Author Topic: Караджа Паша Джамия в гр. Гоце Делчев!  (Read 100439 times)

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Плаче и се моли Караджа Паша Джамия

Като затворник съм в тоя свят жесток,
самотата в мой приятел се превърна.
някой над мен облаците да разпръсне.
като майка с нежността си да ви обгърна.

О, Всемогъщи Аллаше, бъди благословен,
защо хората и молитвата странят от мен.
Ето сабах е вече къде е радостта а песента,
нима пак така ще започне деня със тъга.

О, Всемогъщи Аллаше, бъди благословен,
няма ли кой с молитва да ме докосне,
Сълзите като порой да ми избърше,
това проклятие над мене да се вдигне.

Ибрахим Бялев

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=511161425589145&set=a.511161398922481.109407.462532883785333&type=1&theater

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Сега когато на мода станаха ПРОТЕСТИТЕ решихме да протестираме без да си задаваме въпроси, пък и защо са ни въпроси като не знаем какъв им е отговора. Абе карай да върви важното е да има джумбиш, пък и нали сме без работа , пък  и защо ние работа, едно време нашите родители като рабонеха та какво...........................

СЕЛЕНИ БОКЛУЦИ,. СЕЛЕНИ БОКЛУЦИ. и така нататък.

Питам какво трябва да направим и ние ли да протестираме и срущу кого.

Ако има малко разум нека да си е на нас. Затова ,,контра,, протест няма да направим а ще си искаме правата по законен път.

http://www.youtube.com/watch?v=Dg6OWGqvYr0

Tova video i drugite s protestite sreshtu nova djamiya v Nevrokop yasno pokazva nenavista, prezrenieto i omrazata na bylgarina. Mediite syshto sa gordi che se podtiska edna chast ot naciyata. Postoyanno se govori za 500 g. robstvo i otmyshtenie. Vsichko tova pokazva che tazi omraza ne e ot vchera a se bazira na mnogo otdavnashen period; moje bi ot idvaneto na bulgarite po tezi teritorii. Taka che tvyrdeniyata za obsht proizhod propadat izcyalo. Tezi tvyrdeniya se pravyat s cel da se asimilira naselenieto na Rodopite i da se podobri demogravskata katastrofa. Vsichki tezi usiliya sa samo blyan. Koyto ne vyarva da pregleda videoto v Nevrokop i da se uveri. Takava umraza ya nyama nikade po sveta.  Az specialno ne sym raztrevojen zashtoto imenno tazi nenavist na bylgarite shte kapsulira onepravdanite a te ot svoya strana shte si opazyat bita i  kulturata. Vsyako zlo za dobro!!!

Offline Suleyman.45

• Advanced member
Ponyakoga,çestno kazano sıjalyavam za ostrite te si poslaya kım po tıpata çast ot naşite oponenti no sled tazi gyavurska prostotiya razbrah golyamoto predatelstvo naDPS,zaştoto imenno DPS naistina beşe i e normalna politiçeska partiya,a ne tryabvaşe.Moite bratya v B-ya imat nujda ot edna istinska partiya na etnoreligidzna osnova za da bıdat zaştiteni imenno etnoreligioznite prava na naşite bratya,koito povtaryam se se prevırnaha v zalojnitzi na bılgarskata nenavist i nahalstvo.Predi malko napisah na skoti3,çe istinskiya hristiyanin ne moje da bıde ot ataka i vmro-yavno mnogo idealiziram detstvoto si v B-ya.İ oşte edin priziv ot men:Ne se delete na pomaki i türki,zaştoto razdeleni tezi jivotni şte vi izedat edin po edin.Bıdete gordi svyrata si,bıdete gordi s morala si,bıdetegordi s obryavaneto si,bıdete gordi çe ste razliçni.ALLAH e  vinagi ot stranata na çestnite s dobrite duşi.Amin.

Offline Mariana

• Forum fan
Tova video i drugite s protestite sreshtu nova djamiya v Nevrokop yasno pokazva nenavista, prezrenieto i omrazata na bylgarina. Mediite syshto sa gordi che se podtiska edna chast ot naciyata. Postoyanno se govori za 500 g. robstvo i otmyshtenie. Vsichko tova pokazva che tazi omraza ne e ot vchera a se bazira na mnogo otdavnashen period; moje bi ot idvaneto na bulgarite po tezi teritorii. Taka che tvyrdeniyata za obsht proizhod propadat izcyalo. Tezi tvyrdeniya se pravyat s cel da se asimilira naselenieto na Rodopite i da se podobri demogravskata katastrofa. Vsichki tezi usiliya sa samo blyan. Koyto ne vyarva da pregleda videoto v Nevrokop i da se uveri. Takava umraza ya nyama nikade po sveta.  Az specialno ne sym raztrevojen zashtoto imenno tazi nenavist na bylgarite shte kapsulira onepravdanite a te ot svoya strana shte si opazyat bita i  kulturata. Vsyako zlo za dobro!!!

Вярно ли е това, дето един от протестиращите го твърди в това видео, че ставало въпрос за строеж на най-голямата джамия на Балканите в Гоце Делчев?

Можеш ли да ми отговориш, впрочем - защото така и  не ми стана ясно - за Караджа паша джамия ли става дума в случая, или за строеж на нова джамия, която щяла да бъде най-голямата на Балканите?

Вярна ли е, също така, тази цифра, която се споменава в репортажа за броя на мюсюлманите в града, или не е вярна?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Вярно ли е това, дето един от протестиращите го твърди в това видео, че ставало въпрос за строеж на най-голямата джамия на Балканите в Гоце Делчев?

Можеш ли да ми отговориш, впрочем - защото така и  не ми стана ясно - за Караджа паша джамия ли става дума в случая, или за строеж на нова джамия, която щяла да бъде най-голямата на Балканите?

Вярна ли е, също така, тази цифра, която се споменава в репортажа за броя на мюсюлманите в града, или не е вярна?

Shtom pitash znachi dopuskash che e vyzmojno i komitadjiite da kazvat istinata a tova naistina e vyzmutitelno.  Sluchayno da ste vijdali djamiyata ''Selimiye'' v Odrin. Dostatychno e da vidite tezi vyv videoto kak im tekat besnite ligi za da razberete neshto po tozi vypros. Tezi hota sa syshtite kato kuchetata na srybskiya kasapin Arkan. Tehnite palavri ne zaslujavat nikakvo vnimanie.

Offline gece yolcusu

• Adviser

Не става дума за Караджа паша джамия. Тя няма как да се реставрира защото състоянието в което е, едва ли го позволява. Трябвало е да стане много по-рано. Става дума за джамия за която има вакъвски имот извън града, но е в регулация. Дали има нужда от такава джамия - сама прецени. Гоце Делчев е град с регион / не знам колко на брой села в различни общини/ наброяващ общо около 70 000 жители от които, повече от половината - около 40 000 са мюсюлмани. Града е единствения / тук изключвам Гр. Хаджидимово, който е доста по-малък/, който е основен търговски, икономически, административен и там още какъвто се сетиш - център. Ежедневно в него пребивават не 800 жители мюсюлмани /вяроятно също са повече/, а многократно повече, които пазаруват, работят, ползват услугите на този град.

Ти кажи сега - имаме или нямаме нужда от джамия?

Offline Suleyman.45

• Advanced member
Bılgarskiyat narod pri dumi kato" camiya,ezan,türki,pomaki,ne e imalo türksko robstvo,ne e imalo bataşko klane"vednaga kato pri "kuçeto na Pavlov"zapoçva da otdelya slünki no ne da hranosmila,a slünki ili po skoro bılvoçi ot nerazbiraema za men nenavist i prostotiya.Pitam razoçarovalata me veçe Mariana nikakvo vızmuştenie ne poçustva pri vızglasite"selyani,buklutzi"po otnoşenie na nyakoy,koyto iska da stroi hram za poklonenie i molitva pred naşiyat i tehniyat Gospod.Ot zadadenite i vıprosi e vidno,çe neyniyat svetogled ima mnogo obşti vijdaniya s tılpata ot vidioto,koeto liçno men me razoçarova za koy li pıt ot bılgarskiya mantalitet.Naşite oponenti izpisaha mnogo redove samo i samo da dokajat,çe pomakite sa çisti bılgari s müsülmanska vyara"da ama ne"kazvaşe v naçaloto na prehoda ot sotzializım kım dneşniya tıponatzizım vaşiyat P.Boçarov.Pri polojenie,çe sami si  vyrvate v tova tvrdenie ostavete gi spokoyno da si stryat camiite-nali sa çast ot vas.İstinata e,çe daje onezi naşi sıbratya,koito kazvat"nie sme po bılgari ot bılgarite"ne gi priemate i nyama nikoga da gi priemete,zaştoto frodeniya vi faşizım vi preçi da se doverite na nyakoy koyto nyama vaşata izvratena predstava za patriotizım.Ot videoto za poreden pıt se uverih,çe pootdelno s prostovat çovek ili loş çovek moje nyakak si da se razbereş,no s prost ednovremeno s tova i zıl narod nikoga.

Offline Mariana

• Forum fan
Shtom pitash znachi dopuskash che e vyzmojno i komitadjiite da kazvat istinata a tova naistina e vyzmutitelno.

Аз не живея в Гоце Делчев, дори не съм ходила в този край, или поне от доста години не съм годила. Така че твоята безмерна подозрителност си я задръж за себе си.

Не става дума за Караджа паша джамия. Тя няма как да се реставрира защото състоянието в което е, едва ли го позволява. Трябвало е да стане много по-рано. Става дума за джамия за която има вакъвски имот извън града, но е в регулация. Дали има нужда от такава джамия - сама прецени. Гоце Делчев е град с регион / не знам колко на брой села в различни общини/ наброяващ общо около 70 000 жители от които, повече от половината - около 40 000 са мюсюлмани. Града е единствения / тук изключвам Гр. Хаджидимово, който е доста по-малък/, който е основен търговски, икономически, административен и там още какъвто се сетиш - център. Ежедневно в него пребивават не 800 жители мюсюлмани /вяроятно също са повече/, а многократно повече, които пазаруват, работят, ползват услугите на този град.

Ти кажи сега - имаме или нямаме нужда от джамия?

Благодаря, че ми отговори така, както би трябвало да отговори всеки нормален събеседник.

Ако обстоятелствата са такива - да, имате нужда от джамия.

Но ако няма мир в града, и ако християнското (или номинално християнско) население гледа на тази втора джамия като заплаха, заплаха от завладяване или промяна на облика на града или не знам какво (което може да са просто едни прекалени, несъобразени страхове) - и да се построи, пък и докато се строи тази втора джамия, ще има някакви демонстрации вероятно, напрежения и пр.

Според конституцията на Р. България не може да има дискриминация по верски признак. Но ако се проведе местен референдум за джамията - което по принцип е форма на най-пряка демокрация - в този референдум може отговорът да е "не на втора джамия". Казусът е сложен, т.е. Защото, както се опитах да кажа доста постигни по-назад, изглежда хората в този град, които са православни (или номинално православни или атеисти), се страхуват. Страхуват се от вас, от мюсюлманите т.е. Няма доверие между християни и мюсюлмани такова, че да няма такива страхове.

Да си представим, впрочем, че в който и да било град на България някоя общност от вярващи будисти (каквито разбира се има малко в България) поиска да си направи будистки храм. Смятате ли, че населението на съответния град ще схване това като заплаха някаква? Аз поне не смятам. То според мен би погледнало на нещо подобно с любопитство и интерес, не с нещо друго. И силно се съмнявам, че на някого ще седне да му хрумне да протестира срещу строеж на подобен храм.

Защо давам този съвсем хипотетичен пример?

Защото - макар че разбира се огромната част от мюсюлманите в България нямат за това никаква вина - по някакъв начин ислямът, вярващите в исляма се схващат не на едно и две места на този континент, и не само, като заплаха. Има някакъв страх от вярващите в исляма, страх от завладяване, от промяна на идентичността. А от изповядващите будизма, които ми хрумнаха като съвсем хипотетичен пример, никъде на Европейския континент или в САЩ, или в Канада и пр., няма страх. Никой не схваща будистите като заплаха. Въпреки че разбира се християнството, било то западно или източно, били то православие, католицизъм или протестантство, е изповедание, вяра в Бога, което е много различно от начина, по който будизмът обяснява света, духовното и материалното в него и пр. Т.е. става въпрос за доста различни духовни учения, за доста различни култури. И въпреки това по отношение на будизма няма никакъв такъв страх сред обикновените хора, християни или атеисти, в, да го наречем най-общо, евроантлантически свят.

Като дадох този пример само като повод за размисъл - и връщайки се пак към конкретната тема, мога да добавя, че едва ли всички протестиращи срещу джамията са някакви много ревностни християни. Не вярвам. Както и, че би ми се искало да кажа, че проблемът с това, че бихте искали да има още една джамия в Гоце Делчев (пък има съпротива срещу такъв строеж и някакво напрежение има вече) има лесно решение, но някак си не го виждам.

Решението би било лесно, ако между християни и мюсюлмани, между конкретните хора, живеещи в този град и имащи различно вероизповедание, имаше повече доверие и познаване, вместо подозрения и страх.

Offline Mariana

• Forum fan

Bılgarskiyat narod pri dumi kato" camiya,ezan,türki,pomaki,ne e imalo türksko robstvo,ne e imalo bataşko klane"vednaga kato pri "kuçeto na Pavlov"zapoçva da otdelya slünki no ne da hranosmila,a slünki ili po skoro bılvoçi ot nerazbiraema za men nenavist i prostotiya.Pitam razoçarovalata me veçe Mariana nikakvo vızmuştenie ne poçustva pri vızglasite"selyani,buklutzi"po otnoşenie na nyakoy,koyto iska da stroi hram za poklonenie i molitva pred naşiyat i tehniyat Gospod.Ot zadadenite i vıprosi e vidno,çe neyniyat svetogled ima mnogo obşti vijdaniya s tılpata ot vidioto,koeto liçno men me razoçarova za koy li pıt ot bılgarskiya mantalitet.Naşite oponenti izpisaha mnogo redove samo i samo da dokajat,çe pomakite sa çisti bılgari s müsülmanska vyara"da ama ne"kazvaşe v naçaloto na prehoda ot sotzializım kım dneşniya tıponatzizım vaşiyat P.Boçarov.Pri polojenie,çe sami si  vyrvate v tova tvrdenie ostavete gi spokoyno da si stryat camiite-nali sa çast ot vas.İstinata e,çe daje onezi naşi sıbratya,koito kazvat"nie sme po bılgari ot bılgarite"ne gi priemate i nyama nikoga da gi priemete,zaştoto frodeniya vi faşizım vi preçi da se doverite na nyakoy koyto nyama vaşata izvratena predstava za patriotizım.Ot videoto za poreden pıt se uverih,çe pootdelno s prostovat çovek ili loş çovek moje nyakak si da se razbereş,no s prost ednovremeno s tova i zıl narod nikoga.

Не мисли, Сюлейман, че ти лично създаваш впечатление - с това, което пишеш - за някакъв пълен с добронамереност и интелигентност човек.
Съжалявам, че ти пиша това - но наистина не това, а съвсем друго впечатление оставяш.

Offline gece yolcusu

• Adviser
Да, Мариана - фактите са такива и благодаря, че съзря необходимостта от мюсюлмански молитвен храм.

Говориш за страхове в местното население!? Ето тук е проблема, за какви страхове става дума. Мюсюлманите в региона са доказали своята лоялност през годините. Поне аз не се сещам или не съм чел за нито един случай, който да е в наш ущърб. Ако не политически инсценировки и спретнати като на филм съдебни процеси - остава, насажданата с години омраза, заради Османското присъствие на Балканите. Не е ли дошло време да се запитаме - До кога? Заплаха за гражданите от мюсюлмани не е имало - няма и да има. Напротив - винаги е имало мир и разбирателство. От това следва, че ние, всички трябва взаимно да си помогнем, за да извървим пътя. Разумните хора от всички етноси - трябва да са основен фактор това да се случи, вместо взаимно да се плюем по форумите.

И нека си напомняме винаги едно - една нация не е израснала и няма израсне, докато не приеме и осъзнае, етническите, религиозните, националните, расовите и др. различия!

Offline ibrahim65

• Moderator
Марияна очаквах от теб да си по откровена но и ти се правиш на стара мома която не е знаела нищо за семейният живот, мисля че и ти живееш в България.
 Та мила моя, я ми кажи кой насажда тази етническа омраза, и какво ни казва историята. Добре видяхме това християнското (или номинално християнско) население какви тези защитават. А защо не дадем микрофона и на другите номинални, които едва ли ще викат Селени простаци, но нали са по различни от ревящите и по кротки.
Отвращавам се от хора който са против религията та която ще да е тя, ако иска някой да вярва значи има нужда от тази вяра трябва да не му се помага а не да му се пречи.
Нормално ли е да се строй черква в напълно нехристиянско население и никой там да не протестира срещу това, но за разлика от тези ревящите тези така нехристияни не протестират.

ПО ТЕЗИ МЕСТА ВСЕ ОЩЕ СЕ ПОМНИ КРЪСТИЛКАТА И ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС.
От кой е всят този страх, кой по тези места все още се гордее с хайдутите и далиите, абе не ми развързвайте устата.

Offline Suleyman.45

• Advanced member
Pri tazi situatziya v G.Delçev za kakva intelegentost i dobronamerenost moje da se  govori,s kakvo i skakvi sredstva edin vızrasten dyado moje da potırsi otgovornost  na tezi koito daje ne se stremat da izglejdat kato normalni çoveşki sıştestva.Tezi hora normalni li sa,koy im e prepodaval,koy gie uçil da razliçavat dobro i zlo,nikoy uçitel,başta,mayka ne gi e nauçil na nay vajnoto,çe vseki e prav do tolkova do kolkoto ne naruşava pravoto na drugiya razliçniya da jivee normalno.Robi li trybva da vi bıdat tezi neştastni krotki vyarvaşti müsülmani v B-ya,opravdanieto s minaloto ne moje da iztrie gorçivite prostaşki obidi s koito se nahvırlyate sreştu mestnite korenni jiteli na gotzedelçevskiya kray.Neznanieto na vaşata vyara,paranoyata vi,nevızpitanieto i bay ganövskoto vi v natzionalen maştab povedenie ne vi dava nikakvo pravo da terorizirate horata naçiyto trud B-ya dılgi godini podırjaşe ikonomikata si.Tova naistina e teror,teror na samoblübeni huligani koito nazavisimo kıde jiveyat,v koy voenen i politiçeski sıüz çlenuvat,kakvo obrazuvanie imat şte si ostanat drebni  jalki pomiyari,koito nikoga  nyama da sa mıdri i ştaslivi.Tolkova im sa vızmojnostite-do vikane i psuvni.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan

Но ако се проведе местен референдум за джамията - което по принцип е форма на най-пряка демокрация - в този референдум може отговорът да е "не на втора джамия". Казусът е сложен, Страхуват се от вас, от мюсюлманите Няма доверие между християни и мюсюлмани

Мариана, казваш че казусът е сложен. Наистина е сложен защото ти е объркана главата и се опитваш да ни заблудиш с пряка демокрация където решенията се вземат на мегдана допитвайки се пряко до народа. Забравяш че живэм в съвременен свят където елементарните човешки норми се пазят със закони и никой няма право да ги отменя та макар и с твоята недоразбрана ''пряка демокрация''. Знаеш ли защо не се отиде до допитване за тази джамия в Неврокоп? Защото цял свят щеше да ви разбере че манталитетът ви още си е средновековен. Добре че има макар и малко трезви хора в БГ.
Страхували се българите в Неврокоп от Мюсулманите. Кого заблуждавате? Мариана погледни с очите на сърцето ти и ще разбереш че това не е никакъв страх, а гняв, презрение, ненавист  и омраза към несебеподобните. Ще разбереш че това е варварщината на живо и тогава може би ще спреш да ни заблуждаваш.

Offline Hadj

• Adviser
     Този път Мариана е доста откровена.Признава ,че негативното отношение  е само към хората
     изповядващи ислям.Казва "страхуват се от вас,от мюсюлманите".Може или да посечи госпожата
     примери с които да докаже действия на мюсюлмани-помаци които да оправдават това.Всичко
     се дължи на ислямофобията която се разпостранява и подхранва от не-толкова безобидни институции
     в България/пък не само тук/.
         Когато решим помаците да се организираме като общност започва от каде ли не да се реве,че
     ние сме българи  приели исляма.Добре бе братя,щом сме братя трябва и правата да споделяме по
    братски.Не трябва никой да се дразни от нашите храмове и традиции.Но истината е ,че в България
    интеграция означава асимилация,че постоянно някой иска на ни  "връща" към" православните ни
    корени" и не ги интересува ,че за по-голямата част от нас е гордост да сме мюсюлмани.
        Нека да направи справка госпожата  и изброи в колко до 1912 г. чисто мюсюлмански села селад това
   се заселват християни,построяват се църкви и нашите хора са преили за естествено да има
   християнски храм,даже на много места са помогали при строежа на църквите.
       Интересно през турско защо султаните са давали фермани за строеж на църви без за това да
    питат населението/мюсюлмани/ дали са съгласни.Как мислите ако тогава имаше референдум какъвто се
   иска в Гце Делчев какав ли щеше да е резултата в нашите райони кадето мюсюлманите са били
   мнозинство?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Iskam da popitam Mariana za da znaem koy kogo klati. Kravata li klati opashkata ili obratno t.e. dyrjavata li upravlyava horata ili tezi lumpeni ot Nevrokop deto postoyanno revat '' Ave 500 godini be, 500, 500; tyahnata  mama...''.
Ako  nyakade ima dyrjava tova znachi che tam ima red,  uvajenie kym vsichki grajdani nezavisimo ot pol, etnos, religiya i pr. i nay-vajnoto e che tam socialniya jivot i vzaimootnosheniya se podsiguryavat s pravni normi a ne s dopitvaniya za shtyalo i neshtyalo. Ima edin Turski izraz '' Ribata se vmirisva ot kym glavata'' May che i v BG glavata se e vmirisala i ot tam vsichko voni na srednovekovie, fashizam i lumpenizam.