Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 872825 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1470 on: April 16, 2012, 11:54 »
Българските мюсюлмани –ПОМАЦИ те.
Анализът на американското посолство доста точно обрисува разпространението на исляма в България и различните групи, които изповядват тази религия: етнически турци, “потурчени” роми-мюсюлмани, етнически -Помаци. Най-интересната е именно общността на етническите Помаци-мюсюлмани, които живеят компактно в Родопите и Югозападна България. Причината да се отделят най-много пари за разпространение на фундаментализъм именно сред тях е, че те изглеждат доста “по-европейски” от турците и циганите “заради техния външен вид на светлокожи европейци”. Помаците живеят твърде консервативно. Някои градове в помашките региони на Родопите са се превърнали в „селища с две джамии“ които се състезават за молещи се с традиционните места за молитва." - пише американският посланик. България има една от най-големите мюсюлмански общности в Европа от над 900 хиляди мюсюлмани, които представляват 13 процента от населението на страната. Мюсюлманската общност се състои от три групи: турци, роми мюсюлмани и етнически Помаци.Приблизително 200 хиляди Помаци живеят в западните и централни Родопи в Южна България. Помаците живеят предимно в села и се различават по носиите и консервативните си религиозни виждания. Многократните исторически опити да се асимилират силово от страна на българите християни са ненавиждани от много Помаци, които смятат стриктното спазване на религията за важна част от идентичността им. Затварянето на губещи държавни предприятия и колективизираните земеделски стопанства през 90-те довежда до масова безработица сред Помаците. Лошата инфраструктура и изолацията повлияват негативно на инвестициите, а земеделските реформи довеждат до ниски цени на стоките на много от земеделските стопани. Много Помаци са принудени да търсят работа в чужбина и е често срещано при мъжете Помаци да издържат семействата си чрез сезонна работа. Въпреки това много Помаци продължават да живеят в крайна бедност. Ролята на исляма в обществото на помаците нараства през последните години, защото общността се обръща към религията за да се справи с предизвикателствата.След 1989 г. и особено след падането на визовия режим за България през 2001 г.Помаците от Родопите се срещнаха с помако говорящите мюсюлмани от другата страна на планината, в Гърция. Общувайки на своя родопски говор, те се припознават и се наричат едни други "наши". Връзките им се засилиха с влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г. След отварянето на граничния пункт Златоград - Термес на 15 януари 2010 г. контактите са ежедневни.По време на Студената война помашките села край град Ксанти, наричан от местното население Скеча, са били с ограничен достъп.В Гърция живеят около 35 000-40 000 Помаци. Ако към тях прибавим гурбетчиите, работещи в Германия, Турция, Атина, цифрата ще стане 80 хил. души.Те са около 80 000 души, говорят на помашки от Родопите и искат да запазят майчиния си език.

Американците не са много запознати със структурата на помаците.Както виждам имат предвид само тези от Скеча изолирайки групата на помаците от северната част на Родопите,Пиринско и Балканските помаци.
А до помашкият език-тук се визира само родопският рупски диалект,което изключва мървашкият рупски диалект говорим в Разложко, Неврокопско, Серско, Драмско и Солунско

Ако все пак се базираме на цялостният рупски диалект в едно с преходните форми-то за помашки език трябва да приемем  говорите на Странджа, Горнотракийската низина, Одринска Тракия, Беломорска Тракия, Родопите,Неврокопско,Разложко, както и на гръцките Солун, Сяр, Драма,Александополис,Кавала и пр..Т.е. количеството на християните говорещи този диалект надвишава два пъти мюсюлманите. :D

:D :D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D  ;D

Поздрави. 

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1471 on: April 16, 2012, 12:07 »
Allah e kazal na Gospod  ;D ;D ;D  ::) Izperkal si edmon-4o, dali ne e ot glad ?

Малборо,

Господ и Аллах са равнозначни в българкият език-означават едно и също-т.е. пълни синоними.

А до произходът на думата Аллах-идва от ИлЯху(Ил/Ел-бог;Яху-семитският бог на плодородието съпруг на Ашер)-т.е. бог Яху

Ил/Ел е староиранска дума за бог привнесена от древен Шумер.В английският преминава в aliens.
В старобългарският и Персийският е доста използвана-имената като Борил,Боил,Атил- привнасят божественият характер на титлите и имената.Докато титлата Бойар(Боляр) е човешка.Не случайно след приемането на християнството в България титлата Боил се трансформира в Бойар(бой/ил-божетсвен войник,в бой/ар-войник(ар-човек))

Поздрави.

Offline Hadj

• Adviser
Re: По добър форум - защо не?
« Reply #1472 on: April 16, 2012, 17:41 »
    Научих че сайта на помаците е променен и си викам"ТОЗИ ПЪТ СИГУРНО ЩЕ Е ПРИЯТНО ДА СЕ КОНТАКТУВА".А то какво било.Същите ислямофоби и натрапници да ни обесняват кои сме и да повтарят до втръсване теориите си.Господа с "нещастни" кокошки нов "щастлив"кокошарник не се прави.Ръководството на сайте е прекалено либерално към хората които обиждат религията и традициите ни.Чудя се на няколкото души които пишат чувствайки се принадлежащи към помашкия народ как могат да понасят да отговарят на глупостите на Светлина /името и светло ама помислите тъмни/ и подобните на нея.Защо не ги изчистите и изпратите в дън "гори тилилейски".Един РАСАТЕ  как смогва постоянно да е "на вахта" и да взема отношение и от позицията на  поучаващ да ви съветва по всички  теми.Този Расате,който постоянно ги ръси едни... ми прилича на сиамски близнак на един Балганджия който много често пишеше за рупския и мървашки говор.По темата "Ние сме просто помаци" повече пишат хора които ни казват ви сте  еди какви си,
        Без да налагам мнение считам че сайта въобще не е дома на помаците.
        Не настоявам да ми се отговаря,особено от горе споменатите.Аз нямам намерение да дебатирам с тях.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1473 on: April 16, 2012, 18:13 »
Господин Hadj да не мислиш че и на тях им е лесно те си го знаят едва ли иска някой да е на тяхното място,истарвали са коня.
Прави ми впечетление как от тяхна страна говорят за толерантност нека да видят какво е това толерантност,
опитвал съм се да влизам в тяхни фороми, майчице мила бясни кучета само като чуят че съм ПОМАК.
Иначе от българите има хора който не са кауре, имам доста приятели от тях, въртиме си бизнеса.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1474 on: April 16, 2012, 18:33 »
Имам представа какво може да е по техните си фашистко-нацистки форуми и затова понякога си мисля че тук се толерират крайни изказвания относно мюсулманите, Помаците и неща свързани с тях. Заради типове от рода ''Светлина'' доста интелегенти Помаци мюсулмани се отказаха да пишат в този форум, а би трябвало да е обратното, т.е. фашизоидните индивиди на напуснат и да си отидат да пишат там дето им е мястото.  Аз също се бях отказал и за около една година не бях писал, но реших че тоя форум не трябва да се оставя на ксенофобите защото все пак е помашки Форум. Очаквам да видя тук мнението на Мустафа_б, на Шумаров, Джемал, на Метката и на другите отказали се да пишат. Мисля че форумът ни първо трябва да бъде Помашки а после интернационален. Поздрави!

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #1475 on: April 16, 2012, 20:11 »
Истрито от модератор поради нарушаване правилата на форума.

Offline Marlboro

• Forum fan
« Reply #1476 on: April 17, 2012, 02:28 »
Rashe, obesni tova (za Allah i Gospod) na tvoq aretlik edmon,ne na men,ok!!!
I stiga si pisal glyposti ,che  toky shto bez da iskash si izgladil  mozaka na edin ot edinovercite si.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1477 on: April 18, 2012, 00:26 »

Пролета е дошла при мен,
напира със всичките сили.
Любезно ме кани за любов,
събудждат се в мен мечти.

Погали ме със погледа си,
дари ме със усмивката си.
Докусни ме със душата си,
изпей ме във песните си.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #1478 on: April 18, 2012, 11:24 »
Rashe, obesni tova (za Allah i Gospod) na tvoq aretlik edmon,ne na men,ok!!!
I stiga si pisal glyposti ,che  toky shto bez da iskash si izgladil  mozaka na edin ot edinovercite si.

Вместо да роптаеш,научи нещо-както виждам уикито ти е основната база на познание-попитай го за Яху,Ашер(Ищар) и пр. Виж и апокрифната книга на Енох(Едриз) открита при черните еврей в Етиопия.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1479 on: April 19, 2012, 21:35 »
Идеята за  Балканска федеративна република.  ако се беше осъществила.
Тогава на какво дередже щяхме да сме ние ПОМАЦИТЕ.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1480 on: April 21, 2012, 23:06 »
Ние сме просто - Помаци!

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1481 on: April 22, 2012, 20:52 »
Любовта е ...

Мечта, желана от сърцето,
сълза, проронена от раздяла,
смях, породен от щастието,
цвят, разцъвнал се в пролета.

Очаквам денят,ще съм със нея,
ще бъде светъл,със лъци и смях.
Очаквам ноща,ще съм със нея,
ще бъде ясна,със звезди и сълзи.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #1482 on: April 22, 2012, 21:01 »
Идеята за  Балканска федеративна република.  ако се беше осъществила.
Тогава на какво дередже щяхме да сме ние ПОМАЦИТЕ.
На каквото си го направите тъпе!

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1483 on: April 22, 2012, 21:58 »
Абе със гръмнати не искам да споря. :-[

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
Одг: Re: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1484 on: April 22, 2012, 22:01 »
Господин Ботев /Смени си името на аватара излагаш този голям български поет/тава не е кръчма тук ,моля спазваи правилата на фарума,и не убиждаи?               Модератор