Български > Дискусии

Нима трябва да си затваряме очите пред проблемите на Помаците?

<< < (21/21)

Subeyi Kurt:

--- Quote from: mesigirl on April 23, 2012, 15:08 ---По вероизповедание съм мюсюлманка. Живея не точно в родопите, в доста различен край от страната. Живеем и мюсюлмани и християни заедно и мога да ви кажа, че проблемите, които имат мюсюлманите, същите проблеми имат и християните. Беднотията в България няма нито произход, нито религия. И за това не мисля, че трябва да обвиняваме точно християните, защото живея с тях и винаги сме се разбирали много добре. И те живеят не толкова различно от нас. Има малка част, които днес са добре и също мога да ви кажа, че в това също няма религия и произход. Както има добри християни има и лоши, същото е в сила и при мюсюлманите( турци, помаци). И чета из сайта, че много се спори по възродителния процес. Аз съм млада и баща ми ме учил, че нещата, които са били преди не трябва да оказват влияните на съжителството ни днес. Комунистите направиха какво ли не, за да скарат българи и турци, които са живели добре, но не успяха. По същия начин християните говорят и за така нареченото Турско робство, което не е било робство по смисъла на думата. Времената са били такива, че мюсюлманите са имали повече права в Османската империя. Имало е периоди и жертви са давали и двете страни и заради това не трябва да страдат взаимоотношенията днес и да се мразим. През вековете конфликтни точки е имало и в западна европа. Е и сега нима Французи, Англичани и Германци се сърдят за това, какво е било пради - НЕ.  За това няма причина и ние да се сърдим, нито християните нито мюсюлманите. Това е било част от живота на човечеството и е било не само тук в България или на Балканите. Колкото до произхода- има ли значение, дали някой е българин или турчин ? Аз съм българка, защото съм се родила в България, живея с християни се чувствам равна с тях, вече кой с какъв произход е, това е друга тема. Ние турски не знаем, но има хора около нас, които знаят и нито с тях сме по различни, нито с християните. Колкото до това, как е дошъл Исляма в нашите земи, едва ли има значение, но не виждам нищо странно Исляма да се е разпространил е българските земи от Османската империя, чрез икономически фактори. Насилственото Ислямизиране според мене е преувеличено, и начина по който се е разпространил са икономическите фактори.

--- End quote ---

Mesigirl,добре си дошла при нас!!! Хубави неща си писала. Тукашните споpове се водят предимно поради това че някои искат да се считат за ''по-равни'' или поради това че се държат така сякаш тапията на БГ е в техни ръце а другите като че ли трябва само да ги слушкат и  да си траят както те уж са си ''траяли'' едно време. Поздрави!

skoti3:

--- Quote from: mesigirl on April 23, 2012, 15:08 ---По вероизповедание съм мюсюлманка. Живея не точно в родопите, в доста различен край от страната. Живеем и мюсюлмани и християни заедно и мога да ви кажа, че проблемите, които имат мюсюлманите, същите проблеми имат и християните. Беднотията в България няма нито произход, нито религия. И за това не мисля, че трябва да обвиняваме точно християните, защото живея с тях и винаги сме се разбирали много добре. И те живеят не толкова различно от нас. Има малка част, които днес са добре и също мога да ви кажа, че в това също няма религия и произход. Както има добри християни има и лоши, същото е в сила и при мюсюлманите( турци, помаци). И чета из сайта, че много се спори по възродителния процес. Аз съм млада и баща ми ме учил, че нещата, които са били преди не трябва да оказват влияните на съжителството ни днес. Комунистите направиха какво ли не, за да скарат българи и турци, които са живели добре, но не успяха. По същия начин християните говорят и за така нареченото Турско робство, което не е било робство по смисъла на думата. Времената са били такива, че мюсюлманите са имали повече права в Османската империя. Имало е периоди и жертви са давали и двете страни и заради това не трябва да страдат взаимоотношенията днес и да се мразим. През вековете конфликтни точки е имало и в западна европа. Е и сега нима Французи, Англичани и Германци се сърдят за това, какво е било пради - НЕ.  За това няма причина и ние да се сърдим, нито християните нито мюсюлманите. Това е било част от живота на човечеството и е било не само тук в България или на Балканите. Колкото до произхода- има ли значение, дали някой е българин или турчин ? Аз съм българка, защото съм се родила в България, живея с християни се чувствам равна с тях, вече кой с какъв произход е, това е друга тема. Ние турски не знаем, но има хора около нас, които знаят и нито с тях сме по различни, нито с християните. Колкото до това, как е дошъл Исляма в нашите земи, едва ли има значение, но не виждам нищо странно Исляма да се е разпространил е българските земи от Османската империя, чрез икономически фактори. Насилственото Ислямизиране според мене е преувеличено, и начина по който се е разпространил са икономическите фактори.

--- End quote ---

Много точно изказване. Жертви е имало и от двете страни и няма смисъл да се спори, кой повече изклал и т.н. Конфликти е имало навсякъде по Европа. Някои тук се кланят на гърците, но някой знае ли колко турци са избили в началото на Гръко-Турската война от 1920 година, нападали са там, където не е имало гръцко население. Със спорове нищо няма да се промени. За това живейте си живота и само напред.

Nazmi:

Проблема на нас Помаците е БЕДНОСТА! Умишлено или не държавата е абдикирала далеч от проблемите на помаците! Основния поминък тютюна се изкупува на ниски цени по 4-5 лева за килограм сух тютюн. Притиснати от немотията младите бягат по гурбета,на село само пенсионери. Онзи ден бях по служба в социални грижи- на опашката стотици чакащи цигани за социална помощ,надбавки...и нито един помак! Помака си плаща данъци и страда ...!!!
Гражданското общество е което можем да си помогнем в лицето да се борим за народа ни! В този смисъл това са медиите,журналистите,сайта ни! Ние имаме респект и уважение на толерантност,ето защо ще даваме гласност в името на нас помаците,затова сме тук!!!

mesigirl Candidate member

* -
По вероизповедание съм мюсюлманка. Живея не точно в родопите, в доста различен край от страната. Живеем и мюсюлмани и християни заедно и мога да ви кажа, че проблемите, които имат мюсюлманите, същите проблеми имат и християните. Беднотията в България няма нито произход, нито религия. И за това не мисля, че трябва да обвиняваме точно християните, защото живея с тях и винаги сме се разбирали много добре. И те живеят не толкова различно от нас. Има малка част, които днес са добре и също мога да ви кажа, че в това също няма религия и произход. Както има добри християни има и лоши, същото е в сила и при мюсюлманите( турци, помаци). И чета из сайта, че много се спори по възродителния процес. Аз съм млада и баща ми ме учил, че нещата, които са били преди не трябва да оказват влияните на съжителството ни днес. Комунистите направиха какво ли не, за да скарат българи и турци, които са живели добре, но не успяха. По същия начин християните говорят и за така нареченото Турско робство, което не е било робство по смисъла на думата. Времената са били такива, че мюсюлманите са имали повече права в Османската империя. Имало е периоди и жертви са давали и двете страни и заради това не трябва да страдат взаимоотношенията днес и да се мразим. През вековете конфликтни точки е имало и в западна европа. Е и сега нима Французи, Англичани и Германци се сърдят за това, какво е било пради - НЕ.  За това няма причина и ние да се сърдим, нито християните нито мюсюлманите. Това е било част от живота на човечеството и е било не само тук в България или на Балканите. Колкото до произхода- има ли значение, дали някой е българин или турчин ? Аз съм българка, защото съм се родила в България, живея с християни се чувствам равна с тях, вече кой с какъв произход е, това е друга тема. Ние турски не знаем, но има хора около нас, които знаят и нито с тях сме по различни, нито с християните. Колкото до това, как е дошъл Исляма в нашите земи, едва ли има значение, но не виждам нищо странно Исляма да се е разпространил е българските земи от Османската империя, чрез икономически фактори. Насилственото Ислямизиране според мене е преувеличено, и начина по който се е разпространил са икономическите фактори.   https://www.youtube.com/watch?v=qruhLVHnC7g

Nazmi:

Na nikoj   N E mu puka za problemite na Pomacite...???   

https://www.youtube.com/watch?v=O5vfd31tE_I

Coban:
http://www.dailypress.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80/

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version