Author Topic: Помаците  (Read 259857 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

десс

• Guest
Re: Помаците
« Reply #390 on: October 30, 2009, 17:13 »
pomagaçi sa gi narekli kakto bulgarite, sırbite makedoncite i dr. Koya etnos si e izbrala svoeto ime. Dosta sa i imenata na etnosi koito imat obiden harakter. Mestnite indianci v USA İndiya li sa?
Ние българите сме си със собственото име.Името помаци е универсално религиозно име дадено от съседите българи-християни и в момента се използва за вички българи-мюсюлмани в България,макар да обитават различни етногравски райони и да говорят различни диалекти характерни за района в който живеят.
В Българиян има много такива имена дадена на определени групи-шопи,добруджанци,капанци,граувци,турлаци,гочета и пр.

Имам един въпрос помаците от софийско шопи ли са или не са;от добруджа добруджанци ли са или не са;от плевенско северняци ли са или не са и т.н....?
В Сърбия помаци няма.А мога да по спора и за Македония-името помаци се появява след освобожедението и е само за България-пренася се в Родопите и Тракия от изселниците от северна България откъдето произлиза.Преди 20 век не се използва никъде другаде освен в ловешкия и в тетевенския район.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #391 on: October 30, 2009, 19:11 »
Eдна от версиите за етимологията на думата "помак" е че то произлиза от бошнак.До помак се е стигнало от самото изсписване на думата на арабски,а след това самото произношение довело до помак.За напред ще посоча и източника,мисля че беше турски изследовател.
@hat , az znam i drug isto4nik za vryzkata mejdu dumite - ¨pomak¨ i ¨boshnak¨.
Otidi v selo Ribnovo i potyrsi tehniq naroden pevec , koito moje bi v momenta e na preklonna vyzrast.
Kazva se - Bindjo.
Ime edna negova pesen koqto toi znae ot predcite si v koqto ima slovosy4etanieto -

¨......Edno poma4e, edno boshna4e.....¨.
Ima razbira se i drugi pomashki pesni za vryzkata na pomacite s boshnacite.
Stiga da iskash moga da ti kaja nekoq...

Метка, не ти ли е неудобно да говориш за кristallnacht в страната, която спаси евреите си?

Защо вместо да говориш за предолагаема кristallnacht у нас не разкажеш за реално станалата не много отдавна кristallnacht в страната, която често даваш за пример и от която може би са черпели опит извършителите на "възродителния процес"?

Shte byda otkroven i shte ti kaja napravo.
Za mene tazi konferenciq e nalivane na pari ot pusto v prazno.
Tova e inerciq, koqto vse oshte prodyljava ot vremeto na Vyzroditelniqt proces.
Bih se radval da razbera ot kyde sa tezi pari za tazi konferenciq i kolko struva.

десс

• Guest
« Reply #392 on: October 30, 2009, 19:17 »
@hat , az znam i drug isto4nik za vryzkata mejdu dumite - ¨pomak¨ i ¨boshnak¨.
Otidi v selo Ribnovo i potyrsi tehniq naroden pevec , koito moje bi v momenta e na preklonna vyzrast.
Kazva se - Bindjo.
Ime edna negova pesen koqto toi znae ot predcite si v koqto ima slovosy4etanieto -

¨......Edno poma4e, edno boshna4e.....¨.
Ima razbira se i drugi pomashki pesni za vryzkata na pomacite s boshnacite.
Stiga da iskash moga da ti kaja nekoq...

Shte byda otkroven i shte ti kaja napravo.
Za mene tazi konferenciq e nalivane na pari ot pusto v prazno.
Tova e inerciq, koqto vse oshte prodyljava ot vremeto na Vyzroditelniqt proces.
Bih se radval da razbera ot kyde sa tezi pari za tazi konferenciq i kolko struva.

А ти чудил ли си се окъде произлиза думата бошняк(босняк) и Босна.
Официалните босненски учени твърдят, че образуването на бошняшкия народ е свързан с богомилското движение. Бошняците били богомили наследници на Българите и, когато идват турците, приемат исляма, тъй като не са били нито католици, нито православни.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #393 on: October 30, 2009, 19:27 »
А ти чудил ли си се окъде произлиза думата бошняк(босняк) и Босна.
Официалните босненски учени твърдят, че образуването на бошняшкия народ е свързан с богомилското движение. Бошняците били богомили наследници на Българите и, когато идват турците, приемат исляма, тъй като не са били нито католици, нито православни.

Az pisha v Boshnashki forumi.
Az poznavam ogromni pomashki familii - BOSHNAKOVI v mnogo pomashki sela.
Az vqrvam v avtenti4nata versiq za proishoda na boshnacite i na samata duma ¨BOSHNAK¨ ot
samite boshnaci.
Iskam da ti kaja i drugo, zaguba na vreme e da me ubejdavash 4e tova ne trqbva da byde taka.

десс

• Guest
« Reply #394 on: October 30, 2009, 19:32 »
Az pisha v Boshnashki forumi.
Az poznavam ogromni pomashki familii - BOSHNAKOVI v mnogo pomashki sela.
Az vqrvam v avtenti4nata versiq za proishoda na boshnacite i na samata duma ¨BOSHNAK¨ ot
samite boshnaci.
Iskam da ti kaja i drugo, zaguba na vreme e da me ubejdavash 4e tova ne trqbva da byde taka.

Няма за какво да те убеждавам-самите босненски учени утвърждават теорията за произхода на босненците-че босненците са изселени от цар Борил около 150 000 богомили от ловешко и родопите след църковния събор.
А с фамилийте Бошнаков и Бошнански има и християни в България

Offline imersim

• Member
  • **
« Reply #395 on: October 30, 2009, 23:43 »
..............Името помаци е универсално религиозно име дадено от съседите българи-християни и в момента се използва за вички българи-мюсюлмани в България,...................
Не бъркайте понятията "българСКИ мюсюлмани" с "българи мюсюлмани". И моля когато срещнете българи мюсюлмани като тези: http://genmufti.net/en/bulgaria/458-2009-10-13-13-43-54.html
не ги наричайте помаци, няма да са очаровани от вашето определение.

Имам един въпрос помаците от софийско шопи ли са или не са;от добруджа добруджанци ли са или не са;от плевенско северняци ли са или не са и т.н....?
Помаците от(в) софийско са дошли или от Родопите или от Пирин, затова биха се нарекли родопчани или македонци, но не и шопи. В Добруджа помаците са също от Родопите и Пирин. В село Климент (шуменско), помаците са главно от с. Брезница, което е в Пирин. Отговори си на въпроса, дали помаците от с. Сейдол са добруджанци, след като фолклора им е пирински.
Днес помаци има из територията  на цялата страна. Но как е било 1920 след Балканските и Първата световна война?
     Всяка държава налага някакви рамки на своята историография с цел да опази и засили властта на територията си. Но историческите факти и човешките съдби не винаги съвпарат с тези рамки. Понякога  нашата лична история е част от тези рамки. Понякога обаче, тези рамки са прекалено тесни за историята на нашата съдба. Затова нека се уважаваме такива каквито сме и да вървим заедно напред. 

десс

• Guest
« Reply #396 on: October 30, 2009, 23:58 »
Не бъркайте понятията "българСКИ мюсюлмани" с "българи мюсюлмани". И моля когато срещнете българи мюсюлмани като тези: http://genmufti.net/en/bulgaria/458-2009-10-13-13-43-54.html
не ги наричайте помаци, няма да са очаровани от вашето определение.Помаците от(в) софийско са дошли или от Родопите или от Пирин, затова биха се нарекли родопчани или македонци, но не и шопи. В Добруджа помаците са също от Родопите и Пирин. В село Климент (шуменско), помаците са главно от с. Брезница, което е в Пирин. Отговори си на въпроса, дали помаците от с. Сейдол са добруджанци, след като фолклора им е пирински.
Днес помаци има из територията  на цялата страна. Но как е било 1920 след Балканските и Първата световна война?
     Всяка държава налага някакви рамки на своята историография с цел да опази и засили властта на територията си. Но историческите факти и човешките съдби не винаги съвпарат с тези рамки. Понякога  нашата лична история е част от тези рамки. Понякога обаче, тези рамки са прекалено тесни за историята на нашата съдба. Затова нека се уважаваме такива каквито сме и да вървим заедно напред. 
В шопско помаците не са от родопите има си коренни жители с ислямска религия там-имаше една поговорка от тамошния край свързан със село Кошарево-кошаревски свидетел.
Български мюсюлмани са всички мюсюлмани-помаци,турци,нигерийци с българско гражданство,иракчани с българско гражданство и т.н.
Българи мюсюлмани или помаци е едно и също-с изключение на турската,гръцката и сръбската исторография(мисля,че знаете защо) всички останали европейски исторографии доскоро признаваха българския произход на помаците-генетически,езиково,културно принадлежат към българския етнос.
Доказателства:
1.Говорят български език-диалект характерен за края в който живеят в едно със съседите си християни.Няма единен различен от българския помашки език-а диалекти еднакви и за двете общности-християни и мюсюлмани.
2.Османските архиви показват ясно българският им произход
3.Обичайте им останали от преди исляма-еднакви и за християнската и мюсюлманска общност в дадения край.
4.Общо историческо минало между българи мюсюлмани(помаци) и българи-християни(православни,католици и павликяни)

п.с.Сърбите се опитват да създадът и шопски етнос,като различен от българите.
----още малко ще кажеш,че и помаците от Тетевен са от родопите или пиринско.

Offline mechta

• Senior member
« Reply #397 on: October 31, 2009, 12:01 »
ех, че компетентни хора бе! мисля,че сайта не е истински, щом изтриват месажите на някои. Али-м, къде беше когато "доказваха" комунистите-научни умове що за племе са "помохамеданчаните българи" на 29.10. 2009 в Смолян. Защо нито един помак /говоря за тези, които са истински/ не присъстваше на този форум.?отговорих си, ами просто ги е страх като преди , пък и кой ще им даде думата на такъв "Научен" форум...
ЖАЛКОТО В СЛУЧАЯ И В БЪЛГАРИЯ Е ТОВА, ЧЕ НЯМА СВОБОДАТА ДА БЪДЕШ ТОВА КОЕТО СИ, А ВСЕ ЩЕ СЛУГУВАШ НА НЯКАКВИ ФИКС ИДЕИ НА ТЕЗИ, КОИТО СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ. КАКВО ДА СЕ ПРАВИ? "ТОВА ВИ Е ПРОБЛЕМА.

десс

• Guest
« Reply #398 on: October 31, 2009, 18:12 »
ех, че компетентни хора бе! мисля,че сайта не е истински, щом изтриват месажите на някои. Али-м, къде беше когато "доказваха" комунистите-научни умове що за племе са "помохамеданчаните българи" на 29.10. 2009 в Смолян. Защо нито един помак /говоря за тези, които са истински/ не присъстваше на този форум.?отговорих си, ами просто ги е страх като преди , пък и кой ще им даде думата на такъв "Научен" форум...
ЖАЛКОТО В СЛУЧАЯ И В БЪЛГАРИЯ Е ТОВА, ЧЕ НЯМА СВОБОДАТА ДА БЪДЕШ ТОВА КОЕТО СИ, А ВСЕ ЩЕ СЛУГУВАШ НА НЯКАКВИ ФИКС ИДЕИ НА ТЕЗИ, КОИТО СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ. КАКВО ДА СЕ ПРАВИ? "БОГОИЗБРАН НАРОД"!САМО ДЕТО ЕВРЕИТЕ ОЩЕ ВИ ТЪТПЯТ ЗА БОГОХУЛСТВО.ЩО ЗА ..... СТЕ ВИЕ БЪЛГАРИТЕ?ВМЕСТО ДА ПОКРЪСТВАТЕ ВЗЕМЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ДЕЦА, ЧЕ ВЕЧЕ СЪВСЕМ СЕ СТОПИХТЕ СЛЕД ДЕМОКРАЦИЯТА.ТОВА ВИ Е ПРОБЛЕМА.
Личностно право е на всеки да се пише какъвто иска-аз мога да се пиша и извънземен ако искам,но когато трябва да се класифицира дадена общност или група от хора към кой етнос принадлежи-то това трябва да е научно обосновано с достатъчен доказателствен материал.
За научната общественост без посочените три страни-Гърция,Турция и Сърбия(където историята се обуславя от политиката) помаците съдържащи в себе си няколко етногравски групи принадлежат към българския етнос.А това как човек се възприема си е лично негово право и е в пряка зависимост от формираното основно през дедството му самосъзнание и светоусещане-ти например може да се чувстваш различен от българите,за тебе помаците не са българи,а самостоятелен етнос,за други помаци-помаците са турци,за трети помаци-помаците са българи,за четвърти-гърци.Това личностно възприемане на името помаци няма нищо общо с науката-където доказателствата са ясни,че помаците или българите мюсюлмани са етнически българи.Дори да те зарина с куп доказателства доказващи помаците като част от българския народ,ти няма да го приемеш тъй като вече си бил научен,че си различен,като по този начин пречупваш целия си светоглед и възприятие,и всичко,което е в противоречие с твоето възприемане е лъжа и измислица създадена от някой с определена цел само за да разбие твоята "истина".

п.с.Самия ти признаваш,че покръстените не се различават толова от християнската общност.
Аз ще ти кажа една истина-ако един българин християнин възприеме исляма той няма да стане помак,но неговите деца вече ще са.Същото е и с помаците един покръстен помак няма да стане като българите християни,но неговите деца ще са-това е също доказателство,че помаците са към българския етнос.За друг етнос трябва малко повече време-циганите християни не са станали българи,гагаузите не са станали българи,арменците не са станали българи макар,че са християни.
Докато като са възприели исляма гагаузите са станали турци-примера е цялото Лудогорие,които произлизат от ислямизирани гагаузи-техните събратя запазили хрисиянството са в Молдова и Украйна(една малка незначителна част запазили вярата са си в България).

Shumarov

• Guest
« Reply #399 on: October 31, 2009, 22:11 »
Личностно право е на всеки да се пише какъвто иска-аз мога да се пиша и извънземен ако искам,но когато трябва да се класифицира дадена общност или група от хора към кой етнос принадлежи-то това трябва да е научно обосновано с достатъчен доказателствен материал.

Да, десс личностно, или свещено право на всеки е да се самоопредели.Споделям това твое мнение.Не споделям, обаче твърдението ти за необходимостта от класификация на дадените общности.Нито необходимостта от научна обосновка за такава класификация.Значи аз съм помак-тази информация за себе си я имам от мойте родители, те я имат от свойте родители, те пък от свойте....и така нататък.Тези източници на моята информация нямат научни титли и не са историци.Тези същите източници на моята информация са ме научили да стоя над понятия, като етнос, националност, и други глупости от сорта.В твоите очи това може да изглежда, като обикновенно невежество.Можеш да ме упрекнеш в нихилизъм, ако намериш за необходимо.Дали моите пра-пра-пра-пра-пра деди са били кумани, или печенеги....все ми е тая.Няма нищо обидно, ако са и българи-все ми е тая!Но за какво по дяволите ми е научна обосновка за да се определя? Не зная на каква възраст си, но аз съм съвременник на едни много грозни научни обосновки.И не ща да чувам за научни обосновки, когато стане дума за произхода ми! So let me be myself!

десс

• Guest
« Reply #400 on: October 31, 2009, 22:39 »
Да, десс личностно, или свещено право на всеки е да се самоопредели.Споделям това твое мнение.Не споделям, обаче твърдението ти за необходимостта от класификация на дадените общности.Нито необходимостта от научна обосновка за такава класификация.Значи аз съм помак-тази информация за себе си я имам от мойте родители, те я имат от свойте родители, те пък от свойте....и така нататък.Тези източници на моята информация нямат научни титли и не са историци.Тези същите източници на моята информация са ме научили да стоя над понятия, като етнос, националност, и други глупости от сорта.В твоите очи това може да изглежда, като обикновенно невежество.Можеш да ме упрекнеш в нихилизъм, ако намериш за необходимо.Дали моите пра-пра-пра-пра-пра деди са били кумани, или печенеги....все ми е тая.Няма нищо обидно, ако са и българи-все ми е тая!Но за какво по дяволите ми е научна обосновка за да се определя? Не зная на каква възраст си, но аз съм съвременник на едни много грозни научни обосновки.И не ща да чувам за научни обосновки, когато стане дума за произхода ми! So let me be miself!
Никой не ти се меша в правото-все едно да кажа на шопът,че не е шоп-щот от родителите знае ,че е шоп,турлака,че не е турлак,гочето,че не е гоче-сите имаме в родата си от къде и що им е рода.
Например:
В родата на прабаба ми,която е образувала две села-Ставерци и Староселци има една родова история,а тя е,че родоначалникът на рода -боляр Дуно заедно с царя дошъл в Никопол-след битката там се заселват до Кнежа.След известно време до него дошъл да го види бея Мехмед.Дядо Дуно го посрешнал,нагостил и в знак на почит му подарил златен чибук  купен някога от Цариград-толкова бил трогнат от подаръка,че на другия ден се качили на коне и обиколяли цял ден землището около къщата му,като му обещал цялата земя що е на ден път да е негова.Е това е землището и на двете села-един ден път с кон.Дядо Дуно имал двама сина единия се казвал Ставри или Ставер и се заселил от другата страна на Искъра-оттук името Ставерци.Една част от родът ми се потурчили,за да запазят по късно земята,а друга останали христяни и така живели до освобождението,като дошли руснаците потурчените оставили земята на роднините си християни и избягали в Турция.И така в село дошли и много други родове-от съседни села-бренишки,Марианковци,от Македонско-радановци,радомирци,от Косово-черногорци,но само този на прабаба ми носи името Староседелци или Староселци.

Ето защо пиша в този форум-родът на прабаба ми е разделен на две от религията-на българи(християни) и турци(помаци),като в стечение на обстоятелствата вторите се изселват в Турция т.е. аз имам мой роднини в Турция,които никога няма да познавам.А по всички тези думи казани ми от дядо,а на него- от неговия баща или дядо и т.н. следва,че турците(помаците) поне от мойто село са българи по произход.Затова защитавам ревностно тази теза.

Shumarov

• Guest
« Reply #401 on: October 31, 2009, 23:00 »
Никой не ти се меша в правото-все едно да кажа на шопът,че не е шоп-щот от родителите знае ,че е шоп,турлака,че не е турлак,гочето,че не е гоче-сите имаме в родата си от къде и що им е рода.
Например:
В родата на прабаба ми,която е образувала две села-Ставерци и Староселци има една родова история,а тя е,..........

В темата за смесените бракове ни пишеш, че през 80-те сме живели, като корифеи в България, тука си разказваш автобиографията-твоята и на шопите...такава логореяяя!
Започвам да съжалявам, че не мога да трия! :)

десс

• Guest
« Reply #402 on: October 31, 2009, 23:14 »
В темата за смесените бракове ни пишеш, че през 80-те сме живели, като корифеи в България, тука си разказваш автобиографията-твоята и на шопите...такава логореяяя!
Започвам да съжалявам, че не мога да трия! :)

Това беше отговор на твой постинг,че пишеш че си бил помак-примера за шопа,ако не си разбрал смисъла е,че както помака шопа си е шоп,но това не го прави небългарин,така помака си е помак,но това също не го прави небългарин или помак не противоречи на българското както шопското не противоречи на българското.
Второто е част от историята на една част на родът ми,а не моя автобиография и с нея обрисувам защо смятам помаците за българи по произход и етнос!!!
Трето- становището за смесените бракове съм го показал с достатъчно постинги.
Надявам се,че този път си ме разбрал-знам,че българите сме със калпави реотани,ама чак пък толкоз!?

Shumarov

• Guest
« Reply #403 on: October 31, 2009, 23:35 »
Не ми вменявай малоумие! Аз разбрах прекрасно твоята логорея, колкото и трудно да е, и за смия тебе!Не се опитвай също да ми отнемаш правото на самоопределение.Аз не ти искам мнението какъв съм!Аз не се опитвам да те изкарвам хърват, или македонец, нали?Не се опитвай и ти да ме определяш, като българин.Аз може да съм и българин, но не си ти човекът, който ще ми го каже.Намирам за обидно да ми казва някой психично болен какъв съм!Ясно ли ти е?

десс

• Guest
« Reply #404 on: October 31, 2009, 23:42 »
Не ми вменявай малоумие! Аз разбрах прекрасно твоята логорея, колкото и трудно да е, и за смия тебе!Не се опитвай също да ми отнемаш правото на самоопределение.Аз не ти искам мнението какъв съм!Аз не се опитвам да те изкарвам хърват, или македонец, нали?Не се опитвай и ти да ме определяш, като българин.Аз може да съм и българин, но не си ти човекът, който ще ми го каже.Намирам за обидно да ми казва някой психично болен какъв съм!Ясно ли ти е?

Не ти вменявам нищо-всеки сам избира какъв е и какъв се чувства-просто остоявам мнението,че едното не противоречи на другото.
Аз също се чувствам северняк и никой не може да ме обори,че не съм такъв-имаме си нашенкса мизийска специфика,която все пак ни различава от другите.