Муафак Ал Асаад: ДАНС ми предложи 1000 лв. да не ида на делото срущу имамитеС ключовия свидетел на процеса срещу имамите в Пазарджик Муафак ал Асаад разговаря Георги Милков- Г-н Ал Асаад, вие сте ключов свидетел по делото за радикалните ислямисти в Пазарджик, а обявихте, че имате проблем с ДАНС. Какъв е този проблем?
- Знаете, че имаше дело на 26 септември. Преди заседанието ми се обади един, който се представи за служител на ДАНС, и ми каза да отида в Пазарджик един ден преди делото. Казах му, че няма нужда да ходя цял ден по-рано. Той настоя и ми съобщи, че ще бъда настанен в хотел в Пазарджик за сметка на тяхната служба. Настоя да съм в града по-рано, защото щели да блокират пътя пред съдебната зала и затова те трябвало да ме вкарат през задния вход под охрана, за да не ме видят хората. Обясних, че няма да правя такива неща, и ще вляза от там, откъдето влизат всички. Мен не ме е страх от никого, нито някой от обвиняемите ме заплашва.
- А на заседанието защо поискахте преводач?
- За да не случи така като пред следователите - някой да каже някоя дума, която не я знам и не я разбирам, и да стане объркване. Аз съм завършил за инженер и знам техническите термини. Но в правото, литературата има думи, които аз не знам. Например заплашвам и уплашвам на мен ми звучи едно, като една дума. Или притеснява. Аз като се притеснявам или някой да ме притеснява.
- Да, но смисълът е много различен.
- Точно това е, че има хора, дето ме познават, знаят какво искам да кажа и ме разбират. Други не ме разбират. За показания това е важно обаче.
- Успяхте ли да ги убедите?
- Сега на 8 октомври пак ми се обадиха. Определихме среща в село Звъничево. Жената вика: “Иди да видиш какво искат.”
Отивам, спирам колата, гледам една кола с тъмни стъкла ме чака там. Излизат двама. Единия го познавах отпреди, другият се представи за голям началник от София. Викат ми: “Тук няма да стоим, щото хората те познават.” Закараха ме в Пазарджик. Но не в кафе, а в полицията. През задния вход. На втори или трети етаж. Пишеше ДАНС на стаята. Казаха: “Ние тук сме гости.” На масата имаше един лист, на който пишеше "Молба". Искаме, казват, да подпишеш тази молба и да напуснеш България за малко. На 29 октомври да те няма тука.
- Защо точно на 29-и?
- Тогава е делото в Пазарджик. Казаха: Подпиши тук, ние ще говорим със съдийката и замини някъде. В Турция иди, казват, и ние ще платим колкото са ти разходите.
- А те защо искат да сте в чужбина по време на делото?
- Защото ги е страх, че ще кажа истината. Сигурно имат показания, които изглеждат различно. И защото всички други вече се отказаха от показанията. Това са девет свидетели. Сега останах само аз. Затова.
- Тоест вие наистина сте ключов свидетел.
- Имаше още един - Хюсеин ходжа, който беше много важен свидетел, но и той се отказа от показанията.
- А вас с какво конкретно ви заплашиха?
- Със затвор. Казаха, че веднага след това ще има дело срещу мен. Ще ми се пречи във всяко едно отношение каквото реша да правя в България. Ще ми пречат за всичко.
Казаха, че ще извадят стари неща. Ще ровят там, където навремето работихме с фондацията и помагахме за строителство на джамии.
- А проблемът с имамите, които сега ги съдят откъде дойде?
- Не знам откъде идва. От службите ли, от Генджев ли, не знам. Но някой има интерес да има напрежение между мюсюлмани и християни.
- Кой има интерес от такова нещо?
- Някакви партии. Защото, ако няма такова напрежение, хората няма да гласуват за тях. Едните плашат хората, че ще има нов възродителен процес, ще им сменят имената, и така.
http://novinata.org/Muafak-Al-Asaad-DANS-mi-predlozhi-1000-lv-da-ne-ida-na-deloto-srushtu-imamite-91