İş dolayısıyla Kuşadasındaydım.O nedenle uzun zamandır sitemize yazamıyordum.Özlemişim
Konuya gelecek olursak;Balkanlar'dan Türkiye'ye uzanan göç dalgasına bakacak olursak (18. sonların'dan 20.yy'ın sonlarına kadar olan süreçte) Türkiyede ki Pomak kökenlilerin sayısının 600 binin çok çok üstünde olduğunu düşünmekteyim.Özellikle 93 harbi ve 1950'li yıllara kadar olan zaman zarfı içinde Bulgaristan'dan gelen göç dalgasının büyük çoğunluğunu Pomakların oluşturduğunu hesaba katarsak mantıken bu sayının 600 binin çok çok üstünde olduğuna ulaşmış oluruz.Anadan ve babadan pomak olanların sayısı 600 bin civarı olabilir ama dışarıdan kız alıp dışarıya kız veren Pomakları hesaba katacak olursak bu sayısı2 milyonu çok rahat geçecektir.
Birde işin şu boyutu var.Pomaklar tarihin hiç bir döneminde kendilerini Türklerden farklı görmediler.Her dönemde Müslüman Türktüler, o şekilde ifade edildiler.Tarihçilerinde yaptıkları araştırmalara bakacak olursak 18.yy'ın sonlarına doğru "Pomak" adına ilk defa rastlanıyor.Pomakların gerek Türkçeyi gerek Bulgarcayı bilmeleri Osmanlı ordusunda Pomakların önemli yerlere gelmelerine neden olmuştur( Şahsen bizim sülalede çok sayıda üst düzey asker varmış,aynı zamanda da Tımraşın en varlıklı ailesiymişler,nitekimde annemin dedesi Çanakkale Savaşında komutanmış).Hatta zaman zaman büyüklerimiz anlatırdı "Türkçe ve Bulgarca bilmemizden ötürü Bulgarlar bizleri en büyük tehlike olarak görürlerdi,zaten savaş döneminde ilk başta bizim köylere saldırdılar,ilk bizi asimile etmeye çalıştılar".Büyüklerimiz kendilerini hep Türk olarak tanımlarlardı.Pomak olduklarını her daim söylerdi ama dediğim gibi asla kendilerini Bulgar,Yunan yada Trak olarak tanımlamazlardı.Hatta çok ciddi bir şekilde Anti-Bulgar Milliyetçiliği vardı.Bu deyimlere,pesnalara bile konu olmuştur.İş birazda buradan kopuyor,biriyle yeni tanıştığın vakit "nerelisin?" diye sorduğun vakit "Göçmenim yada Balkan Türküyüm" cevabını alıyorsun anca deştikten sonra "Pomak" olduğunu öğrenebiliyorsun.Yani direkman ben Pomak'ım diyene rastladığım bir elin beş parmağını geçmez.İşte bu da bu olay işin özü,istatistiklerde bu nedenle sağlıklı sayılara ulaşılamıyor.
Türkiyede ki ve Yunanistanda ki Pomaklar Pomakça'dan çok Türkçe konuşuyorlar.Ama Bulgaristanda geçtim Türkçeyi artık neredeyse Pomakça konuşulmuyor.Çok ciddi anlamda asimilasyon uygulanıyor.Pomakça konuşanların sayısı ne yazıkk ki günden güne eriyor.Birde dikkatimi çeken diğer bir husus Deliormanda ki etrafı Türk Köyleri ile çevrili Pomak Köylerinde hemen hemen çoğu kişi Türkçe bilmez iken hiç bir Türkün yaşamadığı,sadece Bulgarların ve Pomakların yaşadığı Blagoevgrad'ta ki Pomakların büyük çoğunluğunun Türkçe biliyor olması.
Yazın Kuşadasında Clup Mersin Beach'de resepsiyonda iken Bulgar bi Profesör ile tanıştım.Pomak olduğumdan bahsettim kendisine.Derken iş döndü dolaştı Pomakçaya geldi.Bana dediği aynen şuydu "Pomakça diye bir dil yok!O Bulgarca'nın bir aksanıdır.Blagoevgrad yada Velingrad'a git.Pomak Köyleri dışında o bölgede yaşayan Hristiyan Bulgarlar köylerinde de aynı dil konuşuluyor!" doğruluğu nedir bilemiyorum tabi ama araştırmak çok isterim.
Pomakların soyuna gelecek olursak.Bana göre ağır basan Proto Bulgarlar(yani Tuna Bulgar Türkleri)akabinde Smolyani slavları,Kumanlar ve Peçenekler diye düşünüyorum.Yunanistan tarafında Trak karışımıda olabilir ama çok etkin olduğunu düşünmüyorum şahsen.Önemli olan hangi ırka mensup olduğun değil,ülkeni ne kadar sevip,ne derece hizmet ettiğindir
Saygılarımla...