E-e-eй, и откога и тракийските храмове и светилища почнаха да ги възраждат и да ги покръстват! Ами, то да започнем да се обзалагаме, че ако някой ми намери в Родопите от преди средата на Османското владичество (робство) истински християнски храм в самите Родопи, и с (неманипулирани) факти за християнството с най-голяма радост и желание ще го възнаградя с 1 милон евро, които ще спечеля скоро време от тото-шанса!
То за всеки камък, за всяки срутен зид, за всяка стара основа на отбранителна крепост от тракийско и римско време, почнахме да виждаме "христовий" храмлен! Чудя, се ка става това, кат с моя съсед християнина, ние и нашите предци от векове живеем заедно като добри и хорошие комшии, още от преди "европейското иго", отпреди "съветското иго" , отпреди "турецко иго", отпреди "византско иго", отпреди "прабулгарско иго" и всеки си знае, по религия какъв е и никой нито се опитва, да променя единия или другия, нито да му разказва, как през средните векове са дошли злите "турски поробители" и мен са "посмюсюлманчили" и "потурчили", а пък моя комшия са оставили като "християнин"!
Как е станало това, то неговият род ще трябва да е бил много смел, като ще требе да е водил големи кървави битки срещу "османските пълчища и башибозуци" за да си запази вярата си, ама само неговата, значи мен ма е оставил на произвола на съдбата, а още повече пък аз и мойте предци що сме се уплашили тъй много и аз незнам? Пак и не искат да ми кажет! Утре, сигур ша ми кажат, чей тва е стануло по икономска принуда! Да ма ,в оная иконамика, нали сме били брате!
Пък и ся, кво му доглеждам толкова, що като един прост Помак трябва да я даржа толкова за тая вера, ами не се върнем към "корена си" предишний? Ами, ни мойте, ни неговите деди и предци, никак не са убедени, че сме били от еднаквички "религиозни" корени и ставаме кат каруца в калта! И ся, що трябва да се инатя като магаре на мост, че не зема доброволно да се върна в стадото си и да си нарамя кандилцето и де се пея,пея песни за "рабство" народа, и това за как брата за "вера" и "златици" продава и ида на онзи тракийски храм на фото в Барутина, да забия байряка и кажа, ето вижте, е туй, е от време оно - таман точно след Хрийста ие!
И след неколко годин ил век, да ида пак в Горната Бартинска махла , до гроба на онзи злия помак "Ахмеда Ага" и да си кажа, "Що така, че и ти род, от рода роден, от знатен Юдейски, ил Христьов корен кърмен, а си израсал, кат най-зъл и бесен бербер и си едноверен брат и сестра клал, и си заклел? Как ли ней за идното чудо, твойта стара вера в тебе да продума, и са ни всички курдисал на соя хал да каздисвам!
Ам, пък на Ристья негова по-малка чета продума, чекай, чекай то и техноно си седи, да ми доадат през 78-ма, та през 12-та, та през 72-ра , та чак до сегашната и предстояща, ша има разкажа ази техната песна жална и бална да ми пейнат и да май споминат, нйе смей еднокравни, едноверческий, и еднодушний, за сичко, що си ми вий кажите и думате, само да май слушайте, щот сте нах чужда земя да пратя, по земя Европска, Европска, още и вечно Ропска!"