Author Topic: Помаците  (Read 259891 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

десс

• Guest
Re: Помаците
« Reply #315 on: October 06, 2009, 22:58 »
"Името "българин" означава "мъдър, знаещ човек", отбелязва арабският пътешественик Абу Хамид ал Алдалуси (Абу Абдаллах ал Гарнати), посетил на два пъти Велики Болгар, в 1135-1136 и в 1150г.
Прославяна и възпявана е красотата на българката. Насири Хусрау в един стих казва: "О, Боже благий. Ти не трябваше да сътвориш в такова съвършенство устните и зъбите на тия чаровни българки, които са блестящи като луната". Друг персийски поет, Адалолод-дин Мохаммад Балхи от XII в., пък възкликва: "На оня свят, в рая, красотата на жените надминава дори красотата на българката."

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #316 on: October 07, 2009, 10:10 »
Ако се занимаваш малко с повече история ще видиш,че това което пишеш-Са пълни глупости-България според световната история ..... За македонците ...... Представи си в училище те учат,че българите са ...... възродителния ....
Тъй, като ти изглежда, упорито се занимаваш с история и като гледам я имаш почти готова, написана и завършена , като най-новата и най-добре подготвената Българска история, предлагам да я предоставиш на МОМН (Министерство на образованието, младежта и науката), веднага да я преиздадат и да я публикуват, за да може и ние простите Помаци да изучаваме тази история!  :o
След това пък и да се разпространи и на световните историци, че и те горките са като галоши и изобщо са далеч от БГ - реална история!  :o
Какви, Възродителни процеси, какви кланета, какви насилия, какви такива Помаци, какви етноси, какви прищявки!  :o
Айде, сакън, циркаджии с циркаджиите! Да живеят, големите историци, вечна им слава!  :D

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #317 on: October 07, 2009, 11:19 »
Европомак,

Защо наистина се опитваш да внушаваш, че ние имаме нещо против помаците или мюсюлманите като цяло?  Говоря в множествено число, защото визирам основно себе си и малкото българи-християни, които пишат тук в този форум при това с нужното уважение към всички, придържайки се към воденето на нормални дискусии.  Не е редно да причисляваш всички към една много малка група от българите, на които дори не бих искал да отделям необходимото внимание за да коментирам действията им, защото те не са критерий за адекватно поведение.

Защо вечно обръщаш темата към т.н. Възродителен процес?  Колко пъти трябва да ти повтаряме, че това е престъпление, което всички осъждаме, но не може да носим персонална вина за него.  Нима аз те виня лично за Батак например?  Миналото не трябва да се забравя, но е необходимо да извличаме съответните поуки.

Тук коментираме основно темата за помаците във връзка с това дали те са отделен етнос, дали имат отделен език от българския и т.н.  Ами като не ти харесват тези теми, оплачи се на администраторите на сайта и да вземат решение подобни дискусии да не се провеждат.

Според теб "простите помаци", както се изразяваш, каква история трябва да изучават?  Ти отхвърляш с лека ръка трудовете на всички историци и научни работници, но без да посочваш каквато и да е обоснована алтернатива.  Колкото и да си ми симпатичен с интересния стил на писане, не мога да приема твоето необосновано и нелогично мнение за меродавно и да игнорирам трудовете на редица български и чуждестранни учени. 

Ако ще водим някакъв диалог, то нека да е в рамките на взаимното уважение.  Категорично не приемам обидните квалификации и те моля да си ги спестиш.  Десет пъти мисли, един път пиши ;) 

десс

• Guest
« Reply #318 on: October 07, 2009, 11:33 »
Тъй, като ти изглежда, упорито се занимаваш с история и като гледам я имаш почти готова, написана и завършена , като най-новата и най-добре подготвената Българска история, предлагам да я предоставиш на МОМН (Министерство на образованието, младежта и науката), веднага да я преиздадат и да я публикуват, за да може и ние простите Помаци да изучаваме тази история!  :o
След това пък и да се разпространи и на световните историци, че и те горките са като галоши и изобщо са далеч от БГ - реална история!  :o
Какви, Възродителни процеси, какви кланета, какви насилия, какви такива Помаци, какви етноси, какви прищявки!  :o
Айде, сакън, циркаджии с циркаджиите! Да живеят, големите историци, вечна им слава!  :D
Историята си я има няма нужда аз да я имам готова-просто още благодарение на старите комунисти дето още са си във власта не е предоставена на образователната система-и все още си се учи наложения след 1947г руски вариянт(както и публикацийте на проф.Златарски)без да се приемат източниците идващи от византийските,арменските или унгарските хронисти.Сега има много публикации както на български дояени във историческата наука,така и на чуждестранни изледователи на средновековната история.
А за това,че си си пишеш пълни глупости-като "Прабългарите са дошли от старите североизточни български земи, не като истински "Тангристи", а като истински "Мюсюлмани"! си е твой проблем.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #319 on: October 07, 2009, 12:07 »
Драги ми, "PNK2003" и "десс", ако някъде е изречена от мен някаква обидна квалификация, която не мога да проумея къде се намира тя, съм убеден, че тя е видима само във вашите въображения, но ако е видима и от моето подобно моето въображение, то значи, че аз трябва да бъда обиден от вашите такива и отношение - 100-кратно повече!  :o
Опитайте се да погледнете на разстояние около 0.60 м от Вас, пред монитора, и ще видите, че основните общности или етноси, намиращи се в съседните на Вашият етнос и на нашата държава, комшии, съседи и държави, могат да Ви заобичат и харесат повече, единствено  чрез разбирането и приемането на онази "невидима" общност неречена "Помаци" , "Помаки", "Помаклар" и други "Западно-производни", и то, не единствено само заради религиозната принадлежност на всички "Тези", като "Мюсюлмани", и не само заради общоползваният от всички тях "Помашки език", но и за заради, чисто човешкото, добронамерено и ненатрапващо се формиращо се социоповедение!  :o
Иначе, всичко друго си е за лично собствена - моя или твоя алгебрична и "интегрална балканска" и "националбакалска" сметка!  :o
А, между другото, май, че и в по-старата история пише, че освен едни от най-добрите древни медици, то и такива математици, са били някогашните родени, по днешните близкоизточни арабски земи, което пък не означава изобщо, че и всеки Помак, носи в пояси си коктейл от "молотовки"!  :o  8)

десс

• Guest
« Reply #320 on: October 07, 2009, 12:19 »
Драги ми, "PNK2003" и "десс", ако някъде е изречена от мен някаква обидна квалификация, която не мога да проумея къде се намира тя, съм убеден, че тя е видима само във вашите въображения, но ако е видима и от моето подобно моето въображение, то значи, че аз трябва да бъда обиден от вашите такива и отношение - 100-кратно повече!  :o
Опитайте се да погледнете на разстояние около 0.60 м от Вас, пред монитора, и ще видите, че основните общности или етноси, намиращи се в съседните на Вашият етнос и на нашата държава, комшии, съседи и държави, могат да Ви заобичат и харесат повече, единствено  чрез разбирането и приемането на онази "невидима" общност неречена "Помаци" , "Помаки", "Помаклар" и други "Западно-производни", и то, не единствено само заради религиозната принадлежност на всички "Тези", като "Мюсюлмани", и не само заради общоползваният от всички тях "Помашки език", но и за заради, чисто човешкото, добронамерено и ненатрапващо се формиращо се социоповедение!  :o
Иначе, всичко друго си е за лично собствена - моя или твоя алгебрична и "интегрална балканска" и "националбакалска" сметка!  :o
А, между другото, май, че и в по-старата история пише, че освен едни от най-добрите древни медици, то и такива математици, са били някогашните родени, по днешните близкоизточни арабски земи, което пък не означава изобщо, че и всеки Помак, носи в пояси си коктейл от "молотовки"!  :o  8)

Къде го видя ти този помашки език-според теб всички дето са в различните краища и носят името помаци наложено им през 20 век говорят един език отделен от останалите общности съседни нам-значи помака от родопите говорят един език еднакъв с помаците от ловешко да кажем,а самите помаци от ловешко или родопите неговорят езика на своите комшии христяните.
Абе човек ти май си доста заблуден в това отношение!
Помашки език чудя ти се да ти се смея или да те съжалявам.
А и никой не е против т.нар.Помаци да ти кажа имам много приятели от родния край помаци,имал съм много състуденти помаци,служил съм с помаци и нито един от тях не се смятал за нещо различно освен за българин.За съжаление съм срещал и помаци,които се имат и за турци,но това си е тяхно право-човек сам избира какъв да бъде.

десс

• Guest
« Reply #321 on: October 07, 2009, 12:21 »
Европомак обиколи България за да я опознаеш,и после пиши небивалици!!!

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #322 on: October 07, 2009, 12:32 »
То, явно на такива като Вас, в програмните чипове им е заложено само насилия, кланета и убийства, за друго е трудно да Ви препрограмирт, дори и да сме вече в Европа!   ::)

Ами, вижте, че и от няколко десетки години такива националисти като Вас, само съсипват България и нищо съзидателно не можете да направите!  :o

Даже, и едва ли не, за всичко Помаците Ви са най-виновни!  >:(

Сами си сте виновни, от убийствената прегръдка с която искате да задушите и другите общности в БГ.!  ???

Европомак,

Ето само в един твой постинг няколко обидни квалификации по мой адрес...  Как стигна до извода, че в мен са били заложени само насилия, кланета и убийства?  Как стигна до извода, че такива като мен съсипвали България?  Как разбра, че помаците са ми били виновни за всичко?  А с прегръдки, но не убийствени, има кого да "задушавам", но да знаеш, че не си падам към групови изпълнеия, още повече насочени към цели общности ;)

Посочи с кое конкретно мое мнение съм те обидил (лично или друг от форума) по подобен начин.  Или несъгласието ми с твоите "научни" теории те карат да се чувстваш обиден ???  Посочи ми също така с какво съм показал, че не приемам тази "невидима" общност наречена "помаци"... 

Offline abc

• Forum fan
« Reply #323 on: October 07, 2009, 12:51 »
Много задълбахте.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #324 on: October 07, 2009, 13:00 »
Много задълбахте.

Да, задълбахме, защото тук постоянно се внушават небивалици от страна на някои хора, а една лъжа, когато се повтори сто пъти, известно е какво трябва да се доказва после...  Един спор или дискусия трябва да се водят аргументирано и уважително!!!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #325 on: October 07, 2009, 13:12 »
Става истина и това се цели понякога. Аз имам две култови случки и двете касаещи помашкия език. Преди 2-3 месеца в чата влиза потребител. Аз пиша "здрасти", той пише нещо на турски. Ду ю ноу инглиш? Литъл. Ми да джасаме на инглиш тогава. И почна една мъка...
По някое реших, че е мъка и за двама ни и на латиница му написах sajaliavam priatel ama po-dobre da se ne machim :) Като се оживи оня човек! Ti shto ne kazvash che znaesh pomashki? и така...

В едно клипче на друго място на друг потребител вземат интервю от една стара жена. Турска телевизия. Жената говори и пее на български. Т.е. разбрах я без преводач, та даже много сносно говореше. Под клипа някой написал  - Браво, какъв ясен български говори! А потребителя малко след него - Tova ne e bugarski! Tova e pomashki ezik! А де!

Дали ще признаем или няма да признаем помаците няма значение, защото първо не е моя работа и второ - с или без признание те съществуват и даже си имат цял форум. Като какви обаче е друг въпрос. Да изчакаме първо да се уточнят помежду си, щого мнението на повечето съвпада и с моето, а малкото които искат Помакия на 3 континета са малко.

Така или иначе по някое време ще мине една голяма метла и повечето постове на непомаци и помаци, несподелящи Помакия на 3 континента ще изчезнат мълчаливо и загадъчно ;)

Но никой не може да се надскочи.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #326 on: October 07, 2009, 13:27 »
абц,

Не е необходимо да признаваме или да не признаваме помаците.  Както сам казваш, те си съществуват и никой не твърди обратното.  Проблемът е, че някои хора целенасочено се опитват да внушават несъществуващи обстоятелства... 

Offline clearly

• Member
  • **
« Reply #327 on: October 07, 2009, 18:23 »
Самет, а как е правилно според теб? Названието "помаци" датира от края на 19 век.  Когато съм задавал въпрос как са се наричали помаците преди това, отговорът е мюсюлмани. 

Pomak women from the village of Mugla - 1934/Scan from: Stoyan Raichevsky - Mohammedan Bulgarians (Pomaks), ISBN 9549308413, ISBN 978-9549308419/

Какво е написано в уйкито за  произхода
Alternative origin theories
A specific DNA mutation which emerged about 2,000 years ago on a rare haplotype is characteristic of the Pomaks. Its frequency increased as a consequence of high genetic drift within this population. This indicates that the Pomaks are an isolated population with limited contacts with their neighbours. The DNA tree line of Pomaks suggests the hypothesis that Pomaks are descendants of ancient Thracian tribes.[30][31]

According some historians some of the Pomaks in the Rhodope Mountains are successors of the Cumans that converted to Islam in the end of the 11th or the beginning of the 12th century after establishing contact with missionaries from North Africa and the Middle East.[32] This theory is further backed by the fact that in the 9th century many Muslims moved from Bulgaria to Hungary and were ordered expelled by Pope Nicholas I in 866, yet enjoyed many freedoms and were even allowed to serve in the military and in border guard units during the 11th and 12th century. Many researchers are of the opinion that these were Cumans or Pechenegs.[33]

Another view, especially popular among the Pomaks themselves,[34] is that they are descendants of Thraco-Slavs or pre-Islamic Arab migrants to the Balkans who were converted to Islam by Arab missionaries. This theory is supported by comments of 9th century Christian missionaries in the area about occasional distribution of religious literature by some Islamic missionaries.[35] There are also reports of Muslims migrating from medieval Bulgaria to Hungary, and there is evidence of Arab raids into the peninsula from the 7th century on.[36]
http://en.wikipedia.org/wiki/Pomak
а в този линк е превода на български език
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.fanshop-online.de/fahnen-flaggen-infos/bg_pomak.html&ei=06fMSpW8CIeu4QbH-aH9BQ&sa=X&oi=translate&resnum=2&ct=result&prev=/search%3Fq%3DPomak%2BNation%2B(Bulgaria)%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26hs%3DaRD%26sa%3DG

десс

• Guest
« Reply #328 on: October 07, 2009, 18:56 »
According some historians some of the Pomaks in the Rhodope Mountains are successors of the Cumans that converted to Islam in the end of the 11th or the beginning of the 12th century after establishing contact with missionaries from North Africa and the Middle East.[32] This theory is further backed by the fact that in the 9th century many Muslims moved from Bulgaria to Hungary and were ordered expelled by Pope Nicholas I in 866, yet enjoyed many freedoms and were even allowed to serve in the military and in border guard units during the 11th and 12th century. Many researchers are of the opinion that these were Cumans or Pechenegs.[33]
А аз се чудя откъде се пълнат главите на нашите помаци,че са отделен небългарски етнос,а то какво било-нищо чудно.

Всички тези алтернативни на българската теория са пропагандни и почиват на недостатъчното проучване на самите помаци,както и необясняват запазените сред помаците до мюсюлмански празници с христянски и български корен-празници еднакви както за християнската така и за помашката общност в дадения район-за разлика от турците например ,при които имено тези празници ги няма. 

Offline clearly

• Member
  • **
« Reply #329 on: October 07, 2009, 19:23 »
Атака е една шовинистка партия,мисля че създадена с участието на Ахмед Доган за да може да държи в подчинение мюсюлмюните в България.
десс Атака е създадена от същите които създадоха навремето и ДПС.Сидер си изигра ролята за определеният период.  С това подкрепяне на бат  Бойко партийката постепенно ще бъде заличена. Т.е проектът "Атака" бе храносмлян от проекта ГЕРБ и върви към своя логичен край.

А аз се чудя откъде се пълнат главите на нашите помаци,че са отделен небългарски етнос,а то какво било-нищо чудно.
Интересно ,че в световната мрежа /а не някакви линкчета на блогове/като напиша Pomak няма никаква новина за тях
В някой тема бях чела ,че гърчолята са признали като етнос помаците ?Какво пише по това в CIA/CENTRAL INTELLIGENCE AGENCY?
  Ethnic groups:
   Field info displayed for all countries in alpha order.
population: Greek 93%, other (foreign citizens) 7% (2001 census)
note: percents represent citizenship, since Greece does not collect data on ethnicity
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html
.................................................
Bulgaria      Bulgarian 83.9%, Turk 9.4%, Roma 4.7%, other 2% (including Macedonian, Armenian, Tatar, Circassian) (2001 census)
...
Turkey      Turkish 70-75%, Kurdish 18%, other minorities 7-12% (2008 est.)
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2075.html?countryName=Turkey&countryCode=tu&regionCode=me&#tu