Author Topic: Помаците  (Read 259700 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline mechta

• Senior member
Re: Помаците
« Reply #435 on: November 05, 2009, 20:29 »
Тоска, добре си прочел българските източници. да беше разгърнал трудовете и на самите помаци. защо те се обличат различно, когато отиват там където има българи? това е толкова просто и логично. Ти нищичко не знаеш за античовешката роля на прословутите "родинци" в Родопите за унизяване на помашката носия, религия и арабски имена и пр. с цел да направят помаците светски граждани. Видяхме това до къде докара и българската нация след отричането на религията. да но българите се върнаха при корените на своята религия-християнството.Защо помака да не се върне при своите корени? Ако нещо липсва във веригата на помашката идентичност, то за това имат вина българите, чиято едничка цел е да християнизират и куцо и сакато, без да вземат под внимание желае ли го човек. Христос сигурно си повръща червата от такива проповедници като вас, дето вместо ЛюБОВ всявате омраза и отричане.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #436 on: November 05, 2009, 20:59 »
Да съм прочел по-добре. Cамо Знам че не съм араб ;) Така че ако иска да подвежда хората, да го направи! и аз не съм неграмотен а иди на друга врата където ще те посрещнат с усмивка и радост! 

Offline akif aliev

• Avarage member
« Reply #437 on: November 05, 2009, 21:27 »
от това което което ''десс'' пише оставам с впечатлението,че богомилство и зороастризъм са с едно сходно поляризиране на две''равностойни'' и противоположни сили  или божества във вярата.Може би,аз не съм запознат но си мисля,че богомилството е един вид ''протестантска'' секта на източно-православната църква т.е. то си християнство но очистено от византийските догми и нововъведения-значи тук нямаме два бога или две сили а говорим за същия бог,но призоваваме да му служим простичко и истински.Така че няма нищо общо с идолопоклонничеството на зороастризма
с неговите противоположни сили.Но да се върнем на темата т.е. помаците и да са били християни те са били богомили или павликяни но не са били източно-православни или поне не са искали да бъдат.И понеже това христянско учение ратува за връщане към най-ранното християнство то в крайна сметка се оказва само на една крачка от Исляма и неговото приемане вече не е проблем.Иначе казано Бог е един и ако очистим всички догми канонизирани от църквата като св.Троица(която аз така и не мога разбера),култа към картини(икони) и статуи и др. които са си чисто езически и много други просто безсмислени,но важни в ритуалите неща се оказва,че разликата между християнство и мюсюлманство вече е незначителна.Впрочем знаете,че Исляма е продължение на християнството така.че онези хора са го приели по същия начин и съм убеден,че насилие не е имало.А и Исляма набляга на агитацията(джихад) а не на насилието стига човека да е просветен.
Що се отнася до последователността -араби;прабългари;тюрки номади и османска войска -да, фактите са точно такива като пропуснах да спомена и създаването на няколко мюсюлмански кумански държавици които са били изграждани на семеен  принцип и пак поради това,че са имали силни съседи не са се развили и оцелели.Всички тези неща проточени във времето са създали помащкия етнос- народ в чиито вени тече каква ли не кръв,но все пак запазил своето благородство като е предпочел да се засели на трудно достъпни но сравнително спокойни места заобикаляйки големите конфликти за да се сблъска с тях в най-ново време.

десс

• Guest
« Reply #438 on: November 06, 2009, 22:22 »
от това което което ''десс'' пише оставам с впечатлението,че богомилство и зороастризъм са с едно сходно поляризиране на две''равностойни'' и противоположни сили  или божества във вярата.Може би,аз не съм запознат но си мисля,че богомилството е един вид ''протестантска'' секта на източно-православната църква т.е. то си християнство но очистено от византийските догми и нововъведения-значи тук нямаме два бога или две сили а говорим за същия бог,но призоваваме да му служим простичко и истински.Така че няма нищо общо с идолопоклонничеството на зороастризма
с неговите противоположни сили.Но да се върнем на темата т.е. помаците и да са били християни те са били богомили или павликяни но не са били източно-православни или поне не са искали да бъдат.И понеже това христянско учение ратува за връщане към най-ранното християнство то в крайна сметка се оказва само на една крачка от Исляма и неговото приемане вече не е проблем.Иначе казано Бог е един и ако очистим всички догми канонизирани от църквата като св.Троица(която аз така и не мога разбера),култа към картини(икони) и статуи и др. които са си чисто езически и много други просто безсмислени,но важни в ритуалите неща се оказва,че разликата между християнство и мюсюлманство вече е незначителна.Впрочем знаете,че Исляма е продължение на християнството така.че онези хора са го приели по същия начин и съм убеден,че насилие не е имало.А и Исляма набляга на агитацията(джихад) а не на насилието стига човека да е просветен.
Що се отнася до последователността -араби;прабългари;тюрки номади и османска войска -да, фактите са точно такива като пропуснах да спомена и създаването на няколко мюсюлмански кумански държавици които са били изграждани на семеен  принцип и пак поради това,че са имали силни съседи не са се развили и оцелели.Всички тези неща проточени във времето са създали помащкия етнос- народ в чиито вени тече каква ли не кръв,но все пак запазил своето благородство като е предпочел да се засели на трудно достъпни но сравнително спокойни места заобикаляйки големите конфликти за да се сблъска с тях в най-ново време.
Оставете Куманите на мира-те не са били никога мюсюлмани,затова не се облягайте на това-Куманите са тюрки и то със засилени монголоидни черти-имаме намерен гроб на български Кавхан от кумански произход-доста прилича на монгол.В последствие куманите са християнизирани от българската православна църква.Според една от теория когато монголите ги разбиват,части от тях се отеглят в България и то основно в Добруджа-демек гагаузите и тамошните турци са техни потомци.В Добруджа заедно са живели кумани и българи-самите кумани прегръщат българското име и когато османлиите идват част от тях бягат в Молдова.Останалите приемат исляма и се превръщат в Турци-турците на делииормана са потурчени гагаузи(кумани).
Богомилството е наследник на Манихейството и Зороастризма,а зороастризма е религията на българите-оттук всички помаци и босняци,като наследници на богомилите са българи(босняците са наследниците на около 150 000 богомили изгонени от ловешко и родопите от цар Борил,които се страхувал от севестрокатор Алекси Слав-владетел на родопите и силен подържник на Асеневци)

Offline Hat

• Moderator
« Reply #439 on: November 12, 2009, 22:49 »
десс ти си голям фантазьор все още се чудя откаде черпиш тази необятна информация и дали сам си вярваш или основнатати ти цел е да провевяваш колко много толерантни са помаците кьм инаквомислещите.В едно можеш да бьдеш сигурен нервите са ни като корабни вьжета но моят сьвет кьм теб е недей с гол в рьката нож.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #441 on: November 17, 2009, 12:40 »
radanovski не използвайте прокси сървъри!

radanovski

• Guest
« Reply #442 on: November 17, 2009, 12:42 »
десс ти си голям фантазьор все още се чудя откаде черпиш тази необятна информация и дали сам си вярваш или основнатати ти цел е да провевяваш колко много толерантни са помаците кьм инаквомислещите.В едно можеш да бьдеш сигурен нервите са ни като корабни вьжета но моят сьвет кьм теб е недей с гол в рьката нож.

V zashtita na Dess:
http://samoistina.at.ua/2/bosna-curkva.htm

Ima istoricheska hronika,dokazvashta,che v Bosna otsyadat znachitelno kolichestvo bogomili izgoneni sled cyrkovnia antibogomilski sabor ot 11 febr. 1210g pri car Boril.Drugoto potvarjdenie e bulgarskata titla Ban.Prochetete poveche za balgarskite srednovekovni titli ot parvoto carstvo.(pri vtoroto carstvo se izpolzvat grackite takiva)

Offline osoitza

• Avarage member
« Reply #443 on: November 17, 2009, 13:00 »
чисто генетично, бонсенцит еимат малко общо с българите(разбирай гражданите на България),
що се отнася обаче до културно влияние според е тая статия в уикипедиа излиза че е силно:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Файл:Razvoj_bogumilstva.jpg

малко генетични изследвания
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Haplogroup_I.png

Offline Hat

• Moderator
« Reply #444 on: November 18, 2009, 10:08 »
В по голямата си част босненците са чисти помаци,като нас тук в Бьлгария и нищо не е в сьстояние да промени това.Всякакви генетични и други измислени изследвания не могат да променят този факт.Босненците са наши братя,които почитаме и уважаваме и се надявам това да продьлжи много дьлго.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #445 on: November 18, 2009, 10:45 »
Хат, това означава, че тази вечер трябва да викаме за тях. Мачът е от 21.45.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #446 on: November 18, 2009, 15:33 »
Беглик ще помагаме с каквото можем,а викането за тях сигурно.

Offline tantan

• Member
  • **
Ynt: Помаците
« Reply #447 on: March 02, 2010, 03:02 »
Както няма траки така няма и помаци. Групи от хора са наричани така но такива народи няма.
 Четох в темата за свободни траки - това са хора които са следвали учението че всички се раждаме като приковани към кръст
1 - от прищевките на тялото си
2 - емоциите и страстите си
3 - грешните си помисли
Освобождавайки се от тези "пирони" човек е свободен. По късно обаче християнството си присвоява идеята за кръста и спасителя който ще ни освободи. На Мохамед пък Аллах му низпослал Корана чрез Гавраил (Джибрил) , а юдеите си присвояват идеята от българската религия че самовилата Юда разполага с даровете Божии и тя ги разпределя и така това триединство е отбелязано на камък който обаче като неудобен изчезва от музей в Германия 
   Българската култура е Велика и сме я разпостранявали по цял свят като сме стигнали до края на земята и сме се преселили обратно на Дунав - където си ни е центъра. http://ziezi.net/veda1/  Тези преселения са правени защото сме били многобройни ( спомнете си за многобройните "траки" споменати от Херодот)
 Календара ни http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878  също е свидетелство за това че сми си тук от време оно, защото "Оброчните плочи на "тракийски" конници" всъщност са датировки по Българския календар.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #448 on: March 02, 2010, 13:42 »
Както няма траки така няма и помаци....   
...Българската култура е Велика и сме я разпостранявали по цял свят като сме стигнали до края на земята и сме се преселили обратно на Дунав - където си ни е центъра...

Ми да, и американските индианци са наследници на българите. Да не говорим за зулусите  ;D

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #449 on: March 02, 2010, 13:47 »
Ми да, и американските индианци са наследници на българите. Да не говорим за зулусите  ;D
Шака Зулу- един млад български княз :) :) :)