Author Topic: Помаците  (Read 258016 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

halikan

• Guest
Ynt: Помаците
« Reply #75 on: January 25, 2009, 18:17 »
Nazmi otgovora e tolkova lesen naroda go dokaza i v prebroyavaniyata koito ima6e nari4alsee  tur4in

Offline rodoplar

• Avarage member
« Reply #76 on: January 25, 2009, 18:34 »
Ami tolkova lesno az sym prosto pomak! predi ve4e ne mi interesuva.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #77 on: January 26, 2009, 06:32 »
Nazmi otgovora e tolkova lesen naroda go dokaza i v prebroyavaniyata koito ima6e nari4alsee  tur4in
Изобщо не е лесен.
Защото първо: трябва да разкажете, определите и докажете: "що е това турчин", и откога има понятието "турци" и "турска нация", и "турски етнос", и после да видите мюсюлманите в България и в съседните страни доколко съответстват на тези определения
И второ: да докажете най-после уж не-българския произход на помаците, избягвайки витиеватите емоционални аргументи от типа на "така се чувствам"

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #78 on: January 26, 2009, 17:20 »
.....
Snake, не си държите на мъжката дума, дето я дадохте, че няма да се конфронтирате.
няма да почвам полемика с вас, ще ви оставя на вашата и на съвестта на модераторите.
И за да ви зарадвам и рахатясате, докладвам: след 1 час излитам за самия център на Сибир: град Ханты-Мансийск.
Доволен ли сте?
Аз на думата си държа, а вие?

Offline Nashenec

• Member
  • **
« Reply #79 on: January 27, 2009, 11:14 »
Az milsq 4e e nasha greshka tova , 4e dopuskame   tuka qbqlkata na razdora da stava onazi 4ast ot nashata istoria , koqto kasae predislqmskiqt period na Pomacite.
Spored mene tova se dalji na nejelanieto na nas samite da priemem onezi fakti ot alternativni isto4nici opisvashti tozi period ot Balkanskata istori>Tova e taka zashtoto nie dnes vse pove4e i pove4e se uverqvame vav fakta 4e vsashtnost cialata ni istoria ne e neshto pove4e ot manipulacia, kato savkupnost ot literaturni proizvedenia,folklorni stereotipi, naro4no podne4seni dokumenti ot Osmanskia arhiv plius propaganda.
Za dokumentite ot Osmanskia arhiv e qsno 4e tezi hora tam koito sa prieli islqma, ne im e pisan etni4eskia ili nacionalnia proizhod.
Stava qsno 4e vsashtnost tezi hora predi da stana mislumani sa bili nemislumani.
Razbira se na balkanite togava sa jiveeli obshtestva s nehomogennen sastav, toiest proizhodat im e bil multietni4eski a ne kakto dnseshnite balgarski shovinisti kazvat 4e tva sa bili "4isti balgari".

Kakva e bila oba4e religiata na tezi hora ?
 - Hristiani li?
Ne razbira se.
Goliama 4ast ot togavashnia balgarski eli koito sa bili hristiani sa prieli islqma za da zapazqt visokia si socialen status i sa stanali 4ast ot Osmanskata administracia i elit v Istanbul.
Razbira se ot togava do dnes sa ostanali i goliama 4ast ot bednoto balgarsko naselenie do kraia na Osmanskata imperia, kato 4ast ot ulegnalia hristianski milliet v granicite na imperiat.
Tova sa dneshnite balgari..

No nie koi sme?
Nima nie sme bili hristiani i spored PP , sme se prodali na togavashnite turski birnici sabirashti danaci?
Po tazi tendenciozna logika nashite predci sa si prodali dushite i sa prieli islqma , predavaiki po tozi na4in i ostanalite hristianski millieto kato samite balgari.

Smeia da tvardq 4e tazi logika e smeshnishka.
tazi ideia e razbita na puh i prah ot nashite pomashki istorici- Husein Mehmed v negovata kniga - http://www.geocities.com/yusuf.ismailov/pomaks.html i Mehmed Dorsunski tuk - http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,629.0.html

Ima razbira se i oshte mnogo drugi nezavisimi isto4nici dokazvashti 4e na Balkanite , v sp[ecialno dneshna Bulgaria ogromna 4ast ot naselenieto e imalo nebalgarski proizhod i religia.
Zatova vi prepora4vam kogato se zaemata da vodite takava diskusiq e hubavo da pro4etete gornite avtori i da tarsite podobna informacia i ot drugi izto4nici.

Az vi predlagam oshte neshto koeto dopalva hipotezata na Husein Mehmed za nebalgarskia proizhod na nas pomacite eto go:

"......Balgharskiat Dualizam se smqta za spontanno vazniknalo tvorenie, no tova izglejda malko veroiatno, zashtoto prisastvieto na pavlikqnite na Balkanite  e istori4eski fakt.Dvidetelstvo za tova e sashtestvuvaneto na grad Pevlikeni....................
..........Bogomilstvoto ni izpravq pred dve razli4ni shkoli , ednata balgarska a drugata dragovishka ot imeto na selishteto Dragovica razpolojeno na granicata mejdu Trakia i Mekedonia/toiest kadeto sme dneshnite pomaci i torbeshi/.
Togava dvama hristianski teolozi se optvat da satanizirat bogomilstvoto, kato v pisaniata na dvamata sashtestvuvat golemi razliki, kato veroiatnosta za tova e 4e edinia - Kozma e opisval bogomilite ot Dragovitia, a drugia Evtimii Zigavin e opisval tezai na tezi ot Bulgaria..
na bogomilite nikak ne im e bilo trudno da obedinqvat horata i vapreki usiliata na papite, osobeno na Inokentii 3, bogomilstvoto ustoiava dva ili tri veka.Predi idvaneto na turcite , bogomilskata ccarkva v Bosnija e nabroiavala vnushitelnata cifra - 10 000 "izbrani" ili "savarshenni"........"

izvor - "Albigoicvi i Katari", avtor - fernan Niel,ISBN 954-9890-50-3

Az se porovih v internet i nikade ne sreshtnah materiali ot Bosnenskata istoria koito da potvarjdavat
versiata 4e te sa sarbi ili pak balgari kakto nqkoi Bg shovinisti tvardqt.
  taka 4e moiat savet kam vsi4ki onia koito iskat istoriata ni da bade iz4istena ot vazroditelen patos  - prosto  potaresete po usardno informacia za proizhoda i na drugite mislumanski obshtnosti na balkanite , kato - torbeshi,goranci, nashenci, bosnensci i sanjaklii.
.
A

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #80 on: January 27, 2009, 14:02 »
Paskov ,az spazvah moite usloviq ,a na teb koi ti dade pravo da "troshish kostite na moite dedi".Zashto si mislish ,4e tuk v pomak eu,sled kato te zashtitavat administratorite ,nie obiknovennite nqmame pravo da kajem svoeto.Ti kak reagirash ,kato ti kajat ,4e vie ste turki{turci}.Imate ednakav proishod s tqh,ednakuv mantalitet.Az neiskam da mi dokazvash  kakuv sum i koi sum,kakto i az nqma da dokazvam na teb. Mnogo obi4ash da pokazvash s fakti nashiq proishod,no za vashiq proishod reagirash mnogo ostro -Zashto li.Az se gordeq s proizhoda si,za svedenie vij kakvo sa ostavili moite pradedi-Trakite. ... Spazvai usloviqta i ne plui po nas pomacite.Misiqta ti e mnogo qsna,da ni ubedish v bulgarskiq proishod a pokazvash kakvi sme bili zverove po vreme na Batashkoto klane.Ami zashto sus sushtiq entusiazum ne pokazvash  unishtojenieto na nas pomacite ot 1912-god. do sega.Pokaji kolko sela pomashki sa iztriti ot zemqta i po kakuv zverski na4in.Mnogo mi e interesno zashto pomacite trugvat ot 1912-god. ta do sega samo bqgat kum Turciq a ne kum Sofiq ili Rusiq.Ami zashto tolkova pomaci ima v Turcia i koe gi e otvelo tam ami ubitite ot armiqta i VMRO pomaci dali se znaqt ima li nqkakva cifra za tehniq broi.Ti si po arhivite -deistvai da vidim kolko shte gi iskarash -50-100 ili pove4e hilqdi.Ostavam ti da ni osvetlish po vuprosa .

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #81 on: January 27, 2009, 17:34 »
Че то архивите ги открадна"братска " армия с цели вагони 1944г.И сега ни се предуставя обратно но избирателно.

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #82 on: January 27, 2009, 17:40 »

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #83 on: January 30, 2009, 05:38 »
   Dnes popadnah na edna sluchajna statiq za dumata"Pomak" kak se vyzpriema kogato se proiznese v razgovor ili diskusiq.Napravi mi vpechatlenie,che narodite ot Polsha,Sloveniq prosto ni vyzpriemat kato narod,etnos normalno.V syshtoto vreme na nashiq Balkanski poluostrov "Pomak" i dosega se vyzpriema kato obidna duma!!! Moje li nqkoi da mi razqsni zashto i do dnes povecheto ot nas pomacite vse oshte v dushite ni se sramuvame ot proizhoda si! Naskoro moj blizak se vyrna ot Severna Gyrciq,razgovarql e s pomaci( tam sa pomakos),te syshto se sramuvat da si priznaqt tova,a i samoto otnoshenie na pravitelstvoto i politikata e obidna za pomacite na Balkanite,svyrzano naj veche che pomacite bolshinstvoto izpovqdvat islqmska religiq.Vyprosa mi e?- Zashto i otkoga s cel umishleno v godinite ni e nasajdano tozi fakt da se sramuvame,pravilno li e,i dali e bilo politika na Balkanite! Zashto drugite evropeiski narodi ni priemat kato fakt,a nie samite se kriem! Ima li danni ili dokumenti pokazvashti celta da se uniji tozi nash narod.Shte se radvam da razbera tova!                                                  Днес попаднах на една случайна статия за думата" Помак" как се възприема когато се произнесе в разговор или дискусия.Направи ми впечатление,че народите от Полша,Словения,.. просто ни възприемат като народ,етнос нормално.В същото време на нашия Балкански полуостров"Помак" и досега се приема като обидна дума...... по горе писах за това!
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline sema_rohleva

• Senior member
« Reply #84 on: January 30, 2009, 08:05 »
Taka e Nazmi ,

Snosti se vpusnah v debrite na neta , po sledite na dumata "pomak" i ako znaesh s kolko mnogo sayta ili publikacii se sbalskah , v koito sastata tazi duma se izpolzva dori i kato vulgarn obrastenie. I az kato teb se zacudih zasto e taka ? Pone licno az  tova koeto sam cela dosega za znacenieto i proizhoda i sam razbrala ce ima nyakolko varianta - ot "pomagac" , ot "pomachen" , no zasto e pridobila takova obidno znacenie , dori i vulgarno vse oste ne moga da si obyasna.

Naistina tryabva da se porovim i da razberem , a ako nyakoy ot nasite saforumci znae moje da go spodeli ako jelae.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #85 on: January 30, 2009, 14:55 »
  Istina boleznena za nas pomacite,taka si e i vse mi se iska nqkoi da kaje zashto e taka i do dnes i kyde sa korenite na tova s pokoleniq nared pomacite da se chuvstvame taka,makar che sme narod deto ni ima na Balkanite i razsprysnati pomaci kyde li ne po sveta!!!

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #86 on: January 30, 2009, 15:14 »
Така е, щото над 100 години са ни мачкали, тъпкали и са се гаврили с нас. Защото са ни учели, че сме грешни, че не трябва да сме такива, каквито сме, че сме предатели на нацията и така нататък. Аз не се обиждам да се наричам помак и винаги казвам, че съм помак с гордост и без срам. Коогато цялото ни съсловие започне да се държи по подобен начин, думата "помак" ще изгуби обидния си характер.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #87 on: January 30, 2009, 16:15 »

Защото са ни учели, че сме грешни, че не трябва да сме такива, каквито сме, че сме предатели на нацията и така нататък.

Когато цялото ни съсловие започне да се държи по подобен начин, думата "помак" ще изгуби обидния си характер.

Напълно съм съгласен с теб ,Чечлия.Само ако може да допълня ,ще кажа ,че цялата държавна пропагандна машина ,включая в себе си образователна система, историческа наука,литература и изкуство,репресивен апарат/ДС/ и др. беше впрегната да създаде за нашето наименование грешни и отрицателни представи и асоциации с цел приобщаване или по точно асимилиране.Стигна се дотам дори ,че  вмениха на цялата ни общност ,както казваш ти образът на "предателя" ,"дивака","Сестро-брато -дете и човекоубиеца, та дори на моменти и "човекоядеца" за да можем да изпитваме социална вина за нещо неизвършено от нас и от нашите деди ,за да се отречем от самоидентификацията си.
Съгласен съм с теб ,че заложения от други обиден заряд  в нашето самоименование и даденото ни от други наименование ,ще се обезвреди ,но това ще стане благодарение и на самите нас и на околните ,като всички заедно се отърсим от предубежденията си.

Offline sema_rohleva

• Senior member
« Reply #88 on: January 30, 2009, 16:28 »
Tova koeto kazvate priyateli e taka , nasajdano e s godini v saznanenieto i dusite na horata.Dori i sled komunizma v parvite godini na demokraciyata , kogato byah studentka sam go izpitvala v Universiteta zaradi imeto i familiyata si ...No znaete li vaobste ne mi pukashe i sega ne mi puka ....zastoto az imam realna predstava za sebe si i za tova koeto moga i sam gorda ce sam pomakinya.Az ne sam covek vtora raka i nikoga nyama da bada ....Naprotiv oste povece iskam da nauca za minaloto , za korenite i za narodopsihologiyata , dori i za genezisa na Pomacite.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #89 on: January 30, 2009, 17:01 »
Mnogo istina v postinga na Shaban i Sema.Tova sme nie,tova e realnosta za nas!