Приятели,
Тя дори и думата помак, лично за мен, е някаква измислица. Ще ви дам пример с моите дядовци и баби. Те са изселени 1949 година от родопите от Комунистите, няма да влизам в подробности в тази тема. След като са били изселени, локалното смесено с Българи и Турци население са ги наричали помаци. Интересното е, че те не са използвали никока, и най-важното, не са се самоопределяли с думата Помак. Когато съм ги питал, вие какви се тогава, те най-често казват, ами там от наште. А, аз ги питам, добре де кои са другите? Ами Турци и Българи. Аз ги питам, как знаете, кои са Българи и кои Турци, а те казват ние се знаем от както се помним кои какви са и ние не сме се мешели с тях.
Относно помашкият език, аз мисля че е погрешно да се нарича помашки, първо защото думата Помак не е много ясно от къде идва. Има няколко версии за помагач и помъчен, но това не е ясно още. Съгласен съм, че Родопския диалект е от групата на славянските езици.
В съвремения българси език има заемки от доста езици. Това е и турския, както е споменато в този форум, поради факта че днешната територия на България е била в пределите на Османската империя и администрация. Сега са навлезли и много думи от аглийски език и др. Най-простия пример е думата ОК.
Аз твърдя, че бългаския език не е базиран само на славянския. Има и тракийски и прабългарски думи. Родопския диалект е доста интересен, в които могата да се чуят думи, които се използват в съвремения Руски език. Има и гръцки думи. А, ако направя сравнение със съвремения български и Родопския диалект, мога да потвърдя че в родопсия диалек се използват много по малко турски думи.
Последните антропологични и ДНК изследвания показват, че около 12% славянска кръв тече във вените на Българите. Това е противоположно на Комунистичната идея, че Българите са Славяни, ПраБългарите са били една шепа хора, които са дошли и най-интересното създали държава, а Траките са просто изчезнали някъде си, при условия, че гръцки автори са ги определяли, като втория по численост народ в света след Индийския.
А антропологичните и ДНК изследвания са доста научни обосновани и дават доста интересни резултати. Аз лично вярвам първо на науката, а след това на пропагандата и лъжата. Някой хора се страхуват да ги правят тези изследвания и да определят кой от какво и къде идва. Особенно някой историци, които цял живот са прокарвали някакви политически пропаганди и лъжи.
Аз не съм историк, занимавам се с други науки, но ми е интересна историята и като част от т.нар Помаци, аз искам да науча повеч за нашето минало. Аз смятам, че помаците в Родопския масив са наследници на траките. Хубаво е да се разгледа също и народната носия на помаците, песните, езика.
Относно религията, помаците (ще използвам тази дума, защото е заложена, като заглавие на дискусията) са приели исляма по време на османската управа. Преди това се смята, че са били християни от много автори, но дали е така. Примерно помаците от ловешкия регион, са били Богомили преди приемането на Исляма. За помаците в Родопите не е много ясно точно какви са били, може да са били и християни, може и богомили, а аз допускам, че са може да се били и езичници. Перперикон доказва, че са се изпълнявали езически ритуали до доста късен период в средновековието.
Разбира се, че има и други мнения по въпроса, затова чакам мнения.
Благодаря ви