Моето мнение е, че разликата в образованието между помаците е огромна. Помаците от източните Родопи са по образовани от помаците от западните Родопи. Това се вижда в начина на живот в тези региони.
Та моята теза е следната:
Когато ортодоксалната религия доминира над останалите неща от живота се спира прогресивното развитие. Мюсюлманската Религия в източните Родопи е прогресивна и се развива, съгласно съвременните изисквания. За това помаците тук са по образовани. Същото се отнася и за помаците в северна България.
Искам да подчертая, че аз съм религиозен и следя съвременното развитие на религията. Прави ми впечетление, че религията в Турция също се развива и се движи в крак със съвременните изисквания.
Докато при помаците в западните Родопи, тя не се развива и стои но едно място. Това води до застой на същите помаци.
Тук в България българските турци са също по напреднали в това отношение от помаците. Много рядко ще забележиш туркиня която да е облечена с традиционните мюсюлмански атрибути. Облеклото при тях дори и при възрастните е съвременно.
Задавам следния въпрос: Кой има интерес от това нашите братя от другата страна на Родопите да не се развиват?
Очаквам две неща да се случат след, като засегнах тази болна тема.
Първо, лобито на западните помаци което е огромно в този сайт да се обедини и да направи пълно затъмнение, като бойкотират всичко и никой да не коментира, това мое мнение по темата. Защото забелязвам, че когато се поставят такива въпроси с такава тематика същото лоби мълчи или заобикаля темата.
Второто, което може да се случи е обединение на"глутницата" и пълно оплюване на коментиращия по темата.
За това призовавам всички прогресивни помаци да не се подвеждат, а да защитават прогресивното при развитието на всички помаци в България.
БГ.......к, не ти знам какво ти е образованието, но какво и да ти е то ,смятам ,че то не е критерий за твоята интелигентност, защото така както ги поставяш нещата ,става ясно ,че като цяло интелекта ти е капсулован в рамките на специално зидарско образование и нищо повече.Белег за това например са твоите груби граматически грешки като например -"одговаряш".
Първата ти грешка е ,че ти свързваш нивото на образоваността със нивото на религиозност. Втората грешка ти е ,че делиш религиозността и със нея правиш деление и на нивото на образованост.
Личи си колко си на ти в религиозноста си , след като твърдиш, че религията се развива или не се развива. Религията без значение каква е тя ,не е наука която може да се развива ,тоест религиите като цяло са догма и не могат да се развиват, а и не е задължително ,защото те като науки са създадени не за да се развиват , а са създадени да развиват човека.Така ,че религиозността не може да бъде във никакъв случай пречка.Още повече ,че Исляма изрично повелява на хората да се учат ,тоест задължава ги да се образоват за да се развиват.
В генерален план няма съществени разлики в образованието на помаците в зависимост от регионите. По образовани са помаците които имат финансова възможност да се образоват,тоест образованието на определен човек или група хора или конкретно нашия етнос са единствено свързани със финансови възможности.
Тъй като аз съм представител на средните Родопи ,явно не влизам в класацията Изток - Запад , но това не пречи да имам поглед върху финансовите възможности на помаците от Запада и Изтока ,като първо условие за образоваността. Доколкото съм ходил и на запад и на изток,малко богати помаци съм видял ,но образовани много. И ако трябва да ги свържем нещата религиозно , както правиш ти ,чест прави на нашето племе въпреки ,че е бедно ,приоритет номер едно му е образованието ,за разлика от другите етноси . Тоест като цяло нашата общност спазва тази кораническа заповед -"УЧИ".Ти също си я спазил , но не си спазил следващата заповед "МИСЛИ".