Author Topic: Защо Арменците си запазиха имената по време на Възродителния Процес  (Read 127164 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Rasate-Асане просто та са изритали от чужбина защо не си го признаеш.
Обичам хората да са откровени - тогава и ти бъди откровен.

Отцѣпленията и разцѣпленията никак да не ни плашат.
Обединение имало ли е та да се цепим. :D

Действително жалко е,но що можемъ да правимъ,
Ще направиш кабул това което е няма на каде времената се промениха.  :D

и всички страдаме отъ една обща болѣсть!
Не Rasate-Асане не всички ти си болен и си го признаваш вземи и се лекувай
докато не е станало късно че без теб сме загубени.  ;D ;D ;D ;D

Пък тези карти кадето ги развяваш да не ги види някой турчин че на това стрелят.

И тук ли дойде да замърсяваш форума с твоите недомислени деструкции.

А до чужбина-завърших специализация там по програма.Бях канен,но отказах.4 години е достатъчен период,ако ми дотегне пак мога да отида-имам редица приятели останали да работят там и бога ми веднага ще ме вземат при тях.

Но какво съм седнал да се обяснявам.Виж то строители в чужбина като теб винаги търсят.

;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline Turkoaz

• Member
  • **
Половината турци в Турция са потомци на арменците мюсюлмани. Арменоидните черти са специфични и са характерни за няколко района-Кавказ,Анадола и Сирия.Според тази антропологична характеристика можеш съвсем ясно да определиш колко от турците са с арменски корени.

Какво мога да кажа за Армения и арменците-това е най многобройният етнос в Източната Римска империя наречена Византия и поради това повече от половината византийски императори са арменци.Половин арменец е и Самуил-майка му е арменка.След арменците във Византийската империя са семитите-сирийци,палестинци,копти и пр. ,а след това грузинците.Грузинците мюсюлмани са лазите-наброяват малко над 500 000 души.Езикът си го запазват защото повечето са бежанци от Кавказ и Иранското плато.
Имате ли някакви доказателства за тези Ваши твърдения и освен това сигурно знаете, че Арменците не са православни а грегореанци.
Можете ли да отговорите къде се намираше Арменската Патрираршия по византийско време когато единствено Константинопол беше останала като империя.
Къде беше арменската патриаршия в Константинопол или някъде другаде?
Ако приемем, че арменците са ислямизирани по отоманско време защо няма арменци-помаци?
Разбирате ли какво искам да кажа с това "арменци - помаци",?
Арменци които не говорят на турски но изповядват Ислям.

Offline ibrahim65

• Moderator
Rasate-Асане теб ли трябва да питам каде да ида ти си на гости или не се чустваш такъв.
А да строителството ми е само тридесет процента от работата ще те купя вала ще те купя.

Turkoaz ти зададе въпроси и аз чакам но този път няма да минеш със карти и копи-тропи мопи.

Offline BG POMAK

• Senior member
До Хавайка.
Прочети, ако не си прочел долу написаното твърдение на Академик Петър Япов за причините довели до  смяна  имената на българските мюсюлмани. Тук става ясно защо не са сменени имената на другите етноси вкл. и на арменците в България. По това време Армения е била в състава на СССР.Не съм историк  и не твърдя, че това са истинските причини за тези процеси, но тази версия на Япов ми се вижда доста близка до истината. Нека това да се коментира от историците в сайта,а не да се занимават с дребни заяждания.

Авторът на книгите "Помаците" и "Помаците идват" Академик Петър Япов, български македонец и християнин, застъпва следната версията за причините довели до смяна на имената на помаците през 1972г. и смяна на имената на българските турци през 1984г.:
На югоизточната граница на тогавашния СССР, Република Турция е съсредоточила и разположила огромен брой турска армия, която защитавала североизточния фронт на НАТО. Това ограничавало свободата на изнасяне на революции на СССР в същия регион.
За да разсредоточи тази армия и да си осигури по голяма свобода на влияние в този район Ръководството на СССР под командването на Леонид Брежнев налага на НРБ и персонално на Тодор Живков  сменяна на  имената на помаците в България.
Живков в началото не се е съгласявал, но тогавашната ситуация била такава, че нямало как да откаже и е изпълнил тази воля на Кремъл.
Въпреки очакванията на СССР за преместване на Турската армия в посока България това не се е случило защото Турската държава не се е ангажирала с проблема по смяна на имената на помаците в България, защото това население не е с турски произход и подминала тези събития без да реагира.
За да предизвика все пак това преместване на Турската армия от югоизточния си фронт, ръководството на Кремъл оказва нов натиск върху Българската държава за смяна на имената на българските турци.
Тогава Република Турция, остро реагира и започва подготовка по дислоциране на същата армия за разполагането и по българската граници с намерение да влезе в България и да защити българските турци.
В рязко изострилата се ситуация се намесват САЩ, като предупреждават Турското правителство, че това е блъф на Кремъл и да спрат изтеглянето на  армията си от североизточния фронт на НАТО.
Сигурно тук има някаква логика, защото една такава малка страна, като България не може да предприеме сама такива сложни процеси, ако това не и е било наложено и обещано покровителство.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
До Хавайка.
Прочети, ако не си прочел долу написаното твърдение на Академик Петър Япов за причините довели до  смяна  имената на българските мюсюлмани. Тук става ясно защо не са сменени имената на другите етноси вкл. и на арменците в България. По това време Армения е била в състава на СССР.Не съм историк  и не твърдя, че това са истинските причини за тези процеси, но тази версия на Япов ми се вижда доста близка до истината. Нека това да се коментира от историците в сайта,а не да се занимават с дребни заяждания.

Авторът на книгите "Помаците" и "Помаците идват" Академик Петър Япов, български македонец и християнин, застъпва следната версията за причините довели до смяна на имената на помаците през 1972г. и смяна на имената на българските турци през 1984г.:
На югоизточната граница на тогавашния СССР, Република Турция е съсредоточила и разположила огромен брой турска армия, която защитавала североизточния фронт на НАТО. Това ограничавало свободата на изнасяне на революции на СССР в същия регион.
За да разсредоточи тази армия и да си осигури по голяма свобода на влияние в този район Ръководството на СССР под командването на Леонид Брежнев налага на НРБ и персонално на Тодор Живков  сменяна на  имената на помаците в България.
Живков в началото не се е съгласявал, но тогавашната ситуация била такава, че нямало как да откаже и е изпълнил тази воля на Кремъл.
Въпреки очакванията на СССР за преместване на Турската армия в посока България това не се е случило защото Турската държава не се е ангажирала с проблема по смяна на имената на помаците в България, защото това население не е с турски произход и подминала тези събития без да реагира.
За да предизвика все пак това преместване на Турската армия от югоизточния си фронт, ръководството на Кремъл оказва нов натиск върху Българската държава за смяна на имената на българските турци.
Тогава Република Турция, остро реагира и започва подготовка по дислоциране на същата армия за разполагането и по българската граници с намерение да влезе в България и да защити българските турци.
В рязко изострилата се ситуация се намесват САЩ, като предупреждават Турското правителство, че това е блъф на Кремъл и да спрат изтеглянето на  армията си от североизточния фронт на НАТО.
Сигурно тук има някаква логика, защото една такава малка страна, като България не може да предприеме сама такива сложни процеси, ако това не и е било наложено и обещано покровителство.
1912г СССР и Нато няма.Объркал си рейса пич   ;D
 Сам си вярваш ;)

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Da  po vsqka veroqtnos prez 1878 godina e imalo rusnaci komunisti ta sa ni goneli po reka Iskar i Vit , pove4e ot 150 000 sa bili progoneni ot tezi ranni Ruski komunisti.  ;) :D ;) :)
Razbiram pri4inata vi postoiqnno da se tarsi edin vinovnik no tuk nadali e taka.
V 4asti Russiq kato politi4eska cel moje da e lansirala takova ne6to no to nen e nova a e staro i dosta dalgo vreme se e izpalnqvalo nezavisimo dali balgarina e bil obedinitel, fa6ist, komunist ili demokrat v dne6no vreme veroiqtno vse o6te prodajava.

Offline BG POMAK

• Senior member
1912г СССР и Нато няма.Объркал си рейса пич   
 Сам си вярваш

Аз не знам дали ти си пич или пичка,но не искам да се заяждам на дребно.
Когато аз задавам въпроси, които ме интересуват, в случая като твоя въпрос"Защо не смениха имената на арменците в България?", чакам отговор. И ако някой ми отговори ще съм благодарен на това, че ми е отговорил, дори да не е правилен отговора. Достатъчно ми е, че отговарящия си е направил труда да ми отговори. На следващия етап ще обоснова моето различие с неговото.
В моя отговор аз визирам събитията през 1970 и 1984г.Аз съм помак и съм съвременник на тези събития и търся отговор на това, как това се е случило. Бях в четвърти клас когато ми смениха името и помня всичко. В момента съм със същото сменено име, вече 42 години. Такива помаци с "български" имена/така му казват/ са 80% в България.
Това също трябва да се коментира. Коя е причината за да не се възвръщат старите арабски имена.
Внимавайте с нападките! Мен може да ме обиждате, но не обиждайте помаците с "български" имена, които са известни академици, професори, политици, доктори и певци.

Offline ibrahim65

• Moderator
На някой хора или на осмонлиите или на руснаците прехвърлят вината за да са чисти като сълза.
Тук има толкова публикации направени от историци който иска да чете но доста често казват че е лъжа защото не им отърва като това одолу.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4666551

Offline ibrahim65

• Moderator
Еее Сергей този път направо паднах, тук никой никой не напада, ама ти се явяваш като адвокат на тези които си са останали със християнските имена.
Тук хората те приеха със това име защо си го смени не се притеснявай, ако има някакъв проблем той си е твой, но недей да говориш от името на осемдесет деведесет процента говори от твое име какво можиш какво знаеш и т.н.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
...............Това е темата и търся отговор.Ами като сме българи дайте ни власт -генерали,съдии,прокурори,директори на национални тв-та(Хачо),да има някаква квота и за нашенци.Защо ни държите настрана от власта,а сте приели чужденци да ви управляват цели ведомства и отрасли.??? ;) ???
 А за евреите 1941г знаем от историчарите как сте ги спасявали   ;D

Специално за тебе една публикация от вестник на българските евреи живеещи в Израел. Дано я прочетеш, за да разбереш какво е било положението в България и Европа през тези години. Както и че всички свестни евреи- некомунисти са напуснали България след 1948 г., а тук са останали само синове и дъщери на комунисти.

Вторник, 29 Март 2011 21:21
Благодарните евреи обичат България, нехранимайковците – не!

Написана от Самуил Ардити в отговор на статията публикувана от Еми Барух със заглавие "Кои евреи обичат България?"

http://aliya.aliya-bg.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=321:blagodarnite-evrei-obichat-bulgariq-nehranimaikovcite-%E2%80%93-ne&Itemid=85

Offline Rasate

• Forum fan
Имате ли някакви доказателства за тези Ваши твърдения и освен това сигурно знаете, че Арменците не са православни а грегореанци.
Можете ли да отговорите къде се намираше Арменската Патрираршия по византийско време когато единствено Константинопол беше останала като империя.
Къде беше арменската патриаршия в Константинопол или някъде другаде?
Ако приемем, че арменците са ислямизирани по отоманско време защо няма арменци-помаци?
Разбирате ли какво искам да кажа с това "арменци - помаци",?
Арменци които не говорят на турски но изповядват Ислям.

Да,арменската църква е първата Христова апостолическа църква основана от апостол Вартоломей.Григорианска я наричат гърците поради факта,че по време на Григорий Просветител християнската религия се приема за официална за Армения.А се отделя окончателно то римската църква в края на 5 и началото на 6 век.

За да разберем статута на Армения трябва да разгледаме структурата на Римската Империя.

А именно Римската империя се състои от множество провинции и автономни по-гранични царства.Такива царства са Боспорското,Понтийското,Арменското,Юдейското,Галилейско,Египет до  30 г. пр.н.е.,Одриското до 46г  и т.н.

Въпреки съществуването на отделна Арменската държава във провинция Анатолия мнозинството от населението са арменци,които образуват отделно арменско царство в Киликия.

Препоръчвам ти да прочетеш тази книга:
http://hayastan-bg.com/news.php?readmore=1164

Поздрави

Offline Сидхарта

• Historian
Изключително интересен въпрос е това.
Много може да се пише и много изводи могат да се направят, затова набързо и накратко, може  да се обърне внимание на следните моменти, които биха били в помощ за цялостното решаване на задачата и осветляване на въпроса като цяло. 
На първо място, не  би трябвало да правим на сто процента аналогия с по ранните подобни събития-събития които по време се характеризират с друга вътрешна и външно-политическа характеристика ,оказала основно влияние на техният ход.
На второ, не би трябвало да сравняваме преименуването на помаците с това на българските турци, методите ,внушенията  външнополитическият и вътрешнополитически ефект ,както и очакваните резултати ,са различни за различните периоди.        На трето ,не бива да пренебрегваме политическите, както и историческите фактори, които са в полза на това арменският етнос да не бъде обект на възраждане.
Естествено ,тн.'' академик ''Япов не открива топлата вода с твърдението си че СССР има участие в последният процес ,засегнал дори българските турци.
Нищо не ставаше ,без благословията на Кремъл.
Що се касае за българските граждани говорещи български език ,имащи български фамилии и изповядващи исляма, то тяхната сага е  доста по  дълга от тази на българските-турци.
Арменците са един стар етнос ,който е взел участие във формирането на българският{респективно при помаците -  павликяните}турският[амшенци]гръцкияти пр.етноси. Тяхната численост и внушенията на който би откликнала тяхната  общност ,са в основата на това, те да не влезнат в полезрението на каквито и да било действия ,целящи някаква промяна в тях.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
Радвам се че се почна разумна дискусия без обиди.Далеч съм от отрицателно за арменците,но мисля ,че възродителните кръстилки са ръководени не от външни фактори ,а пряко от БПЦ  и има религиозен характер на приобщаване насилствено.И тогава да си зададем въпроса: Има ли разлика м/у ислямистките държави  и нашата Родина.НЕ! Само религията е друга,и чрез власт се налага вяра 130г.Затова мисля и Ви провокирах с тази тема.Арменците са част от християнския свят и затова са ухажвани от власта.Нещо повече допуснати са да са агенти на ДС(кгб).Затова техните колеги доносници надигат темата за арменския геноцит.Тука запазвам неотрално мнение до толкова до колкото да не ни замесват с тези събития нас помаците .Ето как лудия пак се заигра с темата за нас и арменците:http://www.bnews.bg/article-49587
Не знам кое е патриотично да си руски и арменски агент или да си български политик и да не вкарваш България в ненужни конфликти м/у съседи и арменци.
 ;)

Offline Rasate

• Forum fan
Поради това ,че съм зает човек ще продължа отговорът към Turkoaz.

Карта на Римската империя с васалните царства и датата на трансформирането им в римски провинции

За разлика от редица исторически въпроси  обширността на арменският етнос през древността и средновековието е добре проучен.Разбира се заключенията не са много добре приети в р.Турция.След 66 г. сл. Хр.  Армения  юридически е васално царство на Римската империя. Стратегическото местоположение на страната я превръща в постоянна ябълка на раздора между Рим и Партия, а по-късно между Византия и Персия.

След  387 г. Армения е разделена между Рим и Персия, а през 428 г. персите унищожават окончателно арменския суверенитет, отстранявайки последния представител на династията на Аршакидите. В персийската част на Армения започват да управляват марзпаните , назначени от шахиншаховете в Ктесифон, а в западните части отдавна е установена римска администрация.

Два века страната е поле на периодичните опустошителни войни между перси и ромеи, докато най-накрая този ритъм е нарушен от арабите, които от 701 г. превръщат арменските земи в провинция Арминия.Арабското господство продължава до 885 г., когато арменската държавност е възкресена от династията на Багратидите. Разпадналата се на отделни феодални княжества Армения през 11 век е завладяна от  византийците,а след това и от селджукските турци, които подчиняват почти всички арменски княжества,с изключения на Килкийска Армения.След което следва монголското нашествие.

Съгласно изследванията на археологическите и документалните източници много автори изказват предположения,че арменският етнос в различните периоди на Източната римска империя е бил един от най-многобройните.

Поздрави

http://www.docstoc.com/docs/96998814/Armenia-Inferior
http://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine_Armenia

Поздрави

Offline Rasate

• Forum fan
Радвам се че се почна разумна дискусия без обиди.Далеч съм от отрицателно за арменците,но мисля ,че възродителните кръстилки са ръководени не от външни фактори ,а пряко от БПЦ  и има религиозен характер на приобщаване насилствено.И тогава да си зададем въпроса: Има ли разлика м/у ислямистките държави  и нашата Родина.НЕ! Само религията е друга,и чрез власт се налага вяра 130г.Затова мисля и Ви провокирах с тази тема.Арменците са част от християнския свят и затова са ухажвани от власта.Нещо повече допуснати са да са агенти на ДС(кгб).Затова техните колеги доносници надигат темата за арменския геноцит.Тука запазвам неотрално мнение до толкова до колкото да не ни замесват с тези събития нас помаците .Ето как лудия пак се заигра с темата за нас и арменците:http://www.bnews.bg/article-49587
Не знам кое е патриотично да си руски и арменски агент или да си български политик и да не вкарваш България в ненужни конфликти м/у съседи и арменци.
 ;)

Познанията ми за статутът на БПЦ в българската политика през вековете ме навежда на мисълта,че тя е средство в играта на определени политически течения.
Не мисля,че Кръстилката ще е самостоятелно решение на БПЦ-никога тя не е вземала самостоятелни решения.Да вземем антибогомилският църковен събор в България-та той е следствие от външнополитически натиск.
БПЦ винаги е била жертва на един или друг политически играч-така в най-ново бе и разделена при борбата между сини и червени попове и вместо да заеме достойно място в отдавна установеният вакум в поколението на християните загуби позиции за сметка на отвъдокенаски евангелистки течения.Според мен този разкол бе продиктуван от външнополитическа намеса в България.

Кръстилката е бил добре разработен план на определени политически кръгове в резултат на самостоятелни или външнополитически решения,които са имали влияние върху ВМОРО използвайки добре разработената им мрежа в Македония и Одринско.

Поздрави