гайри мюсюлманите или не мюсюлманите. Освен това на едно място четох че единия от султаните научил и славянски за да може да общува със славяноговорящите, тъй като те не били никак малко в румелийската част на империята (или Балканите). Следователно за този район османската власт приемало населението и по този признак. Самото население говорим за юго-източните балкански славяни до голяма част се гърчеело или сърбеело. До преди османската власт, те били споменавани в хрониките като българи. Подобно на безаарабските българи на които ние днес им викаме че са руснаци, и подобно на нашите турци, които след като се изселиха в Турция на тях им викат българи. Но самоопределяне на самите юг-източни балкански славяни като българи, настъпило сравнително в един по-късен период. Това било през периода на възраждането, в който голяма част от южните славяни, говорим за немюсюлманите се самоопредилили като българи, благодарение на отците Паисий и Софроний. По късно започнало печатоиздаването на весници, отварянето на училища, на места и свещеническия клир и пр. допренесли до пополяризацията на тва наименование. Останалата част или мюсюлманската част останала на страни и не възприела названието, тъй като на нея е било достатъчно самочусвието, което и било дадено през османския период. А вие естествено сте, чели и знаете какви са първите строфи на История СЛАВЯНО-българска. Названието което ползвали помаците и което се ползва и днес в някой помашки области е турци. Или може би така да са ги наричали немюсюлманите поради превилегиите им, които с нищо не се различавали на тези които имали турците. Тук според мен по-правилно ще да е да са ги наричат османци, но нали всичкои те са били поданици на османската власт? Едва през 20 години на ХІХ в. се пополяризирало названието помак, което въпреки всичко не успяло да достигне до западните македноски територии и Шар планина и до ден днешен. Но независимо от това, от друга страна това население, бидейки торбешко, то до голяма степен показва каква била религиозната ориентация и на другата по-голяма част от богомилското и павликянско население, тъй като и като богомили тази общност в Македония също бивала назовавана, като торбеши.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #164 on: November 09, 2008, 21:27 »
Благодаря за отговора.

Вие посочвате конкретно периода на османското владичество.  А преди това?  Имам предвид отново наименованието.