Author Topic: Помаците  (Read 259770 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline imersim

• Member
  • **
Re: Помаците
« Reply #405 on: November 01, 2009, 00:23 »
В шопско помаците не са от родопите има си коренни жители с ислямска религия..............................
НЕ дей да бъркаш и турците с помаците. Ако познаваш помак в шопско чийто род е тук от преди 1878 г. кажи му да се обади. Ще му ходатайствам да стане почетен член на www.pomak.eu. Съмнявам се обаче, че ще намериш. 

.......Българи мюсюлмани или помаци е едно и също..............
За теб сигурно е така, защото теб не те засяга и изобщо не ти пука. Но на мен ми пука.

---още малко ще кажеш,че и помаците от Тетевен са от родопите или пиринско.
Не, нито след малко, нито след много няма да кажа такова нещо. Помаците в тетевенско живеят там още преди 1878 г. и ще живеят още много време там, защото обичат своя роден край. А помаци в шопско и Делиорман-а се заселват, или по-точно са заселени от Родопите и Пирин доста след 1878.  ;)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ако не знаеш-питай, ако знаеш сподели, но не искай да вярваме на твоите твърдения породени от твоите желания.

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #406 on: November 01, 2009, 01:25 »
...

Така е, десс, помаци има и в Софийско, и в Старозагорско, и в Търновско, Търговищко, Разградско... къде ли не. Но там те са преселници, по-точно болшинството са преселени!

десс

• Guest
« Reply #407 on: November 01, 2009, 10:00 »
НЕ дей да бъркаш и турците с помаците. Ако познаваш помак в шопско чийто род е тук от преди 1878 г. кажи му да се обади. Ще му ходатайствам да стане почетен член.
Въобще не бъркам помаци и турци-Кошарево са си били помаци от преди 1978-въпроса,че много села са се изселили в посока Турция.Друго преди 1978г не всички българи мюсюлмани са се именовали помаци-едно 99% са се именовали турци-както залегнах и по рано името помаци се ражда в тетевенско и ловешко и се е отнасало само за населението там.

Offline ibriiana

• Avarage member
« Reply #408 on: November 03, 2009, 12:09 »
decc,doniakude sum syglasna,mnogo ot strite hora navremeto zaminaha za tyrcia,daje imam rodnini tam,no ne gi poznavam.oy ba6ta mi znam 4e ni nari4at pomaci,poneje ne sme viarva6ti

Offline ibriiana

• Avarage member
« Reply #409 on: November 03, 2009, 12:16 »
i az sum pomakinia a edna dyma na tyrski neznaia..

Offline ibriiana

• Avarage member
« Reply #410 on: November 03, 2009, 12:23 »
pomacite ot tetevenskia krai niamat ni6to ob6to s tyrcite ili tezi ot rodopite,nosiata ni e razli4na,govora ni e razli4en,tyrski nikoi neznae..daje i ot starite hora,znaiat se samo niakoi dymi.kato dpbre do6ul i leka rabota!e tova e

Offline imersim

• Member
  • **
« Reply #411 on: November 03, 2009, 12:53 »
...............oy ba6ta mi znam 4e ni nari4at pomaci,poneje ne sme viarva6ti
А вие вярващи ли сте?

десс

• Guest
« Reply #412 on: November 03, 2009, 13:11 »
pomacite ot tetevenskia krai niamat ni6to ob6to s tyrcite ili tezi ot rodopite,nosiata ni e razli4na,govora ni e razli4en,tyrski nikoi neznae..daje i ot starite hora,znaiat se samo niakoi dymi.kato dpbre do6ul i leka rabota!e tova e
В този край-тетевенско и ловешко,където имам братовчеди името помаци е от доста от отдавна-даже Ловеч е последния автономен град в България-Бил е автономен до края на 16 век,(като Чипровци и Свищов-до чипровското възстание) със собствена аристокрация-българска макар и приела исляма.В последствие с автономноста му се слага край-има битки между Османлийте и тамошното население.Това население се именова много от одавна с името помаци-после името се присляга на ислямазираните българи за цяла Северна България,а в последствие за цяла България.

А за носията-наистина е различна-помаците(българите мюсюлмани) се разделят,както и християните на отделни етногравски области и имат носия характерна за областа в която живеят.Ти си от балкана-твоята носия е характерна за тамошния край и си прилича повече на християнските от там от колкото на мюсюлманските в останалите краища.Лошото е,че по време на османската империя е имало рестрикции на християнските носии-не са имали право на многоцветност и особенно на червения цвят,но това е друга тема-за това гизденето при тях е било по ограничено и едноцветно за сметка на мюсюлманите,където се е запазила автентичната стара носия(с изключение на привнесените в нея ислямски черти).

п.с.Ще ти обясня защо смятам помаците за българи-в родът на прабаба ми има една история,която говори за връзката между мюсюлмани и християни в село Ставреци Плевенско-че и едните и другите са потомци на един великотърновски род.Второ родът е бил с доста привилегии в района и останалите верни на християнството никога не са били баш рая(били са или войнаши или ямаши).В с.Ставерци никога не имало разкол и разправия между мюсюлмани и християни поради тези родствени връзки.Мюсюлманите са се изселили след Плевенската битка поради страх от руската армия и са останали само християните,в последствие в него идват много изселници от Македония,Косово,Влашко а и много от съседните села.Оттук се преполага,че и аз имам рода в Турция.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #413 on: November 04, 2009, 13:52 »
десс от всичко написано тук  от теб имам чуството,че си добьр историк но имаш много сьществени пропуски относно помаците.Трябва да смениш изсточниците от които черпиш информация,защото тези които четеш са писани от годни вам "изследователи".Запомни,че помаците никога не са били, ама никога бьлгари,а и няма как да станат.Това,че името "помаци" се ражда в тетевенско и ловешко е абсолютна глупост.

десс

• Guest
« Reply #414 on: November 04, 2009, 14:26 »
десс от всичко написано тук  от теб имам чуството,че си добьр историк но имаш много сьществени пропуски относно помаците.Трябва да смениш изсточниците от които черпиш информация,защото тези които четеш са писани от годни вам "изследователи".Запомни,че помаците никога не са били, ама никога бьлгари,а и няма как да станат.Това,че името "помаци" се ражда в тетевенско и ловешко е абсолютна глупост.
Първо не е глупост,че името се ражда там има доста източници.За това,че са българи говорят много неща:
1.Език.
2.До ислямски обичай.
3.Исторически документи от онава време,като архивът на османската империя(15-19 век),който благодарение на К.Ататюрк е у нас.(в този архив благодарение на османската бюрокрация,които са водели доста добър отчет по домакинства имаме ясни доказетелства от типа-Например да кажем за с.Галата-Мехмед син на Стоян,Муса син на Янко и т.н.-с.Галата Мюсюлмани-238,християни-345.-това е само пример от какъв тип са данните-а не че са точно такива)
4.ДНК-генетическия анализ,който е направен въз основата на представителна извадка на всички общности в България.
А моето убеждение не е въз основа на тези неща,защото ако един човек е преубеден дори да му буташ истината и всякакви доказателства в ръцете неможеш пак да го убедиш,че той греши,а ти си прав.Моето убеждение е въз основа на родовата памет на родът на прабаба ми-староседелците разказана ми от моя дядо-в миналото една част от родът се е потурчил-така са наричали приелите исляма.Демек в село Ставерци е имало Турци-демек мюсюлмани и българи-християни,които са били наследници на един род.Както писах и по рано "турците" са се изселили към Турция още по времето на руско-турската освободителна война.Оттук е и мнението ми,че помаците са с български произход-всичко останало е потвърждение на казаното от дядо ми.
Ако искаш има и много чужди документи доказващи това
Например:Публикуваната от мен статия-Има ли “помашки етнос” в Западна Тракия
Изследване на Д-р Севасти ТРУБЕТА
Хумболтов университет, Берлин
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1528.msg40735.html#msg40735
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1528.165.html

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #415 on: November 04, 2009, 18:59 »
Според мен, трябва първо да се изясни от кога е започнало една част от мюсюлманското население в бг да се нарича `помаци`.

До 1912-..13 и по-късно дори до 1930 всички мюсюлмани са се чувствали турци (говоря за помаците от моя край). След това до около 1945-50 по принуда, в паспортите си, са били идентифицирани, като македонци..., Сега повечето помаци се чувстват, като такива (само помаци) или турци и много малка част,  българи.
          ... а названието ..помак..-започва да се разпространява главно през периода на комунизма.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #416 on: November 04, 2009, 19:10 »
Според мен, трябва първо да се изясни от кога е започнало една част от мюсюлманското население в бг да се нарича `помаци`.

До 1912-..13 и по-късно дори до 1930 всички мюсюлмани са се чувствали турци (говоря за помаците от моя край). След това до около 1945-50 по принуда, в паспортите си, са били идентифицирани, като македонци..., Сега повечето помаци се чувстват, като такива (само помаци) или турци и много малка част,  българи.
          ... а названието ..помак..-започва да се разпространява главно през периода на комунизма.

Absoliutno sym syglasen s tebe.
Naprimer makedonskite pasporti na mayka mi i bashta mi si stoqt u nas v skrina na ¨tayno¨mqsto ;D
Smqtam kato ida v Makedoniq da se vidim s nashiq syforumev ago Sherif_mkd :D, da pokaja na makedonskite mitni4ari pasportite na roditelite mi... :D ;D

Otnosno nashata identi4nost v sayta ima mnogo informaciq.
Moje bi neshto si 4el, moje bi ne.
Spored mene trqbva da ¨nadsko4im¨ travmati4nata si identi4nost i pomacite da stanem most mejdu Balkanskite kulturi.
ne samo 4e imame tova moralno pravo , no i za tova 4e sme zapazili i razvili obshtnostnata ni kultura.
Az naprimer mnogo priqtno se iznenadah kogato razbrah 4e takiva kato nas ima i v Makedoniq, Kosovo, Albaniq, Cherna Gora,
Bosna,Sandjak  i taka natataka.

Offline resim77

• Member
  • **
« Reply #417 on: November 04, 2009, 19:25 »
Rodopite sa bili naseleni s pomaci ot-predi 1050 g. Ezikat im e bil arabski .Dori i dokazatelstvata da sa oskadni ,vse-pak gi ima .Ima kamenni plo4i ,koito sa nadpisani na arabski,korenno razli4en ot staroosmanskiq! 

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #418 on: November 04, 2009, 19:59 »
още преди селджуските турци да стъпят на балканският полуостров,в родопите е имало ислям.в с.чепинци има старо гробище което доказва това.специалисти са изследвали каменните плочи и са потвърдили.

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #419 on: November 04, 2009, 20:06 »
По тази логика все пак стигаме до хипотезата, че помаците са с арабски корени, още от времето на император Лъв ІІІ и втората обсада на Константинопол (Истанбул) през 717-718 г. от Арабите. Според тази хипотеза при разгрома на арабите, те останали без храна, вода и немалки части (за да оцелеят) остават по тези земи, и в резултат на малкия си брой и липсата на връзка с Арабския свят и говор с течение на десетки години преминават първо, към славянската писменост, после и към славянския език. При идването на турците, тук на балканите те заварват мюсюлманско население. От тогава този мюсюлмански народ започва да помага на свойте верски братя-турците. Та от думата `помага`- до сега тя се е променила на нарицанието-`помака`.

разбира се и това е една от многото тези за произхода на помаците, която си има както свои последователи така и критици.