Мариана, казваш че казусът е сложен. Наистина е сложен защото ти е объркана главата и се опитваш да ни заблудиш с пряка демокрация където решенията се вземат на мегдана допитвайки се пряко до народа. Забравяш че живэм в съвременен свят където елементарните човешки норми се пазят със закони и никой няма право да ги отменя та макар и с твоята недоразбрана ''пряка демокрация''. Знаеш ли защо не се отиде до допитване за тази джамия в Неврокоп? Защото цял свят щеше да ви разбере че манталитетът ви още си е средновековен. Добре че има макар и малко трезви хора в БГ.
Страхували се българите в Неврокоп от Мюсулманите. Кого заблуждавате? Мариана погледни с очите на сърцето ти и ще разбереш че това не е никакъв страх, а гняв, презрение, ненавист и омраза към несебеподобните. Ще разбереш че това е варварщината на живо и тогава може би ще спреш да ни заблуждаваш.
Драги Курт,
Аз никого не заблуждавам.
А който не е бил способен да разбере какво съм се опитала да кажа, може да ме заподозре в каквото си иска.
От мен не зависи въпроса да джамията в Гоце Делчев, не аз го решавам.
Но последното, което искам, е християни и мюсюлмани да се мразят и да не си вярват.
Разбирам, че за вас, мюсюлманите, този протест срещу строежа на нова джамия в този град, изглежда краен, неразбираем, фашистки даже май го беше нарекъл някой в по-предни коментари. Но това, което се опитах, беше да кажа неща, които не биха ви хрумнали и не искате да допуснете, че могат да съществуват като нагласи или чувства у немюсюлманите.
Неведнъж ми е ставало тъжно от това, че хората могат да се мразят, да не си вярват или дори да се презират едни други, смятащи, че го правят всеки "в името Божие" едва ли не.
Знам, че за това има много и сложни, дълбоки причини, знам, че всеки смята своя път за най-прав.
Но за разлика от страха, недоверието, противопоставянето, любовта и доверието никога не идват насила.
И там, което историята може да е оставила оврази или кухини, които понякога зейват дори като "пропасти", психологически, в приемането и разбирането, там не е лесно да се строят мостове.