Author Topic: Помаците  (Read 255483 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Партийния

• Guest
Re: Помаците
« Reply #510 on: May 14, 2010, 22:16 »
Един се чувствал българин, човека, в Рибново и го считат за провокатор уахахаха, а синът му за "гяурин"...Колко мъка има, Боже, на този свят, колко...муахахахахахахах

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #511 on: May 15, 2010, 00:27 »
 Никак не е достойно да се трупат политически дивиденти за сметка на религиозните чувства на хората.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Ynt: Помаците
« Reply #512 on: May 19, 2010, 23:49 »
SELYAM!NE SAM MNOGO SAGLASEN S VASHIYA KOMENTAR ZA AHRENITE ZASHTOTO VAV VIZANTIISKITE DOKUMENTI KATO AGARYANI SE NAZOVAVAT ARBSKITE VOINI MUSLIMANI KOITO V PRODALJENIE NA SEDEM VEKA VLADEYAT SREDIZEMNO MORE I PRAVYAT OPITI DA PREVZEMAT KONSTANTINOPOL A V ISTOCNITE RODOPI PREZDEVETI DVANADESETI VEK IMA I TEMA AHRIDOS NA IMETO NA AHRENITE KOITO OMUR BEG POSESHTAVA KATO NAEMNA VOISKA NA VIZANTIYA.I S DRUGONE SAM SAGLASEN S ASOCIACIYATA KOYATO VIE PREDLAGATE PO-GORE TAI KATO SMYATAM CE POMACITE SA RAZLICNI OT TURCITE I OSHTE PO-RAZLICNI OT BALGARITE,KAKTO KAZVA PROFESOR PALOV TE SA SI PROSTO POMACI -SPORED MEN OT ARABSKI PROIZHOD I TOCNO V TOVA SE KRIE TAINATA ZA TOVA CE POMACITE SA PO PRIVARZANI KAM ISLYAMA OT TURCITE OSOBENO OT TURCITE V BALGARIYA.
Ali m май не си запознат с генетиката-ако помаците бяха произлезли от семитите(арабите) те не биха изглеждали светли,а именно тъмни с къдрави коси-каквито например са андалусийците в Испания и сицилианците-т.е.Арабите спрямо бялото население са изцяло носители на доминантни гени-черната коса,черните очи,черномурдната кожа,големите устни,римския нос са изцяло доминантни черти характерни за семитите.Ако погледнем един арабин,той никак не прилича на помак-ако се иматъе за арабин отидете малко по на изток вижте арабите после се върнете в България и вижте помаците и тогава изказвайте подобна теза.
Ако сравним генетично помаци и българи няма да намерим никаква разлика,ако сравним българските турци и българите разликата ще е незначителна поради дългогодишната сегрегация и впръскването на кръв от други мюсолмански етноси.Но генетично българските турци са по близо до българите отколкото до техните събратя от Анадола,където арменската кръв(гени) преобладава примесена с арабска,хетска,сирийска и пр.
Затова преди да създаваме ненаучни и не доказани предположения е хубаво да се вгледаме в научните доказателства-в историята и в генетиката-защото за разлика от нашите деди можем да базираме произходът си вече на достиженията на науката-т.е. да създадем ДНК профил на отделна общност.(които профил на нацията бе създаден преди време върху представителна извадка от всички,етносни,религиозни и етноогравски групи).
Затова Али_м бих казал и бих повторил с ръка на сърцето,че помаците нямат нищо общо с арабите и това е не научна теза изказана от Мехмед Дорсумски,която теза няма нищо общо с  действителността.
В България през различните периоди може да е имало преселение на чужди етнически групи,като шотландци,французи,немци,италианци,татари,хазари,печенеги,кумани,маджари,албанци и пр,но то е било незначително спрямо местното население и напълно асимилирано във всякакво отношение.
Ако не вярваш на мен повярвай на генетиката-тя не може да лъже!!!

sirrio

• Guest
« Reply #513 on: May 20, 2010, 08:32 »
Аз навремето имах един съученик, помак от Якоруда, който беше със сламено руса коса и сини очи - точно като арабин  ;D

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #514 on: May 20, 2010, 18:43 »
Защо си мисля, че тезата на Дорсунски е по-скоро не за ДНК и Генома на етносите, общностите и смесването на различните народи, а за това, че приемането на Исляма при Помаците е в резултат на първият им контакт с пътуващите през Балканите - Араби, а не с по-късно придошлите тук Османци!   8)
Знам ли, може и да не съм го разбрал правилно!  ???

Offline Filibeto

• Candidate member
  • *
« Reply #515 on: May 21, 2010, 01:24 »
interesno. turcite v darjavata koeto sam izrastnal ne priznavat pomaci ili bulgarski musulmani kato turci, mislq che Ali m e prav v mnogo neshta. I v izmir imam bash turci priateli s koeto sam hodil v detska gradina, vikat che okolo tqhnoto izmir i t.n sa bulgarski sela, i ne gi priznavat. Na men ne mi puka etnologiata, no kato chovek zapochva da sramnqva ezik, etni4estvo i t.n s religiq, toi e kuffar, eyvallah. Vse pak, Osmanska imperia beshe edno, a kato doide ataSHIRK, stan drugo, evo ti nacionalizm ot turska, bulgarska i kvo to shte da e... Izvini me za razvalenata ezik, no ako ima neshto koeto sam obidil, izvini, usven atashrik, zashtoto si e shirk kakto bcp i dcp

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #516 on: May 21, 2010, 09:41 »
Защо си мисля, че тезата на Дорсунски е по-скоро не за ДНК и Генома на етносите, общностите и смесването на различните народи, а за това, че приемането на Исляма при Помаците е в резултат на първият им контакт с пътуващите през Балканите - Араби, а не с по-късно придошлите тук Османци!   
Знам ли, може и да не съм го разбрал правилно!  
Не бих казал,че исляма на арабите е повлиял много-в единични случай,както не е повлиял и католицизма на Латините в региона-няма исторически доказателства за това-един два съмнителни арабски паметника не говорят за наличие на ислям в региона и не са никакво доказателство(за пример в Търново има много юдейски,ама населението не е еврейско нали!?)Просто местното население си е вярвало в една особено направление на християнството-богомилството създадено върху старата им иранска дуалистична религия и ортодоксалното православие,която религия заменя някъде по политически(аристокрацията),другаде по икономически причини,а някъде има и насилие-по заможните или замогналите се българи са били принуждавани да приемат исляма-има много доказателства за това-особено новите светци като св.Николай Български.Но за масово насилие за приемане на ислям не може да става и дума.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #517 on: May 21, 2010, 10:01 »
Добре казано расате -само с това накрая не мога да се съглася -наред със доброволните и еденични случаи по разни причини все пак има извори които споменават и за масови мероприятия.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #518 on: May 22, 2010, 16:39 »
Добре казано расате -само с това накрая не мога да се съглася -наред със доброволните и еденични случаи по разни причини все пак има извори които споменават и за масови мероприятия.
Никой не отрича,но са спорадични и са решение на някой бег,а не държавна политика.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #519 on: May 23, 2010, 17:05 »
Izvini me za razvalenata ezik, no ako ima neshto koeto sam obidil, izvini, usven atashrik, zashtoto si e shirk kakto bcp i dcp

Абе Filibeto какво  ми се правиш на турчин че дори и детската градина си изкарал в Турция , ако бе така то в края на изречението непременно би написал така:  ....., zashtoto si e shirk kakto bsp i dsp

Трудно би използвал С вместо S.

А пък що се отнасия за целта ти да ме обидиш, да знаеш че не си постигнал. Защото аз съм свободен Помак в Турция.

Zabeleshka : Ako be pisal na kirilica mojeshe da izglejda po dobre.        :D :) :o :) :D

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #520 on: May 25, 2010, 11:12 »
Защо си мисля, че тезата на Дорсунски е по-скоро не за ДНК и Генома на етносите, общностите и смесването на различните народи, а за това, че приемането на Исляма при Помаците е в резултат на първият им контакт с пътуващите през Балканите - Араби, а не с по-късно придошлите тук Османци!   
Не е така-според Дорсунски в България са били преселени около 100 000 араби и помаците са им преки наследници. ;)
А за исляма-няма никакви писмени доказателства за приемането на исляма в Родопите преди Османското нашествие.Араби е имало-но те са били незначителен брой-тъй,като за разлика от останалите страни България е била притегателен център за различни общности поради толерантността си-в Търново е имало и Жиги(юдей) и ,тюрки и араби ,като по големите общности са били обособени в различни квартали-има много надгробни плочи говорещи за това-но населението не е било ислямско,нито юдейско.
(даже според преданието предателят на Търновград е жиги(юдей)-отворил задната порта,откъдето са проникнали турците).

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
« Reply #521 on: May 25, 2010, 13:47 »
(даже според преданието предателят на Търновград е жиги(юдей)-отворил задната порта,откъдето са проникнали турците).

Има такова предание, което конкретизира, че предателят е братът на Търновската царица Сара, вуйчото на Иван Шишман. Тази легенза е интерпретирана от Емилиян Станев в "Антихрист".

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #522 on: May 25, 2010, 14:00 »
То малко ударихме на приказки от Хиляда и една нощ. Има предание, че Търново е предадено, но как точно е станало не се знае, камо ли че е бил евреин. Факт е обаче че 15 години след падането на Търново в османските регистри за града вече не фигурира християнско население. Всички са приели исляма. Потомците на тези хора до руско-турската война са живеели в околностите на града, в самия град и около Свищов. Чак към края на 15 век започва преселение на християни от селата в Търново.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #523 on: May 25, 2010, 14:37 »

ЕвроПОМАК,

Определено не си разбрал тезата на г-н Дорсунски ;) Лично аз ти я припомням за пореден път.  Прочети още веднъж внимателно какво твърди той, а именно - помаците били арабско малцинство в България...

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #524 on: May 26, 2010, 01:23 »
 Те арабите тогава ще да са били руси и със светли очи 
Напълно е възможно в Родопите да е имало ислям още преди християнството да стане  официална религия в България,но да сме арабски потомци е малко пресилено.
Макар че единични случаи със сигурност съществуват.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42