Author Topic: Помаците  (Read 255479 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Serif mkd

• Adviser
Ynt: Помаците
« Reply #120 on: May 14, 2009, 15:57 »
помак БГ,в много от селата по Родопите са открити такива  разкопки.В моето село например беше открит некропол още от времето на Траките,такива има и в с.Барутин и други....!Това не е гаранция за съществуването на точно определен субект,а реалност за времето си през различни етапи на съществуване.Много съм се ровил за това,мнението ми е че НЕ може с точност да се определи за помашкия народ.Имало го е и по време на Османската империя,но тогава всеки е бил подвластен за закона.За първи път думата"помак" се споменава  от Англииски журналист през 1886 година на една разходка из Родопите.И тук е интересното,че при доклада си пред кралицата на Англия споменава за такъв народ с название   пумак/pumak Впоследствие политиката на Балканите след войните раздели този народ в различни държави с различни имена- бошнаци,горанци,помакос,торбеши.....Така че,извода ми е един и за мене си остава Помака е смесен народ!
                Nazmi  toa e sustinata na site nasenci (nasata proviniencija)koja za zal ne e dovolno proucena od
 (ne)opravdani pricini.Zaludno e da se zboruva za nacionalna pripadnost vo 10 vek.Znaeme deka nacijata kako istoriska pojava e od ponov datum -vo Europa 17/18 vek a na Balkanot 19/20 i seuste konfuzno trae toj proces- i taa(nacijata kako takva )postoi samo vo Europa so znacenje drzavjanstvo(drzava=nacija).Azaja ,Afrika ..ne go doziveala toj istoriski proces,ima samo bledo i konfuzno sledenje na europskite principi.
               Sto se odnesuva do "nasiot soj" pomaci,bosnjaci,torbesi (goranite se torbesi a goranec e geografski poim) najstariot termin e kudugeri i(li) fudiagaiti =fundajajiti sto znaci "koi nosat torba" funda=torba
 kuduger =koj nosi torba=tprbonosec=torbar=torbes.Toa se epitetite koi im bile davani na Bogomilite uste vo 10 vek od strana na vizantiskite apologeti.Mislam deka toa e nasiot najstar etnonim.Se nadevam deka ova nema da bide razbrano kako pristrasno tolkuvanje od eden Torbes.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #121 on: May 14, 2009, 16:06 »
 Selam ago Serif,ima logika mnogo, i mnogo istina s tozi narod.Tova koeto e dnes radostno i fakt,che se tyrsim.Na vsichki sybori deto gi ima e drago da se gleda kak se e syhranila kulturata i tradicii i pesni  razlichni kato ritual,no se znae imame koren i narod,pa makar i smesen s vekove nared!

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
« Reply #122 on: May 14, 2009, 16:16 »
Sherif..samo da se nadovrzam na tvojot tekst i da spomenam deka i vizantiskiot hronichar Halkokondil vo svoite zapisi izvestil deka
Bogumilite(spored nego heretici) na Balkanot bile narekuvani:BABUNI,TORBESHI,PATARENI i KUDUGJERI.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #123 on: May 14, 2009, 16:57 »
                Nazmi  toa e sustinata na site nasenci (nasata proviniencija)koja za zal ne e dovolno proucena od
 (ne)opravdani pricini.Zaludno e da se zboruva za nacionalna pripadnost vo 10 vek.Znaeme deka nacijata kako istoriska pojava e od ponov datum -vo Europa 17/18 vek a na Balkanot 19/20 i seuste konfuzno trae toj proces- i taa(nacijata kako takva )postoi samo vo Europa so znacenje drzavjanstvo(drzava=nacija).Azaja ,Afrika ..ne go doziveala toj istoriski proces,ima samo bledo i konfuzno sledenje na europskite principi.
               Sto se odnesuva do "nasiot soj" pomaci,bosnjaci,torbesi (goranite se torbesi a goranec e geografski poim) najstariot termin e kudugeri i(li) fudiagaiti =fundajajiti sto znaci "koi nosat torba" funda=torba
 kuduger =koj nosi torba=tprbonosec=torbar=torbes.Toa se epitetite koi im bile davani na Bogomilite uste vo 10 vek od strana na vizantiskite apologeti.Mislam deka toa e nasiot najstar etnonim.Se nadevam deka ova nema da bide razbrano kako pristrasno tolkuvanje od eden Torbes.
Otgovorih Serif aga,jiv i zdrav

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #124 on: May 14, 2009, 17:02 »

Наскоро бях гледал предаване за Доспат и как археолози открили в някакви мюсюлмански(населени с помаци) села заровени стари християнски гробища.. Оказало се ,че тези помаци са българи приели мюсюлманската вяра по време на турското робство.. Не знам какво да мисля но всичко ,което съм слушал се припокрива с това  ??? А отколкото до турските "емисари" ,които се опитват да петнят имато на помаците и да заличават националното им самосъзнание ще кажа просто ,че трябва да положим големи усилия за съхранението!

хахахаха Голяма шега е това няма що.

Ismet DRAMSKY

• Guest
« Reply #125 on: May 14, 2009, 20:14 »
E-e-eй, и откога и тракийските храмове и светилища почнаха да ги възраждат и да ги покръстват! Ами, то да започнем да се обзалагаме, че ако някой ми намери в Родопите от преди средата на Османското владичество (робство) истински християнски храм в самите Родопи, и с (неманипулирани) факти за християнството с най-голяма радост и желание ще го възнаградя с 1 милон евро, които ще спечеля скоро време от тото-шанса! 
То за всеки камък, за всяки срутен зид, за всяка стара основа на отбранителна крепост от тракийско и римско време, почнахме да виждаме "христовий" храмлен! Чудя, се ка става това, кат с моя съсед християнина, ние и нашите предци от векове живеем заедно като добри и хорошие комшии, още от преди "европейското иго", отпреди "съветското иго" , отпреди "турецко иго", отпреди "византско иго", отпреди "прабулгарско иго" и всеки си знае, по религия какъв е и никой нито се опитва, да променя единия или другия, нито да му разказва, как през средните векове са дошли злите "турски поробители" и мен са "посмюсюлманчили" и "потурчили", а пък моя комшия са оставили като "християнин"!
Как е станало това, то неговият род ще трябва да е бил много смел, като ще требе да е водил големи кървави битки срещу "османските пълчища и башибозуци" за да си запази вярата си, ама само неговата, значи мен ма е оставил на произвола на съдбата, а още повече пък аз и мойте предци що сме се уплашили тъй много и аз незнам? Пак и не искат да ми кажет! Утре, сигур ша ми кажат, чей тва е стануло по икономска принуда! Да ма ,в оная иконамика, нали сме били брате!
Пък и ся, кво му доглеждам толкова, що като един прост Помак трябва да я даржа толкова за тая вера, ами не се върнем към "корена си" предишний? Ами, ни мойте, ни неговите деди и предци, никак не са убедени, че сме били от еднаквички  "религиозни" корени и ставаме кат каруца в калта! И ся, що трябва да се инатя като магаре на мост, че не зема доброволно да се върна в стадото си и да си нарамя кандилцето и де се пея,пея песни за "рабство" народа, и това за как брата за "вера" и "златици" продава и ида на онзи тракийски храм на фото в Барутина, да забия байряка и кажа, ето вижте, е туй, е от време оно - таман точно след Хрийста ие!
И след неколко годин ил век, да ида пак в Горната Бартинска махла , до гроба на онзи злия помак "Ахмеда Ага" и да си кажа, "Що така, че и ти род, от рода роден, от знатен Юдейски, ил Христьов корен кърмен, а си израсал, кат най-зъл и бесен бербер и си едноверен брат и сестра клал, и си заклел? Как ли ней за идното чудо, твойта стара вера в тебе да продума, и са ни всички курдисал на соя хал да каздисвам!
Ам, пък на Ристья негова по-малка чета продума, чекай, чекай то и техноно  си седи, да ми доадат през 78-ма, та през 12-та, та през 72-ра , та чак до сегашната и предстояща, ша има разкажа ази техната песна жална и бална да ми пейнат и да май споминат, нйе смей еднокравни, едноверческий, и еднодушний, за сичко, що си ми вий кажите и думате, само да май слушайте, щот сте нах чужда земя да пратя, по земя Европска, Европска, още и вечно Ропска!"   :o  ???  ::)  ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #126 on: May 14, 2009, 20:18 »
Ismet DRAMSKY - братко,ти си уникален! Богатство си тук! Преди време от един форум на Серко СФ  всеки ден ми звъняха да те банна,истина е.!Сега разбрах,че си брат Помак сред нас.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #127 on: May 14, 2009, 20:24 »
Хе-хе, Исмет, ама какви ги навръзваш само! Имаш добро чувство за хумор и невероятни поетически способности. Възвърна ми хубавото настроение за вечерта ;D

Offline pomakBG

• Member
  • **
« Reply #128 on: May 14, 2009, 20:31 »
Исмет 1во ,че има разлика между тракийски и римски храм тракийските никой не ги е обявил за християнски или поне аз не съм чул... А иначе за останалите неща мисля ,че се изказваш неподготвен но както и да е...  Който иска намира на друг му е по-лесно да кара през просото без да пита и да се интересува от факти и т.н ;) Поздрави!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #129 on: May 14, 2009, 20:44 »
Ти първо си смени ника и остави плагиатството пък после да спорим за Тракийските храмове ако искаш. Ismet ейваллах Братко ейваллах.
Za kakyv nik da se smeni,che ne vijdam kato Moderator

Offline Kumuk

• Senior member
« Reply #130 on: May 14, 2009, 20:53 »
Pomak Bg каква аналогия ти прави Назми? Лично на мен веднага ми идва на ума Хюсеин Мехмед. Не мисля че pomakBG  случаино е избрал този ник. Като му прочетох първия пост помислих че е 1 април. Някои се шегува. Едва после когао поглeднах по внимателно разбрах че не e Хюсеин Мехмед. Може и да съм станал паранояк но мисля че този ник е взет с цел да се компрометира г-н Хюсеин Мехмед.

Offline Kumuk

• Senior member
« Reply #131 on: May 14, 2009, 22:53 »
Не си прав! Не съм го направил с умисъл и само ако ми кажете как мога да си сменя ника ще го направя а ако трябва ще се трия.. Извиних се на ЛС и на истинския помак БГ така ,че казвайте какво да правя !

Добре де аз съм добронамерен човек повярвах ти. Питай модераторите какво да правиш как можеш да си смениш ника не мене.

Offline Kumuk

• Senior member
« Reply #132 on: May 14, 2009, 22:57 »
Ей  братле да не вземеш сега да си избереш ник kumuK.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #133 on: May 15, 2009, 09:23 »
В синхрон с разговора за никовете,ще напомня че това може да се добави в Правилата на форума в смисъл ,че който си определя сходни  никове наподобяващи на други членове в сайта,рискува да бъде ограничен.
И пак в тоя дух ,може би пак в допълнение и разяснения към правилата на форума ,предлагам да се забранят ползването на националистически -антипомашки,антиеврейски ,антибългарски, антитурски,антихуманни,антирелигиозни ,фашистки ,комунистически и др. никове накърняващи достойнството на други членове на форума.
И пак в тоя дух ,благодаря на Администраторите за бамването на потребителя  фашист -SS и другия потребител фашист - Бранник.
Правя забележка на администраторите ,че в сайта има и човек наименувал се като "Възродител"  ,а ако рагледам списъка сигурно ще изскочат още няколко ника които са доста неприятни.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #134 on: May 15, 2009, 15:15 »
Последните 4-5 постинга НЕ са по темата.Наистина Pomak BG и мен ме заблуди в началото,мислех си че е нашия уважаван Хюсеин Мехмед с ник pomakBG.Надявам се НЕ е било с цел,иначе нека се върнем в Темата за " Помаците" !

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42