Author Topic: В памет на Баташките мюсюлмани !  (Read 122548 times)

0 Members and 18 Guests are viewing this topic.

Offline Mariana

• Forum fan
Re: В памет на Баташките мюсюлмани !
« Reply #180 on: July 10, 2012, 21:01 »
Този религиозен комплекс всъщност е Ислямски университет ,джамия и прилежащи сгради. Орева се орталък от две години насам ,че нашите духовници ходят да следват в Сирия,Турция че и в Саудитска Арабия и там се поддавали уж на опасни влияния. Днес сме свидетели  на скалъпен процес само заради това ,че са учили в Арабия , срещу най видните ни и най учени духовници.  Обвиняват ги във внос на "радикализъм" а в същото време не позволяват тук да се направи Ислямски университет, където могат да наблюдават обучението и където могат да се обучават и духовници от целия Балкански полуостров.
Имало психологически отпор ,а не се дава рационална обосновка за причината му .Възмущавали се че щял този комплекс да бъде в София, ами къде другаде да бъде ,в Полски Тръмбеш ли да го направят .
Явно обществото не е  узряло да приеме мюсюлманите ,  при все че същото досега не е получило дори и един повод за съмнение,а това говори ,че  обществото има тежки психологически проблеми в резултат  на неправилно възпитание .

Нещата са по-сложни, Tersid.
Защото живеем в свят, където всичко е свързано.
И защото има много хора, които за съжаление създадоха доста лош образ на исляма в световен мащаб.
А наистина живеем в свят, в който всичко е свързано.

Да, добре е да има по-добра сграда на Висшия ислямски институт, да следват и да получават дипломи тук бъдещите имами и мюфтии. И хората в който и да било квартал едва ли биха възразили срещу това Висшия ислямски институт да има по-добра сграда и да бъде в София. Никой не би възрази срещу това. И може би държавата трябва да съдейства повече в това отношение, да намери една по-добра сграда на Висшия ислямски институт и да помогне на това висше учебно заведение да покрие всички условия за акредитация.

Но ако гражданите на един квартал, който в случая е "Малинова долина", се притесняват примерно, че някой ще се качи на едно минаре и ще пуска и високоговорител може би по пет пъти на ден, и пред блоковете им изведнъж ще се издигне голям религиозен център на вероизповедание, което въобще не е традиционно в този град и регион, и изпращат подписки до Столична община поради това, какъв мислите може да е пътят да се изгради повече доверие, а не страхове?

С обвинения "Вие не сте толерантни" ли?
Едва ли по този начин ще стане.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #181 on: July 10, 2012, 21:45 »

Но ако гражданите на един квартал, който в случая е "Малинова долина", се притесняват примерно, че някой ще се качи на едно минаре и ще пуска и високоговорител може би по пет пъти на ден, и пред блоковете им изведнъж ще се издигне голям религиозен център на вероизповедание, което въобще не е традиционно в този град и регион, и изпращат подписки до Столична община поради това, какъв мислите може да е пътят да се изгради повече доверие, а не страхове?

С обвинения "Вие не сте толерантни" ли?
Едва ли по този начин ще стане.

Мюсюлманите в София не живеят в гето ,за да се каже :Ето имате си гето ,правете си джамия и си слушайте езана.Те са разпръснати в най различни квартали ,живеят в кооперации с християни и всякакви други. Напълно са приети по местата където живеят и дето се вика на битово равнища са напълно приети в квартала. Затова няма как  :Все в някой квартал трябва да построят нужните им сгради.
Интересното е че В битов план  тези хора са приети,а на обществено ниво не са. Не може в личен план някой да ми е приятен , а в обществен план да не ми е. Според мен негласно държавата прави спънки и създавава конфронтация в обществото ,при все че има законови ограничения както за силата на езана ,така и всичко друго което касае обществения ред.В тая лудница каквато е София ,с градския шум от самолети и автомобили, езана с времето ще им се струва като  симфония.
След като няма причини за страх ,защо да няма доверие.Защо да няма доверие към кой и да е било ,след като същият този с нищо не те заплашва.И след като с нищо не те заплашва ,гласувай му добро отношение, а ако същият този  те заплаши с нещо ,снеми му доверието.То , по тази логика мюсюлманите трябва да са много по притеснени и уплашени  след като са решили да се впишат в Малинова долина .
Така се изгражда доверието,без подозрителност и без съмнения в добрите намерения .

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #182 on: July 10, 2012, 22:32 »
Аз пък не се притеснявам много за тези неща. Нека мюсулманите да си бъдат подтиснати та да си знаят че са от чужда черга. Именно по този начин ще се капсулират повече и ще се упазят от насилственна и естественна асимилация.По този начин винаги ще знаят истинското лице на богоизбраните българи и винаги ще си знаят едно наум. Интересното е кой ще изгуби най-много в далечен план. Ако поживэм, ще видим. ;)

Offline Mariana

• Forum fan
Ynt: В памет на Баташките мюсюлмани !
« Reply #183 on: July 11, 2012, 13:39 »
Аз пък не се притеснявам много за тези неща. Нека мюсулманите да си бъдат подтиснати та да си знаят че са от чужда черга. Именно по този начин ще се капсулират повече и ще се упазят от насилственна и естественна асимилация.По този начин винаги ще знаят истинското лице на богоизбраните българи и винаги ще си знаят едно наум. Интересното е кой ще изгуби най-много в далечен план. Ако поживэм, ще видим. ;)

Не може да си капсулиран, затворен към другите и да искаш другите да се отворят към тебе.
А подигравките с когото и да било, и в частност с българите, както е тук, въобще не помагат за създаването на климат на доверие.

Но може би някои точно това искат и винаги са го искали, затова работят за обратното.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #184 on: July 11, 2012, 13:53 »
Мюсюлманите в София не живеят в гето ,за да се каже :Ето имате си гето ,правете си джамия и си слушайте езана.Те са разпръснати в най различни квартали ,живеят в кооперации с християни и всякакви други. Напълно са приети по местата където живеят и дето се вика на битово равнища са напълно приети в квартала. Затова няма как  :Все в някой квартал трябва да построят нужните им сгради.
Интересното е че В битов план  тези хора са приети,а на обществено ниво не са. Не може в личен план някой да ми е приятен , а в обществен план да не ми е. Според мен негласно държавата прави спънки и създавава конфронтация в обществото ,при все че има законови ограничения както за силата на езана ,така и всичко друго което касае обществения ред.В тая лудница каквато е София ,с градския шум от самолети и автомобили, езана с времето ще им се струва като  симфония.
След като няма причини за страх ,защо да няма доверие.Защо да няма доверие към кой и да е било ,след като същият този с нищо не те заплашва.И след като с нищо не те заплашва ,гласувай му добро отношение, а ако същият този  те заплаши с нещо ,снеми му доверието.То , по тази логика мюсюлманите трябва да са много по притеснени и уплашени  след като са решили да се впишат в Малинова долина .
Така се изгражда доверието,без подозрителност и без съмнения в добрите намерения .

Разбира се, че мюсюлманите не живеят в гето.
Но който и да било иска да го разбират по-добре, трябва и той да се опита да разбира по-добре.

Не само мюсюлманите могат да имат някакви свои страхове или притеснения.
И другите имат.

И ако искате да разсеете тези страхове, съберете си - или, по-точно казано, може би мюсюлманите, живеещи в София, трябва да се съберат, да излъчат някакви свои представите, и духовници от Главното мюфтийство включително - и да организират някаква среща, на която да поканят хората от квартала "Малинова долина". Чрез посредничеството на някоя неправителствена организация примерно, която да има предмет на дейност отношенията между различни общности, или чрез представители на Столична община, които също би било добре да бъдат поканени. И там, на една такава подобна среща да си поговорят всички за това кой от какво се страхува или кой какво го притеснява. И така, като си поговорят очи в очи като нормални хора и граждани на тази страна, като се срещнат едни други (след като, ако се построи такъв център, и да не са се познавали преди това, ще се срещат често в квартала), може би поне част от страховете, притесненията, неразбирането ще отпаднат. 

Решението или дори само поставянето на всеки един проблем зависи много от начина, по който се подхожда към него.  А изграждане на доверие никога не се случва с натрупването на подозрителност; и още по-малко - с подигравки.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #185 on: July 11, 2012, 15:10 »
Мариана, знам че имаш добро намерение, но не трябва да забравяме че в София има лумпенски фашисти, които нападат мирни хора и то по време на молитва. Видяхме и полицията как действа свръх тромаво и лабаво и въпреки това болния сидер им крещи  - Еничари, срам за вас! Именно тази идеология на умразате е довела шовинистите да се докопат до властта. Положението в БГ е страшно и плачевно. Вашата дейност би трябвало да е да се борите именно стях. Разкажете ни малко за подобна активност ако изобщо е имала такава. ;)

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #186 on: July 12, 2012, 11:22 »
Може и към теб да го насоча(било то и да те опикая). А в интерес на истината много добре знам за общата работа тъй като участвам в еди общ проект за рибата за 6 000 000 лева и всяка седмица почти съм в Доспат! Ако искаш да се видим да почерпиш?  ;)
 Брей тия Цигани как се изучили!!! :D :D :D :D
А демографски срив има и в Родопите, ама ти откъде да знаеш като не си бил!
  Ще почерпя тогава,когато дойдат еврейските туристи.А и не си насочвай пикалото към мен,че може и да го клъцна  ;D

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #187 on: July 12, 2012, 22:50 »
че може и да го клъцна  ;D
Нямаш проблеми, вие толкова народ изклахте, че един повече или по-малко........!
Айде, че трябва да събирам багажа за помаклъка, ако много си ми навит може да ме намериш по Доспатско - петък, събота и неделя. Колата ми я знаеш бял  ван фиат пловдивски номер пише Хотел Родопи от страните! ;)

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #188 on: July 12, 2012, 22:57 »
Хей Гръмналият пак ли същата история какво се перчиш вече те претеглихме едва ли някой те взима на сериозно.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #189 on: July 12, 2012, 22:59 »
Хей Гръмналият пак ли същата история какво се перчиш вече те претеглихме едва ли някой те взима на сериозно.
Абе чесно да ти кажа и аз не се взимам на сериозно! ;)

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #190 on: July 12, 2012, 23:01 »
Намали грамажа че ти личи вече.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #191 on: July 12, 2012, 23:02 »
Намали грамажа че ти личи вече.
Литража! :D

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #192 on: July 12, 2012, 23:03 »
Познавам те

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #193 on: July 12, 2012, 23:04 »
Познавам те
Щастливец! :D :D :D :D

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #194 on: July 12, 2012, 23:05 »
И компанията ти и каво ползвате и какво продавате и ...

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42