Author Topic: Защо Арменците си запазиха имената по време на Възродителния Процес  (Read 127253 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline skoti3

• Forum fan
Не се приема защото явно историята говори друго. Когато Турците превзели Родопите установили, че тук живеят хора, които изповядват ислямска религия, далеч по развита от тяхната. По това време същите не познавали джамията като божествен храм, а строели месчити. В същото време в Родопите имало изградени джамии. За това ние се различаваме от турците, а и от българите християни. Последните две групи са дошли от някъде, а помаците са аборигените в тези райони.

100 % процента ли си сигурен в това, което казваш ? А как така измежду мюсюлманите е имало и християни. Не казвам, че не е имало въобще ислям преди Османското завоевание, но пък не е сериозно някои да отрича, че през Османско време е станало голяма част от приемането на Исляма в много райони. Поради факта, че тази империя е мюсюлманска. Това е нормален процес.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
На мен ми се струва, че помаците искат да се разграничат от българите, или поне тези, които пишат тук. Вярно е, че има българи, които мислят, че помаците са потомци на турците и нямат понятие вероятно, че помаците са си българи като тях, но са приели исляма, което води до промяна на имената и на носията. Но това във форума съвсем не се приема.
   За данекоплатци българите ни имат за българи ,но  в реалност може да прочетеш във форумите" марш в анадола" ,На Сатурн" .Та реално въпроса ми е дали ни имат първо за хора и после за лоялни граждани на България.Или гледат да се отърват с икономически лостове в последните 23г от нас ??? ::) Дискриминация има и тя не е начертана случайно ;) Ако прочетеш в сайта примери -бол.Та даже и погребението на Мустафа Кьосов.
   Та по темата доста рових и открих двама съдии арменци.Ама помаци не открих. ::)

Offline zinia

• Senior member
Не се приема защото явно историята говори друго. Когато Турците превзели Родопите установили, че тук живеят хора, които изповядват ислямска религия, далеч по развита от тяхната. По това време същите не познавали джамията като божествен храм, а строели месчити. В същото време в Родопите имало изградени джамии. За това ние се различаваме от турците, а и от българите християни. Последните две групи са дошли от някъде, а помаците са аборигените в тези райони.

Коя история посочи ми? Преди турците на Балканите и в Родопите няма ислям. Колко древни джамии са открити в Родопите? Дай примери. Това си е един комплекс , характерен за тези, които не знаят какви са - хем не са турци, за българи и дума да не става и какво е решението - ами автохтонно население разбира се. Добре, посочи едно селище, което да е проучено от археолози, да е определено като помашко и да е датирано в четвърто хилядолетие пр. Христа. Само обаче не посочвай тракийски селища като помашки.

Offline havaika

• Adviser
Коя история посочи ми? Преди турците на Балканите и в Родопите няма ислям. Колко древни джамии са открити в Родопите? Дай примери. Това си е един комплекс , характерен за тези, които не знаят какви са - хем не са турци, за българи и дума да не става и какво е решението - ами автохтонно население разбира се. Добре, посочи едно селище, което да е проучено от археолози, да е определено като помашко и да е датирано в четвърто хилядолетие пр. Христа. Само обаче не посочвай тракийски селища като помашки.
  Доказателства имаше колкото искаш , ама 1972г минаха милиционерите с чуковете и багерите и не оставиха даже на дедите ни гробовете да са с "нови имена". Ха намери ми ти един гроб на мюсюлманин починал преди 1980г с арабско име.А такива е имало защото ги помним от близкото минало.Та тогава ми приказвайте,че не се изопачава историята.  ;) ::)
   Та какво ли остава за историята преди 100...200..300.. год. И другото което е , в тия " археологически разкопки участва ли поне един мюсюлманин да е очевидец или свидетел ???

Offline BG POMAK

• Senior member
Виж какво ние така се чувстваме и ще е заблуда, ако ти кажа, че това което ти твърдиш е истина.Аз съм строителен инженер и не съм историк. За подробности се обърни към историците в сайта. Същите така се оплитат в сайта, че и вие българите християни и ние помаците, пък и българските турци не можем да си изясним позициите. Аз знам, а и всички мои роднини и познати помаци, че ние помаците сме си помаци и нямаме нищо общо с българите християни и българските турци.

Offline zinia

• Senior member
  Доказателства имаше колкото искаш , ама 1972г минаха милиционерите с чуковете и багерите и не оставиха даже на дедите ни гробовете да са с "нови имена". Ха намери ми ти един гроб на мюсюлманин починал преди 1980г с арабско име.А такива е имало защото ги помним от близкото минало.Та тогава ми приказвайте,че не се изопачава историята.  ;) ::)
   Та какво ли остава за историята преди 100...200..300.. год. И другото което е , в тия " археологически разкопки участва ли поне един мюсюлманин да е очевидец или свидетел ???

Пак се стигна до милиционерите. Но като говориш за чукове се сетих, че стотици черкви и манастири са разрушени от турците. Но аз питам не за преди 100, 200 и 300 години, откогато всъщност ги има помаците, а за доста по-ранен период ако си прочела, за четвърто хилядолетие. Но знай, че даже и милиционерите с чуковете не могат да разрушат история и паметници, които не са съществували никога.

Offline havaika

• Adviser
Пак се стигна до милиционерите. Но като говориш за чукове се сетих, че стотици черкви и манастири са разрушени от турците. Но аз питам не за преди 100, 200 и 300 години, откогато всъщност ги има помаците, а за доста по-ранен период ако си прочела, за четвърто хилядолетие. Но знай, че даже и милиционерите с чуковете не могат да разрушат история и паметници, които не са съществували никога.
  Пропагандата на кръстоносците друго казва ;D
Църквата "Св. Архангел Михаил" в селото е построена през 1870 година.Севлиево
Кукленският манастир се намира на 8км. от Асеновград. За пръв път манастиръa е споменат през 11в. в документ за имотите на Бачковския манастир. В манастира има две църкви - "Св. Козма и Дамян" от 15в.
Роженският манастир е основан през 13в. През 16в. манастира е сериозно обновен, като тогава е построена сегашната църква,някои жилищни сгради и трапезарията.
В изграждането на Боянската църква биха могли да се разграничат три строителни етапа: първи - края на Х - началото на ХІ в., втори - средата на ХІІІ в.(през турско
Искрецкият манастирВ началото на 17в. е възобновена църквата, а от 1834г. действа отново като манастир
Според надписа запазен на западната фасада, църквата е била строена три пъти и е имала три различни имена – “Св. Петка” през 1714 година, “Св. Архангел Михаил” през 1799 и “Св. Св. Кирил и Методий” през 1869 година, когато е реставрирана от майстор Генчо Кунев от Трявна

Знаеш ли колко са построените през турско още............може да ти давам примери  "цял ферман" ;D ;D

Offline zinia

• Senior member
Построени са, е може би не колкото са разрушени. Дори и под смъртна заплаха българите строят църкви.

Offline havaika

• Adviser
Построени са, е може би не колкото са разрушени. Дори и под смъртна заплаха българите строят църкви.
   Ами дайте ни и на нас да си построим джамиите които са разрушени след 1912г и работата ще е на тамънена ;) ;D

Offline skoti3

• Forum fan
   Ами дайте ни и на нас да си построим джамиите които са разрушени след 1912г и работата ще е на тамънена ;) ;D

Те са построени във всяко село има Джамия дори по две. Само слепия може да се оплаче от липса на Джамия. Но хайде нали трябва да се оплакваме и да сме предмет на дискриминация. България е може една от първите страни на балканите, която не пречи на религионите вярвание на всички. Грех ви на душата, че само се оплаквате. Джамии си има навсякъде и никой не прави проблем за това. Колкото до София проблема за сега е, че в София няма много мюсюлмани.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Те са построени във всяко село има Джамия дори по две. Само слепия може да се оплаче от липса на Джамия. Но хайде нали трябва да се оплакваме и да сме предмет на дискриминация. България е може една от първите страни на балканите, която не пречи на религионите вярвание на всички. Грех ви на душата, че само се оплаквате. Джамии си има навсякъде и никой не прави проблем за това. Колкото до София проблема за сега е, че в София няма много мюсюлмани.

Едно време в София е имало около 50 джамии и мюсулманите са били повече от християните. Къде са те сега . ;)

Offline BG POMAK

• Senior member
В София може да е имало български турци, но помаците винаги са били по баирите.

Offline skoti3

• Forum fan
Едно време в София е имало около 50 джамии и мюсулманите са били повече от християните. Къде са те сега . ;)

Хубаво си на смяна, трябва да говориш нещо, но ай просто не говори само заради факта, за да кажеш нещо. За размерите на София през Османска власт няма как да има 50 джамии. Ако мислиш, че тя е била едномилионна значи си зле със фактите. И друго София през целия период е била с български облик и мюсюлманите (поне се научи да пишеш тази дума правилно- срамота) не са били повече от християните дори обратно.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
В София може да е имало български турци, но помаците винаги са били по баирите.
Едно време е имало Османлии и между тях Турци. В БГ българските Турци са Гагаузите и будните булгари като Ст. Динков. Изразът Български Турци нещо не пасва. Това са Турци живeeщи в БГ. ;)

Offline BG POMAK

• Senior member
Изразът Български Турци нещо не пасва. Това са Турци живeeщи в БГ.

Абе Субиги, а я ми кажи защо на теб наречието български турци не ти пасва, ако в Кърджали това го кажеш, че няма български турци ще ти отрежат топките. Какво значи турци живеещи в България. Това не са ли същите български турци и защо бягаш от думата "български" и си завираш главата в пясъка. Само не ме връщай в каменната ера да ми доказваш от къде се е пръкнал българина, помака и турчина. Пиши за настоящия момент, ако си в час, но както разбирам ти отдавна живееш в Турция и пониятие си нямаш какво става тук.