от това което което ''десс'' пише оставам с впечатлението,че богомилство и зороастризъм са с едно сходно поляризиране на две''равностойни'' и противоположни сили или божества във вярата.Може би,аз не съм запознат но си мисля,че богомилството е един вид ''протестантска'' секта на източно-православната църква т.е. то си християнство но очистено от византийските догми и нововъведения-значи тук нямаме два бога или две сили а говорим за същия бог,но призоваваме да му служим простичко и истински.Така че няма нищо общо с идолопоклонничеството на зороастризма
с неговите противоположни сили.Но да се върнем на темата т.е. помаците и да са били християни те са били богомили или павликяни но не са били източно-православни или поне не са искали да бъдат.И понеже това христянско учение ратува за връщане към най-ранното християнство то в крайна сметка се оказва само на една крачка от Исляма и неговото приемане вече не е проблем.Иначе казано Бог е един и ако очистим всички догми канонизирани от църквата като св.Троица(която аз така и не мога разбера),култа към картини(икони) и статуи и др. които са си чисто езически и много други просто безсмислени,но важни в ритуалите неща се оказва,че разликата между християнство и мюсюлманство вече е незначителна.Впрочем знаете,че Исляма е продължение на християнството така.че онези хора са го приели по същия начин и съм убеден,че насилие не е имало.А и Исляма набляга на агитацията(джихад) а не на насилието стига човека да е просветен.
Що се отнася до последователността -араби;прабългари;тюрки номади и османска войска -да, фактите са точно такива като пропуснах да спомена и създаването на няколко мюсюлмански кумански държавици които са били изграждани на семеен принцип и пак поради това,че са имали силни съседи не са се развили и оцелели.Всички тези неща проточени във времето са създали помащкия етнос- народ в чиито вени тече каква ли не кръв,но все пак запазил своето благородство като е предпочел да се засели на трудно достъпни но сравнително спокойни места заобикаляйки големите конфликти за да се сблъска с тях в най-ново време.