Author Topic: Традициите на Помаците?!  (Read 14516 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Йоан

• Guest
Традициите на Помаците?!
« on: October 15, 2010, 22:24 »
Здравейте,  Братя и Сестри!

Бих искал да разбера нешо свързано с традициите на Помаците!

1. Бих искал да знам - От къде къде произлиза традицията сред Помакините да носят забрадки?
Свързано ли е това с религията, която изповадват и какво точно е записано в Свещенните книги за забрадката?

2. Бих искал да попитам  - Как се става Помак?
Какво трябва да направи човек, за да нарече себе си Помак? Свързано ли е това със религията, която изповядват Помаците и къде в Свещенните ви книги е записано как се става Помак?

Предварително Благодаря на всеки, който отдели време да ми отговири!!!
Вярвам, че въпросите ми няма да ви затруднят.
Бог да е с вас и да ви показва истината!

Йоан

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Re: Традициите на Помаците?!
« Reply #1 on: October 15, 2010, 22:49 »
"Йоане", добре дошъл в една от най-интересните интернетски територии на Помаците!  :)
Първото, което мога да ти кажа като част от бъдещите ти въпроси, че Помаците никога не искали и няма да поискат да бъдат заградени в отделна територия като Помаци, както някои "националчета" постоянно прокламират, че това са искали самите Помаци, защото те са живеели 45 години в такива заградени с телени мрежи територии и са едни от най-пострадалите от тези ограждение, затова на такива които казват това, можеш просто да не им вярваш.  ::)
За традициите и за забрадките има доста изписано тук в сайта и с времето ще имаш време да се запознаеш с това, както и се надявам, че някой по-запознат с тези неща ще ти даде по-точен отговор.  8)
С признание на затрудняващият въпрос - как се става Помак, не мога да дам отговор, но мисля, че е свързано и с религията и с родословието и други неща, на които отчасти може да се намери отговор в някои от статиите в сайта, където има доста беседи по тези въпроси, но има и доста спорове, такъ, че не се стряскай да търсиш отговорите на тези въпроси!  ???
Късмет ти желая, и Аллах (Господ) да те напътства по тея стръмни и тежки Помашки пътечки!  ;)

Йоан

• Guest
« Reply #2 on: October 15, 2010, 23:16 »
"Йоане", добре дошъл в една от най-интересните интернетски територии на Помаците!  :)
Първото, което мога да ти кажа като част от бъдещите ти въпроси, че Помаците никога не искали и няма да поискат да бъдат заградени в отделна територия като Помаци, както някои "националчета" постоянно прокламират, че това са искали самите Помаци, защото те са живеели 45 години в такива заградени с телени мрежи територии и са едни от най-пострадалите от тези ограждение, затова на такива които казват това, можеш просто да не им вярваш.  ::)
Ако съм те разбрал правилно - искаш да кажеш, че болшинството от помаци не желаят да се отделят в отделен етнос?
Правилно ли съм разбрал?

За традициите и за забрадките има доста изписано тук в сайта и с времето ще имаш време да се запознаеш с това, както и се надявам, че някой по-запознат с тези неща ще ти даде по-точен отговор.  8)

Разбрах! Ще изчакам както казваш "някой по-запознат с тези неща да ми отговори".
Вероятно жените могат точно да ми отговорят ...

С признание на затрудняващият въпрос - как се става Помак, не мога да дам отговор, но мисля, че е свързано и с религията и с родословието и други неща, на които отчасти може да се намери отговор в някои от статиите в сайта, където има доста беседи по тези въпроси, но има и доста спорове, такъ, че не се стряскай да търсиш отговорите на тези въпроси!  ???
Късмет ти желая, и Аллах (Господ) да те напътства по тея стръмни и тежки Помашки пътечки!  ;)

Брате,
Тук си признавам, че съм изненадан! Наистина ...
Ако мен питаш как се става християнин, бих ти отговорил на момента, без всякакво колебание! И бих ти посочил основните стихове от Библията, в които е записано това...
А ти ми казваш, че се затрудняваш ... Не те разбирам, Брате?!
Ти например, как разбра, че си Помак?

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #3 on: October 16, 2010, 00:59 »
 ;)А де интересен въпрос.

Йоан

• Guest
« Reply #4 on: October 16, 2010, 01:37 »
;)А де интересен въпрос.

Въпросът е и за мен?
Аз не мога да си обясня, как такава голяма група от вярващи,  изповядва една религия и се гордее с това, а не знае елементарни неща от нея. Как е възможно да не знаеш с какво действие ставаш съпричастен към една религия?
Това е абсурд!
 Това е като да учиш математика, а да не познаваш цифрите!
Като да си юдеин и да не знаеш, че трябва да се обрежеш!
Като да си християнин и да не знаеш, че трябва да преминеш през водно кръщение !

Е... тогава питам - има ли тук Помаци?

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #5 on: October 16, 2010, 12:30 »
Въпросът е и за мен?
..................................
Има Помаци, и то много, но явно ти не си от тях и затова, ако искаш да научиш нещо повече за тях, Чети отворените теми в сайта!!!  :o  ???
"Един ден четене се равнява на 70 години молитва!" - според Ислямското вероучение!  :(  :)

Offline isa71

• Forum fan
Ynt: Традициите на Помаците?!
« Reply #6 on: October 16, 2010, 15:46 »

Интересно ,що ли хората не искат да ти отговарят?

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #7 on: October 16, 2010, 18:40 »
Въпросът е и за мен?

Оооо... самият св. Йоан ни дошъл на портите! Дано не си дошъл само да ни кръщаваш, щото вече си имаме един кръстител и  то рязан. Той всъщност и без това почти няма работа с кръщенетата та недей и ти да му вземаш от хляба.
    Колкото до това има ли помаци тук,  ти казвам има колкото си искаш, дето казват хората тук в този форум камък да хфърлиш все върху помак ще падне, то като се позамисли човек камъните все по помаците се падат  ама нейсе!  Е да ти кажа и как разбрах,че съм помак, ами те другите ми казаха - Ти си помак! -и аз така знам , после си помислих щом като родителите ми са помаци значи и аз съм такъв, тя крушата ябълки не ражда, та така си размишлявам аз на глас. Ако искаш да знаеш повече за нас тука му е мястото, само това с кръщаването да не го забравяш!

Offline tersid

• Adviser
« Reply #8 on: October 16, 2010, 18:57 »

Брате,
Ако мен питаш как се става християнин, бих ти отговорил на момента, без всякакво колебание! И бих ти посочил основните стихове от Библията, в които е записано това...
А ти ми казваш, че се затрудняваш ... Не те разбирам, Брате?!
Ти например, как разбра, че си Помак?
Brato, 6tom nema se kolebaesh ,4e te pitam ne6to:- moga li da stana  hristiiann bez da vervam v 4udesa.

Йоан

• Guest
« Reply #9 on: October 17, 2010, 09:24 »
Има Помаци, и то много, но явно ти не си от тях и затова, ако искаш да научиш нещо повече за тях, Чети отворените теми в сайта!!!  :o  ???
"Един ден четене се равнява на 70 години молитва!" - според Ислямското вероучение!  :(  :)

Защо заключаваш, че не съм чел вече?
Щом съм задал въпроса, това означава, че съм се интедесувал и не съм намерил отговор!
А изразът - "Един ден четене се равнява на 70 години молитва!" не съществува в Корана!
Категорично!
И за какви години говориш - по Лунният или по Слънчевият календар?
В исляма е приет Лунния календар!

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!

Offline Юсеин

• Candidate member
  • *
« Reply #11 on: December 17, 2012, 00:23 »
А бе вие нормални ли сте бре!?  :o Как се ставало помак... Ми в този дух на разговор що не ми кажете как се става циганин  ;D ...? Помак не можеш да станеш, Помак се раждаш! Йоане мюсюлманин можеш да станеш, но не и помак :) А за религията... лично аз мисля, че не е задължително да вярваш. Лично аз съм абсолютно не вярващ, но пък съм си 100% помашко чедо :)

Offline Seiko

• Global moderator
« Reply #12 on: December 30, 2012, 09:21 »
Традионната рибновска свадба :