Загадката от Виница: Защо Скопие крие плочката „болгар“?Скопие крие древна плочка с надпис "болгар", намерена край Виница. Това разказа пред BNews историкът Александър Мoшев, който e видял почти всичките 15-ина вида плочки отпреди 16 века, включително и онази с надпис "Ахил", която породи спекулациите в медиите за българския произход на Омировия геройТова сподели пред BNews историкът Александър Мошев, който е видял почти всичките 15-ина вида плочки, включително и онази с надпис "Ахил", чиито неразбран прочит породи спекулациите за българския произход на Омировия герой.
Историкът Александър Мошев разказва, че винаги се е интересувал от въпроса за произхода на българите. Интересът му към керамичните плочки от Виница датира от 2005 г., когато част от тях са показани в София при откриването на Македонския културен център.
"Тогава чух да се говори за друга, непоказана плочка, на която има конник и надпис "болгар",
разказва Мошев. При пътуването си до Виница той посещава крепостта и археологическия музей там, разговаря с местни хора.
"Нещата са деликатни, не бих искал да коментирам с кого и какво съм говорил. Години по-късно - през 2011 г., мой близък приятел, който живее в Скопие, ми даде книгата на Коста Балабанов, която е първата обширна монография на археолога, водил разкопките във Виничкото кале", разказва Мошев, който разполага и с книгата на Елизабета Димитрова, която пък е единствената монография, специализирана само върху плочките от Виница.
При разкопките археолозите откриват 15 различни като иконография плочки, които изобразяват раннохристиянски и библейски сюжети. Двете плочки с надпис Ахил и болгар са с неизянена тематика и македонските археолози ги отделят тематично от останалите. Една от тях обаче остава дълбоко скрита...
"Плочките са дело на едно и също ателие, на едни майстори. Не може да се говори, че това са икони, защото иконите се зараждат по-късно.
Канонични икони има чак от 9-10 век. Тук става дума за раннохристиянски сюжети върху глинени плочки, защото там това е най-лесно достъпният материал. И до ден-днешен във Виница работи една от най-добрите керамични фабрики в Македония. Такива плочки не са намерени никъде другаде, освен в рамките на крепостта".
Ето какво още разказа историкът пред BNews:
Г-н Мошев, кой Ахил е изобразен на плочката? Спекулация ли е българският му произход?
- Да, има спекулция. Цялата медийна шумотевица не е правилно изтълкувана и разбрана. Уважаемият проф. Божидар Димитров, опровергавайки ме, всъщност опровергава не казаното от мен, а журналистическите въпроси към него. Питат го има ли данни, че Ахил е българин, защото млад историк и то работещ в литературен музей, развива някакви тези и т.н. Такова нещо никога не съм казвал. Аз казвам, а това е хипотеза на македонския археолог Коста Балабанов, че
сред местното трако-българско население е присъствал култът към Ахил като към митичен прародител.
Елизабета Димитрова и Цоне Кръстевски твърдят, че това не е Ахил, а изображение на старозаветна сцена - риболовът на Товит. Но надписът гласи "Ахилес", а не Товит. Сюжетът на плочката говори, че това е Омировият Ахил, защото до него има кентавър, а от митологията знаем за връзката на Ахил с Хирон. Кентавър до християнски светец би било странно.
- Казвате, че важният въпрос не е дали Ахил има български корени, а откога сме по тези земи.
- Точно така. От тези находки, пък и от други, се повдигат няколко въпроса. Например, трите митични компонената - славяни, траки и прабългари, от които се твърди, че произлиза съвременната ни народност, толкова коренно различни ли са били, както учехме в учебниците? В изворите, които официално се изучават в Историческия факултет на Софийския университет, се вижда, че
на Балканите има българи от края на V век, т.е. поне 200 години преди Аспарух.
Казват обаче, че те идвали, след това отново се връщали отвъд Дунав, явно са били много мобилна група. Тези българи, според мен, са продукт на една балкано-причерноморска цивилизация и това е много по-дълъг процес, отколкото ни обясняваха - как трите етноса се срещнали в 681 г., събрали се на "пленум" и започнал бърз процес на интеграция, всеки се отказал от своята култура в името на общото благо, накрая дошъл Борис, покръстил всички, въвел славянската писменост и оттогава все така... За мен обаче това е много малка част от истината.
- Възможно ли е плочките от Виница да сложат друго начало на българската държава?
- Може най-малкото да започне дискусия по въпроса откога сме трайно тук, на Балканите. Сред тези уникални плочки няма друго етническо име. Има писмени свидетелства за това, че българи са същестували на Балканите преди Христа. Най-малкото има една история на йеромонах Спиридон, където той говори за наши владетели хиляди години пред Христа. Или да вземем историята на Паисий, в която се говори за българи от времето на император Валент, от IV в. след Христа. Тоест ние имаме наши собственици източници. Историците казват, че те не били сигурни, че са легендарни, че хората не били професионалисти, не са разполагали с база данни, с която борави днешната наука и историите им са дълбоко погрешни - най-много да се изучават в историята на литературата, но не са сериозно историческо четиво.
Но плочките от Виница не са по-късни от началото на VI век. Археолозите са ги открили с монети от V век.
Не може да са след 600 г. сл. Хр., защото Византия вече е силно гърцизирана и надписите трябва да са на гръцки, а не на латински.
- Само две от плочките ли препращат към българската история?
- Не точно, защото се оказва, че е намерена нова плочка, която видях в музея във Виница и тя е публикувана в монографията на Ел. Димитрова. Тя показва тракийския конник Херос със Слънцето и Луната, но като Христос Емануил, като идващия Христос от книгата на пророк Исая. И то на кон, който е изобразен едно към едно като нашия Мадарски конник. И тук отново се появява същата версия - че на местното население са му разяснявани основни постулати на християнската вяра посредством образи, които то познава и са от неговия култов спектър.
- За какво са служели тези плочки?
- Едната от хипотезите е, че са били апликирани по стените на сгради, на църкви може би. Но в рамките на двете църкви във Виница, датирани от VI-V в. пр. Хр., плочки не са открити. Надписите върху всички тях, както и на тази с болгар, показват голямо сходство на латинските букви, т.е. правени са от майстор или група майстори, които са използвали еднакъв шрифт.
- Какво изобразява плочката с надпис болгар?
- Все още не може да се каже, защото става дума за част от изображение на конник и надпис. Можем да преподлагаме много неща - например, че е изобразен митичният прародител на българите. Но заедно със сведенията, че мирмидонците са наречени по-късно българи, този надпис "болгар" кара Балабанов да мисли, че плочките са правени за хора от трако-българска среда, които да бъдат въведени в християнството, като им се показват познати образи.
Плочката се пази в Скопие, в депата на музея, който сега се строи там. Дори проф. Елизабета Димитрова, която преподава в Скопския университет, не е била допусната да види и снима плочката, за която пише. Става дума за нещо, което се крие. Ако то е напълно безобидно, защо го крият?
- Защо се крие?
- Защото тук не става въпрос за македонска история, а за плочка с надпис болгар. Неслучайно и до ден-днешен тази плочка не е показана. Става дума за това, че македонски археолог е проявил съвест и не е укрил намереното.
- Как очаквате македонците да използват тези факти, които крият от света?
- Не мога да кажа, много са непредсказуеми. Официалната позиция във Виница и на едно тяхно археологическо списание е, че и дума не може да става това болгар да е свързано по някакъв начин с българите.
Казаха, че силно се надяват да се намерят нови фрагменти от тази плочка, които да покажат, че това е някакъв латински надпис с друг смисъл. Думата болгар според тях може да е начало на друга дума. Но тогава да кажат коя латинска дума започва с болгар. Аз лично не знам друга, освен българското народностно име, което се среща в много варианти, с всякакви гласни според епохата.
- Чухте ли се с Божидар Димитров?
- Не съм се чувал с него. Той каза, че плочките са от VI век, че на тях е изобразен свети Ахилий, почитан от Самуиловата фамилия. Ако видите как е изобразен Ахил, ще разберете, че не става дума за християнски светец - той е гол, с жезъл. Голи светци в християнското изкуство не се изобразяват.
- Защо сега повдигате въпроса за керамичните плочки от Виница?
- Две години търся медия, която да заинтересувам с този проблем. Говорих на Третия конгрес по българистика през май 2013 г. в София. Пълно мълчание сред колегите, при пълна зала с археолози и историци. Акцентът на темата е да се покажат тези уникални находки, съвсем близо до България.
- Чувствате ли се засегнат от това, че се подчертава фактът, че сте историк, който работи в литературен музей?
- Ни най-малко, аз съм завършил история със специализация по средновековна българска история. Завършил съм Националната гимназия за древни езици и култури и смея да твърдя, че имам някаква историческа подготовка. Темата за произхода не българите ме интересува и се занимавам с нея вече близо 20 години.