под гост имах предивд да не си някой като мене, дето само пита, а да имаш информацията от 1-во лице.
Ето ти турското мнение:
Мислиш че хората у нас могат да различат турците от помаците в България?Не. Много трудно. Ако не са специално запознати.
А според теб има ли разлика?Да. Турската общност има майчин език турски, религия по default ислям. Докато помаците по-скоро не владеят турски, обединени сме само от религията. Обичаите ни са различни.
Според теб съществува ли помашки етнос?Да. Има много гъсто населени региони, при които не можем вече да говорим просто за...
Аз съм останала с впечатление, че част от помаците имат турски имена....Турско име, ислям като религия и бългаски език. Има още една група, която са с български имена, християнска религия и владеят турски език. просто не мога да се сетя как се казва тази група. Дядо ми ми е разказвал, че едно време, когато България е падала под Османско иго е имало такива хора, които казват „ще си запазим имената за сметка на религията” и такива, които празвят обратното „няма да си дадем религията, тоест християнството”
Тоест запазват нещо и дават нещо?Да
В допълнение в това и в още интервюта има мнения, че общността е по-затоврена, че трудно ще намеря кой да ми разкаже, при положение, че не се познаваме лично и т.н.
Сега да питам ли и тебе
?