Здравейте, братя и сестри! Обръщам се така към Вас така,защото не Ви деля на религии или региони. Всички сме българи. От скоро се запалих по темата за корените си и ще се втрещите за това което ще Ви споделя. Споделям го защото съм много бос със историята. Корените на майчиния ми род са от с.Горан, Ловешко. Старото име на селото е Долно Павликени!!! Селото е основано от заселили павликяни от днешно пловдивско, Македония и т.н. Но всички са били павликяни. Корените на бащиния ми род са от с.Славщица, Ловешко. Селото е основано от бягащи от настъпващите турци българи от с.Малка Желязна, което се намира на около 20-25км. Има доста преселници от с.Торос, което също е на десетина километра от с.Славщица. Характерното за с.Малка Желязна, с.Торос и с.Горан е, че са основани от павликяни бягащи от турското нашествие в Южна България и най вече Западните Родопи. Жителите на с.Малка Желязна и с.Торос се определят като помаци. В съседство има десетки села с помаци запазили множество езически обичаи нехарактерни за исляма. И тук идва голямата загадка диалектът, който се говори в с.Горан спада към към помашкия диалект характерен за помашките села в Тетевенско, Бяла слатина и региона. Тук са ссе заселили много павликяни... Моите изводи са, че помаците са си живи траки от Родопите. Българщината и нейните корени са се съхранили в планината сред най чистите и затворени общества помаците! Които според мен не са мюсюлмани, а са потомци на траките прекалено много обичаи съвпадат при помаците, траките и павликяните... Оборете ме! :-)