Author Topic: В памет на Баташките мюсюлмани !  (Read 122543 times)

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Re: В памет на Баташките мюсюлмани !
« Reply #150 on: July 06, 2012, 21:15 »

Колкото до костите на убитите батачани, и аз лично мисля, че е по-добре да се погребат. Но храмът, черквата, в която са загинали много от тях, би трябвало да остане като място за памет. Да не се променя или украсява неговия интериор.

Г-жа Мариана, постарали сте ce малко да бъдете обективна, но не е достатачно.

Част от жестокостта на това, което се случва в Батак е именно, че оръжието e събрано и предадено на Ахмед ага и неговите башибузуци срещу обещание за помилване. Издали са оръжието защото са нямали друг изход. Предците на Батак са предложили още първата вечер да се предадат, но младите юнаци предпочели приключение.Обективно ли е да се очаква прошка след като са убити 25-30 Помака. След като оръжието на баташките въстаници отива всичкото при Ахмед ага, тогава почва клането на наистина невъоръжени хора. Не само, че не са помилвани за това, че са въстанали (както им е било обещано, ако си предадат оръжието), ами това, че вече не са били въоръжени е станало част от смелостта един вид, на убийците.Кои са убийците??? Кой уби тези 20-30 Помака първата вечер??? a от въстанниците няма нито един убит. В обсадата на Батак са участвали баща, син, братя, роднини. Представи си картината, невинни хора са убити от разбойници-хайдути.
Кой и как ще спре тези бащи, синове братя и роднини. Те нямат ли чувства. Убитите Помаци не са ли били важни за някого?
Мисля че някои от Батачаните са си го испросили и то много яко. Ако е имало невинни избити естественно че никой не би го желал но в такива моменти покрай сухото гори и суровото.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #151 on: July 06, 2012, 21:37 »

Част от жестокостта на това, което се случва в Батак е именно, че оръжието e събрано и предадено на Ахмед ага и неговите башибузуци срещу обещание за помилване. Издали са оръжието защото са нямали друг изход. Предците на Батак са предложили още първата вечер да се предадат, но младите юнаци предпочели приключение.Обективно ли е да се очаква прошка след като са убити 25-30 Помака. След като оръжието на баташките въстаници отива всичкото при Ахмед ага, тогава почва клането на наистина невъоръжени хора. Не само, че не са помилвани за това, че са въстанали (както им е било обещано, ако си предадат оръжието), ами това, че вече не са били въоръжени е станало част от смелостта един вид, на убийците.Кои са убийците??? Кой уби тези 20-30 Помака първата вечер??? a от въстанниците няма нито един убит.  В обсадата на Батак са участвали баща, син, братя, роднини. Представи си картината, невинни хора са убити от разбойници-хайдути.
Кой и как ще спре тези бащи, синове братя и роднини. Те нямат ли чувства. Убитите Помаци не са ли били важни за някого?
Мисля че някои от Батачаните са си го испросили и то много яко. Ако е имало невинни избити естественно че никой не би го желал но в такива моменти покрай сухото гори и суровото.

Нищо не може да оправдае прекомерната жестокост на клането в Батак, subigi kurt.
Това съм го писала в този форум вече (макар и не точно в тази тема).

Както и това, че не искам да пиша повече за това клане.

Но понеже някой непрекъснато иска да изкара, че нямало клане, се връщаме в някакви начални точки.

Едно е, впрочем, едно - да убиеш някого с пушка - той стреля и ти стреляш -  и някой е по-точен или по-бърз и той оцелява, ти не.
Това горе-долу е логиката на всяка битка и всяка война (преди разбира се да се измислят оръжията за масово поразяване).

Съвсем друго е, съвсем друго да отидеш и да почнеш да убиваш, да колиш и пр. невъоръжени.
И не само мъже, но и жени и деца.
Да изколиш цялото село Батак.

И бидейки от страната на властта в на случая, да знаеш, че зад тебе седи така или иначе империята, седи държавата.
И тя няма да ти се разсърди, че си бил крайно жесток, потушавайки някакъв бунт или въстание.

Тези 20-30 убити мъже не са били невъоръжени, когато са ги убили.
Нито техните жени и деца са били избити.

Нито са влезли някакви въстаници с пушки и ятагани в село с невъоръжени хора да го изтрепят цялото.

Те въстаниците и не за това са въстанали - да трепят някого, още по-малко беззащитни, невъоръжени хора, още по-малко жени и деца.

Въстанали са в името на някаква идея за свобода.
И не е било толкова лесно за тях самите да въстанат, да се дигнат срещу властта на една цяла империя.
Хич даже не е било лесно.

Понеже, както може и да се очаква, с кремъклии пушки и самоделни черешови топчета не се бута разбира подобна сериозна власт.

Но черната работа, някой път прекалено черна (както е в случая), по потушаването на бунтове и въстания, не я е свършил редовният аскер, вършили са я т.нар. башибузуци. Те са били, както също писах в този форум, нещо като т.нар. паравоенни образования в по-ново време. (Като паравоенните сръбски сили, избили мъжкото население не Сребреница  през ХХ век.) И жестокостта, на която са били способни, обикновено е била доста по-голяма, отколкото тази на редовната армия.

Друга част от тази трагедия, за която в случая говорим, е, че българите в Батак са били избити, така или иначе, и са се мразели преди това вероятно, така или иначе, с потомци на българи, имащи друга вяра. Потомци на българи най-вече избиват населението на Батак. Не го правят турци примерно. Това е друга някаква историческа ирония и трагедия.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #152 on: July 07, 2012, 06:30 »
"П.П. Тук искам обаче да съобщя за едно “контраклане” след Освобождението, извършено над съседното помашко село /Барутин/ от т.нар. “баташка рота”, дислоцирана тогава в този район и на която е “разрешено” да извърши отмъстителен погром със задна дата, години по-късно, когато безсмислието на едно подобно отмъщение се е размило във времето… Това печално събитие срива целият ореол, изграден постфактум около “митът” Батак." ::) :o

"Какъв е упрекът на родолюбците към евентуални, по-късни изследователи? Ами първо било светотатство да се разсъждава по темата, второ – тя била веднъж завинаги осветена. Не се разрешава да се говори как е бил упротребяван митът за Батак през годините. Например гробовете-костници в Скравена, Батак, Плевен, и пр., бяха създадени през времето на социалзима, твърде вероятно като морално оправдание за злодеянията на т.нар. “Възродителния процес”, който всъщност започва далеч преди деветосептемврийският пуч."
http://frognews.bg/news_45908/Mitat_Batashko_klane/
 :-X
[/quote
"Едно е, впрочем, едно - да убиеш някого с пушка - той стреля и ти стреляш -  и някой е по-точен или по-бърз и той оцелява, ти не.
Това горе-долу е логиката на всяка битка и всяка война (преди разбира се да се измислят оръжията за масово поразяване)."-   Mariana

Съгласна съм с     Mariana ::)

Offline zinia

• Senior member
« Reply #153 on: July 09, 2012, 13:16 »
Cheti povechko  i po-malko plyampay :D
http://s155239215.onlinehome.us/turkic/70_Dateline/72_Bulgars/bulgar_dateline_1_En.htm

Чела съм достатъчна, но ти не искаш да прочетеш и двете изречения, които написах: прабългарите са тюркизирани, т.е. повлияни от тюрк. племена, но не са сродни с тях.
Но има нещо, което не ми е ясно. Това е сайт за помаците, нали и би трябвало да е гласът на помаците, тогава защо се говори за тюрки, за турци и т.н. Или е така защото ако ги нямаше турците на Балканите то и помаци нямаше да има.

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #154 on: July 09, 2012, 13:42 »
Те са като скачени съдове.За това и гласуват за една и съща партия. При тях е водеща религията , а не политическата платформа. Не е случайно, че толкова турци пишат тука и се опитват да ни поучават.

Offline zinia

• Senior member
« Reply #155 on: July 09, 2012, 14:03 »

Част от жестокостта на това, което се случва в Батак е именно, че оръжието e събрано и предадено на Ахмед ага и неговите башибузуци срещу обещание за помилване. Издали са оръжието защото са нямали друг изход. Предците на Батак са предложили още първата вечер да се предадат, но младите юнаци предпочели приключение.Обективно ли е да се очаква прошка след като са убити 25-30 Помака. След като оръжието на баташките въстаници отива всичкото при Ахмед ага, тогава почва клането на наистина невъоръжени хора. Не само, че не са помилвани за това, че са въстанали (както им е било обещано, ако си предадат оръжието), ами това, че вече не са били въоръжени е станало част от смелостта един вид, на убийците.Кои са убийците??? Кой уби тези 20-30 Помака първата вечер??? a от въстанниците няма нито един убит. В обсадата на Батак са участвали баща, син, братя, роднини. Представи си картината, невинни хора са убити от разбойници-хайдути.

Доста сурово е изгоряло в Батак, доста. Ама напълно съзнателно. И то да беше само Батак....

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #156 on: July 09, 2012, 14:06 »
то и помаци нямаше да има.
То и сега няма! Повечето знаят произхода си и затова не си върнаха турските имена! Вече и религията не им пречи, виж на колко ''помашки'' селища в родопето кметовете и общински съветници са от ГЕРБ и др.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #157 on: July 09, 2012, 14:23 »

Доста сурово е изгоряло в Батак, доста. Ама напълно съзнателно. И то да беше само Батак....
Доста сурово е изгоряло ,ама напълно съзнателно.
Въпреки ,че съм запознат напълно с литературните похвати,нещо не мога да асимилирам смисъла на изречението ти. Явно в литературата е навлезнал онзи стил ,чрез който се пишат безмислици и от тях се мъчат да извадят смисъл. Мисля ,че е доста авангардно, кой го е измислил,знаеш ли.
Питам те все едно и ти знаеш. Понеже знам ,че не знаеш ,аз щети кажа ,наивизма не е български патент , но като цяло в българската литература е преобладаващо направление. И знаеш ли защо е така , защото потребителите определят вида и количеството на стоката.
В общи  линии всичко писано за  Баташкото "клане" с изключение на написаното от мен и още няколко души е плод на доста съзнателен наивизъм съчетан  със несъзнателния сюрреализъм.
Именно затова тази тема е толкова популярна сред българските читатели.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #158 on: July 09, 2012, 14:56 »
То и сега няма! Повечето знаят произхода си и затова не си върнаха турските имена! Вече и религията не им пречи, виж на колко ''помашки'' селища в родопето кметовете и общински съветници са от ГЕРБ и др.

Грешиш , аз съм с българско име за да се издигам в държавната ерархия  ;)Иначе няма начин.   И какво като нося такова име да не сте ми изстрили съвеста и убежденията ;D ;D ;D

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #159 on: July 09, 2012, 15:12 »

Те това ви е най-голямата грешка, че се занимавате с формалности, държите на етикета а не на същността.
Поради тази причина често се уливате и после му викате '' Национална Катастрофа''.
А най-трагичното си е че не изглежда в скоро време да вденете тази истина. Ваша си работа  ;D

Offline zinia

• Senior member
« Reply #160 on: July 09, 2012, 15:44 »
Доста сурово е изгоряло ,ама напълно съзнателно.
Въпреки ,че съм запознат напълно с литературните похвати,нещо не мога да асимилирам смисъла на изречението ти. Явно в литературата е навлезнал онзи стил ,чрез който се пишат безмислици и от тях се мъчат да извадят смисъл. Мисля ,че е доста авангардно, кой го е измислил,знаеш ли.
Питам те все едно и ти знаеш. Понеже знам ,че не знаеш ,аз щети кажа ,наивизма не е български патент , но като цяло в българската литература е преобладаващо направление. И знаеш ли защо е така , защото потребителите определят вида и количеството на стоката.
В общи  линии всичко писано за  Баташкото "клане" с изключение на написаното от мен и още няколко души е плод на доста съзнателен наивизъм съчетан  със несъзнателния сюрреализъм.
Именно затова тази тема е толкова популярна сред българските читатели.

Баташкото клане е било популярно и за Дж. Макгахан, Виктор Юго, Уилям Гладстон и......... в цяла Европа. Но моля ви спрете с Баташкото клане! Обърнете внимание на Новоселското, това в Перущица и още толкова други.

Offline zinia

• Senior member
« Reply #161 on: July 09, 2012, 16:20 »
  Грешиш , аз съм с българско име за да се издигам в държавната ерархия  ;)Иначе няма начин.   И какво като нося такова име да не сте ми изстрили съвеста и убежденията ;D ;D ;D

Интересно защо. Има толково хора с небългарски имена, които се издигат в държ. йерархия.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #162 on: July 09, 2012, 18:19 »

Не знам с какво име си, но не знам и в ДПС примерно, пък и не само в тази партия, да има значение какво е името. Като че ли за съжаление по-важна е далаверата. Защото има ли значение дали Цонев се казва някой, или Бисеров, или Доган, като са сродни души, ама не заради някакви си идеи или политически платформи...

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #163 on: July 09, 2012, 22:24 »
По същата причина на времето сте възприели турските! ;)
А колкото и да злобеете тук живота си върви. Батачани и Доспатчани работят отдавна заедно и то доста добре. И там се намират некви типове като вас, ама няма начин!Сега се прави пътя Батак-Доспат като магистрала, а ние ще насочим на там туристи предимно от Израел-дано да нямате нищо против парите на  евреите! :)

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #164 on: July 10, 2012, 09:01 »
По същата причина на времето сте възприели турските! ;)
А колкото и да злобеете тук живота си върви. Батачани и Доспатчани работят отдавна заедно и то доста добре. И там се намират некви типове като вас, ама няма начин!Сега се прави пътя Батак-Доспат като магистрала, а ние ще насочим на там туристи предимно от Израел-дано да нямате нищо против парите на  евреите! :)

Ботев,ти нищо не можеш да насочиш,с изключение на половия си орган,за да не си напикаеш обувките.Туристите се насочват сами и то там,където им харесва.
А специално за трасето Батак-Доспат хич не ми говори!Защото отсечката,за която отговаря община Батак умишлено се държи в такова окаяно състояние.За да не могат туристите да посещават помашката община Доспат.Вероятно и поради други причини.А колко добре работят батачени и доспатчани заедно ти не знаеш.Но както по-нагоре се изрази   tersid - наивизмът е водещ стил в България.Явно и теб не те е подминал,та се водиш по разни информационни пулверизатори.

Все пак от сърце се надявам това трасе да бъде направено като хората и то в срокове,които да са по-кратки от обявените.Защото наизраелските туристи няма да им се чака толкова дълго...

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42