Никой не ги разделя и не иска да ги откъсне от Българската нация.Помаците са един градивен елемент във тази нация.Но да ги притопяваш във един казан ....мисля че не е хубаво.
А по-добре ли е да ги претопим в общия казан на република Турция, където хурити, хети, гърци, българи, арменци, лидийци, аркадийци, кападокийци, перси, сирийци, асирийци, анатолийци, караманци, селджуки и Бог знае още колко племена и народи днес са притежатели на турски паспорт, което означава, че законодателно те са етнически турци?
Себе си щом смяташ че, си българин ,моля....та ти си тогава българин.А ние тук говорим за помаци!
Къде и каква е точно разделителната линия между помаци и българи?
Има ли такава?
Кой от критериите за отделен народ е различен между двете думи?
Само не казвайте - религия, сякаш преди християнството не е имало българи, или сякаш преди възникването на исляма Родопите не са имали население, от същите тези българи...
Моята най голяма "псевдотеория" е че-"Помака си е Помак!
Няма лошо. Само че, потруди се да дадеш обяснението:
Помак, като отделно регионално население по
териториален признак?
Помак, като отделна
религиозна група?
Помак, като отделна
етническа група?
Помак, като отделна
нация, или
народ?
помак, като Клуб по
интереси и хоби?
Отбележи с байраче верният отговр (отговори) и докажи избора си - защо така смяташ? Обоснови се!
Аз знам че те вече са минимум 1000 години със отделно самосъзнание от българо-славянския "месинг"= българският народ!
Ами като "знаеш", направи като Боян Добрев (браво на него!) и дай документи и източници (това са доказателствата!), които да потвърдят знанието ти, да не излезе иначе, че е твое съчинение или политически инструктаж!
Отделна култура и то автентична.
Браво!
И кое точно и е отделното?
Ако се имаш за културолог, дай определение за култура и махай по задачите: разнищи - кои компоненти на помашката култура са само техни, и в никакъв случай български?
Като се краде музиката и културата на този народ и после като ги изпратиш по космоса като свои...Не ви ли се струва че,нищо няма да се спечели по този начин.
Няма...ако крадеш, наистина.
Но лично Валя Балканска, чията песен "Излел е Делю хайдутин" (интересно - срешу кого е излел Делю хайдутин, но да не задълбаваме...възможно е, да е в подкрепа на султана, знае ли човек...) излетя в Космоса, в много предавания по телевизията сама си казва: Българи сме!
И на нея ли ще се скараш, че не е наясно със самоидентификацията си?
Темата че, Помака си е ПОМАК ,вече всеки ден набира все повече сила по света и скоро ще трябва да се постави пред ЕП за признаването на този народ.
Сериозно?
И къде, освен 2-3 форума, където ти пишеш, тази тема набира сила?
Ах, да, там, където търговците на души, ловците на гласове от ДПС шетат и "обясняват", и като обясняват, книжки дават, и заръчват "Учете турски, че заради тези гадни българи сте го забравили! Вие вече сте изтървани, ама поне децата ви, ако искат университет в Истанбул или Арабистан, трябва да го научат!"
Ако искате да сте повече ---Пак казвам -Раждайте и пак раждайте на чуждо не посегайте!!!
Имам 2 деца, имам големи мераци поне за 3.
Имам ги за свои, и без бой, стрелба и борба с ножове на никого ги не давам.
Да дойдат пак за девширме, пък тогава ще видят - дава ли Балканджи Йово хубава Яна...
Още заръки?