Author Topic: Помаците  (Read 262967 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Offline Kaplan

• Adviser
Re: Помаците
« Reply #285 on: October 05, 2009, 23:18 »
ДЕСС  по никакъв начин не можеш да ме обедиш, защото лично съм прочел как в Книгата пише, че задължение на всеки баща мюсюлманин е да сложи ислямско име на своето дете!

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #286 on: October 05, 2009, 23:21 »
а този който толкова иска да разбере Корана има го в превод на български!!!

десс

• Guest
« Reply #287 on: October 06, 2009, 00:26 »
ДЕСС  по никакъв начин не можеш да ме обедиш, защото лично съм прочел как в Книгата пише, че задължение на всеки баща мюсюлманин е да сложи ислямско име на своето дете!
A какво е ислямското име?
Хасан,Нихал,Доган Всички персийски,тюркски,сирийски дето се употребяват в ислямския свят ислямски ли са,има ли ги споменати в корана,нима ако си Иранка христянка или зороастрийка с красивото име Нихал(розова пъпка)-което име го има и в Турция си с ислямско име.
Ако целия  ислямски свят използваше имената от еврейско-арабски тип спомената в корана те не биха ли се свършили или пък християните не би трябвало да носят тези имена-пр-Ейбрахам(Ибрахим) Линкъл.Ако разсъждаваха като теб повечето в миналото имена като Осман,Нихал,Хасан,Доган,Имре с чужд за арабите смисъл са немюсюлмански-(Незабравяй,че сирийците в началото са били християни,персите-зороастрийци)

п.с.Дай ми дефиниция според корана кои имена са ислямски,за да ме обориш-защото ако ислямски са само имената споменати в него -ислямския свят от отдавна не е с ислямски имена.

Offline samet_pomaka

• Member
  • **
« Reply #288 on: October 06, 2009, 06:21 »
do vcichki drackachi cednali pred komputrite koito nemogat da izmiclat neshto novo na cavremenna tematika aca cednali da ce rovat v proizhoda na pomatcite . pitam ce ne ce li umorihte ,ine ci li zadadohte vaproca che po tozi nachin prodaljavate tapia vazroditelen protcec. izvinete me no mi picna .nikoi li ot vac ne ci e zadal vaproca che istoriata e nai -NETOCHNATA  nauka. shte kajete zashto -ami naprimer zavici koi opicva sabitieto ot kakva gledna tochka i ckakva tcel. nie pomatcite ako camo povishihme ton vonova vreme ni chakashe belene ili korshum a za tozi bolen mozak xaitov piedestal .izvinete me edin ot moite blizki za cvoiata darzost prekara nai hubavite ci godini v belene i dori ne mu pozvoliha da pricactva na pogrebenieto na cobctvenata ci maika. drug moi bratovchet mlad nejenen zatova che bashta mu kato kmet ne ci cmeni imeto nameri cmartaci i to po jectok nechoveshki nachin .predi tova ce opitaha  nacila da pREkarat brat mu prez granitcata incheniraiki bagctvo no hora ot celoto baha vidali igo pucnaha no prekara edna godina b ctrog tamnichen zatvor ta micalta mi beshe zavici koi opicva ictoricheckoto cabitie. zatova ima novi inovi otkritia koito oprovergavat predishni zatova vi umolavam cprete tozi computaren vazroditelen protcec nikoi nemoje da me ubedi che cam balgarka men maika muculmanka me e rajdala i ce gordea che cam takava ,a nakoi ci xaitov komunistichecko proteje c razvitena vantazia idobre zaplateno kuche na 6ecto nemoje da ce podigrava c nashiat mantalitet. nie cme gord trudolubiv iuctoichiv na burite narod .GORDEA CE CHE CAM EDNA OT TAX. MOITE POZDRAVLENIA]

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #289 on: October 06, 2009, 09:35 »
Поредната личност,която бърка етнос с религия...  Не била българка, а мюсюлманка.  Наистина говорим празни приказки.  И пак намесваме т.н. Възродителен процес.  Всички трезво мислещи хора осъждаме това престъпление.  И искам още веднъж да напомня, че не само Хасан и Мехмед са били в Белене през комунизма.  Иван, Драган и Петкан също са посещавали това място, защото например са разказали един виц, не са били съгласни с управляващите или просто са били дамгосани като "врагове на народа". 

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #290 on: October 06, 2009, 10:16 »
Имам въпрос във връзка с дискусията по-горе по отношение на имената.  Може ли някой да ми посочи къде точно в Корана е изискването за имената и каква е дефиницията за "ислямско име"?

Единствената по-изчерпателна информация, която намерих по този въпрос, но без да дава конкретен отговор, е поместена на този интернет адрес:  http://www.islamchannel.tv/MuslimNames/index.aspx 

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #291 on: October 06, 2009, 10:21 »
Поредната личност,която бърка етнос с религия...  Не била българка, а мюсюлманка. ....

Няма, абсолютно никакво объркване на етноса и религията!  :o
Много, точно и правилно е посочено в коментара, П-о-м-а-к-и-н-я, което значи, че е и мюсюлманка!  8)
(Всеки, роден от майка Помакина е Помак!)  8)
Всичко другоподобно, е брезеселчанскозлатоградскоприпекска геномодификация сътворена от на най-големият болгарористиенски позор и срам, именуващ се - Папаз Саръй!  ;D  :D
 :)

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #292 on: October 06, 2009, 10:36 »
Европомак, на ударен ли се правиш, че нещо не мога да разбера? В горното мнение се казва точно и ясно, че не може да е българка, защото майка мюсюлманка я раждала.  Според теб и автора на това мнение излиза, че не може да има българи, които изповядват ислям...  Аз като българин, ако утре приема исляма, какъв ще стана - турчин или арабин може би?  Ако само ще си чешем езиците и аз мога да дискутирам в същия стил...

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #293 on: October 06, 2009, 10:54 »
...... че нещо не мога да разбера? ..... че не може да е българка, защото майка мюсюлманка я раждала. 

Ами, явно и жалко е, че от цялото ти присъствие във форума и от коментарите, май, че почти нищо не си разбрал!  :o
За разграничаването и принадлежността на Помаците към - народ, народност, държавност, нация, етнос, общност, род, фамилия, семейство, индивид и т.н. и т.н.!  :o
За твоя сметка, си е!  ???

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #294 on: October 06, 2009, 11:11 »
Жалко било... Европомак, какво трябва да разбера? Аз водя нормален диалог и зададох конкретни въпроси.  Ти пак отклони темата с лични характеристики и небивалици.  За твоя сметка си е...

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #295 on: October 06, 2009, 11:16 »
Европомак, на ударен ли се правиш, че нещо не мога да разбера? В горното мнение се казва точно и ясно, че не може да е българка, защото майка мюсюлманка я раждала.  Според теб и автора на това мнение излиза, че не може да има българи, които изповядват ислям...  Аз като българин, ако утре приема исляма, какъв ще стана - турчин или арабин може би?  Ако само ще си чешем езиците и аз мога да дискутирам в същия стил...

Ako utre priemeş İslama ti şte si golyamo izklyuçenie, a izklyuçeniyata ne promenyat nito istinata nito pravilata. Ne e mnogo racionalno da se spori s ekstremni primeri. İstinata ya znaem vsiçki i tya ne moje da se promeni.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #296 on: October 06, 2009, 11:24 »
Това пък ново 20 :) Говорим принципни неща... Кое е правилото (истината)? Етническа принадлежност = религиозна принадлежност... 

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #297 on: October 06, 2009, 13:54 »
PNK, otdavna mu mina modata da se gleda na etnosite genetiçeski. Etnosa e socyalna grupirovka na hora s razliçna kultura, naçin na jivot, istoriçesko minalo, tradicii pri rajdane i pogrebenie. Tezi hora imat pomejdu si silni vrızki baziraşti se na religiya i kultura. Ako ya nyamaşe religiyata sigurno neştata şteşe da sa po-razliçni. Mislya çe brakovete mejdu bılgari i negri sa poveçe otkolkoto tezi mejdu bılgari i pomaci. Zaşto li?  Zaşto ot stotica godini nasam na pomacite se gleda kato na drugi, a kogato stane vıpros za edinna naciya  ;) nyakoi se prestaravat da dokajat çe uj sa krıvni bratya. Ustnite predavaniya na dedite ni sa sıvsem drugi. Pomacite si se çuvstvat drugi, imat si svoyata kultura i ne iskat da se meşat s drugite koeto e dostatıçno da sa si otdelen etnos ( ako ne ti haresva tozi izraz nareçi gi grupa ot hora, vse si e taya, i bez tova nyama toçna definiciya za etnos i vseki si spekulira taka kakto mu utırva). A na vas vi ostava samo edno, da okajete neobhodimoto uvajenie kım drugite i da gi ostavite da si jiveyat taka kakto samite te si predpoçitat. Tova e sıvremennoto stanovişte po vıprosa a ne da se spekulira sıs socialnite fenomeni.

Offline ibriiana

• Avarage member
« Reply #298 on: October 06, 2009, 14:10 »
ia da vidim,mnogo ste na vutre v ne6tata.niakoi mojeli da mi otgovori na vuprosa.ima i pypaci deto ne viarvat nito v allax ni to v nikoi.

десс

• Guest
« Reply #299 on: October 06, 2009, 14:11 »
Тогава ще ти задам еди въпрос Шопите,добруджанците и тркаийците имат разлики помежду си-те различни ли етноси са,между католиците и православните има разлики в културата,празниците,погребенията-те отделни етноси ли са,а?!
Или другото Мюсюлманите имат еднаква религия,начин на погребение-те един етнос ли са?!
По този начин по който разъждаваш помаците от Ловешко и тетевенско трябва да са отделен етнос от ахряните от Родопите-имат разлика в културата характерна за региона.
Ако се премахнат празниците донесени с религията между православни,староверци,католици,мюсюлмани-ще има ли разлика между българите било то помаци,католици,православни или староверци,задай си този въпрос?!
П.с.Женитбите не са заради това,че са отделни а по религиозни причини.Аз съм свидетел на много свадби както между помаци и турци,така и между помаци и българи-християни
,Даже имам един познат,на който голямата му дъщеря е женена за български турчин,а малката за българин християнин.Е не бе много доволен  от двете свадби,но какво да се прави любовта непита с каква религия или етнос си.
А за свадбите между помаци и българи какво бих ти казал-много са!!!

Етносите не са само генетически обусловени-виж власите и българите генетически нямат разлика,но са отделни етноси.За да се определи един етнос трябва да се търсят разлики в езика,историческото развитие,светоусещането без да се приемат обичайте привнесени с религията.В световната научна общност не признават етноса босненци като отделен от сръбския или хърватския-това са т.нар. ПОЛИТИЧЕСКИ етноси,създадени на религиозен принцип-Сърби,хървати и босненци са един етнос,но три различни националности с различни религии.Белгийците са една нация,но различни етноси-Францизи и Фламандци.
Други примери-в Испания и Италия различията по региони са толкова големи в езикопво и културно отношение,че двама души ако се срещнат и незнаят книжовната форма трябва да си наемат преводач,Разликите между тях във всяко отношение е голямо с изключение на религията-все едно всичките народности на балканите да са в една държава,но се приемат от политическа гледна точка за един етнос-испанци или италианци.В тези държави се приема,че етнос,народ е равно на нация.
Затова в заключение ще изтъкна,че за разлика от научния подход по политически причини се признават етноси там където несъществуват,а се приемат за един етнос-там където същесвтуват различни етноси.