Author Topic: Oбразованието на Помаците?  (Read 45612 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Re: Oбразованието на Помаците?
« Reply #120 on: May 13, 2012, 20:59 »
Бил съм в Рибново и в някой други подобно консервативни села.Но примерът с. Рибново е най точен.След като завършат местното училище в Рибново повечето момичета дори и да искат не се пускат от баща им да учат извън селото в Благоевград да кажем,за разлика от момчетата.

Дай ми пример за рибновки завършили някой университет-например най близкият-Югозападния.Мисля,че се броят на пръсти и са от домовете  на бившите ком. кадри.

Поздрави.

Пресметнато в проценти,едва ли са по-малко от висшистките в някое християнско село.Тук нещата не опират толкова до желание и задръжки,а повече до възможности.
 А за примери можеш да питаш някой от Рибново,имаме и тук,във форума.
 И да не забравяме факта,че говорим за най-консервативното село.А виж какво се е случило миналата есен в община Сатовча:

77 ученици от цялата община Сатовча продължават обучението си във ВУЗ-ове в страната. 24 са студентите от СОУ „Христо Ботев” с. Вълкосел. От СОУ „Христо Смирненски” с. Кочан има 4 приети студента. От СОУ „Свети Климент Охридски” с. Слащен има 23 приети студенти. 26 са студентите от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Сатовча.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #121 on: May 13, 2012, 21:11 »
Караибрахим е прав от към проценти. Не се знае къде има повече висшисти/ки дали в някое мюсюлманско село или християнско. И финансите са много важни, за да се издържа студент. Дори някои да предпочитат религията пред образованието са може би 1 на 500 по груби сметки. Имам познат студент, който има колега момиче от Рибново, по тази логика вероятно и на други места има хора от Рибново. И на моменти си мисля, че със село Рибново медиите, та дори и хората повлияни от медиите много преувеличават за някои неща.

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #122 on: May 14, 2012, 11:05 »
 До yusu. Аз все си мислях, че при подбора/може да не е имал и такъв, не знам/ на модераторите са се спазвали някакви критерии. Защото те трябва да притежават такива качества с които да всяват респект и да осъществяват добър контрол над сайта. Мисля, че същите трябва са добри специалисти в дадени области. Да са справедливи и да се намесват по темите с определена компетентност и заемане на неутрална позиция по дискутираните въпроси.
Ако yusu е модератор, тогава се получава недоразумение. Защото същия се намесва с такава некомпетентност и простащина, че би предизвикал война между помаците.
Това ли се нарича модератор, който използва следните епитети "Къде си литнал толкова на високо бе", "ееее пич.. объркал си рейса", "Ти големия умник", "имаш болен мозък!", Не настъпвай котето по опашката ''момче''.
Възможно е да греша в някои мои твърдения. Не претендирам за това, че аз съм правият. Тук аз изразявам моето лично мнение по въпроса, свързан с образованието на помаците. Ако това мое мнение не е правилно нека се отговори компетентно. Това ли е тонът с който трябва да дискутираме.
Нека съфорумците прочетат отговора на yusu до мен и сами да преценят дали той може да се нарече модератор.  Що се отнася до въпроса на  yusu Кой има интерес нашите братя от източните Родопи да стават християни? Ще му отговоря по следния начин:
1. БПЦ и помаци с промити мозъци, като Боян Съръев и Петър Герена. Първия е от Крумовградските помаци , а вторият е средните Родопи.
2. Помаци които са приели християнството не са само от източните  Родопи, има ги при всички помаци, но те са много малък процент от помашкото население и не могат да окажат влияние върху нашите процеси 

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #123 on: May 14, 2012, 11:19 »

Пресметнато в проценти,едва ли са по-малко от висшистките в някое християнско село.Тук нещата не опират толкова до желание и задръжки,а повече до възможности.
 А за примери можеш да питаш някой от Рибново,имаме и тук,във форума.
 И да не забравяме факта,че говорим за най-консервативното село.А виж какво се е случило миналата есен в община Сатовча:

77 ученици от цялата община Сатовча продължават обучението си във ВУЗ-ове в страната. 24 са студентите от СОУ „Христо Ботев” с. Вълкосел. От СОУ „Христо Смирненски” с. Кочан има 4 приети студента. От СОУ „Свети Климент Охридски” с. Слащен има 23 приети студенти. 26 са студентите от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Сатовча.

Караибрахим не защитавам Помак бг,а показвам защо мисли така и дадох пример.Като основният виновник за това положение  не е религията ,а нейното тълкуване от патриархатът.

От друга страна от този край -Линията Самоков-Девин-Разлог-Неврокоп има редица Министър председатели,генерали,учени и на България,и на Сърбия,и на Гърция ,и на Турция.

Прочети този епохален труд "ЗА БЪЛГАРИТЕ" на Антон Страшимиров-баща на българската етнология и ще си обясниш много неща-напр. защо Ахмед Доган е не сменяем на върха на ДПС.

http://www.znam.bg/com/action/showBook?bookID=1003&elementID=947753866&sectionID=5

Ще си обясниш и защо Кемал Ататюрк спасява и основава Турция-родът му е от с. Себище -Дебърско.

Поздрави

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #124 on: May 14, 2012, 12:25 »
До tersid. Завършил съм ВИАС сега УАСГ със специалност ПГС през 1986г. Специализирал съм "Строителни конструкции" и съм Доктор - инженер. Мисля, че това не е твоето СЗО. В настоящия момент проектирам и изпълнявам строителство. Като зидар съм работил на моята къща и това не ми пречи да имам интелект. УАСГ е един от трите най-престижни университети в България и е достатъчен тест за интелигентност. За правописната грешка си прав. И актьора Стефан Данаилов - "бивш" помак направи подобна правописна грешка, но това не значи, че няма интелект.
Мнението ми по темата "Образованието на помаците" е мое лично мнение и не ангажирам никой с това.
Като представител на източните помаци аз така виждам нещата.
Прогресивното развитие на религията  и разбирането за съвременното и изповядване се проявява дори и в Република Турция . Ние да не сме по големи мюсюлмани от тях.
Вследствие на застоя и фанатичното разбиране за ислямската религията, води до "капсуловане" и застой на образованието на помаци в "някои" области в България.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #125 on: May 14, 2012, 16:07 »
Като представител на източните помаци аз така виждам нещата.
Прогресивното развитие на религията  и разбирането за съвременното и изповядване се проявява дори и в Република Турция . Ние да не сме по големи мюсюлмани от тях.
Вследствие на застоя и фанатичното разбиране за ислямската религията, води до "капсуловане" и застой на образованието на помаци в "някои" области в България.

Ти така ги виждаш, аз ги виждам иначе. Обаче ,вижданията трябва да са мотивирани и никога личното мнение не трябва да се изказва от името на всички,защото такова поведение е многозначително.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #126 on: May 14, 2012, 16:12 »
8) 8) 8)   Къде си литнал толкова на високо бе г-н БГ Л.......? И на тебе ли ти трябват балъци, ееее пич.. объркал си рейса.
Юсу,черпя те с един виц по истински случай.
Старото име на село Гълъбово беше Ахряне.
Един ПИЧ се объркал и се качил на автобуса за с. Ахряне.Шофьорът го свалил със думите:
-Ей ,Пич тоя автобус е за ахряне.
Демек ,човека е бил объркал рейса ;)

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #127 on: May 14, 2012, 16:36 »
До havaika. Не е необходимо да броиш гънките на мозъка при помаците и да определяш на какво разстояние се намират те от Боян Съръев, защото не си заслужава. 
Около този субект гравитират много малка група, която с нищо не влияе върху помаците от източните Родопи. Деведесет и девет процента от помаците не одобряват това което е направил.
Не е справедливо да обвиняваш помаците от източните Родопи за безотговорните действия на този регенерат, зад който има една софра хора.

Аз май разбрах следното:Колкото помаците са по близо до отчето Съръев,толкова имат повече гънки на мозъчната кора. 

Offline tersid

• Adviser
« Reply #128 on: May 14, 2012, 17:04 »
Prawq izsledwane za obrazovanieto na pomacite. Tiq s bulgarski imena sa po-onrazowani ot tiq s drugi!
Zachto?
Виждате ли откъде тръгнахме от думите на някакъв гост  провокатор , и докъде стигнахме ,да  се караме едни с други и да си ги мерим "образуванията".

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #129 on: May 14, 2012, 17:53 »
До havaika. Не е необходимо да броиш гънките на мозъка при помаците и да определяш на какво разстояние се намират те от Боян Съръев, защото не си заслужава. 
Около този субект гравитират много малка група, която с нищо не влияе върху помаците от източните Родопи. Деведесет и девет процента от помаците не одобряват това което е направил.
Не е справедливо да обвиняваш помаците от източните Родопи за безотговорните действия на този регенерат, зад който има една софра хора.

Аз май разбрах следното:Колкото помаците са по близо до отчето Съръев,толкова имат повече гънки на мозъчната кора. 
Кой ти дава право да ми изопачаваш думите  >:(
 Ти от ирония не разбираш ли?Ако четеш внимателно това не е мое мнение(Докато при помаците в западните Родопи, тя не се развива и стои но едно място. Това води до застой на същите помаци.)!!
Има много кадърни деца помачета и пропагандата , че са по-малко образовани от своите "интегрирани"  връзници(обличащи се като леки момичета и момчета,учащи по кръчмите и наркосвърталищата и магистралите на градовете  http://pravda.bg/%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82%D0%BA%D0%B0/) е груба лъжа.Добре е ,че не са се "интегрирали"!   
 Ако не бяха кадърни помаците нямаше да има двама президенти на Велика Турция.В момента има министри със смолянски корен.Нямаше да има милионери в САЩ,артисти получаващи "Оскар". В чужбина получават признание и не обръщам никакво внимание  на мнението на "Възродителите".Кучетата си лаят и кервана си върви  ;) ;D
Аз бих казала ,че от изток до далечен запад Бай-Ганйо си е все същия  ;D И да учи и да не учи все тая.Простотията не се измерва с това каква диплома имаш в джоба,как се обличаш и в какво вярваш   ;D
 Вместо  да имате "добронамерена" загриженост за образованието на помаците си приберете "Калинките" да не излагат държавата   :)  ::)  http://skandalno.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE/%D0%B3%D0%BB%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%8F-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8-%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B2-4190  и това не е единствения пример .

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #130 on: May 14, 2012, 21:16 »
....... И актьора Стефан Данаилов - "бивш" помак направи подобна правописна грешка, но това не значи, че няма интелект.......

"Помак-БГ", казваш неква хептен нова новина, че "бать Сергото" е бил бивш помак, амь то това верно ли е наистина, или се майтапиш, бре чилякь, че то сега го чуваме тва за пръв път тук в "Помакия", та да нема неква объркьа с него?  :o
Ако, има некви сведение, за помашки корен и жилка, дай тук неква по-пресна информация за него, то не, че по Смолянско-Пашмаклийскиет вилаеть, да е немало 90 % помаци, но след 1912г. те бая са изчистени и изгонени по Туркията и други райони, та ако е такъв, ровни в архивите да видем, дали тва е истина!  ??? :)
Иначе, за каквги и вътрешни борби има бая много теми за разнищване, ето ви адньа такава по-доле!  ;D ;)

http://www.eurochicago.com/2012/04/otcherk-na-edin-anglitchanin-za-balgariya-vnyama-po-prost-narod-ot-balgarskiyav/comment-page-2/#comment-69215

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #131 on: May 14, 2012, 22:14 »
"
Иначе, за каквги и вътрешни борби има бая много теми за разнищване, ето ви адньа такава по-доле!  ;D ;)

http://www.eurochicago.com/2012/04/otcherk-na-edin-anglitchanin-za-balgariya-vnyama-po-prost-narod-ot-balgarskiyav/comment-page-2/#comment-69215

Този линк беше вече обсъждан надълго и нашироко.

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #132 on: May 15, 2012, 11:33 »
Виждате ли откъде тръгнахме от думите на някакъв гост  провокатор , и докъде стигнахме ,да  се караме едни с други и да си ги мерим "образуванията"

До tersid:
 Аз не се чувствам някакъв гост на този сайт, защото съм помак и този сайт е дом за всички помаци. Не си ти човека, който трябва да определя кой да участва в сайта.
Не съм и провокатор. Провокатори са такива като теб, които желаят следното:
Да си живуркат в сайта, без някой да ги притеснява и провокира.
Да се пъчат без опоненти.
Да заблуждават помаците, че само тяхното мнение е меродавно.
Не съм си мерил образованието. Ти ме провокира да го покажа, като ме обвини в липса на интелект.
И когато пишеш твоите "пасквили" ги адресирай. Не ги пущай като неадресирани димки.

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #133 on: May 15, 2012, 13:30 »
    До BG POMAК: Нямам претенции да съм най-добрия модератор, може дори и да не съм от добрите а и не парадирам с функциите си на такъв,но наред с всички други задължения една от задачите ни е да поставяме на мястото му всеки който нарушава добрия и приятелски тон на дискутиране в сайта. А добрия тон означава да изказваш мнение без да го налагаш. Когато налагаш твърдения базирани на научни наблюдения от балнеосанаториуми не очаквай реакция по-добра от тази.  Както всички членове на този сайт аз също имам правото да се защитя когато някой ме нарича прост и изостанал както и региона към който принадлежа.
  И за да ти докажа,че помаците от този край на България не са прости ще дам един линк за да видиш как отстояват правото си на добро и качествено образование срешу насила наложени мутри и разбойници за директори.

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,4733.90.html

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #134 on: May 15, 2012, 16:36 »
До havaika
Научи се когато задаваш въпроси да ги адресираш.
На твоя въпрос"Кой ти дава право да ми изопачаваш думите " ще задам контра въпрос. Тези думи твои ли са? Аз май разбрах следното:
Колкото помаците са по близо до отчето Съръев,толкова имат повече гънки на мозъчната кора"
 - Ще ги отречеш ли?
За интегрираните магистрални момичета няма да коментирам, защото нашите деца се трудят по тютюневите ниви и строежите на България. Следващите ти думи са плакатни и заучени.
Момичетата със забрадки и без забрадки могат да постигат успехи в живота.
Дори в Турция в това отношение са далеч напред от нас помаците. Ние да не сме по големи мюсюлмани.
Не знам защо ни в клин ни в ръка намесваш "Калинките"Това не е наш продукт на помаците. Това го пишеш за да се направиш на интересен/на/.
Разбери, че аз съм селекциониран помак двайсто поколение, но с умерени възгледи и разбирания за съвременното развитие на нашите братя.
За успехите на помаците в България и по света не си открил топлата вода. Това го знае всеки втори помак.
Президентите на "Велика Турция" не ме вълнуват, защото няма да подобрят живота на нашите братя помаци в България. Къде бяха те когато сменяха имената на помаците. А когато смениха имената на българските турци веднага реагираха.