Мариана,това са думите ти:
Лично аз ги тълкувам по следния начин: йеховистите носят риск само за собствените им души,докато мюсюлманите са заплаха за целия свят,защото се опасват с бомби и убиват други хора.
Практиката по нашите земи напълно опровергава и двете предположения.Но страховете остават:
Имах предвид,че жените,изповядващи ислям ще гледат на теб като на невярваща.Такава е практиката - хората,които не изповядват твоята религия са смятани за неверници.Така е и при исляма,така е и при християнството.Надявам се да не го приемаш
като обида,защото не това е била целта на този израз.
Бъди жива и здрава!
Да, разбирам, че си прочел думите ми в контекст, който не е бил точен. Не смятам, че мюсюлманите са заплаха за целия свят и не бих го и написала така общо - мюсюлманите. Нито мюсюлманите, нито християните са еднакви. И не само защото вътре в тези две световни вероизподания, има подвидове, така да го кажа; и не само защото и секти има, и християнски, и мюсюлмански. А защото и самите хора не са еднакви.
Що се отнася до това, че жените, които изповядват исляма, ще ме смятат за невярваща, ако не съм покрила главата си - мога да ти кажа само, че аз не смятам мюсюлманките за невярващи, понеже не са християнки нали
То това е и нон сенс. Освен това не смятам, че най-покритите мюсюлманки са най-вярващите или, че са най-просветените вярващи. Нищо такова не смятам. Познавам освен това, макар и бегло, мюсюлманки, които не ходят с покрити глави, но въобще не смятат себе си за невярващи. Както и да е. Нещата не са прости, те могат да имат най-различни нюанси.
Във всеки случай може би не е зле да се припомни примерно това, че когато през средните векове част от западните християни тръгват на кръстоносни походи, техните духовни водачи им казват разбира се, че трябва да освободят светия град Йерусалим от неверниците. Те дори нямат предвид само това, че мюсюлманите са в случая неверниците, ами стигат и дотам да смятат, че източните християни също са малко така неверници, понеже се е случила вече т.нар. Великата схизма, голямото разделение между Източната и Западната църква, между православни и католици. Това значи сляпа вяра също, или спекулации с вярата. Само че се е случило преди много, много време, преди векове. Когато повечето хора са били неграмотни, когато почти нищо не са знаели едни за други, когато светът е бил доста различен от днешния.
Друг много лесен пример разбира се е прозвището "гяури", т.е. неверници, които християните са имали по време на Османската империя. Щом са гяури, неверници, Бог не ги обича тях нали, както обича нас, и ако им направим нещо лошо, няма да ни съди така, както би ни съдил за наши събратя. Т.е. това е още един пример за това, че неверници винаги са другите, не ние.
Мисля, че във времето, в което живеем, има къде по-малки извинения за подобно "правоверно" мислене. Защото това най-малкото би издало липсата на елементарна обща култура и цивилизованост. Не бива и през 21-ви век да се мери със средновековни мерки, ако мога така да се изразя. И ако тези мерки са извиними в някакъв смисъл за средновековните хора, за днешните - не са.
Макар че за съжаление и днес има хора, чийто манталитет е средновековен, в някакъв смисъл казано, и те едва ли си дават сметка за това. И, което е по-лошо - има духовници, особено в някои страни, които са способни да объркват душите на хората, понеже им трябват лесни отговори и понеже са подобни на онези, от друга вяра, в средните векове, които са казвали на обикновените хора, че ако отидат да убиват "в името Божие" разни "неверници" по пътя за Божи гроб, Бог ще им прости всички грехове...