Няма как да се говори за ирано-сарматски корен при положение, че арийския е в основата на всички индоевропейски езици. Ако говорим за ирано-сарматски в славянския, ние по-скоро трябва да говорим за арийски в славянския, който е характерен и за англо-саксонския, романския, иранския, индийския и пр. европейски и азиатски народи.
Колкото до помаците независимо кога и от къде произлиза наименованието им то е обеденяващо и приобщило към себеси не само районите на Ахрида (Султанйери) и Ахърчелеби от които произлиза регионалното наименование на ахряните, но и бабечаните с център Бабек в Западните Родопи, чечлиите от Чечко т.е. Невркопоско (Гоцеделчевско) и чепенците населяващи Чепинското корито в Велинградско. Днес това наименование се използва наравно с наименованието торбеши, което ни е характерно от богомилския период, което от своя страна приобщава регионалното наименования на горанит от обл. Гора в Косово и Албания. Колкото до помаците от Северна България те махалите си особенно по Луковидско, Белослатинско и дори (някога) в Свищовско са ги определяли като турски, а не помашки.
PNK2003 тук нестава въпрос за сливане а за поданичество. Такова е нямало и днес не съществуват такива работи. Ние хората да не сме реки.
За луковидско -част от родата ми е от там-Беленци,Имам къща в Ловеч,рода в Ловешко,Тетевен и Троян-та за там нещата са ми до болка познати.А спрямо документите за помаците се използват от по късно-някъде от края на 50 и началото на 60г с опита на оста Сърбия-Гърция да отделят от България типично български общности-Помаците и Шопите.Това име се налага не само заради чуждото разузнаване,но и заради некомпетноста на властите.Където съм бил и колкото и помаци да познавам не съм намерил да има разлика между тях и съседите им христяни.Даже в някой села ,където населението е смесено-християни и мюсюлмани се ражда някакъв хибрид между двете общности в празнуването и на мюсюлманските и християнските празници.А и там и двете общности използват думата нашенци или наши-не тоя е помак-а тоя е бългрин,за разлика от категоризирането на другите етноси-помалко за турци и повече за цигани.
Затова спрете да злопотребявате с името помаци,както и да целите без какъвто и да е доказателствен материал да ни внушите ,че нещеш ли те помаците са отделен етнос,като всичко крещи,че те са българи.
Всичко ,което го правите не е в полза нито на "помаците",нито на България,а преди всичко на Гърция и Турция.
За ирано сарматския-да той е от индо-европейската езикова група,но все пак е отделен език различаващ се от останалите езици от същата група-все едно да кажете ,че българския език и английския са еднакви-има си семантични гнезда ,които са характерни само за един език-например във всички славянски езици се използва думата Дом,но с изключение на балканските нямат думата Къща(кукя,куча)
Всички имат думата пес,собака,но нямат думата куче,Всички имат думата нрав/и,но нямат обич/ай и т.н.Всички славянски езици са синтетични,само българския е аналитичен-това говори,колко различен е българския език и че върху формирането му взима участие и малко по различен език от славянския,макар и да са към едно езиково семейство.Aко искаш да се информираш поввече за произхода на езика ни има много добри публикации на именити лингвисти и историци-тук:
http://protobulgarians.com/п.с.Е виж тюрския език не е към индоевропейската езикова група ,а към алтайската езикова група с този си огромен аргумент историците отхвърлят тюркската теория за произхода на българите,поради незначителния остстък на тюркски думи от преди османския период в българския език.Дори думи като шаран=шазан,са характерни и за персийския и другите ирански езици и се оспорва тюркския им характер.