Тогава ще ти задам еди въпрос Шопите,добруджанците и тркаийците имат разлики помежду си-те различни ли етноси са,между католиците и православните има разлики в културата,празниците,погребенията-те отделни етноси ли са,а?!
Или другото Мюсюлманите имат еднаква религия,начин на погребение-те един етнос ли са?!
По този начин по който разъждаваш помаците от Ловешко и тетевенско трябва да са отделен етнос от ахряните от Родопите-имат разлика в културата характерна за региона.
Ако се премахнат празниците донесени с религията между православни,староверци,католици,мюсюлмани-ще има ли разлика между българите било то помаци,католици,православни или староверци,задай си този въпрос?!
П.с.Женитбите не са заради това,че са отделни а по религиозни причини.Аз съм свидетел на много свадби както между помаци и турци,така и между помаци и българи-християни
,Даже имам един познат,на който голямата му дъщеря е женена за български турчин,а малката за българин християнин.Е не бе много доволен от двете свадби,но какво да се прави любовта непита с каква религия или етнос си.
А за свадбите между помаци и българи какво бих ти казал-много са!!!
Етносите не са само генетически обусловени-виж власите и българите генетически нямат разлика,но са отделни етноси.За да се определи един етнос трябва да се търсят разлики в езика,историческото развитие,светоусещането без да се приемат обичайте привнесени с религията.В световната научна общност не признават етноса босненци като отделен от сръбския или хърватския-това са т.нар. ПОЛИТИЧЕСКИ етноси,създадени на религиозен принцип-Сърби,хървати и босненци са един етнос,но три различни националности с различни религии.Белгийците са една нация,но различни етноси-Францизи и Фламандци.
Други примери-в Испания и Италия различията по региони са толкова големи в езикопво и културно отношение,че двама души ако се срещнат и незнаят книжовната форма трябва да си наемат преводач,Разликите между тях във всяко отношение е голямо с изключение на религията-все едно всичките народности на балканите да са в една държава,но се приемат от политическа гледна точка за един етнос-испанци или италианци.В тези държави се приема,че етнос,народ е равно на нация.
Затова в заключение ще изтъкна,че за разлика от научния подход по политически причини се признават етноси там където несъществуват,а се приемат за един етнос-там където същесвтуват различни етноси.